Други видове транспорт > Въжени линии

Въжени линии по света

(1/10) > >>

Blago84:
От край време се каня да пусна тема занимаваща се с въжените линии по света. Темата е доста обхватна, но тъй като не са сред най-популярните видове транспорт, информация за въжените линии се намира трудно, а на български - почти не се намира.
Надявам се че не съм единствения фен на лифтовете и няма да си остана самотен пишещ в тази тема.
Като за начало просто ще изброя системите които са най-разпространени по света, а скоро ще се опитам да пусна и големи и сравнително изчерпателни (все пак съм само любител) постове за всяка една от тях по отделно.

Фуниколар - на практика се явява граница между конвенционалните железници и въжените линии - представлява съвсем нормална железница (макар да са възможни варияции), където задвижването се осъществява от теглещи въжета.

Би(Три-)кабел - на практика като принцип е много близък до фуниколар-а с тази разлика, че релсите са изчезнали (или където ги има са отгоре) и са заменени с носещи въжета, естествено разположени над гондолите. На практика това е и най-стария тип чисто въжена линия. Характеризира се с икономичност, големи междустълбия и непретенциозност по отношение на терените в които се прекарва. Почти всички рекорди в областта на въжените линии се свързват с бикабелната система.

Монокабел - носещо и теглещо въже се сливат в едно и готово - имаме си монокабел, носещото въже е подвижно, а гондолите са твърдо свързани към него. При движението си, задвижва и тях. Системата е получила разпространение най вече при пътническите въжени линии с малък до среден капацитет, където има много предимства. Това е и типът с който се сблъскваме най-често, широко разпространен и в родните планини.

Фунител - на практика това е удвоен монокабел - две подвижни носещи въжета и кабинки твърдо свързани с тях. Тези системи се характеризират с голяма сложност както на станциите така и на трасетата, но имат незаменимото предимство на изключителна устойчивост на страничен вятър, отстъпваща единствено на фунифор-а (и на фуниколар-а естествено, но той е на релси)

Фунифор - удвоен бикабел - изключително голяма устойчивост на страничен вятър и големи междустълбия но на цената на много сложно изпълнение, поради което фунифор-а рядко намира приложение (макар да го има тук и там)

Засега ще се огранича с толкова, но ще се постарая скоро да започна да пускам подробни описания на всяка от системите както и любопитни факти за въжените линии.

Dragon:
Хубава информация. Ще е хубаво ако можеш да ни покажеш и по някой пример за съответните лифтове по света.

Muslon:
Ето някои снимки от строежи на различни типове системи.

Конструкция

blagun:
Това е "бащата" на всички лифтове - най-високопланинския лифт Фури-Малък Матерхорн над швейцарския курорт Цермат. Горната станция е на 3883 метра, а долната - някъде към 2960.
На двата върха са монтирани 2 мощни стълба и между тях е опънато въжето. Двете кабинки са с големина на минибус и всяка е противотежест на другата.

Blago84:
Спроед Уикипедия, най-високата въжена линия е тази в Мерида (Венецуела) със своите станции разположени съответно на 1,640 метра (долната) и на4,765 метра (горната). Иначе системата е аналогична - двугондолен бикабел (и в двата случая - откровен трикабел с две носещи въжета и едно теглещо), с тази разлика, че венецуелската е разделена на два учатъка, с по две гондоли всеки, като за да продължат, е нужно пътниците да се прекачат. Всяка гондола събира по 36 човека. Иначе това е и един от най-ранните варианти на бикабела, но намиращ широка употреба и днес - почти аналогиен на двувагонните фуниколари, с тази разлика, че релсите са се превърнали в носещи въжета

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version