Тук ще разделя отговора на две части. Първата е (то е за цяла отделна тема, но трябва много време и ровене.)идеята за построяване и изпълнението на Депо "Обеля". Втората част е какво ще се направи най-вероятно за належащо увеличаване на вместимостта.
Казано накратко (това което знам, без да претендирам за 100% достоверност) Депо "Обеля" е започнато по план и идея ("copy&paste") по готов съветски проект. В проекта влиза собствена топлоцентрала, пожарна и Бог знае още какво. Чувал съм, че всичко зад Депото до околовръстното е било предвидено за него. Зад така наречения корпус 1 и 2 (старото хале) е трябвало да има същото коловозно развитие и подобно по големина хале (на видеото от дрон се вижда оставеното празно място, сега се застроява от частен собственик). Ако човек види на живо или на кадрите на дрона халетата в дясно от изпитателния коловоз, на "Militzer & Münch", "TakeAway" и др.(индустриалните площи и халета на тази места /североизточно от депото/ са били на Метрото/предвидени за Депо "Обеля".) ще забалежи, че халетата са от същият тип като Корпус 1. През следващите годините (90-те) се осъзнава, че проекта към реалността е неприложим нито финансово, нито логистично. Метрото тръгва с клизма, а големите планове явно се загърбват и голяма част от имотите са разпродадени. Така голям държавен ресурс отива или на вятъра или по частни сметки.
Отварям скоба тук - лично моето мнение (леко казано не съм привърженик на идеите на комунизма и полтически и икономически и социално) е, че през така наречения преход чисто държавнически трябваше част от индустрията да се реформира и изведе на конкуретни "релси" както направиха други държави от соц.лагера - Чехия, Полша, Унгария, Румъния...сега са светлинни години пред нас. Както и да е, пложението е такова каквото е. По втората част - разширението на Депо "Обеля" може да стане частично като разширение на вече съествуващи халета, което не би отнело много време и би "подслонило" новите 8 метровлака. Не е най-доброто решение, но в границите на сегашната реалност е едно от малкото осъществими.