Author Topic: Регистрационни номера на МПС  (Read 510471 times)

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Регистрационни номера на МПС
« Reply #2440 on: 20.02.2023, 21:00:44 »
В старозагорска област наистина е имало доста серии от жълтите  :eek: Враца например има само ВР хххх Г и ВР хххх Д и те са продължение на последните черни ВрВ. Съседните Михайловград и Видин даже честно казано никога не съм виждал жълти номера от тях. Имам само някакави бегли спомени, че съм мяркал номер ВД хххх Б. Както коментирахме, вносът на автомобили в клая на 80-те е бил сведен до критичния минимум, но Стара загора наистина ме учуди.

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #2441 on: 20.02.2023, 22:47:33 »
Русенска област никак не е голяма. По-големи от нея са Плевенска, Търновска, може би Благоевградска, независимо че областните градове са по-малки. Старозагорска е много по-голяма, тъй като включва най-големия необластен град Казанлък плюс доста от многолюдните селища в Марица изток.
Съмнява ме да е имало Р ****БВ, не съм виждал снимка.
Буква И имаше за инвалидни от всички области. Просто като станаха номерата от черни ШИ **** на жълти Ш **** И, номерата продължиха оттам, откъдето са стигнали с черните. Втора инвалидна серия не е имало за София, да не говорим за другите области.
Колекцията на серии на Магирус е по спомени на различни форумисти. Серии ПЧ и ПШ определено нямаше, след ПТ и ПХ тръгна тройната комбинация ПАВ - последната серия в черно.
Ясно. Това за инвалидите не го знаех. Ако не е имало ПЧ и ПШ, то вероятно е било заради съвпадението с кодовете вече не съществуващият Петрички окръг  - ПЧ  и Пашмаклийски(Смолянски) окръг - Пш. Те може да са били редовни букви, но О,У,Й,Ъ, Ж, Ф, Щ,  Я  при всички случаи не са се използвали за серии. С'Ю е може би изключение като СВ****ТЕ.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2442 on: 21.02.2023, 09:03:50 »
Серия Ч беше резервирана за автомобили на частни фирми. Реално до Указ 56 от 1989 г. такива бяха само представителства на чуждестранни фирми, и то - ако искат постоянна регистрация в България, за временна регистрация бяха сините номера ХХ.
Сериите Ш и Ю бяха прецедент само за С. Не се повториха нито за А, нито за П. Може би са печелили време,  докато в съответната наредба въведат новия окръжен код А за София (кодът можеше да е Са например - Са•А•1234). Може би по тази причина се пръкна код СЛ **** за държавни автомобили, дублиращ Сливен.
« Last Edit: 21.02.2023, 09:11:20 by blagun »

Offline victory1

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #2443 on: 21.02.2023, 21:08:08 »
Баща ми беше купил един бус, номера беше 1515 Ч мисля 90-та година беше. Но това за СЛ кода не си го спомням, помня само разликата в цвета на номера за държавни и частни автомобили, За държавните бели табели с черни цифри, а частните обратно.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
  • Почитател на Мерцедес - Бенц, Магирус и Икарус.
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2444 on: 21.02.2023, 21:35:03 »
Баща ми беше купил един бус, номера беше 1515 Ч мисля 90-та година беше. Но това за СЛ кода не си го спомням, помня само разликата в цвета на номера за държавни и частни автомобили, За държавните бели табели с черни цифри, а частните обратно.
СЛ е серия издавана в София за автобусите на градския транспорт и е единственото съвпадение като съдържание със серия от друг окръг - в случая с първата сливенска серия - Сл **** .

« Last Edit: 22.02.2023, 09:23:45 by Magirus deutz »

Offline victory1

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #2445 on: 22.02.2023, 19:56:35 »
СЛ е серия издавана в София за автобусите на градския транспорт и е единственото съвпадение като съдържание със серия от друг окръг - в случая с първата сливенска серия - Сл **** .

