Точно. Загадката беше наистина трудна, понеже сградата на ГКПП-то, която се вижда на снимките, повече от 25 години не съществува - още в началото на 90-те, по времето на Димитър Попов, я събориха и за 2-3 години построиха нова, сегашната. Просто трафикът към Гърция след промените се увеличи няколко пъти и старата сграда вече беше напълно негодна. Отзад на втората снимка се вижда водната кула на гарата, точно до нея мои роднини имат къща. А селото ми е на 18 километра..
Дърветата, които се виждат на първата снимка, вече са в Гърция. Чудя се как са снимали, при положение, че на ГКПП-та снимането и сега е абсолютно забранено, може да ви арестуват....Вероятно с тези деветосептемврийски лозунги снимките са 74-та година, тогава се навършват 30 години....А там, където е камиона, имаше бензиностанция, два корекома, които още преди да падне Тошо, ги направиха с левове, и неведнъж съм се качвал на рейса за гарата тайно, ходех и си купувах вафли, шоколади и други такива работи....89-та година пък, преди "голямата екскурзия", либерализираха закона за задграничните паспорти, почнаха да ги дават лесно и пускаха без проблеми в специално в Гърция и Италия примерно, включително и децата (преди това да отидеш с децата в чужбина беше немислимо - те бяха гарант, че ще се върнеш), и много хора отидоха за първи път на море в Гърция. Нашите планираха да отидем през следващата 90-та и да посетим роднините (единият ми дядо е роден в Гърция, две сестри оставя там, та имам много братовчеди), даже и на нас с брат ми ни извадиха паспорти, но не се получи, понеже гърците почнаха да правят простотии и трудно да издават визи - много българи въобще не се връщаха и оставаха там нелегално.
А нашите митничари правеха големи простотии по КПП-тата - имаше отделна лента за граждани на "капиталистически" страни, през която се минаваше за секунди, но през тази за "соцлагера" се чакаше с часове - тарашеха всички коли обстойно да не би някой да не декларира нещо телевизор, касетофон и да не плати мито, или да носи валута повече от позволеното....Даваха по 30 долара на човек, на децата по 15...Едва Димитър Попов махна корекомите и направи търговията с валута свободна.....По тошово време за да вземеш нещо от Кореком, все трябваше да познаваш някой, я чуждестранен студент, я виетнамец, я ходил в Либия, който законно има право да притежава валута, за да ти купи.....