Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - catalunec

Pages: [1] 2 3
1
Моето мнение е, че А 413 след МС "Г. М. Димитров" задължително трябва да се пренасочи към обръщалото на Студентски град. Едно че това би подпомогнало извозването до Студентски от метростанцията (днеска пак не успях да се кача на 280 там!), второ че е абсолютно престъпление най-междуградско-мобилния квартал в София да няма директна връзка с гарата.

Вече дали маршрута да е през Г. М. Димитров и Никола Габровски, или през Кл. Охридски и 8-ми декември е дискусионен въпрос. В първия случай имаме едно перфектно заместване на А 294, който става излишен, но пък от метростанцията не могат да се чакат едновременно 280 и 413. Във втория могат, но А294 може би ще трябва да остане (или да се пусне А 67 през Студентски и метростанцията до Площада на авиацията?). И в двата случая може да се пусне линия от Бизнеспарка до Студентски, която частично да замести 413, а и да бъде в полза на студентите, работещи там. Тук пак са възможни вариации - линнията може да минава директно по 8-ми декември, или да обикаля през метростанцията. В първия случай ще е по-бърза, във втория ще замести 294.

Категорично обаче съм съгласен, че 413 е най-празния автобус в Младост и се нуждае от промяна на маршрута. От Студентски град до гарата би бил в пъти по-полезен, сигурен съм.

2
Ами тази линия винаги е пълна. Има нужда от повече коли.
Явно имаш предвид участъка в Хаджи Дмимитър, върху който нямам наблюдения, защото по Цариградско шосе линия тролеите почти винаги са полупразни...

3
В 204 редовно пътувам след 23:00 в посока Борово и почти винаги стоя прав, особено ако рейса е малък.
Тм 5 също се пълни доста, както и Тм 7. Тролеите 2 и 9 са умерено пълни вечерно време (но пък в замяна на това много често вървят в комплект!).
280 и 94 мисля че няма смисъл да ги коментираме.

4
Изобщо варианти 2 и 3 са очевАдно неглижирани, за да изпъкнат правителствените. Мисля, че калкулацията на пътникопоток и разходи трябва да се направи и обсъди по сегменти, след което да се композира оптимално изцяло трасе, а не нещо, което има добри и лоши черти.
Абсолютно съм съгласен и мисля, че трябва да направим нещо по този въпрос, вместо само да си чешем клавиатурите по форумите. До гуша ми е дошло от шуро-баджанащина и далавери в България...

5
Доколкото виждам, метростанция на ВВМИ няма, а пред входа на Медицинска академия. То е ясно защо - пред ВВМИ кръстовището ще стане на 2 нива, т.е. метрото ще трябва да слезе допълнително надолу.
Комуникационно кръстовището Гешов/България е по-добро - освен возилата при ВВМИ се включват А76, 204, 102, ТМ7. Не е въпрос да има НЕЩО довозващо, въпросът е довозването да е достатъчно ефикасно, иначе се възпроизвежда люлинският казус - имаме метро, но си искаме А112.
И още нещо - метростанцията около България/Гешов ще се съчетае с наличния пешеходен подлез. Току виж при преработката на подлеза са се сетили да пъхнат и трамвая в него.

Така че считам метростанцията на Гешов/България за "must be" за МД3, както и метростанцията при автогари Овча купел/Запад.
Според картата метростанция 10 от вариант 3 е точно под кръстовището на Гешов и Георги Софийски… вгледай се по-внимателно! Освен това за кръстовището на Гешов и България също има планове да бъде преустроено на 2 нива, следователно и в двата случая метрото ще трябва да слиза надълбоко, така че очевидно и това не е аргумент.

На мен лично вариант 2, въпреки че ми е вторият избор след вариант 3, не ми харесва главно поради причината, че при него се дублират Тм 7 и метрото  от Гешов/България до НДК. Получава се така, че Гешов/България получава двойна много добра връзка с центъра, докато районът около ВМИ ще продължава да разчита главно на тролеите, които в час пик влизат в задръствания по ул. Георги Софийски. Фактически при вариант 2 съществуването на Тм 7 след метростанцията в посока НДК до голяма степен се обезсмисля. Докато при метро през ВМИ ще се балансират нещата и ще има бърз транспорт до центъра и от двете кръстовища.

