В Лондон всяко едно преминаване с кола през центъра излиза доста солено. За паркирането да не говорим. Дори и при мен паркиране в даунтауна е от порядъка на 50 долара на ден минимум, достатъчно, за да откаже и паралиите да идват с колите. Също ако искаш да ползваш фирмения служебен паркинг, всеки месец ти удържат немалка сума от заплатата, ако ще и най-големия директор да си. Гражданската отговорност е между 2 и 4 хиляди долара на година - сравнете с българската. Навсякъде и по Европа, и по Америка паркирането не само, че не е безплатно, но и много скъпо. Ето такива мерки трябват. Обаче во Бугария целта не е да се ограничат колите, задръстванията и замърсяването, а да се максимизира печалбата от паркиране, също от части, ремонти, гуми, застраховки - все "бизнеси" на наши другари, там случаен човек не може да се вреди. Всички охраняеми паркинги в София са собственост на един арогантен другар - нахалник, който ударно назначава за пъдари пенсионирани милиционери и военни старшинки.
Друг проблем - където има "заведения" - синята зона вечерно време е невалидна - и като "посетителите" напаркират наоколо, живеещите със стикер се чудят какво да правят. Къде е казано, че на заведение задължително се ходи с кола? В Канада ресторантите са наистина пълни само на големи празници - 5-6 пъти в годината, а в "родината" - винаги, дори и в най-работното време. И никой не се шляе през седмицата по Витошка, по "кафета", по молове....Вчера вечерта бях за мусака в тукашния гръцки ресторант. Мъж и жена, които излязоха заедно с мен, също се качиха на рейса....
И виждате как не се купуват нови Дачии и Хюндай примерно, а десет и кусур годишни Мерцедеси, БеЕмВе-та, Аудита, Поршета, които хем са пълен боклук, хем са "премиум", демек частите, ремонтите и поддръжката им са убийствено скъпи.