Author Topic: БГ Черноморие  (Read 17439 times)

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
БГ Черноморие
« on: 22.06.2023, 09:05:15 »
Кадри от 1970г., на които се вижда хотел "Дунав" и част от интериорът му.
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Re: БГ Черноморие
« Reply #1 on: 06.10.2023, 16:22:16 »
Пускам тема за българското черноморие. Мисля че след като лятото свърши, подобна тема е подходяща, защото ще навява спомени за лятото.

Пишете нещо, свързано с нашето черноморие.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2 on: 06.10.2023, 18:51:04 »
Не съм го виждал и като знам цените скоро София ще гледа само Гърция.
Много е гадно да те дере алчен българин дето ме внася осигуровки на служителите си.
От години като ходят нашите спят под наем в жилище (къща) за по 50-60 лв. на вечер и си ядат храна от магазина или си готвят.
В хотел не стъпват.
Ходят на хотел примерно където не е курорт.
Тая година бяха за 2 дни само щото нямаше възможност за повече дни поради графика.
1 вечер в Бургас и 2 вечери във Варна.
На мен море не ми се гледа. Бих ходил до Варна да се видя с някой не и заради морето.
Вярна я обичам, но по друг начин - като място където ми е дало силни емоции.
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #3 on: 06.10.2023, 20:26:50 »
Варна и Бургас са големи градове и не стават, ако искаш да си починеш от всичко и всички. Затова повечето хора предпочитат по-малки курортни селца. Дори Несебър е пренаселен.

И какви силни емоции ти е дало туй място, наречено Варна? :)
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #4 on: 06.10.2023, 22:11:52 »
Бях на Обзор това лято и беше хубаво. Морето и плажът там са много просторни и приятни. Ставах рано и по изгрев бях на плажа, и си плувах и медитирах. Най-магическото време на денонощието. Градчето е добре благоустроено и ми хареса, както и планината, макар и ниска. Не се храня по български ресторанти, защото нямам доверие и защото и без това няма нищо дето е веган. Бях на храна при Витарама, и беше скъпо за България, но поне знам какво ям.
В Хърватия плажовете са много по-лоши, и малки при това, навсякъде камъни и си набиваш петите, болезнено е всяко влизане в морето. Но самото море там е по-хубаво, по-синьо и кристално, не е зеленикаво-синьо като Черно море.

„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #5 on: 06.10.2023, 23:25:50 »
Е, ако искаш чисто, синьо море и пясъчни плажове, в Гърция и Турция има.
Водата на нашето Черно море наистина е доста мътна, и при липсата на пречиствателни станции на някои места, плюс незаконни зауствания на тръби на някои хотели, като нищо могат да ти докарат някоя инфекция.
Иначе има и хубави плажове и спокойни места, но са все по-малко. Общественият транспорт и инфраструктурата са доста зле, и без кола си загубен. Но пък и паркирането не е лесно, няма места и т.н.
На юг ми харесва в Синеморец, Ахтопол, плажовете Липите, Велека, Корал, Градина и Аркутино. На север е хубаво на Крапец, Езерец и Болата. Но там в последните години идват доста румънци.
У нас има още един съществен проблем и той е с лошото обслужване по заведенията. Друг пропуск е, че се набляга на плажуването, а не се развива културният туризъм. В Странджа има толкова хубави места, природни забележителности, тракийски гробници, архитектурни резервати и... няма туристи. Толкова не могат да организират еднодневни или двудневни екскурзии за туристите от морските курорти...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 06.10.2023, 23:31:30 »
Извън Варна и Бургас харесвам Поморие и Балчик. И двата града са много приятни. Поморие, защото е на нещо като остров, там сме често във ваканционен апартамент на роднини на самия морски бряг, дори през зимата защото е спокойствие, приятно за разходки или просто релакс, да си седиш на топло и да си гледаш морето през прозореца. Във Варна и Балчик сме си харесали 2 много приятни хотела, с гледка директно към морето и много добро обслужване. Работят и през зимата.

На 2-ро място са ми Созопол и Несебър. Прекалено комерсиални, но извън сезона също много приятни за разходка. Обичам да си правя преход от Св.Влас по плажа през Слънчев Бряг чак до Несебър. През зимата често виждам хора да спортуват по този маршрут. Слънчев Бряг около реката извън сезона също е много приятно, има дюни и зеленина.