6
Станция на България е задължителна според мен, най-малкото заради бъдещо отклонение по булеварда и защото тя би се ползвала и от идващи от бул. П.Ю.Тодоров. Ако загледате тяхната демография от картосхемите на материалите ще видите, че от двете страни на бул. България кварталите са с еднакво много потенциални пътници за метрото. Не гледайте само връзката на НДК с два диаметъра, ако се ползва трамвай. Вижте с колко коли се движат автобуси 204 и 76 и какво е положението в тях целодневно. Всичките тези хора трябва да имат максимално близка връзка с метро. Вътрешно в мен тази карта за населението подклажда желанието ми за трасе по България и Каблешков, но за да не разсейвам каузата доброволно съм се отказал още преди няколко месеца - след срещата ми с Диков, но от станция на България определено има нужда. Все пак забавянето ще е само с няколко минути. Дали ще пътуваш от Овча Купел до Левски - Г за 34 вместо за 31 минути, не е основателен аргумент за отхвърлянето на бул. България.

Както вече споменах, А 76 се дублира изцяло с А 74 и Тб 8 до края на маршрута си в ж.к. Гоце Делчев, така че ако станцията е на ВМА, вместо на Гешов/България, вредата ще е нищожна (удължаване с 1-2 минути на довозващото пътуване).

А 204, от своя страна, се дублира с Тб 2 и Тб 9 в частта си по ул. Ген. Стефан Тошев, и с Тм 7 по бул. България.  От пазара в Борово до ВМА според сайта на ЦГМ с тролей се стига за 10-11 минути, а от същото място с А 204 до Гешов/България – за 9-10 минути. Тоест довозването в този случай също се забавя с една минута максимум.

Обясних вече и защо от считам, че от Гешов/България до НДК трамваят и метрото ще се движат еднакво бързо, така че и за довозването на Тм 7 до метрото няма смисъл то да минава през България.

В заключение: забавяния в довозването до метрото с 1-2 минути на няколко квартала не може да са причина за излишното криволичене, оскъпяване и намаляване на скоростта на метрото, което трябва да е приоритетният и най-високоскоростен транспорт.

7
На мен най-много ми допада вариант 4а. Според мен най-добре покрива Овча Купел, а и планираните места за буферни паркинги също ми допадат. Вариант 3 според мен е доста по-зле.
Вариант 3 е зле единствено в частта си в Овча Купел. При това, аз също все повече започвам да си мисля, че това е умишлено направено с цел да се избере вариант 4а. Силно се надявам това да не се случи и градския транспорт в София да спре да обслужва частни интереси. То не бяха линии 114, 309, сега ако и метрото изменят заради нечии болни амбиции вече ще бъде прекалено и случаят трябва да бъде отнесен до медиите.

8
ОК, около това ли имаме консенсус?
Цветовете на схемата са същите както на техните схеми:

Аз подкрепям напълно, с леката забележка, че считам за рационално да има още една станция на бул. Цар Борис III пред културен дом "Красно село" (където е сегашната спирка "Ж. к. Хиподрума" на трамваите). Също така последните 2 станции в ж. к. "Левски" ми се струват прекалено наблизо, но тъй като нямам поглед над този квартал за него не претендирам да давам компетентно мнение.
Начинът на разположение на трасето в Овча Купел ми допада изключително много.

9
Аз определено съм за вариант 3, поради следните причини:

1. Трасето минава през автогара "Овча Купел", която е възлово място за довозване до метрото на квартали като Горна баня, Княжево, Павлово, Бъкстон и Бояна, плюс селата Владая и Мърчаево и автомобилният поток от гр. Перник. Превозни средства като А59, А63, А260 могат да объщат на автогарата, докато на Красно село това няма къде да се случи. Около автогарата има място и за изграждане на буферен паркинг за автомобили, каквото около Красно село няма;

2. При вариант 3 участъкът от автогара „Овча купел“ до НДК е почти максимално изправен, без излишни завои и отклонения, което би дало възможност за развиване на по-висока скорост на придвижване. Погледнете само варианти 4а и 4б – безкрайно криволичещи са, което със сигурност ще се отрази на експлоатационната скорост;

3. Пресичането с МД1 се извършва при СУ „Св. Климент Охридски“, а не на Орлов мост. За мен това е по-добрия вариант, тъй като двата диаметъра се пресичат на едно място и няма да се налага придвижване пеша или чрез травулатори при смяна от едната линия на другата. Освен това Софийския университет е по-близо до Парламента, Александър Невски, Военния клуб, които са по-слабо обслужени транспортно от Орлов мост, до който така или иначе стигат 15 линии на градския транспорт;

4. Считам, че станция на бул. Янко Сакъзов, в близост до паметника Левски, ще бъде една идея по-натоварена от такава на бул. Евлоги и Христо Георгиеви при Военната академия;

5. Това е вариантът с най-дълга подземна част.