На номера на абтобуса между С и Л има ли ромб/точка или са една до друга? Долната трябва да е Сливенската голямо С и малко Л. Предполагам, че Софийската за която говориш е С за града и Л серията.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2446 on: 22.02.2023, 22:14:18 »
Със или без ромб, в нито един друг случай не е допускан дублаж на двубуквен окръжен код с друг еднобуквен код + серия. Такива серии се прескачаха,  примерно нямаше пловдивска серия П•К•1234 поради съвпадение с пернишката Пк 1234.
В повечето области няма повторение на сериите на номера от периода 1958 - 1986 (бели/черни) с тези от 1986 - 1992 (бели/жълти) и еднобуквените след 1992. Изключения - СЗ и Б
« Last Edit: 22.02.2023, 23:10:02 by blagun »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2447 on: 23.02.2023, 20:42:37 »
Сетих се, че по архивните кадри се вижда, че камионите на СО МАТ са с дублирани на латиница регистрационни номера, когато пътуват в чужбина, та как е стоял въпроса с автомобилите, когато при нужда в чужбина е трябвало да бъде реконгнизиран номер от типа на ПЛ хххх Ч например?

Offline victory1

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #2448 on: 23.02.2023, 22:19:23 »
Сетих се, че по архивните кадри се вижда, че камионите на СО МАТ са с дублирани на латиница регистрационни номера, когато пътуват в чужбина, та как е стоял въпроса с автомобилите, когато при нужда в чужбина е трябвало да бъде реконгнизиран номер от типа на ПЛ хххх Ч например?
Спомням си, че се правеха нещо като втори табели които превеждаха буквите на латиница. Например:  оригинал С 1234 ЛР става S 1234 LR  или ВТ 1234 Ч става VT 1234 CH Не вярвам да са ги давали от КАТ, но не им правеха проблеми на тиражиите, понеже табелите бяха успоредно сложени над/под оригиналните. Ако има някой по-запознат нека пише подробности и за мен е интересна темата.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2449 on: 23.02.2023, 23:36:03 »
Някъде из темата имаше снимки на камиони с 2 табели. Не знам кой ги е произвеждал, но в СБА се издаваха международен талон и международна книжка. На теория такива документи преди влизането ни в ЕС можеха да се искат във всяка държава. На практика, поне на мен, не са ми ги признавали и са искали обикновените.
Нашите проспаха влизането в сила на Виенската конвенция, допускаща единствено главни латински букви и арабски цифри. Даже последните жълти софийски серии - БВ и БГ бяха непригодни за излизане в чужбина.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2450 on: 24.02.2023, 09:26:45 »
... в СБА се издаваха международен талон и международна книжка. На теория такива документи преди влизането ни в ЕС можеха да се искат във всяка държава. На практика, поне на мен, не са ми ги признавали и са искали обикновените.
Шофирал съм в чужбина с международна книжка, издадена от СБА и нямаше проблем с признаването. Явно зависи за кой период става въпрос и за коя страна.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2451 on: 24.02.2023, 22:29:33 »
... в СБА се издаваха международен талон и международна книжка. На теория такива документи преди влизането ни в ЕС можеха да се искат във всяка държава. На практика, поне на мен, не са ми ги признавали и са искали обикновените.
Шофирал съм в чужбина с международна книжка, издадена от СБА и нямаше проблем с признаването. Явно зависи за кой период става въпрос и за коя страна.
През 2000 г. в Словения.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2452 on: 26.02.2023, 09:22:02 »
В повечето области няма повторение на сериите на номера от периода 1958 - 1986 (бели/черни) с тези от 1986 - 1992 (бели/жълти) и еднобуквените след 1992. Изключения - СЗ и Б
Има още едно изключение - при Плевен. През периода 1959 - 1986 са издадени Пл, ПлА, ПлБ, ПлВ, ПлГ, ПлД и е започнала ПлК, след това през периода 1986-1992 ПлК е продължена като ПЛ **** К и отделно са издадени ПЛ **** Г и Д.
« Last Edit: 26.02.2023, 09:24:42 by Magirus deutz »

Offline victory1

• Писател
  • **
    • View Profile
    • Email
« Reply #2453 on: 27.02.2023, 21:39:40 »
Има още едно изключение - при Плевен. През периода 1959 - 1986 са издадени Пл, ПлА, ПлБ, ПлВ, ПлГ, ПлД и е започнала ПлК, след това през периода 1986-1992 ПлК е продължена като ПЛ **** К и отделно са издадени ПЛ **** Г и Д.
ВТ А **** 1959-1986 е издадена и ВТ****А 1986-1992

