Author Topic: ГОВОРИЛНЯ.  (Read 38940 times)

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: ГОВОРИЛНЯ.
« Reply #200 on: 07.04.2023, 13:10:16 »
Специално за езика ни - да различен е, но специално унгарския е напълно различен от европейските езици, а не изпадат в подробности да се обясняват с английски. Ние тука много обичаме да се подмазваме на западняците. Всяка друга страна си гледа себе си и туриста ако е на зор ще си вземе екскурзовод дето да му "спик инглиш" или там каквото си поиска. Ако иска туриста да се оправя сам - да си знае местния език. Германците примерно знаят английски в голям %, даже по-голям от у нас, но ако си някъде из Бавария забрави някой да ти говори на английски - макс в големите градове
Някой замислял ли се е - ние сме уж страна членка на ЕС, НАТО и не знам си какво още, а 99% от софтуер и продукти имат превод на руски (дето много я мразят туй Русия-та), ама на български - нЕма.
Кое все още няма превод на български? От поне 10 години насам дори автомобилите имат.

Offline xr1st0

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #201 on: 07.04.2023, 13:15:49 »
Кое все още няма превод на български? От поне 10 години насам дори автомобилите имат.
Я погледни приложенията в Google Play на Android - всичко е на английски - разбираемо като причина, почти всичко го има и на руски (а значи нямат проблеми и с кирилицата), и като погледнеш за български - едно има, две нямат- шарено е
« Last Edit: 07.04.2023, 15:30:38 by difian »

Online V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #202 on: 07.04.2023, 13:51:23 »
Унгарския и естонския са трудно разбираеми за всички останали европейци - не са индоевропейски езици. Дори литовски и латвийски са доста трудни за останалите.  :rolleyes:

Offline voodoo

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #203 on: 07.04.2023, 14:54:44 »
Специално за езика ни - да различен е, но специално унгарския е напълно различен от европейските езици, а не изпадат в подробности да се обясняват с английски. Ние тука много обичаме да се подмазваме на западняците. Всяка друга страна си гледа себе си и туриста ако е на зор ще си вземе екскурзовод дето да му "спик инглиш" или там каквото си поиска. Ако иска туриста да се оправя сам - да си знае местния език. Германците примерно знаят английски в голям %, даже по-голям от у нас, но ако си някъде из Бавария забрави някой да ти говори на английски - макс в големите градове
Някой замислял ли се е - ние сме уж страна членка на ЕС, НАТО и не знам си какво още, а 99% от софтуер и продукти имат превод на руски (дето много я мразят туй Русия-та), ама на български - нЕма.
Копейкин, ти ли си?!
Бъди така добър да споделяш безценните си наблюдения и размисли в съответната тема за политика. Тук са новините от София.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #204 on: 07.04.2023, 17:25:51 »
Я погледни приложенията в Google Play на Android - всичко е на английски - разбираемо като причина, почти всичко го има и на руски (а значи нямат проблеми и с кирилицата), и като погледнеш за български - едно има, две нямат- шарено е

Правилно! Ще натирим Гугъл че не правят приложения на български като спрем съобщаването на английски е метрото. Да живей...  :neznam:
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #205 on: 07.04.2023, 17:55:52 »
Разработването на локализирани версии на продукти си е по усмотрението и финансовата преценка на предлагащите ги. Да се сърдим ли, че Емирейтс не летят до София, че Тесла нямат представителство, че Карфур влязоха през франчайз и се изтеглиха… Не сме им рентабилни, не инвестират в предлагане в България. Руснаците (руският пазар) са над 130 милиона, ние сме под 7 и по едни или други причини, езиците са близки и руският се е учил и ползвал в България. Това ни предлагат…

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #206 on: 07.04.2023, 18:37:21 »

Замисляли сме се и се работи по въпроса руският да изхвърчи от НАТО и ЕС. Затова вече 11 пакета санкции пуснаха, и още санкции ще има.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #207 on: 07.04.2023, 19:35:58 »
Ще има санкции и ако продължите да политиканствате извън темата за това.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline xr1st0

