Има голямо значение дали лифтовете са продадени със или без правото на строеж върху земята, респ. дали 'Въжени линии' ЕАД са притежавали само лифтове или и правото на строеж за тях.
В единия случай премахването на съоръжението възстановява правото на строеж и Витоша ски могат да си построят нов собствен лифт в срок от 5 години, а в другия Витоша ски губят всякакви права върху мястото и имат само купчина скрап и общината може да построи общински лифт по същата следа.
За това не се бях замислял и не знам как стоят нещата, но можем да си припомним как Витоша ски си заковаха нов стълб на Помагалски и никой не измрънка (включително и те, че не могат да го ремонтират). Тоест ако съдим по това, или имат право да строят, или са го направили незаконно. Но пък не знам дали Помагалски е бил част от "Въжени линии" или е бил на частник още преди сделката, както някои от лифтовете - ако е бил частен, значи не може нищо да се заключи от този конкретен случай.
Помагалски е част от собствеността на бившата Алеко спорт - 99, повече за това
тук, но и там, както и за всички други лифтове важи, че са продадени без земята под тях, което няма и как да стане в природен парк, земята винаги е държавна - горски фонд, независимо че минава лифт.
По принцип Витоша ски имат
много дълга традиция в това да строят незаконно и да вършат безобразия горе, така че вдигането на стълба не е ясно как точно се е случило, да кажем че е било декларирано като текущ ремонт, тогава не е необходимо разрешение за строеж. Ако са го свършили законно ще е голямо изключение за тях, със сигурност не са го свършили навреме.
Дали ще ремонтират нещо или не, това най-малкото зависи от тях, а изобщо не зависи от номиналния им собственик в момента лицето Ерих Гумерер. Собствениците при тях се сменяха като носни кърпички през годините, и както виждаме дали собственик на хартия е офшорка на Британските вирджински острови, грък регистриран на борсата за безработни, или шеф на фирма за оръдия за сняг с оборот 300 милиона евро годишно, резултатът е един и същ - едно голямо нищо. Мисля че на всеки средноинтелигентен човек тези неща отдавна са ясни и затова не разбирам защо кметът на София трябва да си губи времето в "преговори", от тях полза няма. Той има вменени му по закон възможности как да стартира процес по премахването на цирея Витоша ски от планината и единственото което трябва да направи е да ги задейства, всичко друго са лакърдии.