Offline totokar7303

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
« Reply #2454 on: 28.02.2023, 20:29:34 »
ВТ А **** 1959-1986 е издадена и ВТ****А 1986-1992
С жълтите номера ВТ****А са подменяли старите  черни ВТ А ****, т.е ако си имал черен № ВТ А 1111 е можело да си го смениш с жълт ВТ 1111 А или иначе казано, това не е било нова серия. А иначе аз за друг такъв случай не знам да е имало.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2455 on: 28.02.2023, 22:29:33 »
Защо тогава не са подменяли всички серии,  а само най-старата? По-вероятно са запълвали дупки от излезли от употреба МПС - нещо, което е изоставено на повечето места още през 70-те.

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2456 on: 01.03.2023, 22:55:07 »
Защо тогава не са подменяли всички серии,  а само най-старата? По-вероятно са запълвали дупки от излезли от употреба МПС - нещо, което е изоставено на повечето места още през 70-те.
Най - вероятно ВТ **** А е наистина не цяла серия, а  попълнени дупки от ВТА. С други думи хронологично погледнато в Търново след последната "черна" ВТК, следват ВТ **** Л и М, а след тях започва "преиздаване" на ВТА под формата на ВТ **** А.
Впрочем преиздаването на отделни излезли от употреба номера в някои области  си продължава и през "жълтия" период:

« Last Edit: 01.03.2023, 23:00:41 by Magirus deutz »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2457 on: 01.03.2023, 23:42:38 »
Странно защо в Търново пропускат цяла неупотребявана серия - ВтВ ****, а запълват употребяваната серия ВтА ****.
Иначе запълване е имало и в София - учебната Жигула/LADA
1200 през ноември 1984 беше с номер СА 2024, а тази серия е вървяла далеч преди първите Жигули.
« Last Edit: 01.03.2023, 23:46:44 by blagun »

Offline docs76

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
« Reply #2458 on: 03.03.2023, 15:40:48 »
Бургас серия РВ 5300-400 броя.
Не ми е ясно защо махнаха по-старите регистрации като АВ, АХ, АК
ВС изобщо няма такава серия защото видиш ли преди години в София колите били с АВС, е да, ама тогава номерата бяха черни с бели цифри и букви и А.В.С бяха една до друга буквите след което четирицифрен номер, не А....ВС. Серия МН направиха 1000 броя и я спряха минаха на МР изобщо нищо логично, ама като за КАТ, нормално!
Явно в Ямбол са най-бедни хората след като там има най-малко серии (12) дори Смолян и Видин имат с по една повече.
В КАТ явно мразят Габрово  :D щом са им сложили ЕВ от сЕВлиево защото можеше да е АВ, АР спазва се изискването едната да е от кирилицата, другата от латиницата, ама ЕВ и толкоз....!
« Last Edit: 03.03.2023, 16:15:39 by docs76 »

Offline Magirus deutz

• Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
« Reply #2459 on: 03.03.2023, 16:14:54 »
Бургас серия РВ 5300-400 броя.
Не ми е ясно защо махнаха по-старите регистрации като АВ, АХ, АК
ВС изобщо няма такава серия защото видиш ли преди години в София колите били с АВС, е да, ама тогава номерата бяха черни с бели цифри и букви и А.В.С бяха една до друга буквите след което четирицифрен номер, не А....ВС. Серия МН направиха 1000 броя и я спряха минаха на МР изобщо нищо логично, ама като за КАТ, нормално!
Явно в Ямбол са най-бедни хората след като там има най-малко серии (12) дори Смолян и Видин имат с по една повече
Всичко е дъвкано десетки пъти в темата - А **** МН приключи преждевременно, защото тогава табелите започнаха да се произвеждат от нова фирма и в цялата страна стартираха нови серии.
Относно броя на сериите - релевантен е броят на сериите със синя лента и най - малко такива има в Смолян - 11 броя.