Други видове транспорт > Железопътен транспорт

Теснолинейката Септември-Добринище

(1/105) > >>

Ivo:
Тук предлагам да пишем за тази наша уникална теснолинейна железопътна линия.
Маршрутът започва от гара Септември надморска височина 238м.,преминава през много живописни райони,отначало през едно скалисто дефиле,след това следва изкачване към Велинград откъдето се откриват величествени гледки,след Велинград следва малко спускане до Велинград-ЮГ,и след това започва отново стъмно изкачване и се достига до най-високата гара на Балканите-Аврамово-надморска височина 1267 м. Само за 69 км.се преодолямат повече от 1000м. н.вис.,като между гарите Света Петка и Черна Места се намира прочутото четириетажно изкуствено развитие.Най-тежката отсечка е междугарието Света Петка-Аврамово,в което само за 10-тина км.(май бяха 9800м.)се преодоляват 224 м.височина и тук се намират 17 от тунелите.Точно преди гара Аврамово е най-дългият тунел-тунел номер 32.Общо тунелите по линията са 35,а цялата 16-та линия е 125 км.и се изминава за малко над 5 часа.Впечатляващи са гледките при гарите Долене,Аврамово,Черна Места,Якоруда,Белица,Ген.Ковачев,Гулийна Баня,Разлог,Банско,Добринище и др.
В момента влаковете се обслужват от дизеловите локомотиви 75-та и 77-ма серия-казвали са ми,че това са най-мощните дизелови теснолинейни локомотиви в света.Повечето вагони са ремонтирани и отвътре са с много готина синя тапицерия на седалките,сложили са и картини вътре и пътуването е много приятно,освен това вътре е чисто и топло,дори в някои вагони тоалетните са с плочки на пода.Иначе вагоните са с общо 50 места във всеки,разделени са на 2 отделения с по 24 места,като посредата на вагона има едно 2-местно купе и срещу него е тоалетната.
Скоростта по линията горе-долу през половината път е 30 км/ч а през другата 40км/ч.
Или по спомени по-точно
Септември-Варвара-45 км/ч,Варвара-Костандово-30 км/ч,Костандово-Велинград ЮГ-40 км/ч,Велинград-ЮГ-Черна Места-30км/ч,и Черна Места-Добринище-40 км/ч.
Сега от 10-ти декември,с влизането в сила на новия графика за движение на влаковете по линията се движат цели 10 влака на денонощие-5 в едната посока и 5 в другата.
На 8-ми декември влак 16103,с който пътувахме до Банско беше в сътва от 8 вагона,и то претъпкани,предимно със студенти,като видяха колко много хора има ни закачиха още 3 вагона. На връщане на 10-ти също беше доста пълно,влака беше с 5 вагона.
Пътуването по тази линия е уникално,много е готино.

Repcho:
както го описа сигурно наистина е много готино. Някой път като има 2 свободни дни може да се дигна дотам

difian:

--- Quote from: Ivo ---Пътуването по тази линия е уникално,много е готино.
--- End quote ---
Аз за пръв и последен път пътувах преди 7-8 години и тогава беше голяма мизерия, във влака се сблъсках с мизерията и беднотията на хората, живеещи в района.Беше зима, тъмно, бях около седмица в Добринище, но имам малко тъжни спомени и затова и влака ми се стори подтискащ.Радвам се, че сега нещата стоят по по-различен начин.Имаше някаква акция на местните общини за инвестиции-наистина страхотен атракцион.Линията до Оряхова има ли начин да бъде спасена и ли е нарязана?

Ivo:
Имам снимки от тия дни от 16-та линия, обаче БГФОТО не работи ако не заработи ща пробвам да ги кача като прикачени файлове,макар че са с голяма резолюция.

borosport:
При тази скорост и хубава гледка си става много добра туристическа линия.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version