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #208 on: 07.04.2023, 23:23:53 »
Ще има санкции и ако продължите да политиканствате извън темата за това.
Извинявам се, че предизвиках СПАМ. Не е било съзнателно.
Не се опитвам да политиканствам, нито русофилствам. Пазарния принцип ми е ясен и знам, че като малък пазар не сме интересни за някои компании да разработят българска версия.
И за да бъде по темата - Не казвам, че е лошо да има англоезични съобщения, надписи или каквото и да е - нека бъдем туристически насочена държава, но да бъдат направени като хората и на читав английски, а не поредната недомислица за милиони която поради безумно произношение и съдържание не е от полза и за чужденците у нас

Offline New_Passenger

• Наистина съм луд
  • Експресивен експрес
    • View Profile
« Reply #209 on: 08.04.2023, 17:35:58 »
А между другото, в руското приложение Яндекс метро е включено и Софийското метро като достъпните езици са руски, български и английски. Будапещенското метро го има и на унгарски. Останалите метра не съм ги проверявал.
Софийско метро, стари карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Софийско метро, хартиени карти - https://drive.google.com/drive/folders/1C7va0Idce58r2Mv2VTFwl2z5hi5PDlB6?usp=sharing

Offline difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #210 on: 10.04.2023, 09:08:42 »
Странно, това ми прилича на английски, а не извратеното местно егешегедре и други подобни преплитания на езика, които представляват унгарският… На страничната табела са уважили и “бащите си основатели”, разбираема си е само за тях… :)

Включвам се от Будапеща с малко вчерашни снимки:
….

DSC03235 by Yasen, on Flickr
« Last Edit: 10.04.2023, 09:15:10 by difian »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #211 on: 10.04.2023, 09:35:44 »
И двете тези според мен са верни!
Т.е. градския транспорт наистина трябва да е освен на български, но и на английски поне за София, Пловдив, Плевен, Варна, Велико Търново, Русе и подобни градове с туристически поток.
Но в България е вярно, че за ДРУГИ професии отдаваме прекалено голямо значение на разбирането на чужд език. Имам предвид лекари, ветеринари, химици и други чиято работа е СЪВСЕМ различна от общуването с хора.
В големи ветеринарни клиники наблюдавам как повечето лекари говорят английски и общуват с чужденци, някои знаят руски, а в някои клиники има и македонци от Северна Македония, които леко бъркат нашия език ама сигурно и те знаят чужди. И така стигаме до парадокса, че правим компромис с основната професия заради езика.
Демек биха предпочели по-смотан и млад ветеринар, който "забавлява" чужденци с високи доходи за скубане, вместо по-възрастен и по-добър лекар.
В Банкя примерно има една фирма, която е турска и се занимава с производство на флуор17 маркирана глюкоза за ПЕТ скенер. И там турците толкова държат да се разбират със служителите, че трудно си намират някои кадри за да попълнят бройката. Щото професията е екзотична и специализирана, а те искат и много добър говорим.
В края на краищата кой иска гама облъчване за себе си , а за шефа да предостави чужд език на добро ниво + специфични знания и умения?!
За тебе рака, за шефа си даваш з@дника и двата крака!
Т.е. моето мнение е, че английски - ДА, ама стига да не се превръща в по-важно условие от основната професия.
Украйна, победа!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #212 on: 10.04.2023, 12:38:09 »
Т.е. градския транспорт наистина трябва да е освен на български, но и на английски поне за София, Пловдив, Плевен, Варна, Велико Търново, Русе и подобни градове с туристически поток.
Но в България е вярно, че за ДРУГИ професии отдаваме прекалено голямо значение на разбирането на чужд език. Имам предвид лекари, ветеринари, химици и други чиято работа е СЪВСЕМ различна от общуването с хора.
В големи ветеринарни клиники наблюдавам как повечето лекари говорят английски и общуват с чужденци, някои знаят руски, а в някои клиники има и македонци от Северна Македония, които леко бъркат нашия език ама сигурно и те знаят чужди. И така стигаме до парадокса, че правим компромис с основната професия заради езика.
Демек биха предпочели по-смотан и млад ветеринар, който "забавлява" чужденци с високи доходи за скубане, вместо по-възрастен и по-добър лекар.
В Банкя примерно има една фирма, която е турска и се занимава с производство на флуор17 маркирана глюкоза за ПЕТ скенер. И там турците толкова държат да се разбират със служителите, че трудно си намират някои кадри за да попълнят бройката. Щото професията е екзотична и специализирана, а те искат и много добър говорим.
В края на краищата кой иска гама облъчване за себе си , а за шефа да предостави чужд език на добро ниво + специфични знания и умения?!
Т.е. моето мнение е, че английски - ДА, ама стига да не се превръща в по-важно условие от основната професия.