Също много харесвам и една местност, на последната спирка на рейсовете в Св.Влас. Оттам започват туристически пътеки в планината, и като се изкачиш малко нагоре се открива уникална панорама като на длан, цялото крайбрежие със Сл.Бряг, Несебър, Поморие, чак до към Созопол. Много обичам да се разхождам през зимата там, и по плажовете на Сл.Бряг и Бургас като има сняг. Много е красиво. За съжаление обаче от тези места баш Поморие май е някаква безснежна дупка. Много пъти сняг има до кръговото на Сарафово, после баш в Поморие няма нищо и към Сл.Бряг пак започва да има покривка. Много хубаво се вижда това от планината като има тънка покривка. Също обичам и да гледам големи вълни в морето. Добри места са вълнолома във Варна за това, както и на юг от Бургас, северния плаж на Поморие. На тези места има доста големи вълни понякога.
« Last Edit: 06.10.2023, 23:34:30 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 08.10.2023, 11:24:25 »
  В следващите постове ще прикача снимки от пощенски картички на хотели по Черноморието, създадени по времето на социалистическото управление в страната. Нямам представа колко от тях са успели да оцелеят след 1989г. както финансово, така и физически след приватизацията и всички последвали процеси. Потребно е да знаем, че някога са съществували и са допринасяли за постъпленията във валута, както и за популяризиране на туризмът в НРБ изобщо.
Датите в прикачените файлове не отразяват строителството на сградите, а само изданието на конкретната пощенска картичка. Събраната компилация на претендира за крайна изчерпателност, най-вероятно са съществували или съществуват още много неизвестни хотели, или такива със сменени имена.

I - хотел Тинтява, Златни пясъци - 1963г.
II и последната без № - хотел Созопол, Слънчев бряг.
III - хотел Акация, Златни пясъци - 1968г.
IV - хотел Добротица, Албена -  1972г.
V - хотел Славянка, Албена -  1972г.
VI - хотел Орлов, Албена -  1973г.
VII - хотел Прага, Албена -  1973г.
« Last Edit: 08.10.2023, 11:58:00 by София 100 »

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 08.10.2023, 11:34:08 »
Продължение - снимки от пощенски картички на хотели по Черноморието, създадени по времето на социалистическото управление в България.
VIII - хотел Вихрен, Албена - 1975г.
IX и последна снимка без № - хотел Морска звезда, Златни пясъци.
X - хотел Родина, Златни пясъци.
XI - хотел Одесос, Дружба.
XII и XIII - хотел Байкал, Слънчев бряг - 70-те години.
XIV - хотел Дружба, Албена.
« Last Edit: 08.10.2023, 12:59:21 by София 100 »

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 08.10.2023, 11:42:40 »
Продължение - снимки от пощенски картички на хотели по Черноморието, създадени по времето на социалистическото управление в България.

XV - хотел Бреза, Златни пясъци.
XVI - хотел Гладиола, Златни пясъци - 1964г.
XVII - хотел Берлин, Златни пясъци.
XVIII - хотел Ком, Албена - 1973г.
XIX - хотел Днепър, Албена - 1970г.
XX - хотел Гданск, Златни пясъци.
XXI - хотел Черноморец, Несебър - 1960г.
XXII - хотел Юг, Несебър - 1962г.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 08.10.2023, 11:51:49 »

XXIII - хотел Хавана, Златни пясъци.
XXIV - изглед към Албена.
XXV - неизвестен хотел, неизвестно къде...
XXVI и XXVII - хотел Астория, Златни пясъци - 6о - те години.
XXIV - хотел Бисер, Несебър.
XXX - хотел Европа, Слънчев бряг.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 08.10.2023, 11:57:02 »

XXXI и XXXII - хотел Киев, Албена - 1982г.
XXXIII - хотел Арда, Несебър.
XXXIV и XXXV - хотел Метропол, Златни пясъци.
XXXVI - хотел Екселсиор, Златни пясъци.
« Last Edit: 08.10.2023, 12:48:36 by София 100 »

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 08.10.2023, 12:57:10 »

XXXVII - хотел Лилия, Златни пясъци.
XXXVIII - хотел Ерма, Златни пясъци.
XXXIX и XL - хотел Гларус, Златни пясъци.
XLI - хотел Мимоза, Златни пясъци.
XLII - хотел Простор, Дружба.
XLIII - хотел Морско око, Златни пясъци.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #13 on: 08.10.2023, 16:44:09 »
През втората половина на 90те бачках на Кранево. Там се намират едни от последните, а може би последни хотели - почивни бази на БГ предприятия и не само. Дунарит (Русе), Софияпласт, Бамбук (Интрансмаш), Невен (МОН), Алумина стил. От 1999 г. Дунарит носи името Албатрос. Другите хотели като Палма, Ведрен, Мальовица, Добруджа вече са частни. Някъде около 2000 г. изникна хотел Фрегата. Като цяло тогава започна мащабното застрояване на Кранево. Някои дори са предричали сливане с Албена. Но Кранево и Албена все още са отделни, а и дивият плаж е запазен, въпреки че е на метри от Албена. Предназначен е за онези които не искат да имат следи от бански костюми :D

