Масов градски транспорт > Новини от София

Сменят тролейбусите и спирките в София

(1/3) > >>

chicho Scruch:
Сменят тролейбусите и спирките в София

Нови тролейбуси кръстосват
столицата от лятото.
Пълна подмяна на автопарка от тролейбуси и рехабилитация на 400 спирки планират в Столичната община. Проектът за модернизация на градския транспорт ще се осъществи с 50 млн. евро, за които кметството е поканено да кандидатства по оперативна програма „Регионално развитие”, и още 13,8 млн. евро съфинансиране, което бъде осигурено чрез заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Планираме закупуването на 50 нови тролейбуса, с които почти напълно ще подменим автопарка. В момента имаме 90 возила, като 30 от тях бяха подменени през лятото. Те се движат по линии 4 и 11”, обясни зам.-кметът по транспорта на Столичната община Любомир Христов. Новите тролеи ще бъдат пуснати по линии 1, 2, 3 и 9. Очаква се закупуването им да струва 33 млн. евро с ДДС.

С другата част от европейския гранд ще бъде финансирано изграждането на скоростни трамвайни трасета на мястото на съществуващите релси по бул. „България”, както и от Семинарията до Студентския град. Прогнозната стойност на двата проекта е 20,7 млн. евро с ДДС, като се очаква мотрисите да развиват по трасетата скорост от 19,5 км/ч. В момента трамваите по бул. „България” се движат с 16 км/ч.

На 600 спирки ще бъдат монтирани електронни информационни табла, а на 20 кръстовища и в 750 возила на градския транспорт ще бъдат поставени устройства за интелигентно управление на трафика. Така хората навсякъде ще знаят кога идва автобусът, а също така ще се спести и време за пътуване, обясниха още от „Московска” 33. За целта ще бъдат похарчени общо 6,8 млн. евро с ДДС.

Проектът ще бъде подаден за одобрение в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в рамките на месец, обясни още зам.-кметът Любомир Христов. Реализацията му обаче вероятно ще започне през следващата година, тъй като след положително становище на ведомството, апликационната форма за финансиране трябва да бъде подадена и одобрена и в Брюксел.
.......................................
Общината тегли €32,8 млн. заем за транспорта
Столичната община ще изтегли общо 32,8 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). С 13,8 млн. ще се съфинансира проектът за модернизация на градския транспорт, а с останалите пари ще се платят изграждането на тикет системата в автобусите и текущите задължения на общинските оператори. Разрешение за теглене на кредита бе гласувано вчера в транспортната комисия на „Московска” 33. Кметството ще връща само милионите за съфинансирането на европейския проект, като парите ще се изплащат 13 години след 3 години гратисен период. Останалата сума ще се изплаща от дружествата. Центърът за градска мобилност ще получи 7 млн. евро за изграждане на тикет системата в автобусите, която се очаква да повиши приходите за билети с 10 млн. лв. Заемът ще се връща 12 г., като гратисният период е 3 г.  По 6 млн. евро ще получат Столичният електротранспорт и „Метрополитен”, за да покрият текущите си задължения. Те ще връщат парите за 3 г. след гратисен период от 18 месеца.

Междувременно обаче на транспортната комисия стана ясно, че през тази година не достигат близо 18 млн. лв. за нормално функциониране на градския транспорт. Сметката бе направена на база на твърдението на общинари, че затова са необходими 280 млн. лв. В същото време общината отпуска 90 млн. лв. за транспорта, държавата – 30, а очакваните собствени приходи са 142 млн. лв., което прави общо 262 милиона.

niki88z:

--- Quote from: chicho Scruch on 27.01.2011, 10:12:22 ---... Новите тролеи ще бъдат пуснати по линии 1, 2, 3 и 9.
--- End quote ---
Информацията вече е дъвкана. Дано само ТБ 3 да минава покрай нас за да ми е удобен  :bb:

alpha_adversativum:

--- Quote from: chicho Scruch on 27.01.2011, 10:12:22 ---С другата част от европейския гранд ще бъде финансирано изграждането на скоростни трамвайни трасета на мястото на съществуващите релси по бул. „България”, както и от Семинарията до Студентския град. Прогнозната стойност на двата проекта е 20,7 млн. евро с ДДС, като се очаква мотрисите да развиват по трасетата скорост от 19,5 км/ч. В момента трамваите по бул. „България” се движат с 16 км/ч.

--- End quote ---
При такива огромни скорости по бъдещите скоростни трамвайни трасета се надявам да бъдат взети мерки за преодоляването на негативните последствия от големите ускорения върху пътниците.

София 70:
А къде ще се движи тази тб.линия 3?

viktorlc:
Аз на Монитор и Телеграф съм им набрал толкова много, че ще взема да им намеря редакцийката и да им я запаля от едната страна. Имам чувството, че възможно най-безмозъчните журналя са в тея издания. Обаче, понеже им е евтин вестникът и хората прости - само тях купуват!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version