В Русе и Плевен направо се преплитат тълпи от чуждестранни туристи  :laugh: В Пловдив пък карат на хартиени табели, там имат наистина много проблеми за решаване, преди да пристъпят на информация на друг език...

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #213 on: 10.04.2023, 12:51:45 »
Още от преди 90-та година като ученик съм стигнал до извода, а после го затвърдих, че най-любимата дейност на българина във всички направления е да сведе всяка професионална дейност на любителско и непрофесионално ниво.
Ако може в градския транспорт табелите да са хартиени или от цифрите на две табели да сглобиш числото с номера, ако може да има всякакви уреди, джаджи и други скъпи полезни неща, които никога не са свършили работа за 10 ст. също е идеално.
Например на спирката на 64,66,98 и др. на МС Витоша има монтирани такива отоплители, които да топлят с ИЧ лъчи. Ама казвам, че те май са такива, защото никога не са били пускани. Просто докато съм чакал и съм гадаел по тях какво може да са. Отначало си мислих, че са ел. табла. После схванах, че би трябвало да топлят. Мисля, че мина втора зима, в която не са стоплили и паразитите.
Изява на същото нещо е да имаме сайтове с неактуална или полу-актуална информация за нещо - цени,услуги и т.н.
Украйна, победа!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #214 on: 10.04.2023, 13:30:33 »
Между другото това изискване целия персонал да говори определен чужд език се наблюдава най-вече от турските фирми, развиващи дейност у нас, и като цяло е доста тенденциозно от тяхна страна. Със сигурност не се дължи на това, че турците не могат да научат български, или пък не знаят бъкел на английски...

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #215 on: 10.04.2023, 14:29:16 »

В Русе и Плевен направо се преплитат тълпи от чуждестранни туристи  :laugh: В Пловдив пък карат на хартиени табели, там имат наистина много проблеми за решаване, преди да пристъпят на информация на друг език...
В Русе е пълно с чужди туристи идея си нямаш. Бях в един хотел на брега на Дунава всеки ден идват големи круизни кораби и в заведенията около реката е пълно предимно с чужденци.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline New_Passenger

• Наистина съм луд
  • Експресивен експрес
    • View Profile
« Reply #216 on: 10.04.2023, 14:34:11 »

В Русе е пълно с чужди туристи идея си нямаш. Бях в един хотел на брега на Дунава всеки ден идват големи круизни кораби и в заведенията около реката е пълно предимно с чужденци.

