Общ форум > Разни

Специализирана литература, посветена на градския транспорт

(1/24) > >>

IKAR:
В тази тема ще представям книги от "по света и у нас", посветени на един или няколко вида градски транспорт - история, производство на подвижен състав, различните видове транспортни системи и т.н. Темата няма за цел да рекламира книгите и продукцията на това или онова издателство. Идеята е, който се интересува по-подробно от историята на градските транспортни системи и/или подвижния състав, да се ориентира къде да чете и какво да си вземе. Колкото и да не ви се вярва, далеч не всичко го има качено в интернет, най-вече защото публикуването на информация от книги със защитени авторски права в нормалните държави е наказуемо, не че не се прави.

Необходимо е също да се отсее житото от "плявата", демек качествените неща от боклуците, тъй като последните и в чужбина хич не са малко. Аз лично много съм си патил от такива работи, купувайки книги, които в последствие се оказва, че въобще не си струват.

Почти за всеки по-голям град в Европа, Северна Америка и Австралия има поне по една, а в много случаи и повече, книги, посветени на един или няколко от застъпените видове транспорт или такива, отнасящи се само до мрежата или подвижния състав. Например "Трамваят в Мюнхен", "Берлинските автобуси", "Автобусите в Хонг Конг", "История на лондонския автобус", "Брюкселският трамвай", "Трамваите в Дрезден", "Парижкото метро" и прочие. Такива смятам бъдат избягвани, защото ако човек тръгне да купува всички "градове", не знам къде ще му излезе краят. Също така има достатъчно подробни книги от по няколкостотин страници, които обхващат системите в целия свят. Според мен те са по-подходящи за четене, още повече, че обикновено има доста сериозни глави относно възникването и историята на градския транспорт.

Що се отнася до книгите, описващи на историята на определена марка - Бюсинг, Мерцедес, Икарус, Ман и т.н. - струва си да се вземат отново в случай, че няма голяма книга, обхващаща цялото например автобусостроене в Германия. Или когато човек има по-ясно изразени предпочитания към съответната марка. Защото пак не е нужно да се взема всичко.

Различните университетски учебници по планиране и управление на транспортни системи, както и по строителство на автобусни каросерии, трамваи, вагони и т.н, които са написани на изключително неразбран за обикновените любители и неспециалисти език не мисля, че биха били интересни. Говорим за литература, предназначена както за специалистите, така и за по-широк кръг любители на градския транспорт, тоест такива като нас...

IKAR:
Започвам с книгите на български език и съответно посветени на нашите транспортни системи, които за съжаление се броят на пръстите на едната ръка.

Григори Костандиев "От велосипеда до метрото", изд 1988 г. Написана на доста лесен и разбираем език. Въпреки, че е предназначена основно за "тийнейджъри" и има доста фактически грешки и неточности, книгата е ценен източник на информация за историята и развитието на ГТ у нас и по света. Изчерпана и се намира само по антикварните книжарници, съответно на Славейков. Почти всички сте я виждали.

"75 години градски транспорт в София", изд. 1976 г. Освен изключително ценните снимки, другото в тази книжка са абсолютни измишльотини. Имам я сканирана, ако се намира място на сървъра, можеу да я качим за свободно теглене.


"100 години софийски градски транспорт". Съдържанието е почти еднакво с това на сайта на ЦГМ, също е пълна с грешки. Написана е надве-натри и издадена с цел раздаване на "отбрани хора" при честването на 100-годишнината на столичния транспорт. Според мен не си струва и не е голяма загуба, че я нямаше по книжарниците.

Стоян Братоев "Софийски метрополитен". Изд 2003 г. Сравнително на разбираем език написана книга за историята на проектирането, строителството и техническата обезпеченост на софиското метро, плюс перспективите за бъдещо развитие. Но няма и една запетайка относно подвижния състав. Не мога да кажа, че съм особено доволен от нея, но на фона на тоталната липса на такива книги в България, все пак е нещо.

"Справочник на софиския градски пътнически транспорт", Изд. 1982. Знаете го, беше любезно предоставен от нашия колега Дифиан. Подобен след това не е издаван.

Иван Колев "История на автомобила в царство България - 1896-1946". Много хубава книга, обхващаща развитието на автомобилния, в частност автобусния и тролейбусния транспорт до 1946-та г. Включва вноса, производството и търговията с леки автомобили, мотоциклети, камиони, автобусни каросерии и тролейбуси у нас, развитието на пътната мрежа, градския и междуселищен обществен транспорт. В доста ограничен тираж, продава се директно от автора.

Засега у нас общо взето е издавано това, ще продължа с книгите от други държави.

Balkanton:
Мисля, че на страниците на форума и спирка.орг вече има солиден материал, който плаче да бъде оползотворен в един немалък труд, относно историята и настоящето на градския транспорт на София (поне). Би било добре да се погледнат различни аспекти - как ГТ се променя с промените в града (население, социални групи, инфраструктура, строителство, промишленост) в различните етапи, развитие на парка (видове возила, марки, инвентарни серии, промени в оцветяването на возилата), организация (структура на предприятията през годините, работещите в ГТ - техните проблеми и социални придобивки, гаражи и депа, системи за контрол и проследяване, системи за таксуване). За мен е много интересен и въпросът за присъствието на ГТ в изкуството и всекидневието - в книги, текстове, филми, картички, вицове, жаргон, реклами. Разбира се всичко това подплатено с много снимки. Според мен малко хора приемат градския транспорт като част от историята на техния град - в България сякаш все още технологиите на индустриалната епоха не се разбират като нещо, което също е част от историята на града или страната. 

tiristor:
Има и една книга "Трамваи въ София" от 1934 година, където се говори главно за маршрутите дотогава, подвижния състав, персонала и разкази за строенето на релсовия път. Има и разписания. Аз я имам като книга, нека МЛК да каже, ако я има сканирана.

IKAR:
Щом казах "А", би следвало да кажа и "Б". Продължаваме с книгите за автобуси и тролеи, като някои от тях се отнасят само за единия вид, а в други са застъпени и двата.

Тези вече сме ги коментирали, но си мисля, че е редно пак да бъдат отбелязани:

Gordulo Legendak - Rolling Legends - Az Ikarus Evsasados Tortenete, издадени през 2006-та и 2007-а г. на унгарски и английски език, като преведено е само първото издание. Пълна история на автобусите Икарус от 1896-та г. до наши дни, накрая има таблици с данни за производството по модели и износ по държави, година по година. Все още се продават.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version