Васко почти е уцелил - основният критерий за първа класа е дължината на купетата, съответно разстоянието между седалките при безкупейните вагони, както и ширината на седалките. Другите неща като климатик, контакти за лаптопи/телефони, пердета, килими и т.н. отдавна са си нещо обичайно и за втора класа. Например серия 74, независимо че са второкласни, купетата им по дължина отговарят на изискванията за първа класа, само седалките не отговарят. Серия 44 с 2+1 не отговарят за първа класа по разстояние между седалките. Иначе има и много второкласни вагони (не само у нас) с по 6 места в купе, но се вижда, че на един вагон стандартна дължина са сложени десет, вместо девет купета. В общия случай сега не си струва човек да си дава парите за първа класа (може би си заслужава заради това, че там не пътуват циганьори), само за малко по-широки и по-шарени седалки. Сегашната втора класа в Европа е достатъчно удобна и комфортна, разликите с първа са минимални и козметични. Отделно има много трикове и промоции, при които първа класа може да ти излезе по-евтино от втора. Седалките са каквито клиентът, в случая железницата, си ги е поръчал - примерно в прехвалените гръцки вагони унгарско производство, които бяха "забранени" за вътрешно съобщение, и в първа, и във втора класа бяха еднакво гадно твърди, все едно сядаш върху гипс. Чух, че са такива и при най-новия прототип за модернизация на серия 74.
Едно време да, беше силно желателно да се пътува в първа класа. В масовия случай второкласните вагони бяха дряновски, а първокласните - от бившата ГДР, разликата между едното и другото беше като между Чавдарка и Икарус. Аз, когато не бях в гръцкия смесен полски вагон с невалидна първа класа, или си купувах добавка - беше 70 стотинки за мен, или чаках кондукторът да ми провери билета и после се настанявах там....