Author Topic: Асансьори  (Read 36396 times)

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Асансьори
« Reply #40 on: 31.03.2015, 23:57:47 »
Съмнявам се. Той не го прави от вчера, а от години. Техниците не могат и не могат да го оправят. Не знам на какво се дължи това, но пък хубавото при него е, че от който и етаж да дръпнеш вратата и да натиснеш копчето едновременно докато се движи или само да дръпнеш вратата не засяда, докато в блока на баба от 1-вия, 3-тия, 5-тия и 7-мия етаж асансьора засяда, дори само при дърпане на вратите.

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #41 on: 08.04.2015, 19:56:51 »
Засядане в асансьор. :crazy: Между другото доста яко се разтресе кабината.

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #42 on: 13.11.2015, 10:11:23 »
Чевръсти „техници” въртят нов бизнес в Бургас, крадат части на асансьори

Чевръсти „техници” завъртяха нов бизнес в Бургас, като само за два дни са измъкнали частите на два асансьора от сгради в центъра на морския град.
От кооперация на ул. „Рилска”  е извършена кражба от табло за управление на асансьорна уредба , намираща се на 5-тия етаж.  Крадците са задигнали множество платки за управление, трасформатори, чистотен регулатор, контактори и на два етажни бутонера. Стойността на нанесената щета е 10 000 лева..
Кражба на елементи от асансьорна уредба е извършена същия ден от новопостроена пет етажна жилищна сграда ул. „Струма”. Взети са главна командна платка на асансьора, пет броя бутониери от пет етажа и светлинното табло на асансьора от партера.
По двата случая е образувано досъдебно производство.

Източник: http://www.flagman.bg/
ДИРЕКТЕН ЛИНК

Offline todorow_211

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #43 on: 08.12.2015, 13:07:47 »
Тревожна статистика, относно асансьорите в България...

Пътуваме всекидневно в 80 хил. асансьори убийци

80 хиляди са опасните асансьори в България и те трябва да бъдат обезопасени, пресметна Валентин Маринков, председател на Българската асансьорна асоциация, пред БНР. В Електронния регистър на опасните съоръжения, изготвен от Министерството на икономиката, до момента е въведена информация за 2 хиляди асансьора. Регистърът ще започне да действа от началото на следващата година. Очаква се до средата на 2016-та в него да бъде заложена информация за всички съоръжения, а тези, които не са включени ще бъдат спирани. Маринков обясни, че до момента често се подава неистинска информация за състоянието на асансьорите. "Наскоро установихме, че един асансьор вече осем години работи без да е регистриран където и да било, без да има легитимен договор, без да е поддържан от легитимна фирма и нито собственика, нито фирмата, която го поддържа вече осем години, са пожелали да го регистрират. Този асансьор продължава да работи и вози осем години хора. Ако няма контрол и надзор той ще продължи още 18 години да работи така", разказа той. По думите му, ако се случи инцидент в този асансьор, извършителят ще е неизвестен. Маринков заяви, че от асоциацията са изготвили програма за обезопасяването им, която трябва да бъде внесена в държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Министерството на икономиката, Министерския съвет и до представителя на Европейския съюз в България. "В тази програма са заложения наколко прости неща. На тази кабина, която е с полуавтоматични врати на асансьора трябва да се сложи една автоматична кабинна врата. И нищо повече", обясни той.

Източник: http://www.dnes.bg/
ДИРЕКТЕН ЛИНК

Offline Марин Петров

• Маниак
    • View Profile
« Reply #44 on: 30.01.2018, 14:40:29 »
Младежи, да ви питам дали още са в сила тия новите изисквания за асансьорите? там да имат телефони вътре и подобни. да не са ги отменили?

Един колега от работата е домоуправител в неговия вход. Казва, че нямат пари за такива разговорни устройства и другите там неща. Още не са ги сложили. Той си мисли, че изискванията са отменени, защото никой не им е правил никакви проблеми. Аз му викам, че ако им направят проверка, може да им спрат асансьора.

Имат някаква оферта от преди година и нещо за 2500 лева и предполага, че сигурно дори не е актуална. А в касата имали 100 лева.
« Last Edit: 30.01.2018, 14:43:13 by Марин Петров »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #45 on: 30.01.2018, 16:51:34 »
Нищо не е отменено.
Трите дни минаха и чудото свърши. Едни фирми взеха едни пари за едни неща, които вече не работят и всички вече забравиха.

Но на теория още си важи и нищо чудно някой да се заяде някой ден.

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #46 on: 30.01.2018, 16:58:39 »
Нищо не е отменено.
Трите дни минаха и чудото свърши. Едни фирми взеха едни пари за едни неща, които вече не работят и всички вече забравиха.

Но на теория още си важи и нищо чудно някой да се заяде някой ден.
А този ден ще дойде ако се случи инцидент. Дано не стигаме до такива.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #47 on: 30.01.2018, 23:52:41 »
2500 лв е рекет. Коне България искат 500-600 лв за въпросния GSM.

Offline Марин Петров

• Маниак
    • View Profile
« Reply #48 on: 31.01.2018, 17:48:00 »
Не става дума само за телефонния модул. нали въпросните изисквания включват и други неща. аварийно осветление в кабината; осветление на асансьорната шахта по цялото протежение от първия до последния етаж; някакви пружини, които се монтират най-долу. За това искат 2500 лева.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #49 on: 18.09.2018, 19:17:46 »
Съживявам темата за съжаление по лош повод.
10-годишно дете е открито мъртво в асансьор в Кюстендил
Детето е открито вече мъртво, но въпреки това е откарано в спешния център в града, където медици се борят за живота му в продължение на над час
btvnovinite.bg
Публикувано в 09:58 ч. 18.09.2018 г. - Обновено в 12:28 ч. 18.09.2018 г.   

10-годишно дете беше открито мъртво в асансьор в Кюстендил, предаде кореспондент на bTV. Случаят е от снощи.

По първоначални данни детето било на урок в сградата, където е станал инцидентът. То се качва в асансьора с колело. Секунди по-късно жена, която живее в блока, чува викове и подава сигнал на телефон 112.

По неофициални данни детето е поставило колелото си изправено и по диагонал на асансьора, като при тръгването му кормилото го притиска в областта на гърдите.

Жителите на блока се обаждат и на асансьорен техник, който отива на място и отваря вратите на асансьора.

Детето е открито вече мъртво, но въпреки това е откарано в спешния център в града, където медици се борят за живота му в продължение на над час.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/10-godishno-dete-e-otkrito-martvo-v-asansyor-v-kjustendil.html

Offline megasky

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
    • Email
« Reply #50 on: 03.01.2021, 12:53:40 »
Хора, да ви попитам знаете ли кога отваря завода за асансьори в София и асансьорите с решетка български ли са ? В моя град има един комлекс от 5 блока на 13 етажа строени в края на 60-те. 3 от блоковете имат асансьор с решетка, а другите 2 имат обикновените. Едните по стари ли са от другите ?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #51 on: 03.01.2021, 18:58:19 »
Хора, да ви попитам знаете ли кога отваря завода за асансьори в София и асансьорите с решетка български ли са ? В моя град има един комлекс от 5 блока на 13 етажа строени в края на 60-те. 3 от блоковете имат асансьор с решетка, а другите 2 имат обикновените. Едните по стари ли са от другите ?
Асансьорите с кабина с дървена ламперия, падащ под и решетка са български. Такъв е в нашия блок в Русе, строен 1962-64. На него пишеше "Елпром". Те вървяха бавно, нямаха светещи бутони. С гетинаксови кабини, светещи бутони и памет на заявките, но без решетки, са от следващото поколение. Като деца ни беше странно да влезем в кабината и тя да тръгне нанякъде, без да сме натиснали нищо.
« Last Edit: 03.01.2021, 19:04:20 by blagun »

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #52 on: 04.01.2021, 08:05:50 »
Аз последващ въпрос ще задам за асансьорите. Тези с решетките ги знам, същото и за тези с "памет", но защо завода за асансьори, очевидно след тези с "памет", се прави серията за панелните блокове от 80те без "памет"? Иначе си спомням старите асансьори, тези с ламперия, решетка и потъващ под. Като малък живях в блок от 60те и той беше с такъв асансьор. Доста ме беше страх. Даже ми бяха разправяли стари съседи, че този асансьор известно време(преди 10ти) е имал касичка за заплащане на возенето(съмнява ме, но да отбележа какво се е говорело, пък някой може да каже).
« Last Edit: 04.01.2021, 08:10:11 by Pesho1991 »

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #53 on: 04.01.2021, 08:38:21 »
Да, имали са касичка. В последствие на повечето са махнати, а там, където са останали, са изолирани и стоят като паметници. А са се лъгали лесно с вързана на конец монета.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #54 on: 04.01.2021, 09:29:02 »
В 8-етжните панелни блокове до Южния парк асансьорите са с решетка и потъващ под. Като се натисне пода и затвори решетката се затваря веригата, иначе асансьора не може да тръгне ако решетката не е дръпната. В Младост 1 също съм виждал такива асансьори сега не мога да се сетя конкретно в кой блок. Добре измислено и обезопасено, но малко сложно механично за това после е опростено с познатите ни масови асансьори. Те също са относително безопасни, дори и да те повлекат вратите има прекъсване на веригата чрез прага и ламарината в гориня ръб. Е двата модела обаче заклинват само в посока надолу.

Това с касичката е било добра идея, за да накараш всеки са ди плаща входните такси. Сега повечето го правят същото с чип картите, ако 2-3 месеца не си платиш входните такси ти се блокира чип картата и ходиш пеш. Ефекта във високите блокове от това е доста добър  :)
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #55 on: 04.01.2021, 10:00:07 »
За асансьорите с решетки в панелните блокове е ясно, че са тези от 60те. Около пазара повечето са с решетки, защото са строени средата на 60те. В Дружба също съм се возил на асансьор с решетка в панелен блок. За касичките и аз бях чувал, че с конец са връзвали монета от 1ст. май толкова е струвало и са се возели безплатно. Въпросът ми беше основно насочен към панелните блокове в "новите" Младост-и- 2,3,4 защо там са от "модерния" вид асансьори на завода, но нямат функцията за памет. Въпреки че са от средата на 80те, а в блокове едно десетилетие по-стари са от "помнещите" асансьори?

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #56 on: 04.01.2021, 10:30:36 »
В Младост 2 3 или 4 не съм виждал и не би трябвало да има с решетки.

Иначе с памет също не съм виждал в панелните блокове. Но във почти всички високи ЕПК са с памет и двускоростни. Вероятно са сметнали че няма нужда в панелните да са с памет, защото няма такъв пътникопоток като в един 20-етажен ЕПК блок със 150 апартамента и 400 обитателя например. Също и за това че не са двускоростни, може би до 9 етажа няма смисъл.  Не ми се търси в Гугъл но сигурно някъдсе има наредби и минимални изисквания кога да са двускоростни, какъв минимален капацитет на колко апартамента да се поддържа, кога да са с памет и кога не. Явно при панелните дори вариант-9 етажа и 4 апартамента на етаж отговарят на изискванията и за това са така.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
« Reply #57 on: 04.01.2021, 11:10:53 »
Как така двускоростни, какво означава това? Аз цял живот живея в ЕПК и ми е направило впечатление че асансьорите са много по-бързи и помнят за разлика от тези на по-ниските сгради. В епктата в които съм бил винаги имат 2 асансьора- 1 като на панелка за 4 човека и един двоен за 6.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #58 on: 04.01.2021, 11:20:37 »
Двускоростни се казват, защото не спират рязко а малко преди да спрат забавят скоростта на по-ниска и тогава спират напълно. И при мен са така, и са два малък и голям асансьор, но често пъти работи само единия. Когато се прекъсне веригата, например натиснеш прага или ламарината горе, или стоп-бутона спират рязко. Също са уж напълно обезопасени, но също заклинват само посока надолу.

Даже в един блок около мен единия асансьор е заклинил на 19-тия етаж и немогат да си намерят няколко месеца ентусиаст който да се навре там да го отклини или искат 4-5 цифрена сума, и ги бъзиках че ако верно дават 5 цифрена сума за това да ми обясни някой как се прави и аз бих се заврял под него на 19-тия етаж да го отклина ако държат спирачките горе :) Разказваха ми и за друг случай в панелен блок, при ремонт на асансьор в който са сменяли плоскостите на кабината и я оставили само на скелет са направили беля и са го изпуснали, асансьора бил на 2-рия етаж а тежестите на 7-мия и тежестите паднали долу, а кабината се изстреляла горе и станало нещо като мини земетресение. Нещо със забравена отхлабена спирачка май беше в комбинация с това че кабината е останала само на скелет и много лека и в момента щом техниците излезнали от кабината, тя полетяла нагоре а тежестите надолу, точно защото тия асансьори заклинват само посока надолу. После разправии, монтаж на това кабина....
« Last Edit: 04.01.2021, 11:25:07 by Ivo »

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
« Reply #59 on: 04.01.2021, 11:41:46 »
Аааа да, ясно. Това ми е правило впечатление, че забавят като спират, ама не ми е правило впечатление че други асансьори не го правят. Нашия малък асансьор не работеше още от преди да се нанесем през 2004 и 2020 го ремонтираха най-сетне с парите от антената на тавана.
Сега малкия е голяма гъзарийка  :D, с дигитален дисплей на кой етаж е вместо 16те лампи дето постоянно горят(само на първия етаж както преди, за жалост) вътре таблото е като на новите асансьори метално, с кликащи големи копчета дето светкат като са натиснати. Мотора, който беше главната причина асансьора досега да не работи е нов и е на практика безшумен. Наистина прави впечатление колко са напреднали нещата за 40 години. :laugh: