Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 558016 times)

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #1940 on: 28.04.2021, 22:13:04 »
НАРЕДБА № Н-13 е заменена от НАРЕДБА № Н-21 ОТ 17 АВГУСТ 2011Г. ЗА РЕДА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ОТЧЕТА НА ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ОТ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. Влиза в сила от 10.12.2011г.

Чл. 12. (1) На регистрираните ППС се монтират табели с регистрационен номер - на бял фон изписани с черен цвят букви и цифри с размери, посочени в приложение №2.
(2) Регистрационният номер се състои от:
1. графично изображение на българския идентифициращ код "BG", изписан с бели букви, и националното знаме на син фон;
2. буквен код с главни букви "ВА";
3. пореден номер - шестцифрена комбинация на цифрите от 0 до 9.
(3) Синята лента и символът "BG" не се изписват с боя върху корпусите на верижните бронирани, верижните специални и колесните бронирани машини.

(общо взето няма никаква промяна в частта за регистрационните номера)

Offline Ivakis

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1941 on: 30.04.2021, 12:52:10 »
Здравейте! Първо да отбележа че се радвам от факта, че тук е имало такава голяма тема с информация за регистрационните номера и сериите им, поздравявам ви за положения труд и желанието! На мен също ми е интересна тази тема попринцип и затова ще ви споделя нещо, което съм забелязал. Например в Сливен серията СН ХХХХ ВВ е с българското знаме, обаче пък тези серии СН ХХХХ АМ и СН ХХХХ АТ са с европейското знаме, на какво се дължи това разминаване в последователността на сериите?

Online Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1942 on: 30.04.2021, 15:05:44 »
Здравейте! Първо да отбележа че се радвам от факта, че тук е имало такава голяма тема с информация за регистрационните номера и сериите им, поздравявам ви за положения труд и желанието! На мен също ми е интересна тази тема попринцип и затова ще ви споделя нещо, което съм забелязал. Например в Сливен серията СН ХХХХ ВВ е с българското знаме, обаче пък тези серии СН ХХХХ АМ и СН ХХХХ АТ са с европейското знаме, на какво се дължи това разминаване в последователността на сериите?
Здравей и добре дошъл. Сливен е една от областите, в които в миналото  сериите са издавани в доста разбъркан ред. От септември 2014г. насам, обаче и там започнаха да ги издават подред и в момента върви СН **** ВА. Ето тук можеш да намериш таблица с издадените сливенски серии и техния ред.
« Last Edit: 30.04.2021, 15:09:04 by Magirus deutz »

Offline Archilion

• Писател
  • **
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #1943 on: 01.05.2021, 00:37:30 »
Във Варна серията ТС почти е приключила, интересно коя ще бъде следващата.

За истински ужас на варналии, новата серия е ТХ. Варненци ще се наложи да гледат 9999 табели с най-омразната за тях област - Добрич. Мислих, че ще я пропуснат, но са прескочили ТТ, което е странно.

Offline victory1

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #1944 on: 07.05.2021, 19:41:21 »
Днес в КАТ София вървяха номера 88** и 89** СМ. Предполагам през другата седмица ще влезе новата серия СВ **** СН

Offline Ivakis

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #1945 on: 08.05.2021, 13:27:37 »
Като споменахте за софийските номера, аз да попитам какво се е случило с повечето С-та , особено от сериите С **** ХА и С **** ХМ ? Нямат нито гражданска, нито ГТП от 2018 насам. Доколкото съм разбрал, тези серии са издавани през 2004-та , така че едва ли да са толкова стари и грохнали возилата с тези номера. Ще ме извинявате ако вече сте обсъждали този въпрос, просто не успях да прочета абсолютно всички мнения в темата и затова.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1946 on: 08.05.2021, 13:35:24 »
Издаването на С номера приключи през 2005 година, т.е. всички автомобили с тях, независимо дали към онзи момент са били нови, или не са регистрирани най-рано преди 16 години, което е доста време. Повечето от тях просто не са оцелелели до днес. Колите, които срещам все още с номер С най-често са купувани нови в този период и към днешна дата са между 16 и 20 годишни. Забелязвам, че дори СА започва да намалява по улиците, което е показно колко горе долу средностатистически е животът на един автомобил у нас, преди да бъде съсипан от пътищата, или тотализиран някъде...
« Last Edit: 08.05.2021, 13:37:30 by bagercho »

Offline momchil

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #1947 on: 08.05.2021, 20:04:52 »
Здравейте и поздравления за положения ви труд за темата! Относно това за ,,С" номерата, аз си го обяснявам че повечето от тях не са в регистъра на МПС-та в движение поради факта че също така доста хора са се преместили в други градове и са ги пререгистрирали тъй като тогава още явно не е била отпаднала рестрикцията за задължително сменяване на номера спрямо мястото където живеят. Друга причина е също така че ги зарязват пред повечето блокове и съответно общината ги вдига и разкомплектова. Глупаво е че КАТ не позволява да се използва даден рег. номер за друго МПС, ама какво да се прави. А за протокола - в Монтана например вече са към М 86** ВТ, обаче в Пловдив какво се случва, гледам че и серията ХТ вече е преполовена. Сега ХХ ли следва или ще сменяват РВ-то с нещо друго?

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1948 on: 08.05.2021, 20:08:29 »
Пловдив има неиздадени почти всичките комбинации РВ хххх Нх.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1949 on: 09.05.2021, 06:52:34 »
което е показно колко горе долу средностатистически е животът на един автомобил у нас, преди да бъде съсипан от пътищата, или тотализиран някъде...
Едва ли състоянието на пътищата е водещ фактор. Колкото и да бръмчим за всяка дупка, през 90-те нещата бяха много по-зле.
Едва ли в Германия при перфектни пътища има живи много коли на 16+ години.
Да, доста Лади прескачаха 20 години.  Но говорим за експлоатация по 4-5 хиляди км годишно. Освен това автомобилите от края на 90-те и нататък не се произвеждат с хоризонт на експлоатация над 15 години. Еконормите се сменят толкова често,  че става невъзможно изпълнението им от стари бангии.  Спомнете си спирането на безоловния бензин колко таратайки пенсионира.
Преди 16 години процентът на нови автомобили у нас беше изключително нисък, а влизаха предимно на 7, 8 и повече години. Т.е. сега биха били далеч над 20 години. А няма кола от края на 90-те, която да издържи толкова. Първата ни фирмена кола - СЕАТ Толедо от 1997 след 5 години експлоатация я продадохме на наш служител. Той си я пазеше и я докара до 18 години. Бракува я, когато подът се продъни като на колата на Флинтстоун.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1950 on: 09.05.2021, 11:50:55 »
Абе не знам, ама из провинцията масово се търсят коли до 2-3 хиляди лева и вносът на разни 15-20+ годишни от Австрия, Германия и Италия си продължава, така че явно все още има немалко такива там в движение. А и винаги ми е правело впечатление как колите втора ръка на по 10-15 години идват почти като нови (на вид), даже без да са лустросвани от джамбазите а след 2 години тук са почти за скрап.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1951 on: 09.05.2021, 15:13:25 »
Като си купиш кола на 15-20, вероятността скоро да правиш основен ремонт на двигател или скоростна кутия е твърде голяма. И след като си дал за колата 2-3 хиляди, надали ще се изръсиш с хилядарка за ремонт.
Колкото за външен вид и замаскиране на дефекти, автокъщите са ненадминати майстори. Периодично даваме фирмените коли на пастиране в автомивката на Софавто зад Зимния дворец. Драскотините изчезват, ще кажеш, че колата е излязла от Порше запад, ако не видиш протрития волан и педали.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1952 on: 09.05.2021, 16:12:56 »
Като си купиш кола на 15-20, вероятността скоро да правиш основен ремонт на двигател или скоростна кутия е твърде голяма. И след като си дал за колата 2-3 хиляди, надали ще се изръсиш с хилядарка за ремонт.
Е точно това е, че практиката е друга. Тази отива на боклука и идва следващият евтин кошник. За това и средната възраст на автопарка са увеличава. Даже в Германия има автокъщи, които са специализирани единствено в продажбата на евтини автомобили до към 1000 евро, защото дори там има търсене на такива.

