Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 517422 times)

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
И аз съм имал такива случаи, както и за нощен автобус са ме таксували по 1.60 с кредитна карта. Другото по-неприятно е, че, ако си ползвал многократно през деня градски транспорт (равносилно на 4 лв. дневна карта), ако се таксуваш след полунощ в метрото, ти взима отделно 1.60.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Според мен имат някакви промоции за по-слаби дни и часове, а в по-силни таксуват повече. Звучи логично да е така. И на мен са ми споделяли подобни неща, но това може би става извън час пик и в слаби дни. Пробвайте само в час пик в силни линии.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Какви промоции, това да не е Кауфланд?!? Има тарифа, гласувана от СОС и ЦГМ са длъжни да тарифират по нея, всичко което не са събрали могат да го платят шефовете им от бонусите си.  :help:

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
За неделното събитие в центъра ползвах автобус-метро-метро-автобус като ми бяха блокирани само 1.60 по картата. В понеделник т.е. първия работен ден вече бяха дръпнати и осчетоводени 4 лева.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
От sandacite.bg:

Гледайте какво намерихме - БЪЛГАРСКИ АВТОМАТ ЗА ПРОДАЖБА НА БИЛЕТИ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ от 1960-ТЕ ГОДИНИ! 😃
През 60-те години в градския транспорт в България продажбата на билети се извършва ръчно, от кондуктор. Все още не са въведени добре познатите ни перфоратори за безкондукторно таксуване. Това излиза доста скъпо, защото трябва да се плащат заплати на множество служители, които да таксуват пътниците.
Затова в началото на 60-те в Развойно предприятие за организационна техника - Силистра е конструирана машина, която продава билети за градския транспорт. Предвидено е било да се монтира в колите на градския транспорт или по различни обществени места с голям човекопоток, където пътниците да си купуват от нея билети.
Машината виждате на снимката. Представлява масивна стоманена кутия с лаково покритие. Заключва се със секретна касова брава. Продава билети с унифицирана тарифа. Работи с монети от 1, 2, 5 и 10 стотинки. Машината е много умна – даже връща ресто, ако сте ѝ дали по-голяма сума! Можете да настроите до 3 различни тарифи на билетите. Броят на комбинациите с билети пък е 4 – 4 х 1 ст., 2 х 2 ст., 5 ст. и 10 ст. Когато пуснем монетите в определените за това улеи, трябва просто да завъртим ръчката отдясно и хоп! – билетчето излиза от отсека отдолу.
Билетопродавачната машина може да ,,обслужи“ до 300 пътника на час, а можете да я заредите с до 3000 билета наведнъж. Производителите са пресметнали, че един човек може да обслужва до 10 автомата, които после да продават билетите – доста по-производително от системата с кондуктор.
Размерите на машината са: височина 1300 мм, ширина 320 и дълбочина 200. Тежи 22 кг без стойката си.
Автоматът е снабден с вътрешен брояч, който отчита броя на продадените билети, за да може по този начин да се осъществява контрол на средствата, отчитани от обслужващия персонал. Този брояч се пломбира от касовата служба на предприятието транспортен оператор в града. Самите билети се оформят от печатащ и отрязващ механизъм, като контролът на пътниците се осъществява чрез специални контролни номера, които се отпечатватг от печатащия механизъм.
Що се отнася до механизма за връщане на ресто, трябва да го заредите така, че осигури дванадесетчасова непрекъсната работа на машината. Също така, билетопродавачката е снабдена с изчистващ механизъм за връщане на нестандартни монети, които са извън обращение в страната.
Автоматът е предизвикал интерес навремето си, можел е да се види и демонстрира във фирмения магазин на Оргтехника в София на ул. Васил Коларов 9 – сегашната ул. Солунска.

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
От trinmo.org

Публикация от 31.10.1965г.

Публикация от 05.01.1967г.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
ЦГМ удължи картите на 400 000 софиянци заради транспортната блокада през май

"Срокът на валидност на картите за пътуване на повече от 400 000 души е удължен автоматично заради транспортната блокада в София в периода 14-19 май 2025 г., съобщават от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

В картите са добави безплатно допълнителни като компенсация за дните, в които заради протеста хората не са имали да пътуват с наземния градски транспорт в столицата. Допълнителният период трябва да активира след изтичане на валидността на картата чрез еднократна валидация в превозно средство от обществения транспорт. Това може да бъде направено в рамките на следващата година и половина.

Закупилите 24-часова или 72-часова карта, валидна в периода 14-19 май 2025 г., които не са имали възможност да я използват, могат да поискат добавка на касите на ЦГМ.

Потребителите с профил в уеб портала на ЦГМ могат да заявят своя период на удължаване чрез него."

https://news.bg/regions/tsgm-udalzhi-kartite-na-400-000-sofiyantsi-zaradi-transportnata-blokada-prez-may.html

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
Добре е направено, ама защо им трябваше повече от месец?