Всичко що има река, море или океан се пълни с туристи. Надявам се един ден и Видин да стане туристически град като Русе. Може круиз с посещение на крепостта Баба Вида, ще има желаещи. Има какво да се види. А и видинчанките са много нагоре в класацията на най-красивите българки :rolleyes:
« Last Edit: 10.04.2023, 14:38:12 by blagun »
Софийско метро, стари карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Софийско метро, хартиени карти - https://drive.google.com/drive/folders/1C7va0Idce58r2Mv2VTFwl2z5hi5PDlB6?usp=sharing

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #217 on: 10.04.2023, 14:35:27 »
Между другото това изискване целия персонал да говори определен чужд език се наблюдава най-вече от турските фирми, развиващи дейност у нас, и като цяло е доста тенденциозно от тяхна страна. Със сигурност не се дължи на това, че турците не могат да научат български, или пък не знаят бъкел на английски...
Работодателите са свободни да поставят условия за владеене на езици. Как си представяш кол център или програмисти-ишлемисти без владеене на английски?
Пък колкото до турския - повечето инвеститори на хотели в Созопол не са турци и въпреки това предпочитат работници български турци. Те пият по-малко, по-изпълнителни са. Така че - "Булгар, булгар", но като трябва да се върши работа, се подбират най-подходящите, ако ще от Гвинея-Бисау да са.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #218 on: 10.04.2023, 14:36:29 »
Човек щеше да го разбере като изискване, ако цялата работа беше някаква супер готина и има някаква файда за теб от работенето й!
Пък то хем ще се пържиш в alpha и gamma радиация - хем ще работиш за турци, хем ще искат и английски за мийтинги, Не, че ми е чак толкова ясна ситуацията вътре - просто интервю за работа с тях от преди година. И така не си взеха човек , който е правил същото нещо - явно си взеха друг човек и след 6 месеца същата обява. Или той не е издържал или някой друг. Демек на голия им з@дник чифте пищови. Лошото е, че тая дейност ще се развива тепърва. И ако големите болници във Варна, Александровска и Ситито имат свои циклотрони и си действат сами за себе си, като набухат във ветеринарните клиники пържене на бюджет с ПЕТ скенери - онези ще почнат да продават като топъл хляб продукция, А тя нали се полу-разпада за 3-4 часа не може да се разнася дълго време по света, И тогава яко хора ще се пържат срещу английски език.
Защо очаквам да почнат ветеринарите да ползват това? Щото в момента имат томографите - или поне има два в София и им трябва само една доза инжекция и на томографа ще правят ПЕТ скенер. Те в момента и без това са гола вода - няма да имат нищо против да ти предложат още една услуга дето ще им е сложна за мозъка.
В момента наблюдавам пародията да не им се правят много-много кръвни изследвания щото прилича на игра на шах. Гледаш "фигурите по дъската" и трябва да отгатнеш, защо са такива.
По-лесно е да очакват на компютъра да пише "click hear" и та ги трясне диагнозата. И PET скенерите предоставят точно тоя гъдел - стандартни фигури на заболявания и други подобни. Абе както писах - уж професионално ама любителско.

Работодателите са свободни да поставят условия за владеене на езици. Как си представяш кол център или програмисти-ишлемисти без владеене на английски?
Пък колкото до турския - повечето инвеститори на хотели в Созопол не са турци и въпреки това предпочитат работници български турци. Те пият по-малко, по-изпълнителни са. Така че - "Булгар, булгар", но като трябва да се върши работа, се подбират най-подходящите, ако ще от Гвинея-Бисау да са.

Едно е да искаш екскурзовод да знае английски, друго е миньор или заварчик.
Аз примерно не знам говоримо английски щото никога не съм го учил официално - демек самоук съм си. Следователно колкото по-разговорен и неспециализиран е английския толкова по-скаран съм с него. Т.е. да го разбирам. Щото за да го говоря ще ми трябва упражнение.
Това не ми пречи да работя 23 години като сисадмин. Е, като ми кацне някоя в Линкедин да ми досажда първо и казвам, че не го знам говоримо и ако иска тогава да говорим за други работи. В края на краищата, ако целта е да обслужваме "идиоти от всички страни (съединявайте се)" по добре и да не го знам!
« Last Edit: 10.04.2023, 14:42:40 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #219 on: 10.04.2023, 15:25:48 »

Е точно де, слизат от кораба, пийват едно кафе за един час някъде около брега и си продължават по пътя. Надали ще ги заинтересува с кой тролей могат да стигнат до Чародейка или Здравец изток.