Аз се чудя на какво се дължи зачестяването на земетресения от 2001 насам? 2001 или 2002 имаше в София, после 2008, 2010, 2012, 2014 и явно и сега. Това не е нормално, през 90-те нямаше нито едно, за периода 1992-2000 със сигурност мога да потвърдя че никога не съм усетил такова нещо. Поне за София и морето мога да твърдя със сигурност.
Аз доколкото съм чел из нета и съм разглеждал карти, в основата на бившия, угаснал преди незнам си колко милиона години вулкан Витоша има разлом, не като този около Истанбул, още повече пък като всеизвестните разломи, като например San Andreas, до Андите и, разбира се, до Япония, но все пак способен да предизвиква трусове от порядъка на 7-8 по Рихтер веднъж на 100-150 години, стига, междувременно, натрупваната енергия да не се освобождава на малки порции, както май става напоследък. Така че се радвайте (че се освобождава)

. В общи линии, разломите у нас са ясни: Кресна и Шабла (на 10-15 км. от брега). Според архивите, на които съм попадал, големите земетресения в Чирпан, Стражица и т.н. са, някакси случайни, защото са единични. Аз там не помня през последните x години да е имало каквито и да било трусове, докато поречието на Струма регулярно си ги тресе (пресен пример - Сандански). Нас също регулярно си ни тресе (последно шабленския се прояви на 06.08.2009).
Въпреки всичко, не съм склонен да вярвам на 100%, защото, в крайна сметка, все още не съм попаднал на архив, доказващ наличие на катастрофални земетресения в днешна южна София когато и да било. Само карти и изказвания на учени съм чел и разглеждал.
Спомням си, че бях попаднал на една карта, на която броят на разломите беше трицифрен.

Ясно е, че повечето от тях са миниразломченца, нямащи нищо общо със силни земетресения, но все пак.
Надявам се да се окаже това някакъв кьорфишек (макар и твърдено от някакви учени, цитирани от някого) и, в действителност, да няма такъв "спящ гигант" под краката ви.

edit: Край на голословието ми.
Тук, например, се споменава нещо за въпросния, явно наистина, все пак, съществуващ, витошки разлом.
Може ли тогава да се правят прогнози какво би се случило скоро в района на София?
Това ще е несериозно. Конкретно за Витошкия разлом имаме данни от около 1858 г. за разпукване на земята по него. Ако това наистина е така и Витошкият разлом е бил активен тогава, значи сега не е напрегнат, защото е абсурд за някакви си 100-150 г. да се натрупа достатъчно напрежение за ново голямо земетресение. Ако тогава е мръднал Витошкият разлом, по никакав начин не може да бъде активен сега.