Относно станцията на бул. България, за мен лично тя е излишна. Всички видове довозвания, които могат да се извършват до нея, могат да бъдат осъществени и при станция на ул. Св. Георги Софийски. Губи се единствено довозването от А76 и А204, което обаче не е фатално. Довозване от кварталите Гоце Делчев, Иван Вазов и Стрелбище ще може да бъде извършвано от А 74 и Тб 8, от северозападната част на Борово и Белите брези – чрез тролеите, а от югоизточната – чрез Тм 7 до НДК. Абсолютно излишно е трамвая да прави връзка с метрото на Гешов и България, при положение че само три спирки по-нагоре по маршрута му (или 5 минути, измервано във време) се намира НДК, където може да се направи връзка и с МД2, и с МД3. Силно ме съмнява метрото да взема участъка Гешов/България – НДК за по-малко от 4 минути, а като сложиш и 1 минута за слизане до станцията излиза, че прехвърлянето на метрото на Гешов, вместо на НДК, би било напълно излишно за пътниците на трамвая.

10
15 юли отдавна мина, а ако се съди по затишието в този раздел и липсата на информация в медиите явно все още нищо не е решено. Кога ще се вземе крайното решение за маршрута на МД3?

11
От Тм4 би имало полза само ако интервала му на движение се изравни с този на Тм5 и (ако е възможно) двете линии се синхронизират. В момента и според мен ползата от него е почти нулева. А това че пътниците се качват в 1-вия дошъл трамвай и според мен е напълно нормално, кой ще тръгне да ти чака трамвай който минава на 15 минути и чието разписание (че дори и съществуване!) не е упоменато изобщо на спиркознаците...

12
Аз пък мисля че под "Граф Игнатиев" трябва да се направи тунел за трамваите, и улицата да стане пешеходна. По нея също има много магазини, а тротоарите са адски тесни и често разминаването на хора е трудно (с изключение на района около пл. Славейков). Другия вариант е да се отбият по "Гурко", както е планирано, само че с тунел под "Графа" ще е по-добре според мен. Проблемът е че сигурно ще им трябва поне 1 година да го направят, през което няма да има откъде да минават трамваите.
За "Витошка" съм раздвоен. От една страна наистина би било хубаво да е (изцяло) пешеходна, от друга тя е важна в транспортно отношение и затварянето и неминуемо е свързано с неудобства както за автомобилите, така и за масовия транспорт. В момента например по "Цар Асен I" е доста натоварено, особено в пиков час, заради затворената "Витошка". Общо взето и аз съм на мнение че трябва да има поне още една пешеходна улица в София (освен "Пиротска"), като ако трябва да избирам бих предпочел това да е "Граф Игнатиев" вместо "Витошка".

13
Някой може ли да ми обясни защо не се направят 2 релси от двете страни на тунела, а трябва да е еднорелсов участъка?

14
Идеи / Re: А294
« on: 17.03.2010, 16:03:06 »
Ако се намалят колите от 3 на 2 в извънпиковите часове, то 294 ще може да се вържа с метрото - то е на 8 минути, а 294 ще може да е на 16. А най-добре ще е ако са 4 коли на 8 минути като винаги минава 2 минути след метрото. Лошото е, че се качва пробега и няма как да стане.
И аз мисля че това е най-добрият вариант за 294. Като за начало може да се пробва вариант с 4 коли през целия ден на интервал от 8 минути, при който сутрин и вечер 1 автобус ще обслужва пътниците от 2 влака, а през деня от 1. Впоследствие ако сутрин и вечер автобусите са твърде пълни, може да се мисли и за повече автобуси тогава.
emo, по мои наблюдения голяма част от хората вече знаят за тази линия. Проблема е, че хората се качват на 1-вото превозно средство, което дойде, дори и то да е претъпкано, за което според мен не могат да бъдат винени, защото всеки си цени свободното време. И все пак едно табло наистина би било полезно, за случаите когато се случва 294 да дойде 1-2 минути след 280.