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1953 on: 09.05.2021, 20:19:37 »
Издаването на С номера приключи през 2005 година, т.е. всички автомобили с тях, независимо дали към онзи момент са били нови, или не са регистрирани най-рано преди 16 години, което е доста време. Повечето от тях просто не са оцелелели до днес. Колите, които срещам все още с номер С най-често са купувани нови в този период и към днешна дата са между 16 и 20 годишни. Забелязвам, че дори СА започва да намалява по улиците, което е показно колко горе долу средностатистически е животът на един автомобил у нас, преди да бъде съсипан от пътищата, или тотализиран някъде...

Не се отклонявайте от темата. Тук е тема "Регистрационни номера на мпс", а не за таратайки, еко норми и подобни. Иначе по темата в Стара Загора масово се срещат все още номера от серията ТТ въпреки, че серията е от преди 20 години и е втората със синя лента в града. Достатъчно е да се намери за 5 минути разходка из улиците на града. Всеки ден виждам поне 8-10 коли от тази серия. Често се срещат коли от сериите СН, СХ и СА въпреки, че сериите са от 2003 и 2004. Интересно, е защо коли от серията СР са рядкост, при условие, че серията е издадена след ТТ - през 2002, а както казах ТТ са много. Още през 2013 помня как града гъмжеше от СН и СА, а СР бяха рядкост. Рядкост са автомобили от серията СС, която е  първата в града със синя лента. Иначе пълно е със стари коли в града. Гъмжи от Голф двойки въпреки, че най-младите са на 30 години. Срещат се също Опел Вектра А, Рено 19, Опел Кадет Е, Пасат Б3, както и различни модели Лада.
« Last Edit: 10.05.2021, 13:04:03 by ikarus2102 »

Offline gogo1234567

• Напредващ
    • View Profile
« Reply #1954 on: 10.05.2021, 18:08:16 »
Същото е положението със серията ВВ в Монтана. Излязла е през 2010 година, което не е толкова отдавна, но е доста рядка за засичане, необяснимо защо.

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1955 on: 11.05.2021, 19:52:20 »
Същото е положението със серията ВВ в Монтана. Излязла е през 2010 година, което не е толкова отдавна, но е доста рядка за засичане, необяснимо защо.

Не знам за Монтана, но чак днес забелязах, че нещо става със серията СА. Днес видях множество автомобили от сериите НН, СН, СХ. Видях няколко СС, дори напоследък взех по-често да засичам СР, но толкова лутане да намеря автомобил от серията СА, не ми е отнемало. Вдиях  множество автомобили от стари серии като АВ, АМ, АК, СК, но видях едва две СА, едната откоито беше един изоставен ван, който не се кара. Другото беше Голф 3. Чак сега забелязах колко много са се стопили автомобилите от тази серия. Преди години тя беше от най-разпространените серии от старите. Никога не съм предполагал, че ще намалеят толкова бързо и ще станат по-малко дори от СС.

Offline momchil

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #1956 on: 11.05.2021, 21:49:16 »
Не знам за Монтана, но чак днес забелязах, че нещо става със серията СА. Днес видях множество автомобили от сериите НН, СН, СХ. ...
И аз мога да кажа същото за тази серия, както и сериите РН , РТ и ХВ. Пък и то не се усеща понеже времето лети, обаче като сме вече 2021 година, автомобилите от тази серия също не са първа младост сигурно. Иначе призивът ми към тези хора именно със старите автомобили е да си ги карат още дълго време доколкото е възможно, тъй като никой производител вече няма да направи такива здрави и издръжливи автомобили.
« Last Edit: 16.05.2021, 01:06:45 by difian »

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1957 on: 11.05.2021, 21:57:25 »
За кой град говориш? В Стара Загора ХВ и РТ  нямаме, а РН е съвсем нова серия.
« Last Edit: 16.05.2021, 01:07:40 by difian »

Offline emanuil.hv

• Напредващ
    • View Profile

Online Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #1959 on: 13.05.2021, 20:09:34 »
По въпроса за петцифрените номера. Ето един регистрационен талон на мотор, от 1946г: