Други видове транспорт > Въжени линии

Изграждането на нови лифтове

(1/3) > >>

PeT:
До 2011 пускат кабинков лифт между Свищов и Зимнич над Дунав

Българо-румънски проект за трансгранично сътрудничество между областите Велико Търново и Телеорман предвижда пускането на първия въжен кабинков лифт над р. Дунав, който да свързва Свищов с румънския град Зимнич, съобщи БТА.

Предвижда се до края на годината да бъде изграден консорциум за изготвяне на предпроектните проучвания, а до 2010-2011 г. лифтът да бъде въведен в експлоатация.

Румънската асоциация „Ромфра“, базирана в гр. Александрия, е водещата организация при реализацията на проекта с участието на Института за научни изследвания в Стопанската академия „Д.А.Ценов“ и Центъра за регионална интеграция и развитие в Свищов.

Според доц. Никола Янков от Стопанската академия в Свищов няма да има технически проблеми при изграждането на съоръжението между двата бряга. Разстоянието между Зимнич и Свищов е около 2 км и това е най-тесният участък на р.Дунав. По средата има пясъчен остров от римско време и там може да бъде поставен допълнителен пилон, обясни Янков.

По думите му проектът за изграждане на фериботна връзка между двата града е замразен и най-вероятно ще бъде изоставен, след като бе открита фериботна линия между съседния град Никопол с Турну Мъгуреле.

Засега връзката между Свищов и Зимнич по Дунав се осъществява с пътнически кораб през почивните дни. Това е недостатъчно да покрие растящите потребности за директна транспортна връзка между двата бряга, коментират партньорите по проекта.

http://www.investor.bg/?id=69926

ozzy:
Ако има опция да се пренасят колите с лифта, хич няма да е зле :)

blagun:

--- Quote from: news.dir.bg ---Стигаме с лифт от Русе до Гюргево
06 ноември 2008 / News.dir.bg
Изграждане на кабинков лифт над река Дунав, който да свърже Русе и Гюргево обсъдиха специалисти от двата града.
Идеята е да се избегне натовареният трафик на Дунав мост и плащането на такси.
Лифтът ще бъде конструиран върху общински терени, като възможен вариант е от българска страна лифтът да тръгва от Парка на младежта и да се слиза в гюргевския плувен комплекс, предаде Дарик.
По първоначална оценка на специалистите ще са необходими около 8 милиона евро за проектиране и изграждане на съоръжението. Средствата ще се търсят от оперативна програма „Трансгранично сътрудничество”.
До приемането на двете страни в Шенгенското споразумение, контролът на преминаващите ще може да се осъществява от подвижни кабини на двата входа на съоръжението. След 2013 година се очаква този контрол за отпадне. В хода на разговорите бе уточнено, че проектирането на лифта може да бъде извършено от проектантски фирми от Букурещ, а за изграждането му двете общини ще проведат открита международна процедура за избор на строител.
--- End quote ---

Ето още един бисер на тема "трансречни лифтове". Който е стоял на брега на Дунава, със сигурност е забелязал сериозната разлика във височината на двата бряга. Вероятно в Гюргево трябва да се инсталира мачта???!!! Това не е невъзможно, подобно съоръжение има в пристанищния залив на Барселона, но все пак идеята не ми звучи сериозно.

ozzy:
Наистина, има доста по-належащи обекти, които биха могли да се реализират с тези пари.

LG_:
Наистина и двата проекта са фантастични. Широчината на реката е твърде голяма за да се мине без междинни стълбове, а разходите изграждането на такива биха били  съизмерими с разходите по фундирането на мост!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version