15
Идеи / Re: А294
« on: 15.03.2010, 20:34:03 »
Аз всъщност не мога да разбера какво толкова ги интересува дали ще са им пълни автобусите или не. Нали си седят в кабинката а тълпата се гъчка отвън.

16
Идеи / Re: А294
« on: 15.03.2010, 20:17:55 »
ОК, извинявам се за мнението ми за жалбата, наистина беше крайно. Като стана въпрос за разписания обаче бих искал да попитам дали има различни такива за час пик, междупиков период и вечерно време? Прави ми впечатление че след 20:00 часа много от рейсовете редовно се "влачат" по маршрутите си (мога да кажа със сигурност за 102, тъй като го ползвам често), и ми е интересно дали предвиденото време за което трябва да изминава маршрута е същото като това през деня или по-малко. И ако пътниците са недоволни от това че на даден автобус разписанието е прекалено раздуто, към кого могат да се обърнат?

17
Здравейте! Понеже се занимавам с география - студент съм - качвам картосхема на гъстотата на населението в София, заедно с проектирания трети метродиаметър. Аз съм на мнение, че той така трябва да се видоизмени, така че да покрива максимален брой потенциални пътници. Освен съществуващият план аз качвам и моят вариант за трасе. С пунктир е сегашният план, с непрекъсната линия - моето предложение. Данните за населението са от преброяването 2001 година. Няма по-нови данни, за такова детайлно ниво (5000 преброителни участъци). Нови данни се очакват след преброяването през 2011 г.
Колега, и аз съм завършил ГГФ и оценявам логиката ти да се търси връзка между гъстотата на населението и метротрасето, но както и други хора вече отбелязаха, не може да се робува само на нея. Предложеното от теб трасе е твърде криволичещо в частта си в югозападна София и според мен подобно трасе няма никакъв шанс да бъде одобрено. От Овча Купел до центъра при подобно трасе няма да се стига за по-малко от 20-25 минути, което прави удължаването на метрото до там нерентабилно, защото с евентуалното удължаване на трамвай 22 може да се постигне същият ефект с многократно по-ниски разходи. Както вече многократно е ставало въпрос, метрото трябва да следва максимално опростени и прави линии, за да е най-ефективно. От друга страна обаче според мен, като живущ в ж.к. "Белите брези" и имащ представа от ситуацията в района, също е належащо да има метро и по бул. България (твоята карта го доказва). Ето защо аз лично стоя зад идея по бул. България да има разклонение на метродиаметър 2, който да се слива с другото разклонение към Лозенец при НДК. По този начин се запазва традиционната връзка на бул. България с НДК, ЦУМ, Халите и Централна гара, която в противен случай ще бъде нарушена след 2012 г. Метродиаметър 3, от своя страна, трябва да си остане по Борис, с евентуално отклонение до Овча Купел. Освен това не ми харесва и идеята ти за събиране на 3-те диаметъра в района на пл. Света Неделя. На метростанция "Сердика" и в момента е трудно разминаването на хора в час пик, не мога да си представя какво ще стане ако 3 метродиаметъра се пресичат там. Единствено съм съгласен с това че в СИ София трасето трябва да е по "Вазов", а не по "Ботевградско шосе". Тук тази промяна не влияе толкова съществено на удължаването на трасето и е разумна с оглед обслужването на по-голям брой хора. А пък и по "Ботевградско шосе" ще може да остане трамвай 22, който върши добра работа в момента.

18
Ще видим, да.
Само да напомня - през 1949г. след края на Втората Световна Война, когато се решава как да се мисли възстановяването на София, някой мозък така пак се изцепил, че настоящата демографска ситуация нямало как да доведе до нарастване на населението на София до над 1,1 млн и сега им сърбаме попарата.
Има една малка подробност обаче - през 1949 г. естествения прираст на страната е бил много над нулата, докато сега е много под нея. Това, в комбинация с условията на силни урбанизационни процеси, създадени от социалистическия строй, е причината за скокообразното нарастване на населението на София. Абсурдно е да се твърди че в условията на тежка демографска криза, в каквато сме в момента, може да се очаква население на София от 2,5-3 млн. души след 50 години. Това който и географ или демограф да питаш ще ти го каже. Та след 50 години се очаква населението на България да е около 5,5 милиона, от тях какво, половината в София ли ще се нагъчкат? Няма начин как да се случи подобно нещо. София не е България, другите градове също се развиват, цените на жилищата във Варна вече са по-скъпи от софийските. Така че дори и да продължи процеса на емиграция към градовете, това в никакъв случай не означава скокообразно нарастване на населението на столицата...

