Други видове транспорт > Въжени линии

Кабинков лифт, Банско

(1/9) > >>

rexkos:
Ето няколко снимки на кабинковия лифт в Банско. Единственото, което мога да кажа е, че природатата там е уникална. 
http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=17386&AlbumId=91084

CKD:
Уникална или по-скоро унищожена?

blagun:

--- Quote from: CKD ---Уникална или по-скоро унищожена?
--- End quote ---
Ех, момчета, момчета! Кръстосвал съм Пирин надлъж и нашир от 1972 г.насам, с часове мога да разправям, едно време колко диво и красиво беше...
Но трябва да сме реалисти. Ски-пистите и ски-курортите са приемливо зло за природата, стига да не се прекалява.
В началото беше Балканиада 1983, която "роди" Шилегарника и двата кабинкови лифта. Именно тогава народният парк "Пирин" загуби своята девственост. Е, после се оказа, че единият лифт е мъртвороден, защото забива право в лавинарниците под Кутело. Гореописаната конфигурация беше на повече от 10 км тесен и крив планински път, а единственият транспорт беше едно измъчено ПАЗ-че.
По всички екоправила това не можеше да бъде транспорт и проект за кабинков лифт си отлежаваше кротко по институциите. Започнаха да правят просека, но направиха няколкостотин метра и парите свършиха, а олимпиада, балканиада, универсиада или нещо подобно така и не се зададе на хоризонта. Вместо това избухна демокрацията и се оказа, че всичко е с пари.
Е, намериха се пари, направиха се нови писти. Спор няма - на високо ниво, разнообразни - абе европейска работа.

Само че:
1. Кой да спре задвижилия се валяк? Банско не е Гармиш Партенкирхен, Пирин не е Алпите, там физически толкова писти няма!
2. Обликът на градчето се развали - хотелите около центъра го докарват на стил, но тези към планината и оттатък реката - абе жк Обеля-3 направо!
3. Инфраструктурата си остана непроменена. Улиците са под всякаква критика, дупките изобилстват навсякъде, ширината им е едновременшната, когато Банско беше 5-хилядно голямо село. Сега най-големият проблем е да паркираш на по-малко от километър от лифта. Не знам, как стои въпросът с водоснабдяването и пречиствателната станция?
4. Трябва ли толкова много писти да са на височина около 2500 и повече метра? Повечето европейски курорти са на 1700-2000 метра, високо са само глетчерите, по които се кара и през лятото (Цермат-Червиния, Инсбрук).

Разбирам, че хората, непродали земите си за хотели, са в неравностойно положение спрямо новородените милионери, но трябва да се спре! И то скоро, за да не се чудят какво да правят с клониралите се бетонни грозилища!

jonckheere:
http://bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=17386&AlbumId=91084

Тея кабинки изглеждат доста красиви и модерни, лифта скоро ли е правен ?

blagun:

--- Quote from: jonckheere ---Tozi lift skoro li e stroen ?
--- End quote ---
През 2001 година.

P.S. ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КИРИЛИЦА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗИСКВАНЕ ВЪВ ФОРУМА - Т.6 ОТ ПРАВИЛАТА !!!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version