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 08.10.2023, 22:28:59 »
То остава и резерват Балтата между Кранево и Албена да бастисат!
През далечната 1978 със съученици бяхме на постабитуриентска и предвойнишка почивка на къмпинг Екзотика. И тогава, далеч преди застрояването, от плажа с плуване се стигаше до първата тройка хотели на Албена. Така че на север Кранево няма накъде да расте.
Интересно, че в края на 70-те Кранево минава от Варненски към Добрички окръг. Границата преди, която е държавна граница през 1913 - 1916 и 1919 - 1940, е по река Батова 
« Last Edit: 08.10.2023, 22:38:37 by blagun »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #15 on: 10.10.2023, 17:18:07 »
  В следващите постове ще прикача снимки от пощенски картички на хотели по Черноморието, създадени по времето на социалистическото управление в страната. Нямам представа колко от тях са успели да оцелеят след 1989г. както финансово, така и физически след приватизацията и всички последвали процеси. Потребно е да знаем, че някога са съществували и са допринасяли за постъпленията във валута, както и за популяризиране на туризмът в НРБ изобщо.
Датите в прикачените файлове не отразяват строителството на сградите, а само изданието на конкретната пощенска картичка. Събраната компилация на претендира за крайна изчерпателност, най-вероятно са съществували или съществуват още много неизвестни хотели, или такива със сменени имена.

Благодаря ти за колекцията! Според мен, хотелиерско строителство в България заслужава отделна тема.
Различни хотели имат различни съдби след 1989 г. Едни продължават да работят като някои са реновирани. Други са разрушени. Има и такива които са разрушени и на тяхно място са построени нови, по-модерни хотели със същи имена (или почти). Такива, например, са Явор Палас и Калина Гардън на Слънчев бряг, които са на местата съответно на старите соц.хотели Явор и Калина. Има и хотели, които са преименувани.
Ако се направи съпоставка стари и нови карти, за някои хотели може нещата да се изяснят.

« Last Edit: 10.10.2023, 18:27:27 by New_Passenger »

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 10.10.2023, 20:41:53 »
  Ето например как изглежда хотел Морска звезда в Златни пясъци след промените, може би в средата на 90-те години. Проследяването на съдбата на тези сгради е много интересно, но става по-трудно в посочения горе период, защото визуалните свидетелства от тогава са много оскъдни: ако до 1989г. държавата плаща за издаването на пощенски картички, брошури, проспекти и дипляни след това се налага на собствениците на приватизираните хотели да правят това. Фотографиите от тогава също са малко на брой, много от хотелите използват стари залежали рекламни материали от времето на социализмА чак до началото на новият век, какъвто е например случая с мотел Рилци край Благоевград.
« Last Edit: 11.10.2023, 11:57:03 by difian »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #17 on: 12.10.2023, 17:07:56 »
Да ти кажа, и през 90те и след това доста хотели са издавали брошури, проспекти, диплянки и тем подобни. Тъй като всяко лято бачках на северното Черноморие, а след това и на южното, имам запазени някои подобни материали. Разбира се, не всички са издавали брошури, но самите туристически информационни центрове са издавали информационни брошури, повечето от които бяха каталози на хотели. Мисля че имам подобна брошура на Златните.

Най-много нови строежи има на Слънчев бряг. За никого не е изненада. За сметка на това пък, някои емблематични сгради и съоръжения днес липсват, като например Летния театър на Златния Орфей или ресторант Фрегата. Идеята "ресторант-кораб" не оставя никого равнодушен, подобни "кораби" има и във Варна близо до Морската гара, мисля че и на Созопол преди петнадесетина години съм виждал подобен ресторант с формата кораб. Фрегата си беше истински кораб, а този във Варна трябва да е имитация на галеон отпреди 500 години.

На Албена има архитектурна мисъл, хотелите са стъпаловидни, мисля че бяха Нона, Ралица, Гергана. Самият курорт Албена е кръстен на героинята на Йовков. Албена е най-запазеният курорт в България. Традиция е да се стоят високи хотели които да служат като ориентири като Добруджа на Албена или Интернационал на Златните.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #18 on: 12.10.2023, 17:28:34 »
Все пак целият курорт Албена е собственост на едно дружество за разлика от Златни пясъци и Слънчев бряг. Като резултат не се застроява интензивно, но собствениците са знаменити със стриктното прилагане на социалдемократическия модел на проф. Ал. Томов към персонал и доставчици - плащат колкото може по-малко със закъснения и обещания, налагат глоби и неустойки за щяло и нещяло и т.н.  :)

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #19 on: 16.10.2023, 11:42:31 »
Не знаех че местността се води резерват и се нарича Балтата. Преди двадесетина години имаше доста "пророци" по отношение на застрояването което да доведе до сливането на Кранево и Албена. По онова време Кранево се преобрази. Когато си бил със съучениците си на почивка, на Кранево не е имало нито един хотел, само хотелите на Албена, в това число и "първата тройка", за която говориш. На Кранево първи хотели се появяват или в края на 80те или в началото на 90те като последни почивни бази.
Няма нищо удивително, че Кранево минава към Добрички окръг. То е по-скоро добричко отколкото варненско. По-голямата част от персонала на такива места като Кранево, Албена и Балчик са от Добрич или добричко. На Златните имат превес варненци.
Покрай курортите и Добрич стана туристически град. В края на 90те добричката фабрика за обувки беше много популярна дестинация за шопинг. Обувките наистина, бяха качествени и евтини. За по-нататъшната съдба на този завод не знам, сигурно е закрит. Стария Добрич също се превърна в популярна дестинация.