Отоплението на твърдо гориво е начинът на отопление на 95% от жителите на селата и кварталите около София. Да, хамалогия е, но имам познати които се топлят на климатици и трудно температурата достига 23-4 градуса, така че предпочитам да си влача дървата.
У вас 30 градуса ли е? Оптимална температура в помещенията е 18-22 градуса през зимата. Прекомерното затопляне на помещенията води до изсушаване на въздуха и също не е добре за организма - изсушават се лигавиците и т.н. Отделно печка на твърдо гориво в помещението генерира фини прахови частици, които поглъщаш и води до редица неблагоприятни ефекти, особено за хора с алергични заболявания. Ето една статия по тоя въпрос. Отоплението на ток в някои случаи излиза дори по-евтино от отоплението с твърдо гориво. Отоплението с пелети е алтернатива на парното на твърдо гориво, излиза малко по-скъпо, но предвид това, че ако имаш парно на твърдо гориво, един член от семейството трябва да е огняр, си струва да се мине на пелети. Алтернативи има, но според мен хората не си дават сметка колко е сериозен проблема. Повечето хора разбират същността на проблема едва когато се разболеят от нещо и то, ако са достатъчно интелигентни. Последното го казвам от личен опит.
Хайде аз да обясня малко и моята гледна точка, като причините, поради които смятгам, че съм обективен са следните:
- В София съм от малко над един месец, поради което съм що-годе непредубеден;
- Живея в Симеоново и съответно виждам София от високо и освен това виждам и другата гледна точка;
- Топля се с пелети така, че мога да кажа и от тази страна как са нещата
- Виждал съм и как е в други големи градове като Варна, така че имам и поглед от друго място.
И така - София като цяло се намира в софийското поле, което е предпоставка да се задържа мъгла, смог и т.нат. Понеже съм родом от Димитровград и съм живял там през първите 20 години - там също в низината на река Марица се задържа много мъгла, и когато работеха на макс всички заводи също водеше до супер мръсен въздух. Сега не е чак така и съответно не е тежко положението като в София, но поради това, че се намира между толкова планини си е предпоставка... Заради географското положение голямо преборване няма да има, ама нуждата от по-истински мерки пък е по-голяма.
- Гледайки над един месец София от Витоша потвърждава думите ми - рядко има ясна гледка и като цяло винаги си е леко или силно забулена в нещо.
- Не може да се пробутва отоплението на ток наизуст на ляво и на дясно без да се мисли. Просто климатиците не може да са полезни при много големи температурни разлики и при температури под -5 градуса и дори да работят, то те няма да са по-икономични от една печка "Елва". Просто няма как да вземеш от много студено място "топло" и за го вкараш в стаята. И да вкараш нещо то ще дойде от електрическата мрежа и ще е скъпо. Във Витошките квартали и в частност Симеоново в средно с 3-4 градуса по-студено от центъра на София. Нещо повече от Парадайс до околовръстното при Хладилника вече има около 1-2 градуса разлика. Съответно в Симеоново, а мисля и в Драгалевци и част от Бояна (по-малка) няма климатици по къщите. Просто предполагам хората са си сметнали, че при редовна вечерна температура за зимата от -8 до -4 градуса нито ще ти излезе ефтино, нещо повече - ако не е инверторен климатик сигурно няма и да работи, освен това за къщи с по 3,4,5,6, и т.н. стаи илиза златно да слагаш климатици. Не съм ходил лятото все още в Симеоново, но предполагам няма нужда и от охлаждане. Така, че как да си купиш климатик на такова място?!
Масово наистина гората се топлят на дърва и/или въглища, но и на тях им е писнало от огнярската работа и от вечерното поддържане на парното. Поради тази причина примерно където живея аз има отопление на пелети.
Да наистина има плюсове - системата се поддава на автоматизация и регулация в голяма степен. Само веднъж в седмицата с прахосмукачката за пепел ставаш черен като коминочистач, но... за последния един месец при тези температури съм изгорил 1 т. пелети. Понеже не бях се ориентирал това значеше за мен 370 лв. с првоза за едни буклочави разлошки пелети, дето освен повечко пепел образсуват още повече шлака. На всичко отгоре заради стръмния терен въпреки платените 40 лв. за превоз ги оставиха на 50 м. от вкъщи и падна едно голямо мъкнене на 1 т. пелети в продължения на доста часове. Вярно е сега съм се поориентирал и съм намерил по-изгодно, обаче като гледам навън снега, не съм много сигурен ще успеят ли да ми ги трнаспортират до къщата в понеделник вторник. Следователно може да се наложи да ходя да търся временно решение с 10 чувала пелети, които няма да са изгодни ... Т.е. искам да кажа, че е тъпанарско като цяло да се топлиш на твърдо гориво, дори и модерните пелети, най-малкото заради мъкненето. На газ е най-добре, но цената му е висока, навярно защото по тръбите освен метан, тече и външна и вътрешна политика...
Когато живвеех във Варна последните 2-3 години бяхме до зел. борса. Там беше сравнително тясно и уютно и през деня се топлихме с климатик, а само вечер два етажа пускахме парно от камина. Да изхабяват се за цяла зима само 3-4 кубика дърва, зашото основно се кара на климатик, а парното е колкото да затопля стените за през деня...но мангалите от Максуда за сметка на това правеха пълна димна завеса от горене на какво ли не - предполагам много много органика под формата на различни полимерни съединения. Но понеже във Варна вечно духа вятър, тоя смог си беше квартален и на никой не му пукаше за него, защото не се регистрираше в центъра на града...
Така, че положението е доста доста сложно в София...