Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Magirus deutz

Pages: [1] 2 3 ... 159
1
Електробуси / Re: Higer KLQ6832GEV (2811-2832)
« on: 23.03.2023, 23:44:41 »
2815 на тестов пробег през Нови Искър. Мина през курилския тунел.
А вчера по обяд, същият беше на тестов пробег по Владимир Вазов и Острово(предполагам по маршрута на А100).

2
Нищо не се знае. Може да решат да запълнят новите хЕ серии от С, СА и СВ.
Напълно възможно  е и да се пристъпи към издаване на  регистрационни номера с  единен  за цялата страна код АА, подобно на номерата за електрически автомобили.

3
Дядо ми беше шофьор в БНР и караше един Форд Транзит MK4 (производство 1992-1994), който беше с номер С 2616 ПБ. Там имаше още два Транзита като неговия, но те бяха с "редовни" серии. А точно този номер 2616 би трябвало да е издаден още през 80-те, ако серията ПБ е стартирала веднага с почването на жълтите номера. Подобно е и със серията ТВ, която май навсякъде е започнала като такава само за държавни товарни автомобили, но е доиздадена като редовна.
Според мен някои по - " специални" номера поради една или друга причина са били запазени и са раздадени по - късно - както в случая с 2616.
Относно ТВ - доиздадена е като "нормална" само във Враца, Велико Търново, Кърджали и  Кюстендил.

4
Бургас серия РВ 5300-400 броя.
Не ми е ясно защо махнаха по-старите регистрации като АВ, АХ, АК
ВС изобщо няма такава серия защото видиш ли преди години в София колите били с АВС, е да, ама тогава номерата бяха черни с бели цифри и букви и А.В.С бяха една до друга буквите след което четирицифрен номер, не А....ВС. Серия МН направиха 1000 броя и я спряха минаха на МР изобщо нищо логично, ама като за КАТ, нормално!
Явно в Ямбол са най-бедни хората след като там има най-малко серии (12) дори Смолян и Видин имат с по една повече
Всичко е дъвкано десетки пъти в темата - А **** МН приключи преждевременно, защото тогава табелите започнаха да се произвеждат от нова фирма и в цялата страна стартираха нови серии.
Относно броя на сериите - релевантен е броят на сериите със синя лента и най - малко такива има в Смолян - 11 броя.

5
Защо тогава не са подменяли всички серии,  а само най-старата? По-вероятно са запълвали дупки от излезли от употреба МПС - нещо, което е изоставено на повечето места още през 70-те.
Най - вероятно ВТ **** А е наистина не цяла серия, а  попълнени дупки от ВТА. С други думи хронологично погледнато в Търново след последната "черна" ВТК, следват ВТ **** Л и М, а след тях започва "преиздаване" на ВТА под формата на ВТ **** А.
Впрочем преиздаването на отделни излезли от употреба номера в някои области  си продължава и през "жълтия" период:6
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 26.02.2023, 09:23:16 »
Имаше по едно време през 90- те Олтсит клуб, като ситроен но румънски, с двигатели по 30-40 коня с въздушно охлаждане. Срещаха се из София, аз им харесвах дизайна. Много бързо изчезнаха. Малко градски автомобили.
Изчезнаха бързо, заради пословичното си гниене, надминаващо дори това на Кадет Е.

7
В повечето области няма повторение на сериите на номера от периода 1958 - 1986 (бели/черни) с тези от 1986 - 1992 (бели/жълти) и еднобуквените след 1992. Изключения - СЗ и Б
Има още едно изключение - при Плевен. През периода 1959 - 1986 са издадени Пл, ПлА, ПлБ, ПлВ, ПлГ, ПлД и е започнала ПлК, след това през периода 1986-1992 ПлК е продължена като ПЛ **** К и отделно са издадени ПЛ **** Г и Д.

8
Баща ми беше купил един бус, номера беше 1515 Ч мисля 90-та година беше. Но това за СЛ кода не си го спомням, помня само разликата в цвета на номера за държавни и частни автомобили, За държавните бели табели с черни цифри, а частните обратно.
СЛ е серия издавана в София за автобусите на градския транспорт и е единственото съвпадение като съдържание със серия от друг окръг - в случая с първата сливенска серия - Сл **** .
9
Някой преди беше пуснал снимка на Мерцедес с номер Р **** БВ.

Снимката на Р **** БВ я бях пуснал аз, като всъщност това беше стоп - кадър от сериала "Дунав мост". По - късно се оказа, че това реално е номер С **** БВ, преправен на русенски.