19
За мене Тм 17 не е толкова празен в момента по Стамболийски, колкото твърдите. Ползвам го сравнително често, за последно ми се наложи да се кача 2 пъти от Възраждане в посока Борово преди 2 дена (в събота). И двата пъти нямаше свободни седящи места и стоях прав. Не беше тъпканица естествено, но за съботен ден мисля че си беше добре натоварен. Единия път, докато го чаках, преди него минаха 3, 8 и 10, и 3-те с по максимум 10 човека вътре. А 17 и друг път също съм го засичал да се включва доста пълен от Алабин по Витошка. Може би в началото е бил по-празен, тъй като хората не са били свикнали с маршрута му, но в момента мисля че върши добра работа на доста хора. Затова си мисля дали няма да е добре да се остави 6 от басейна Спартак до Връбница, а 3-ката да се пусне от Захарна фабрика до Борово. Хем ще помага на 7, който иначе, ако е сам, в час пик трябва да е на 5-6 минути, хем ще осъществява връзка НДК - Стамболийски, а също така и ще свързва Захарна фабрика с центъра. Сега знам че ще кажете че още една линия хептен ще натовари района около Алабин, но реално дали ще е 7 на 5 минути или 3 и 7 на 10 (по възможност синхронизирани) всъщност няма разлика. А една 7-ца на 10 минути би било доста добро решение и за Орландовци (заедно с Тм 18).

20
Да си кажа и аз моя вариант за променените маршрути:

1 - Иван Вазов - Стамболийски - Връбница 1 на инт. от 7-10 минути;
3 - Захарна фабрика - Стамболийски - парк-хотел Москва на инт. 8-12 минути;
6 - басейна Спартак - Централна гара - Обеля 2 на инт. 8-12 минути;
7 - Борово - Централна гара - Връбница 1 на инт. 6-9 минути;
9 - ул. Кораб планина - Орландовци на инт. 7-10 минути;
10 - Западен парк - Христо Ботев - Орландовци на инт. 10-15 минути;
12 - Илиянци - Централна гара - Журналист на инт. 10-15 минути;
17, 18 и 19 - закриват се.

Аргументи:

1, 6 и 7 си запазват класическите маршрути, които са доказали ефективността си, с тази разлика че 1 минава по Стамболийски. По този начин се избягва претрупване по Христо Ботев в участъка Възраждане - Централна гара, а пазара Иван Вазов остава свързан с гарата с А74. Освен това се запазва създадената чрез ТМ17 връзка НДК - Стамболийски, която мисля че е доста полезна, а освен всичко друго се запазва и връзката Надежда - К. Величков, която явно от ЦГМ считат за много важна, само че чрез доста по-полезен маршрут от сегашния на 19;

3-ката няма смисъл да ходи до гарата, поради наличието на А77 и А82, както каза Благун, и мисля че би било добре да се пусне до парк-хотел Москва;

9-ката в момента си върши добре работата и няма нужда да бъде пипана, а и връзка на Джеймс Баучър с гарата е по-необходима от такава със Стамболийски (ако от ЦГМ не мислят така, защо изобщо строят метрото);

10-ката от Западен парк до Орландовци би направила една полезна връзка Стамболийски - Централна гара, която не съществува в момента. Освен това ще подпомогне 9-ката в обслужването на Орландовци, където както стана вече дума спират доста рейсове от североизточните квартали/села;

12-ката си възстановява традиционния маршрут.

По моя вариант натоварени учатъци остават Алабин от Съдебната палата до Македония (7 линии) и Ботев от Македония до Възраждане (също 7 линии), което обаче мисля че е неибежно (така е и по плана на ЦГМ). По Ботев от Възраждане до Централна гара остават 5 линии, също както по техния план.

Pages: [1] 2 3