Масов градски транспорт > Новини от София

СОФИЯ - НЕЩО ТОЛКОВА ХУБАВО

(1/6) > >>

Dragon:

--- Quote ---ВЕСТНИК ,,ТАЙМС\"21.01.2006 г.
   
Тим Хеймс, посети Българската столица
   
Почти всеки град от Централна и Източна Европа изглежда се стреми да бъде атрактивен. Че София е представена в този списък, е значително постижение. Докато България отдавна привлича туристи със своите различни черноморски курорти, до преди 5 години нейната столица бе в списъка само на най-заклетите туристи.
   
   Но тъй като наближава времето, когато България ще стане пълноправен член на ЕС (планирано е това да стане следващата година) много от пречките, които до този момент задържаха потенциала на София като дестинация за прекарване уикенда, ще отпаднат. За сега няма ниско тарифни полети между София и Лондон. Веднага щом се открие такъв пазар ми е трудно да повярвам, че няма да има желаещи да изследват тази девствена територия. София със сигурност ще преживее един бум на туризма и само може да спечели от това. Центърът на града е изключително компактен, и въпреки че системата на градския транспорт изглежда малко поостаряла работи ефективно. Със съпругата ми избрахме една сравнително скъпа пешеходна обиколка (7 ЕВРО за двама души) с екскурзовод, за да се запознаем със забележителностите на града.
   
   София има три неща, които работят в нейна полза. Първо - основните булеварди ,,Княз Дондуков\" и ,,Цар Освободител\", са действително впечатляващи и на тях или в близост до тях се намират множество галерии, музеи и паметници. Просторната катедрала ,,Александър Невски\" е забележителна сама по себе си и представлява сериозен комплекс от църкви. За щастие не е трудно да се ориентираш, кои са главните улици, тъй като по една ексцентрична прищявка те са покрити с хиляди жълти плочки, един необикновен сватбен подарък от Императора на Австро-Унгария за български цар Фердинанд - това вече придава една сюрреалистична прилика на града с ,,Магьосника от Оз\" и това го прави още по интригуващ.
   
   Вторият фактор е бързото строителство на 4-ри и 5-звездни луксозни хотели . Същото се отнася и за рестронатите.
   
   От това идват и двете основни изненади: първата е, че българската кухня е доста добра и си заслужава да се опита, вместо менюто на стотиците международни вериги за бързо хранене, които са окупирали София , и втората е, че английският е доста разпространен език в София. Българите под 35 години са го учили в училище - това може да е бедна страна, но образователните стандарти са впечатляващи.
   
   Последният елемент е, че в София е сравнително евтино, въпреки, че понастоящем пътя до страната излиза доста скъп, това скоро ще се промени. Цената за алкохола е прилична дори в скъпите хотели и като цяло в модните местни ресторанти се приближава до 5-те лири.
   
   Що се отнася до пазаруването, задължително трябва да си купите икони, местните килими също си заслужават цената, а тъкан лен може да се купи навсякъде. Лесно ще убиете няколко часа бродейки по местните булеварди, като спирате тук-там, за да позяпате или се изкушавате от местните музеи, които отразяват една култура, колкото Европейска, толкова и повлияна от ислямския свят.
   
   В този смисъл София се превръща в една разрастваща се туристическа дестинация в сравнение със страните които вече почти са изчерпали потенциала си в това отношение.
   
   Докато основните улични артерии за приятни за окото, посетителите, които се отклонят от тях ще открият доказателства за разнебитване и трябва да се подготвят за павета, които рядко си пасват едно с друго.
   
   Обществените паркове, някои от които са доста приятни за разходки, ще придобият по-приятен вид, ако тревните площи се косят редовно. Надписите на улиците, са основно на кирилица, въпреки, че има и много туристически карти с надписи на английски.
   И накрая да цитираме Джуди Гарлънд: ,,София не е Канзас\".
--- End quote ---

sofia.bg

borosport:
Доста отдавна не бях чел нещо толкова положително за България

Dragon:
Точно защото и аз не бях чел такова от чужденец, да не кажа въобще до сега, сметнха че е подходящо да бъде споделено. Дано и за в бъдеще имат още повече поводи да пишат такива отзиви.

CKD:
Няма нищо случайно в тая статия. Тя е поръчкова. Лобито на Софийска вода е английско и този пасквил се тиражира не случайно точно в този момент.

Dragon:
Е каква полза биха имали Софийска вода пък от това?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version