Author Topic: Оптимизацията на автобусните линии  (Read 284036 times)

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
Толкова няма ли един линеен автомобил да застане и да се осигури проходимост. Или пък някакви колчета да се сложат

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
Не знам дали е споменавано тук, но според мен 83 и 108 можеха да обръщат в кв. Илиянци, като моята схема е: От ул. Никола Жеков минават двупосочно по ул. Илиенско шосе до Стоков базар Илиянци, оттам се качват на Рожен, и направо към ул. Кирил Благоев, оттам наляво, крайна спирка площада в Илиянци. Оттам само направо до Стоков базар Илиянци. Или може от Никола Жеков да зависят по бул. Рожен и оттам направо за ул. Кирил Благоев, и пак горе описаната схема, само че двупосочно по Рожен.

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
Не виждам полза от линия 75, според мен е редно да се закрие.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Ако освен писател, беше и читател, може би щеше да знаеш, какво се планира за осмисляне на линията:

(източник)
« Last Edit: 27.07.2026, 15:04:48 by difian »

Online RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Това е нова 75. Сегашната е планирана да стане 175.
Аз и преди съм го казвал, според мен 75 трябва да се обедини с 304. Така Слатина ще имат нови връзки към НДК, а Дружба може да се компенсира по друг начин.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
За Дружба адекватна компенсация е сгъстяване на 204.  :rolleyes:

Offline AROS

• Наистина съм луд
    • View Profile
Това е нова 75. Сегашната е планирана да стане 175.
Аз и преди съм го казвал, според мен 75 трябва да се обедини с 304. Така Слатина ще имат нови връзки към НДК, а Дружба може да се компенсира по друг начин.
До 1990г съществуваше такъв маршрут 104 гара Искър - ВМА.

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
Ако освен писател, беше и читател, може би щеше да знаеш, какво се планира за осмисляне на линията:

(източник)

Знам за идеята, чел съм я, но съм против, защото вече има прието предложение за нова автобусна линия 220 от Левски Г до МС Мизия. Аз подкрепям с две ръце идеята за нова линия.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Знам за идеята, чел съм я, но съм против, защото вече има прието предложение за нова автобусна линия 220 от Левски Г до МС Мизия. Аз подкрепям с две ръце идеята за нова линия.
Писано е и друг път - свръхдългата 220 не е оптимална спрямо разделените 71 и 75:
1. Трудно се вкарва в разписание при безбройните тапи по маршрута
2. Един и същ интервал за различно натоварени участъци: 6 минути са твърде начесто за участъка Левски-Гео Милев, 12 минути са твърде нарядко по Г.М.Димитров, Кутев и Каблешков.
3. За електробуси, каквито ще обслужват 71 и 75, по-лесно може да се намери програма за финансиране, отколкото за немалък брой съчленени за 220.

Offline Stanislav_07

• Маниак
    • View Profile
Писано е и друг път - свръхдългата 220 не е оптимална спрямо разделените 71 и 75:
1. Трудно се вкарва в разписание при безбройните тапи по маршрута
2. Един и същ интервал за различно натоварени участъци: 6 минути са твърде начесто за участъка Левски-Гео Милев, 12 минути са твърде нарядко по Г.М.Димитров, Кутев и Каблешков.
3. За електробуси, каквито ще обслужват 71 и 75, по-лесно може да се намери програма за финансиране, отколкото за немалък брой съчленени за 220.

Можеха да предложат 288 до Левски, вместо да преномерират 75. От Симеоновско шосе до бул. България има БУС-лента! От Левски Г до Тодорини кукли няма задръствания, От Цар Борис Трети до МС Мизия, също.

Online RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
Може, но ще направят друго. И това точно по повод новата преномерация.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Kukicha

• Наистина съм луд
  • 3306/1119 ✝(2003-2022)✝
    • View Profile
    • Email
Истината е че, която или колкото линии да се пуснат по този маршрут, са обречени на вечни закъснения с тия малоумни светофари по Каблешков, както и по Г.М.Димитров, разбира се и при 4ти километър. Уж има някаква зелена вълна на движение, но изпуснеш ли един светофар, изпускаш и останалите, в момента 288 е пресен пример за това. В момента, само за да завърти 288 на Гоце Делчев се налага да чака един и същ светофар по 1-2 минути и то в различна посока, което е абсурдно! БУС лентата помага само на малките кръстовища, на тежки такива като Черни връх и България дори не се усеща че я има. Та тия митове за синхронизиране и къс интервал отиват в кофата, пак ще се гледа придвижване в комплект и после 15 минути чакаш другия закъсненял комплект линии.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Истината е че, която или колкото линии да се пуснат по този маршрут, са обречени на вечни закъснения с тия малоумни светофари по Каблешков, както и по Г.М.Димитров, разбира се и при 4ти километър. Уж има някаква зелена вълна на движение, но изпуснеш ли един светофар, изпускаш и останалите, в момента 288 е пресен пример за това. В момента, само за да завърти 288 на Гоце Делчев се налага да чака един и същ светофар по 1-2 минути и то в различна посока, което е абсурдно! БУС лентата помага само на малките кръстовища, на тежки такива като Черни връх и България дори не се усеща че я има. Та тия митове за синхронизиране и къс интервал отиват в кофата, пак ще се гледа придвижване в комплект и после 15 минути чакаш другия закъсненял комплект линии.

За такива работи автобусите трябва сами да могат да си резервират зелен сигнал, иначе няма как да постигнем поне минимално увеличаване на средните скорости.

