Author Topic: Усетихте ли земетресението?  (Read 132336 times)

Offline wolf_rusi

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Усетихте ли земетресението?
« Reply #400 on: 30.10.2015, 14:48:04 »
Днес (30.10.2015г.) към момента на публикуването на този пост, в НИГГГ към БАН не са регистрирани сеизмични събития с характер по-голям от 2 по скалата на Рихтер.

Offline viktor_bdz

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #401 on: 09.06.2016, 15:12:14 »
Някой да усети земетресението днес? Днеска ме събуди малко след 5:00ч. сутринта, но не се усетих. Чак по-късно сутринта разбрах, че е имало земтресение.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #402 on: 09.06.2016, 15:15:36 »
Нищо не съм усетил, но това не е напълно ясно дали е така, тъй като се разбудих случайно някъде около 5 часа и е възможно това да е била причината.

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile

Offline michеl

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #404 on: 11.06.2016, 19:40:34 »
Аз се чудя на какво се дължи зачестяването на земетресения от 2001 насам? 2001 или 2002 имаше в София, после 2008, 2010, 2012, 2014 и явно и сега. Това не е нормално, през 90-те нямаше нито едно, за периода 1992-2000 със сигурност мога да потвърдя че никога не съм усетил такова нещо. Поне за София и морето мога да твърдя със сигурност.
#Спаси наземния ГТ.
За развитието на наземния транспорт в София.
Не използвам метро от 2013 година. :)

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #405 on: 11.06.2016, 20:06:38 »
Аз се чудя на какво се дължи зачестяването на земетресения от 2001 насам? 2001 или 2002 имаше в София, после 2008, 2010, 2012, 2014 и явно и сега. Това не е нормално, през 90-те нямаше нито едно, за периода 1992-2000 със сигурност мога да потвърдя че никога не съм усетил такова нещо. Поне за София и морето мога да твърдя със сигурност.
Аз доколкото съм чел из нета и съм разглеждал карти, в основата на бившия, угаснал преди незнам си колко милиона години вулкан Витоша има разлом, не като този около Истанбул, още повече пък като всеизвестните разломи, като например San Andreas, до Андите и, разбира се, до Япония, но все пак способен да предизвиква трусове от порядъка на 7-8 по Рихтер веднъж на 100-150 години, стига, междувременно, натрупваната енергия да не се освобождава на малки порции, както май става напоследък. Така че се радвайте (че се освобождава) :rolleyes:. В общи линии, разломите у нас са ясни: Кресна и Шабла (на 10-15 км. от брега). Според архивите, на които съм попадал, големите земетресения в Чирпан, Стражица и т.н. са, някакси случайни, защото са единични. Аз там не помня през последните x години да е имало каквито и да било трусове, докато поречието на Струма регулярно си ги тресе (пресен пример - Сандански). Нас също регулярно си ни тресе (последно шабленския се прояви на 06.08.2009).
Въпреки всичко, не съм склонен да вярвам на 100%, защото, в крайна сметка, все още не съм попаднал на архив, доказващ наличие на катастрофални земетресения в днешна южна София когато и да било. Само карти и изказвания на учени съм чел и разглеждал.
Спомням си, че бях попаднал на една карта, на която броят на разломите беше трицифрен. :crazy: Ясно е, че повечето от тях са миниразломченца, нямащи нищо общо със силни земетресения, но все пак.
Надявам се да се окаже това някакъв кьорфишек (макар и твърдено от някакви учени, цитирани от някого) и, в действителност, да няма такъв "спящ гигант" под краката ви. :help:
edit: Край на голословието ми. :D Тук, например, се споменава нещо за въпросния, явно наистина, все пак, съществуващ, витошки разлом.
Може ли тогава да се правят прогнози какво би се случило скоро в района на София?
Това ще е несериозно. Конкретно за Витошкия разлом имаме данни от около 1858 г. за разпукване на земята по него. Ако това наистина е така и Витошкият разлом е бил активен тогава, значи сега не е напрегнат, защото е абсурд за някакви си 100-150 г. да се натрупа достатъчно напрежение за ново голямо земетресение. Ако тогава е мръднал Витошкият разлом, по никакав начин не може да бъде активен сега.
« Last Edit: 11.06.2016, 20:20:40 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline viktor_bdz

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #406 on: 11.06.2016, 20:31:14 »
Недай си Боже да има такова голямо земетресение, защото не знам какво ще се случи...

Offline fgm

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #407 on: 11.06.2016, 20:37:34 »
Основно правило-по-малки и чести порции, отколкото една и то голяма. ;)

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #408 on: 12.06.2016, 01:03:37 »
Въпреки всичко, не съм склонен да вярвам на 100%, защото, в крайна сметка, все още не съм попаднал на архив, доказващ наличие на катастрофални земетресения в днешна южна София когато и да било. Само карти и изказвания на учени съм чел и разглеждал.
София има няколко по-големи (над 4-та степен) земетресения през миналите (15, 16, 19, 20) векове, но не знам има ли достатъчно данни колко сериозни щети са нанесли.

Sent from mTalk for Windows 10

Offline michеl

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #409 on: 12.06.2016, 14:38:16 »
Хубаво, но пак някак си не е честно, защото например тук в Холандия са им все по степен 1-2 най-много и то концентрирани само в една област, мисля че беше край Грьонинген, навсякъде другаде са супер редки. Явно това е цената, която трябва да се заплати за по-хубавия климат. Таванът у нас в София е напукан след онова през 2012-та, а не би трябвало да е така.
« Last Edit: 12.06.2016, 14:40:08 by michеl »
#Спаси наземния ГТ.

Offline eng.vassilev

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #410 on: 14.06.2016, 11:53:45 »
Хубаво, но пак някак си не е честно, защото например тук в Холандия са им все по степен 1-2 най-много и то концентрирани само в една област, мисля че беше край Грьонинген, навсякъде другаде са супер редки. Явно това е цената, която трябва да се заплати за по-хубавия климат. Таванът у нас в София е напукан след онова през 2012-та, а не би трябвало да е така.

Ами това е природата - няма честно или нечестно. Примиряваш се с това, което е или търсиш място с много ниска сеизмичност... Имало е земетресение със сравнително висок магнитуд, нормално е да има някакви пукнатини в по-слабите места от сградите. Абсолютно съм убеден, че е напукана само мазилката по тавана у вас. В крайна сметка, както беше казано - по-чести трусове от ниска степен, отколкото веднъж на Х години, но як трус с много щети и жертви.

Offline michеl

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #411 on: 14.06.2016, 17:27:24 »
Така е в крайна сметка всеки решава за себе си от кое повече го е страх - земетресения, урагани или наводнения. Апропо в България Видинско е най-слабо застрашено, но пък там никой не иска да живее и няма препитание. Ако общините ни бяха общини като общини, то след това през 12-та щяха да пуснат информативна кампания из медиите как там е най-малко вероятно да тресе силно, защото доста хора се понаплашиха тогава. Ако кметовете от Видин и околия бяха споменали, че ще въведат повече облекчения за млади хора, които да отидат да работят или да развият бизнеса си там с по-ниски данъци и такси щяха много да помогнат на региона си, на май са твърде заети в грабене. ;)
Забелязали ли сте, че от няколко години в София винаги стават в пролетно време (едно от последните даже се падаше на същата дата като пернишкото) и то в четна година ако сте забелязали - 2012, 2014, 2016. Мисля, че и 2010 е имало в София но тогава живеех другаде и там не сме го усетили.
« Last Edit: 14.06.2016, 17:33:55 by michеl »
#Спаси наземния ГТ.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #412 on: 11.09.2016, 17:09:46 »
Преди около час имаше леко земетресение, епицентърът е Скопие - 5,1 по Рихтер.

Offline passenger

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #413 on: 11.09.2016, 20:14:57 »
О, да! Чак моя chandelier се разлюля :P
ex-putnik

Offline wolf_rusi

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #414 on: 11.09.2016, 20:18:36 »
;D Това ме разби! Евала!  :jump:

Освен това - трусът е вторичен на станалото по-рано през деня земетресение в Скопие и не се очакват по-силни трусове, обясниха от института. По негови информация няма данни за нанесени материални щети на територията на България.

Offline passenger

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #415 on: 11.09.2016, 20:21:52 »
;D Това ме разби! Евала!  :jump:

Освен това - трусът е вторичен на станалото по-рано през деня земетресение в Скопие и не се очакват по-силни трусове, обясниха от института. По негови информация няма данни за нанесени материални щети на територията на България.

Тук по-скоро певицата Sia има принос :laugh: :laugh: :laugh: Има вече доста по-нови хитове, де... :rolleyes:

Освен това, щорите го усетиха, както и някои от окачените неща.
ex-putnik

Offline Unicode

• Маниак
  • Фен на Софийското метро
    • View Profile
« Reply #416 on: 24.09.2016, 02:29:59 »
Сега да сте усетили нещо? Сега току що усетих някакво люлеене - като да е имало някакво по-силно земетресение при нас в ж.к. Дружба в София. Играех на компютъра и усетих че нещо витрината тръгна да дрънчи оттатък в хола и усещах като блокът ни да се е клатил за около 40-50 секунди около 02:13 часа? Аз усетих нещо такова като да е имало земетресение, но в интернет няма нищо, само стари резултати... :help:

Edit: Сега имаше новина че в Румъния е имало земетръс с магнитуд 6,1 по Рихтер, във Варна са го усетили доста силно. :crazy:
« Last Edit: 24.09.2016, 02:34:21 by Unicode »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #417 on: 24.09.2016, 09:06:44 »
Странно, защото аз постоянно се будя и си въобразявам, че има земетресение, но истинското такова не съм го усетил  :crazy:

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #418 on: 24.09.2016, 09:28:55 »
Ми наистина си е имало земетресение в Румъния- Вранча 5.6 по Рихтер.

Offline rado84

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #419 on: 24.09.2016, 13:01:40 »
Тука го усетих само аз. Нашите и комшиите не са усетили нищо. При първото трусче усетих люлеенето, а при втория, освен люлеенето, видях и мониторът ми да се клати. За добро или за лошо мога да усещам по-слабите трусове, които малко хора усещат.