Author Topic: Архитектурна тема  (Read 52360 times)

Offline Muslon

• Маниак
Архитектурна тема
« Reply #60 on: 14.02.2008, 11:12:51 »
Не знам какво и харесвате на тази сграда (НБУ). НИто е модерна, нито особено красива (поне според мен), нито се отличава с нещо, пък и доколкото разбирам и не е особено функционална. Според мен сгрдата на ректората е далеч по-забележителна. Но може би е, понеже си не си падам много по модерни сгради. Мен си ми харесват "стари" сгради:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #61 on: 14.02.2008, 12:12:04 »
Аз също обичам по-стари сгради, също много ми харесва социалистически тип. Като панелните блокове, НДК, Централна Гара, НБУ, УНСС, и др.подобни.
Като стана въпрос за еднакви сгради-ето една снимка, която направих преди извество време в Пазарджик. Вижда се, че 4-те блока са горе-долу еднакви. Най-далечният изглежда с малки разлики

[attachment=4461:4.jpg]
« Last Edit: 14.02.2008, 12:18:20 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Мачо

• Guest
Архитектурна тема
« Reply #62 on: 14.02.2008, 14:31:33 »
Quote from: Ivo
Аз също обичам по-стари сгради, също много ми харесва социалистически тип. Като панелните блокове, НДК, Централна Гара, НБУ, УНСС, и др.подобни.
Като стана въпрос за еднакви сгради-ето една снимка, която направих преди извество време в Пазарджик. Вижда се, че 4-те блока са горе-долу еднакви. Най-далечният изглежда с малки разлики

[attachment=4461:4.jpg]
Социалистически тип и аз харесвам, като се изключат училищата, които не ми се виждат красиви. Пример: 23 СОУ   За училищни сгради повече ми харесват старите, масивни постройки като на 24 СОУ и 44 СОУ. А иначе харесвам дори някои панелки. Старите панелки и тухлени блокове с по-малко етажи много ми харсесват. Новите сгради не ми харесват - твърде кичозни ми се струват, дано скоро да има смяна в модата. Още за сградите на 24 СОУ и 44 СОУ в София - строени са някъде преди 40-те, отличават се с дебели стени, затова през лятото и пролетта вътре е приятно - не е толкова топло като навън, а през зимата е сравнително топло. Не знам защо са толкова пренебрегвани тези две сгради. Знам също така, че в този стил има още няколко сгради в София, а сигурно има и в страната. Двете сгради си приличат, но има и много разлики. Имат различни форми. Сградата на 44 СОУ не е с толкова дялове ,като тази на 24 СОу, но тази на 24 СОУ е с по-малко етажи и има едно извито крило.

24 СОУ:

44 СОУ:

НЕ знам за вас, но аз като чуя училище и си го представям по този начин. Тези новите социалистически сгради на училищата като че ли изглеждат по-студени, някак си по-бетонни и хладни.
« Last Edit: 14.02.2008, 14:54:25 by Мачо »

Offline Muslon

• Маниак
Архитектурна тема
« Reply #63 on: 14.02.2008, 16:04:22 »
Ранните соц. сгради от края на 40-те, началото на петдесетте (визирам най-вече триъгълника ЦУМ-Шератон-Партиен дом), са (лошо) копие на  западни сгради от началото на века (туй арт деко ли ще да е? много съм невеж в тези неща ):

Offline zlatin

• Маниак
Архитектурна тема
« Reply #64 on: 14.02.2008, 16:50:32 »
Quote from: Мачо
Социалистически тип и аз харесвам, като се изключат училищата, които не ми се виждат красиви. Пример: 23 СОУ   За училищни сгради повече ми харесват старите, масивни постройки като на 24 СОУ и 44 СОУ. А иначе харесвам дори някои панелки. Старите панелки и тухлени блокове с по-малко етажи много ми харсесват. Новите сгради не ми харесват - твърде кичозни ми се струват, дано скоро да има смяна в модата. Още за сградите на 24 СОУ и 44 СОУ в София - строени са някъде преди 40-те, отличават се с дебели стени, затова през лятото и пролетта вътре е приятно - не е толкова топло като навън, а през зимата е сравнително топло. Не знам защо са толкова пренебрегвани тези две сгради. Знам също така, че в този стил има още няколко сгради в София, а сигурно има и в страната. Двете сгради си приличат, но има и много разлики. Имат различни форми. Сградата на 44 СОУ не е с толкова дялове ,като тази на 24 СОу, но тази на 24 СОУ е с по-малко етажи и има едно извито крило.

24 СОУ:

Мачо

• Guest
Архитектурна тема
« Reply #65 on: 14.02.2008, 16:50:36 »
Не са кой знае какво, просто училищни сгради, но са хиляди пъти по-добри от социалистическите училища, които нямат... душа?  

Прилича повече в долната част, в горната няма много общо. А за училищните сгради . има ли други подобни в други градове. Нека който е от друг град да каже. А в Европа дали има такива и как се казва стила на строене? Пръскана мазилка, дебели стени, на партера - отвън цокъл (така ли се казва) от червен камък? Има ли такъв стил изобщо и как се казва за обществени сгради.
« Last Edit: 14.02.2008, 16:52:01 by Мачо »

Offline Muslon

• Маниак
Архитектурна тема
« Reply #66 on: 14.02.2008, 17:16:30 »
...
Прилича повече в долната част, в горната няма много общо. ...

Кое на кое прилича?

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #67 on: 15.02.2008, 10:39:55 »
Не са кой знае какво, просто училищни сгради, но са хиляди пъти по-добри от социалистическите училища, които нямат... душа?  

Прилича повече в долната част, в горната няма много общо. А за училищните сгради . има ли други подобни в други градове. Нека който е от друг град да каже. А в Европа дали има такива и как се казва стила на строене? Пръскана мазилка, дебели стени, на партера - отвън цокъл (така ли се казва) от червен камък? Има ли такъв стил изобщо и как се казва за обществени сгради.
Eми да кажем 127 СОУ на Парчевич и Ангел Кънчев в Центъра на София.Мисля, че е близък до търсеният от теб стил, но не съм сигурен тази сграда от кога датира.Сещам с е и за други подобни в София.Училища, болници, гари, автогари са като цяло типови постройки- поне не времето и разликите между тях на различни места са минимални и се обосновават с особености на парцела, условията на мястотто на строежа.Така, че е нормално, да си приличат.

Мачо

• Guest
Архитектурна тема
« Reply #68 on: 15.02.2008, 19:50:29 »
Хубаво, че има и други подобни училища, а не са само късен соц стил. А онова за това, че сградата приличала само в долните части се отнасяше за снимката, на сграда, приличаща на партийния дом.

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • Градски транспорт-София
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #69 on: 07.03.2008, 12:05:27 »
Някъде стана дума

Offline бушона

• Наистина съм луд
  • MB O 345/G, Citaro, Conecto & Tedom fan
Архитектурна тема
« Reply #70 on: 07.03.2008, 12:25:44 »
Това на Оборище ли е?

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #71 on: 07.03.2008, 12:30:42 »
Да, Оборище и Е. и Хр. Георгиеви

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #72 on: 06.04.2008, 23:58:58 »
За мен тази сграда е доста красива, откъдето и да я погледна ме кефи. Пример за хубаво съвременно строителство

Offline ozzy

• Нямам спирка
Архитектурна тема
« Reply #73 on: 07.04.2008, 01:29:55 »
Quote from: Repcho
За мен тази сграда е доста красива, откъдето и да я погледна ме кефи. Пример за хубаво съвременно строителство
Да, тази сграда и съседната са хубави, но все си мисля, че не им беше мястото там, както и на хотел Метрополитън също....повече ми харесваше да има поляни и повече простор.

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #74 on: 07.04.2008, 14:46:42 »
Quote from: ozzy
Да, тази сграда и съседната са хубави, но все си мисля, че не им беше мястото там, както и на хотел Метрополитън също....повече ми харесваше да има поляни и повече простор.
Хаха, и аз това щях да го питам- тази сграда ли му харесва повече или съседната  

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • Email
Архитектурна тема
« Reply #75 on: 07.04.2008, 14:48:18 »
Quote from: difian
Хаха, и аз това щях да го питам- тази сграда ли му харесва повече или съседната  
тази

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
Архитектурна тема
« Reply #76 on: 06.05.2008, 18:18:07 »
Quote from: zlatin
Е Народния театър - няма такава друга сграда в Хасково може би, ама в Европа има поне 50 подобни, виждал съм къде ли не.

Цялата градска архитектура е заимствана от Виена и Петербург. Кажи една оригинална сграда в София, веднага ти давам линк на подобна в някой друг европейски град.

Щом има 50 такива, значи всички да бъдат разрушени и да остане само една. Що само нашите...
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
Re: Архитектурна тема
« Reply #77 on: 26.08.2008, 22:41:24 »
Знаете ли някакъв форум за архитектура (български или чужд)?

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • Email
« Reply #78 on: 26.08.2008, 22:48:00 »
Знаете ли някакъв форум за архитектура (български или чужд)?
Доста популярен форум, за които е писано и тук- засегнатите сфери са много, но има акцент на архитектура, строителство, градоустройство: http://www.skyscrapercity.com/

Offline Balkanton

• Защо пиша толкова много?
    • http://www.flickr.com/photos/39030307@N07/
« Reply #79 on: 26.08.2008, 23:00:25 »
Благодаря :fan: