Други видове транспорт > Въжени линии

Изграждането на нови лифтове

<< < (3/3)

Blago84:
Австрийският консорциум „ Doppelmayr” проявява сериозен интерес към изграждането на лифтено съоръжение, свързващо градовете Русе и Гюргево. Компанията е подала писмено заявление до Община Гюргево на 13 ноември тази година чрез представителите си в Румъния – „Toc Internacional”. Това съобщи Михаил Милчев, директор на Агенцията за устойчиво развитие на Русе и региона. Към предложението е приложен каталог от над 170 страници с изградените лифтове в различни страни. Консорциумът има представителства в 31 страни, в които изгражда и поддържа подобни съоръжения.
Михаил Милчев е разговарял с представители на Община Гюргево относно бъдещата реализация на този проект, за който вече писахме преди време. Взето е решение да се кандидатства с 2 проектни предложения. С първото да се финансира пълното техническо проектиране на лифтеното съоръжение. С втория да се финансира негово реално изграждане. Кандидатстването ще е по приоритет 1 на ОП „Трансгранично сътрудничество”, по който досега има най-малко подадени проекти от двете страни.
lev.bg

Вилорп:
Здравейте,
възкресявам тази тема понеже ми се вижда най-подходяща като заглавие, въпреки че става въпрос за княжевския лифт.

Като цяло хванал съм се да списвам проект по европейска програма за за развитие на туризма и по конкретно съживяване на княжевския лифт + удължаване му до златните мостове.
За тази цел трябва да изготвя предложение и прокето цена за изработката на проекта, та в тази връзка ще съм благодарен ако някой по-запознатите даде съвет за подмяната на лифта и удлъжаването му.
Първа част на лифта: Княжево - Копитото
1. Възстановяване на долната Лифтова станция
1.1 Изграждане на Чайна/Закусваля
1.2 Изграждане асансьор за хора с увреждания и колички
1.2.1 Вариянт е вместо или + асансьор да се направи полегата рампа, която да може да се ползва и за качаве на велосипеди
1.3 Изграждане на втори етаж с офис предназначение
1.4 Изграждане на паркинг в просеката за лифта в близост до началната станция
2. Възстановяване/преизграждане на трасето
2.1 Избор на тип задвижване
2.1.1 Класически бикабел - за да е най близък до оригиналния и да може да се претендира с основание, че е най-стария кабинков лиф на балканите. Тук трябва да се види дали може кабинките да са достатъчно тежки за избягване на проблемите с вятъра.
2.1.2 Двоен бикабел - това би елиминирало проблемите с вятъра до голяма степен и евентуално вместо множество малки кабинки трябва да се премене към 10-15 годноли?
2.1.3 Двоен монокабел - възможно ли е?
3. Преизграждане на горна станция която става междинна
3.1 Изграждане на четири етажа
3.1.1 етаж 1 - Горна лифтова станция на първа част от трасето
3.1.2 етаж 2 - Закусвалня със закрита панорамна тераса
3.1.3 етаж 3 - Долна лифтова станция за втората част от трасето
3.1.4 етаж 4 - открита панорамна тераса
3.2. Изграждане на асансйор за кабиникте, ако втората част на трасето е от същия тип. Това възможно ли е?
3.3. Изграждане на топла връзка/асансьор между двете станции 1-4 етаж
4. Изграждане на трасе Копитото-Златни мостове през пладнишки поляни
4.1 Избор на тип задвижване
4.1.1 кабинков класически бикабел
4.1.2 кабинков пулсов монокабел
5. Изграждане на горна лифтова станция в близост до областта Златните мостове. Хижа Септември?

passenger:
Здравей,
Чак сега влизам в този раздел, но идеята ти ми се струва интересна. Успех! Не съм компетентен по всичките точки, но мисля че в рамките на едно евентуално възстановяване на Княжевския лифт за което говориш, удължаването му до района на Момина скала би било резонно.

Kaiser Kar:
За да бъде в крак с времето, на междинна станция не трябва да има прекачване. Иначе за мен бикабелът не е удачен, било то двоен или единичен. Но двоен монокабел е идеален за ветровитата Витоша.

passenger:
Надявам се да ако възстановят линията кабинките да изглеждат по този начин:

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version