Author Topic: ЖП моделизъм  (Read 82535 times)

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: ЖП моделизъм
« Reply #180 on: 02.02.2026, 05:21:41 »
Нашият локомотив са го отложили за 2027а година.....
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #181 on: 09.03.2026, 00:27:49 »
Така. След изключително скъпо излязлата изцепка с оня "уникален, супер и т.н." локомотив на КМ1, който при ваденето от кутията остана без талиги и замина за брак, за което бях писал преди, тоя път съдружникът на чичо ви Благо от Владая и от Биримирци ще има да взема. Ето няколко снимки на локомотива от горните видеа, съжалявам, не мога да направя по-хубави с телефона. Чаках го три месеца да дойде от Германия - поръчах го в края на ноември, дойде едва сега. По немските форуми четох оплаквания, че хора са получили счупен локомотив в следствие на ДиЕйчЕл и то при положение, че отвън опаковката е напълно здрава. Които накрая само са си върнали парите, понеже просто няма резервни локомотиви - още преди излизането му всички бройки са разпродадени. Затова и аз не получих точно варианта, който исках, но всички са sold out, а защо не правят още, не знам. Моят, слава Богу, дойде без поразии. И без онази издънка Вундер се оказа просто тотално различен от KM1, въпреки че и едното, и другото е от месинг, при подобна цена. Моделът е южнокорейски, КМ1 и другите от сорта са отдавна китайски, без Динглер, Файн Модълс и Лематек, които също са все още корейски. Тежи поне 7-8 кила, с два двигателя е, няма болтове и простотии като при KM1, опаковката е с метализиран дунапрен, за да не се троши при транспортиране. Забележката ми е, че упътването за употреба е само на немски.
Въобще, ако не бях направил простотията да се оженя погрешно, нямаше да се разведа, че чак сега да успея да си набавя такъв локомотив. Защото българите продължават да са тикви и да настояват: "Мъжът трябва да има пари, да осигури дом, кола, издръжка на семейството и т.н". А аз вече 10 години съм по чужбините и имам опит - това сам човек да осигурява всичко и да носи цяла къща на гърба си е минало - бешело. Преди е можело, сега е просто невъзможно - в едно семейство просто трябва да работят и да допринасят и двамата. С други думи, Моделът е Dual-Income Household. И в Канада, и в Германия, Австрия, Швейцария, Скандинавия - няма такива работи като едно време.
« Last Edit: 09.03.2026, 00:45:21 by IKAR »
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #182 on: Yesterday at 14:37:54 »
Същия го правят и от Мерклин, и доставката идва за дни от Германия. Поне за малките мащаби HO и Зет.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #183 on: Yesterday at 17:47:02 »
Всички го правят в Н0, но този е в единица, 1:32, Иво. И е от месинг, не е пластмаса или стандартен метал.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #184 on: Yesterday at 19:05:03 »
И аз това се загледах, много добре изглежда. Като цяло новото производство напоследък е с много висока детайлност, в сравнение с това което имам от соц а напоследък си поръчах някои нови неща.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #185 on: Yesterday at 19:46:28 »
Ако сравнаваш с Пико от соцвремената - да, несъмнено. Обаче най-добре бяха моделите - предимно Роко и Флайшман, допреди 15-20 години. Сетне нещата се изкепазиха - залепени работи на криво, изкривени или смачкани дръжки, тръби, петна от лепило и пръсти по боята, драскотини, в същото време цените вървят все нагоре. Просто сглобяването на модели с толкова детайли в Китай, Виетнам и т.н. си е абсолютно невъзможно. Прекалено много дребни чаркове има по тях, работа, изискваща прецизност като при ръчни часовници примерно, а китайците традиции в това нямат. Обаче - печалбата му е майката. Мерклин, отдавна собственост на Симба-Дики, са друга история - моделите им са метални и можеш спокойно да ги дадеш на децата да си играят - няма трошене. Но тази фирма никога не наблягаше на детайлите, даже да не кажа, че съвсем липсваха. Имах преди няколко модела на Мерклин, но ги подарих точно поради тая причина.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #186 on: Yesterday at 21:30:05 »
Има нещо такова за най новите сега. Мерклин имам единствено Мини клуб в 1:220 и са пластмасови но на всичките пише че са произведени в Германия. Даже са в прозрачни пластмасови кутии. В 1:87 нямам нищо тяхно нямам си идея какви са, но в 1:220 съм доволен. В Германия ми казаха че уж на тази фирма са най добрите модели. Имат доста магазини в Германия и правят доста неща в твоя мащаб 1 ца. Дори от дългите пътнически вагони.

Много ми харесват румънските модели на аминтири феровиаре. Имам няколко румънски вагони и локомотив, мисля че ги правят в Румъния и са с много детайли и високо качество. За съжаление са почти винаги изчерпани и трудно се намират, но в хоби магазините в Букурещ се намират. На Пико експерт имам един немски вагон в HO като тези у нас но салона е в един цвят, за разлика от аминтири феровиаре които са в различни цветове. Ще взема да ги снимам.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Online IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #187 on: Yesterday at 21:51:36 »
1:220 или Z е възможно най-дребният мащаб в ж.п. моделизма и специално в него единственият производител е Мерклин. Щом пише, че са произведени в Германия, значи са по-старо производство, но сигурно изглеждат като нови, неизползвани. Пластмасовите прозрачни кутийки са си стандартно такива за тези малки модели. От години абсолютно нито една фирма не прави влакчета в Германия. Последната беше Бокхолт - внушителни модели в 1:32, които бяха ръчна изработка от стомана, не от месинг. Но на цени от порядъка на 15-20 хиляди евро на модел. И тази фирма също фалира. Германците купуват Мерклин заради традицията - щом дядото е имал влакче Мерклин, и внучето ще има. Но сред сегашната младеж интересът към това хоби е почти никакъв - дай им компютърни игри, симулатори, а тогава такива работи нямаше. Мерклин 1:32 също са скъпи, на съпоставими с Вундер цени, но са доста по-рехави откъм детайли, което е недопустимо в този благодатен мащаб. Аз затова взех Вундер. Аминитри биват, за цената си, иначе и тях ги правят в Китай. Миналата година във Франкфурт влязох в центъра, в специализиран магазин за модели на коли с дистанционно. Собственикът ми попита с какво може да ми помогне. Питах го за ж.п. модели - не продаваше, също и за такъв магазин някъде наблизо. Каза ми - няма, имаше, но абсолютно всички затвориха, вече само онлайн...

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #188 on: Today at 16:11:34 »
Аз съм останал с впечатление че разни винтидж хобита започват да се завръщат, включително и ж.п. моделизма. Особено сред поколението от 70- те и 80- те които са най многобройни. Не знам в САЩ и Канада как е, но в Европа като че ли пак стават на мода.

Фен на автобусите ЧАВДАР