Относно  рекордния брой жълти серии в Стара Загора - и мен много силно ме изненадва, но абсолютно всички серии, които съм споменал са съществували:10
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 16.02.2023, 08:49:37 »
И по повод чуденката на Дифиан относно Пежо 405 - да, този модел продължава да живее и до ден днешен под различни наименования и фейслифтове, но не в Африка, където всъщност никога не е произвеждан, а в Иран. Даже се опитаха преди 15-тина години да го пробутат наново и у нас, вероятно с идеята, че нещо подобно би имало успех на малък и беден пазар като нашия, но всичко приключи скоропостижно с няколко продадени бройки като таксита и още толкова цивилни.
Предполагам имаш предвид опита за продажба Iran Khodro Samand(иранска разработка върху платформата на Пежо 405), от които наистина преди години имаше известен брой таксита:


11
В Разград вече върви РР **** ВР.

12
В Перник вече върви РК **** КА.

13
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 21.12.2022, 20:10:52 »
Цената на хартиения билет за 60-минутно пътуване в градския транспорт във Варна става 2 лева

Quote
Цената на хартиения билет за 60-минутно пътуване в градския транспорт във Варна става 2 лв., реши Общински съвет – Варна. Минимално увеличение с 0,10 лв. ще има и на 90-минутния билет, който ще поскъпне на 2,50 лева. Промяната засяга единствено билетите, продавани от машините в автобусите и спирките. Цените на всички други превозни документи, включително абонаментните карти и тези за ученици, студенти и пенсионери, остават без промяна. Редовните пътници, ползващи предплатени карти, ще продължат да пътуват за 0,90 лв. за 1 час.

Гласувано бе също такса смет според количеството генерирани отпадъци във Варна да бъде актуализирана. Изменението се отнася само за фирмите, които подават декларации за определяне на такса битови отпадъци според количеството. За физическите лица и останалите юридически лица такса смет остава непроменена. Съветниците решиха новата такса да бъде 83,5 лева за 1 куб. метър некомпактирани битови отпадъци. Лицата, които в законоустановения срок до 30 ноември са подали декларации, ще имат възможност до 31 януари 2023 г. да ги коригират или оттеглят, съобщиха от пресцентъра на ОбС-Варна.

Местният парламент одобри също мащабната инвестиционна програма, която "Дворецът на културата и спорта“ е изготвил. Общинското търговско дружество планира да вложи 18 млн. лева в нови съоръжения, с които ще модернизира комплекса и ще подобри транспортно-комуникационната среда около него. Основна част от програмата е изграждането на нов паркинг. Той ще бъде на три нива, два от които подземни, със застроена площ от 13 200 кв. м и ще осигури 350 паркоместа. Инвестицията е в размер на 12,4 млн. лева без ДДС.

Средствата за цялостно финансиране на строително-монтажните ще бъдат осигурени с банков кредит, като изборът на банка ще стане след публичен конкурс, бе изтъкнато на днешното заседание.

За трета поредна година таксиметровите шофьори във Варна ще ползват данъчно облекчение.  Общински съвет-Варна даде съгласието си превозвачите да плащат данък върху таксиметров превоз на пътници в размер на 300 лв. Разликата до 690 лв., колкото е определеният размер на налога, ще бъде поета от държавния бюджет. В случай че държавата не я изплати в 6-месечен срок от предявяване на първото искане, разликата ще подлежи на заплащане от данъчно задължените лица.

14
Разни / Re: Поздрави
« on: 29.11.2022, 22:33:41 »
Честит рожден ден на Ники 1515 и от мен!

15
В София вече  върви СВ **** ТТ.

16
942 и 955, заснети на пл. Св. Неделя през 1966г.:


17
Още една графа в таблицата: https://fakti.bg/avto/731331-zeleni-registracionni-nomera-za-kolite-v-sofia-ot-dnes?fbclid=IwAR00MFRCU2qwtwILq8L-h457QiaM5Zxvyd9arCSZ9PUMhPOmSMNdRJrEDDY
Направо ще трябва допълнителна таблица. Иначе тази идея с единни номера за ел. автомобили е интересна, защото може би е предвестник на  бъдещо издаване на единен код  за цялата страна и за ДВГ - автомобили (напр. АА) и отделни серии за отделните области - например АА **** АА за София, АА **** АВ за Пловдив и т.н.

18
Здравейте,
Преди време в сайта за проверка за активна гражданска отговорност, при въвеждане на номер на рамата на МПС излизаха всички номера, с които колата е била регистрирана в БГ.
Дали е възможно все още някак да се направи такава справка?
Благодаря.
Не, тази възможност отпадна още през пролетта на 2019г. и към момента не съществува "официален" начин за сдобиване с тази информация.

19
Серията В хххх НВ коя година е стартирала ?
Август 2012г.

20
В Бургас вече върви А **** РВ.

Pages: [1] 2 3 ... 159