Offline martin4o

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Между бул."Симеоновско шосе" и бул."България" единственият участък, който създава проблем за автобусите, е около мол Парадайс. И в двете посоки съществува конфликт: ако автобусите са си в БУС лентата за направо, трябва да чакат колите пред тях за надясно, които пък чакат пешеходния светофар и понякога не стига времето. Оттам винаги идват +2-3 минути закъснение.
В посока бул."България" обикновено в пиков час става лудница пред мола. Първо, никой не зачита спирката и паркират пред нея (че и на тротоара чак), а после чак до светофара дясната лента не може да се ползва от престояващи и паркирани. Можете да видите и стоварване на пътниците в най-лява лента, когато е задръстено и водачите правят какви ли не гимнастики, за да преминат. По темата има страшно много сигнали, но явно Happy не са ок да си прибират колите другаде, а и не са само те. Моето мнение е, че с контрол няма да стане, защото не може да висят полицаи винаги. По-скоро с превенция (ограничители/камери) ще е по-разумно, стига и от мола да не са нечии хора.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Естествено, че всичко в Мола, та и Хепи барабар, са все нечии хора, не са случайни. Още по-малко пък самият мол. Същото е и на Парадайс, и навсякъде, където има мол. А накарай ги точно тях да спазват правилата, че и клиентите им! И българите "нямам пари", а и моловете, и суперскъпите заведения все са препълнени, в работно време, когато всичко живо трябва да е на работа, а не за лентяйства по тия места.
« Last Edit: 01.08.2026, 04:06:45 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Online Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
И българите "нямам пари", а и моловете, и суперскъпите зоведения все са препълнени, в работно време, когато всичко живо трябва да е на работа, а не за лентяйства по тия места.
Нямат пари тия дето работят. Така излиза. Тия дет живеят на кредити и на лизинги само пълнят някакви комерсиални възли, като Парадайс, и диктуват трафика около тях, както е и случая с мола. Няма как да ги накараме да пътуват с метрото дотам, камо ли с трамваите или рейс. Приятелката ми работи за скъпарска верига кафе+магазин и пиковете са масово в работни дни между 8:30 и 17:00 и нямам предвид часовете за обедна почивка само, всички масички са заети. Аз също преди години работих подобна работа, случвало се е в 10:30 да е фул, а отвън да се избиват за паркоместа.

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Не всички работещи са от 9 до 17 и не всички работодатели изискват да се ходи на работа във фиксирани часове или когато няма какво да се работи.
Аз се водя от 9 до 18 с един час обедна почивка, но ако нямам какво да правя на терен, никой не се вълнува къде съм и какво правя. Имам приятелка, която пък трябва да е в офиса или поне в сградата 8 часа на ден, но без да е фиксирано от колко до колко. Може да отиде от 11 до 19. Има и работа на смени, работа при сумирано изчисляване, работа с дежурство...

Online Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
Така е. И аз съм бил на нестандартно работно време и все пак не съм бил постоянно по заведения и то места по които една вода е 3 евро.

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
До членовете на комисията по транспорт, безопасност на движение; Столичен общински съвет.
Забранява се умишленото увреждане на автобуси по непригодни за движение пътища! Вашите обещания за маршрутни промени нямат изпитателен срок. Линии 69 и 70 се обслужват от нови автобуси, а последните трябва да са изправни да работят претъпкани в София и по останалите маршрути- линии 84, 604, 67 и др. Нямате право да изчерпвате експлоатационен ресурс по километрични маршрути за неколцина души. На жители на Плана, Царева махала да се пусне отделна линия до с.Бистрица , а линия 69 да се съкрати до Железница. Да се съобразят разписанията, така че прекачването да е в рамките на 5-6 минути.
Още един транспортен безпорядък съществува и в Обеля с фикс-идеята всякакви линии да омат директна връзка с метрото. Ако денем ще има липсващи автобусни линии, защото няма кой да ги кара, нека и това да е още един аргумент да не се правят прекалено дълги маршрути. Всеки трябва да е наясно с разходите по подръжка, ремонт, консумативи, заваряване на повреди, смяна на окачване, ремонт на двигатели!
« Last Edit: 27.08.2026, 00:48:46 by tm0 »
Моля,сменете 6 цифрения си код за сигурност от профила ви-в сайта на вашия мобилен оператор.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
До членовете на комисията по транспорт, безопасност на движение; Столичен общински съвет.
Забранява се умишленото увреждане на автобуси по непригодни за движение пътища! Вашите обещания за маршрутни промени нямат изпитателен срок. Линии 69 и 70 се обслужват от нови автобуси, а последните трябва да са изправни да работят претъпкани в София и по останалите маршрути- линии 84, 604, 67 и др. Нямате право да изчерпвате експлоатационен ресурс по километрични маршрути за неколцина души. На жители на Плана, Царева махала да се пусне отделна линия до с.Бистрица , а линия 69 да се съкрати до Железница. Да се съобразят разписанията, така че прекачването да е в рамките на 5-6 минути.
Още един транспортен безпорядък съществува и в Обеля с фикс-идеята всякакви линии да омат директна връзка с метрото. Ако денем ще има липсващи автобусни линии, защото няма кой да ги кара, нека и това да е още един аргумент да не се правят прекалено дълги маршрути. Всеки трябва да е наясно с разходите по подръжка, ремонт, консумативи, заваряване на повреди, смяна на окачване, ремонт на двигатели!

Е че то на междуградско автобуса се амортизира много по малко, отколкото в центъра на града.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР