Author Topic: Aвтомобили  (Read 524620 times)

Offline New_Passenger

• Наистина съм луд
  • Експресивен експрес
    • View Profile
Re: Aвтомобили
« Reply #3080 on: 05.04.2023, 16:08:20 »
Коя категория е необходима за каране на квадроцикъл/ATV?
Софийско метро, стари карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Софийско метро, хартиени карти - https://drive.google.com/drive/folders/1C7va0Idce58r2Mv2VTFwl2z5hi5PDlB6?usp=sharing

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3081 on: 05.04.2023, 16:38:45 »
Категория А.

Offline Стререомонокъл

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3082 on: 08.04.2023, 13:23:59 »
Из по малките градчета дори още се срещат москвичи и Жигули макар и все по рядко. Даже в София виждам лади от време на време, тия дни видях и Москвич Алеко. Не съм виждал скоро Рено 21, 25, Невада, преди го имаше доста, също и Опел Омега, Форд ескорт, Олтсит с въздушното охлаждане, Калибра, Фронтера и подобни.

Няма лошо ако хората ги поддържат и са изправени, замърсяването идва от неизправни такива и от отопление на твърдо гориво.
Последните коли винаги са били рядкост в България. Аз не помня да са били често разпространени освен Форд Ескорт. Форд Ескорт не съм забелязвал някъде скоро. Може и тe да са калпави и да са изчезнали. Опел Омега ги имаше преди макар и да не бяха много често срещани. За Рено 21 винаги съм се питал  защо са толкова редки. Има едно в движение в Стара Загора в доста добро състояние. Рено 25 не помня да съм виждал изобщо. Рено Невада съм мяркал, но преди много години. А изброените модели на Опел след Форд Ескорт трябваше да ги потърся в Гугъл, защото не бях чувал за тях.
В момента са редки, защото вече са си в категорията "ретро", но през деветдесетте и малко след 2000 изобщо не бяха толкова редки, като изключим донякъде Рено 25, но и то си се срещаше доволно често. Е, и 21 и 25 не бяха като Пасат, но не бих ги нарекъл редки. На един приятел баща му в Сливница пък си кара ежедневно един Ескорт 1.8TD от последната генерация, тази с елипсовината решетка. Аз карах окло 5 години РЕНО 21 хечбек, произведено през 1990. Имаше изключително комфортно возене (подобно на американски автомобил), стига да не се правиш на спортист в завоите. Беше с 1.7 литров мотор с пълен инжекцион и 90 коня. По книжка му даваха ускрение до 100 за около 10,7 секунди. Никога не съм го засичал, но колата наистина беше доста пъргава, като имаме предвид сравнително малкия двигател и сравнително голямото тегло. При това и разходът беше съсвсем приемлив. Неприятната част беше бързо разбиващото се предно окачване и скапаната електрическа част. Не станах фен на френските коли, но като цяло колата беше приятна за каране и дълги пътувания според мен.
« Last Edit: 08.04.2023, 13:25:56 by Стререомонокъл »
Нация от лошо гледащи директори

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3083 on: 08.04.2023, 18:33:57 »
Категория А.
По този повод един келеш от моето село, който има много пари, а в България тези с многото пари си мислят, че могат да си правят каквото си искат, купи на 12 годишните си хлапетии АТВ-та и ги пусна с тях да се разпищолят и да се гъзят по улиците....За сравнение, в Канада АТВ не може да се кара с обикновена шофьорска книжка, трябва допълнителен курс и изпит.
По рейс и по жена не се тича!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3084 on: 08.04.2023, 19:11:03 »
Категория А.
По този повод един келеш от моето село, който има много пари, а в България тези с многото пари си мислят, че могат да си правят каквото си искат, купи на 12 годишните си хлапетии АТВ-та и ги пусна с тях да се разпищолят и да се гъзят по улиците....За сравнение, в Канада АТВ не може да се кара с обикновена шофьорска книжка, трябва допълнителен курс и изпит.
Ти пък, те хлапетиите по селата комбайни карат. И като се претрепат всички са виновни, само не и родителите. Аз въпреки, че цял живот ми бе мерак да изкарам заветната книжка, до преди да си получа СУМПС на гише в КАТ, не съм си и помислям да подкарвам нещо повече от колело. А в учебна кола седнах за сефте чак на 20.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3085 on: 23.04.2023, 11:17:33 »
Един автомобил от детството ми, който все още е жив: Москвич 2141. Беше паркиран вчера пред Лидл-а в Дупница.

Забавно е да се види и това:
« Last Edit: 23.04.2023, 11:21:05 by София 100 »
Винаги, когато се яви трудност - в живота, или в работата ми, си припомням индийската пословица:
"Трябва търпение и труд, за да се превърне черничевият лист в коприна"

Елисавета Багряна

Всичко има своето време, и ако то е изминало без резултат, няма смисъл  от късното случване.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3086 on: 23.04.2023, 11:36:49 »
Това нещо не би трябвало да може да се движи легално по пътищата... Точно заради начина, по който изглежда този изчезнаха твърде бързо. Голяма част и от моето детсво премина с такъв, беше бордо, точно като на рекламния клип, но преди това беше червен, а изначално е бил сив.  :laugh: Спомените ми са че повече се ремонтираше от колкото да се кара, и никога не беше в ред.
« Last Edit: 23.04.2023, 11:38:44 by bagercho »

Offline New_Passenger

• Наистина съм луд
  • Експресивен експрес
    • View Profile
« Reply #3087 on: 25.04.2023, 16:15:09 »
Има нови правила за изпити пред ДАИ. Изпитния маршрут щял да се определя едва ли не GPS навигатор.
Софийско метро, стари карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Софийско метро, хартиени карти - https://drive.google.com/drive/folders/1C7va0Idce58r2Mv2VTFwl2z5hi5PDlB6?usp=sharing

Offline Стререомонокъл

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #3088 on: 29.04.2023, 21:13:35 »
Това нещо не би трябвало да може да се движи легално по пътищата... Точно заради начина, по който изглежда този изчезнаха твърде бързо. Голяма част и от моето детсво премина с такъв, беше бордо, точно като на рекламния клип, но преди това беше червен, а изначално е бил сив.  :laugh: Спомените ми са че повече се ремонтираше от колкото да се кара, и никога не беше в ред.
Баща ми имаше такъв. По-точно 21412 (с москвичовия мотор). Доколкото си спомням взе го някъде в края на 1990, а колата беше произведена през 1989 и беше с доста малък пробег. Предницата се разтропваше доста бързо, долнокачествената пластмаса по таблото започна да скърца, сравнително бързо започна и да ръждясва, беше тромав на старта в сравнение с 2140 (въпреки, че съм вдигал с него над 170 км/ч). Но родителите ми докато бяха по-млади не спираха да пътуват (вкл. и извън България) и колата мина наистина много път, като при това баща ми постоянно я използваше безмилостно и за тежка работа, като често влачеше и едно огромно ремарке. И единственият случай, когато помня, че ги беше оставила на пътя беше, когато хвърли ремък на алтернатора и водната помпа, но той се сменяше буквално за няколко минути.
Нация от лошо гледащи директори

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3089 on: 04.05.2023, 10:16:53 »
Какво все пак е изискването за фаровете на автомобилите? Аз доколкото съм проверявал по това време април-май не е задължително. Обаче един КАТ-аджия се заяде за това. Не, че сложи глоба щото не светят, но каза, че било леко нарушение.
Украйна, победа!

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #3090 on: 04.05.2023, 10:20:58 »
Задължително е целогодишно през светлата част на денонощието, автомобилите да се движат с включени дневни или къси светлини
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3091 on: 04.05.2023, 10:23:19 »
Странно, че като търсих в интернет ми излезе текст нещо от рода на:
от ноември до март - задължително
от април до октомври - незадължително.
Явно има редакции текста и излизат стари такива.
Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #3092 on: 04.05.2023, 10:25:26 »
Грешно си търсил. Задължително е целогодишно поне от 10-15 години.

Има спорове дали може само габарити или трябва да са къси/дневни. Има съдебни решения, които отменят глоби за каране само на габарити, но аз съм на мнение, че габаритите са безсмислени, понеже почти не се виждат и е логично да карам на къси/дневни, независимо колко е задължително, за да ме виждат по-сигурно в огледалото, което касае собствената ми безопасност.

Даже смятам, че трябва и задните светлини да светят постоянно, защото редовно виждам някой пред мен да остава тъмен отзад при влизане в тунел през деня.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3093 on: 08.05.2023, 20:49:11 »
Правителствен Mercedes-Benz W126, Стражица 01.1987г.
Винаги, когато се яви трудност - в живота, или в работата ми, си припомням индийската пословица:

Елисавета Багряна

Всичко има своето време, и ако то е изминало без резултат, няма смисъл  от късното случване.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Свобода за Украйна !

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #3095 on: 10.06.2023, 12:56:00 »
Малко снимки от ретро парада на пл. Батемберг, София.

https://photos.app.goo.gl/v4fq36gSePzXzJMn7
« Last Edit: 10.06.2023, 13:33:49 by я л т а »
Свобода за Украйна !

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3096 on: 18.06.2023, 12:16:38 »
  В няколко поста ще прикача стари автомобилни реклами от Македония и Югославия, публикувани в македонската и югославска преса от средата на 60-те до началото на 70-те години на миналият век. Материалите са издирени и популяризирани от Златко Ангелески. Любопитно е да се видят цените на някои социалистически автомобили, които са внасяни и у нас по същото време.

Елисавета Багряна

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3097 on: 18.06.2023, 12:22:16 »
Продължавам със рекламите на социалистически автомобили. Материалите са издирени и популяризирани от Златко Ангелески
« Last Edit: 18.06.2023, 12:47:00 by София 100 »

Елисавета Багряна

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3098 on: 18.06.2023, 12:26:07 »
Следват реклами на западни и източни модели,  които не са продавани на нашият пазар. Материалите са издирени и популяризирани от Златко Ангелески.

Елисавета Багряна

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3099 on: 18.06.2023, 12:30:44 »
Още вестникарски реклами на западни и източни модели,  които не са продавани на нашият пазар. Материалите са издирени и популяризирани от Златко Ангелески.

Елисавета Багряна