Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - skin

Pages: [1] 2 3 ... 63
1
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 31.03.2024, 16:25:20 »
Quote
Нови разписания на няколко автобусни линии във Варна от 1 април

Няколко автобусни линии на градския транспорт във Варна ще бъдат с променено разписание, съобщават от "Градски транспорт" - Варна

Считано от 1 април (понеделник) за подобряване транспортната свързаност и обслужването на пътниците по линия 39 се въвежда ново разписание в делничните дни с интервал от 30 минути.

Ще бъдат обслужвани курсове до ЗПЗ (ОПСО) в 07:10, 07:40 и 16:40 от сп. „Почивка“, а в обратна посока в 07:55, 08:25, 17:25 до сп. „Почивка“.

Считано от 1 април се променят следобедните часове на обслужване на линия 29 от жп гарата в 17:50, от Аладжа манастир в 18:40 часа.

Линия 55 от жп гара в 18:40, от Крушките в 19:20 часа.

Във връзка с пролетната ученическа ваканция от 1 до 5 април няма да се обслужват следните курсове:

№ 14 А - 06:35, 12:20;

№ 23 - 11:15 от жп гара и 12:15 от Каменар;

№ 36 - 06:50 от Звездица и 14:30 от жп гара;

№ 37 - 06:25 от Константиново

Източник

2
Варна / Re: Ченсфилд
« on: 29.02.2024, 18:23:49 »
Една кондукторка ми каза, че двигателят пламнал. Това не е причина за брак, но предвид, че е Ивеко, няма да отиде надалеко!  :D

3
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 29.02.2024, 18:02:29 »
Quote
Предстоят две увеличения: Колко ще вземат шофьорите от Градски транспорт-Варна

Две увеличения на заплатите в "Градски транспорт"-Варна - през март и септември, ще бъдат направени през тази година. Това заяви в морската столица лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща с ръководството на "Градски транспорт", съобщи БНР. Договорено е споразумение, според което е осигурено увеличение на заплатите във фирмата от утре, 1 март, както и от началото на месец септември.

Ще бъдат назначени 17 шофьори, с което до известна степен ще се облекчи натоварването на водачите и ще се намали пропускането на курсове.

4 400 000 лева са предвидени за увеличение на заплатите в "Градски транспорт".

От 1 март всички водачи ще получават твърда сума от 370 лева върху основната си заплата, а 230 лева повече ще бъде заплатата за всички останали работещи в дружеството.

Второто увеличение от 1 септември предвижда увеличение от 10 процента върху вече увеличените заплати, за всички работещи в "Градски транспорт". Така от 1 септември, след второто увеличение, шофьорите ще вземат 2 050 лева, допълни Димитров.

Източник

4
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 29.12.2023, 01:05:17 »
Quote
Важно съобщение от “Градски транспорт” – Варна

На 29-ти и 30-ти декември(петък и събота) от 09:00 до 17:00 часа ще бъде преустановено обслужването на спирки „Бл. 221“, „Бл. 212“ , „Армейска“, „ТИС Север“ и „КАТ“ от автобусни линии 14 и 41 в посока „Почивка“ и „ЖП гара“.

След спирка „Кайсиева градина“ автобусите ще завиват наляво по бул. „Цар Освободител“.

Маршрутните промени се въвеждат поради ремонтните дейности в „Кайсиева градина“.

Източник

5
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 23.12.2023, 16:39:55 »
Quote
Важно съобщение от “Градски транспорт” – Варна

На 23.12.2023 г. (събота) и на 27.12.2023 (сряда) от 08:00 до 17:00 часа ще бъде преустановено обслужването на спирки „Бл. 221“, „Бл. 212“ , „Армейска“, „ТИС Север“ и „КАТ“ от автобусни линии 14 и 41 в посока „Почивка“ и „ЖП гара“.

След спирка „Кайсиева градина“ автобусите ще завиват наляво по бул. „Цар Освободител“.

Маршрутните промени се въвеждат поради ремонтните дейности в „Кайсиева градина“.

Източник

6
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 21.12.2023, 01:25:47 »
Quote
Валят сигнали за управлението на градския транспорт на Варна

Ще подходим генерално и ще въведем изцяло нов начин на управление на процесите в градския транспорт и предприятията, които са свързани с него, защото не сме доволни от начина, по който се работи, приходите, условията за шофьорите и качеството на услугата за гражданите.

Това заяви кметът на Община Варна Благомир Коцев по време на срещите, които проведе през няколко дни с представители на синдикатите – първо с КТ „Подкрепа", а след това и с КНСБ. Кметът посочи, че макар и предприятието „Градски транспорт" да е под юрисдикцията на Общинския съвет, той лично се запознава с проблемите още от първите дни от мандата си, съобщават от пресцентъра на общината.

Кметът информира, че при него непрекъснато пристигат сигнали за съмнения за разхищения, приятелски назначения, неоправдано увеличен щат, неефективни звена и същевременно – остър недостиг на шофьори, влошени условия на труд и системни проблеми с приходите и плащането на задължения от страна на „Градски транспорт" ЕАД.

По време на срещите Коцев научил от първо лице за натрупаните с години проблеми в предприятието. Според цитирани от срещите и сигналите данни, в недостиг са 80 водачи на автобуси за градския транспорт, а догодина предстои над 40 шофьори да навършват пенсионна възраст. Оставането им на работа е под въпрос заради тежките условия на труд, казаха още синдикалистите.

Същевременно професионалисти в трудоспособна възраст не проявяват интерес към работата заради ниските заплати в сектора на фона на шестдневна работна седмица, много извънреден труд и проблеми с полагащите се почивки.

Съгласно разчетите, с които кметът е запознат, за да се осигурят графици на движението на автобусите, които да отговарят на очакванията на гражданите за качествена транспортна услуга, на Варна ще са й нужни около 400 шофьори, като данните не бяха оспорени при срещите му със синдикатите.

През изтеклите седмици общината успя да осигури навреме възнагражденията на работниците за месеците ноември и декември, както и да възстанови доставките на гориво за автобусите, които кметът намери спрени при встъпването си в мандата, тъй като се установи, че от месец юни горивото за градския транспорт не е било плащано, припомнят от пресцентъра.

Източник

7
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 20.12.2023, 20:46:27 »
Quote
Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт

Правителството прие промени в нормативни актове, свързани с безплатното пътуване на децата и намаления в автобусния транспорт, които влизат в сила от 1 февруари 2024 г.

От 7 на 14 години се увеличава възрастта на децата, които пътуват безплатно с градския транспорт.

Запазва се правото на безплатно пътуване в междуселищния автомобилен транспорт до 7-годишна възраст. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% намаление. Досега възрастовата граница за това намаление беше от 7 до 10 навършени години.

На 50% се увеличава задължителното намаление от редовната цена на картите за пенсионери и учащи, за градския транспорт и междуселищните автобусни линии, което е осигурено от държавния бюджет. Досега намаленията бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуване.

Добавена е нова група правоимащи граждани – лица с увреждания с намалена работоспособност над 70,99%, които ще пътуват с минимално намаление от 25%. По данни от Министерството на здравеопазването към 2022 г. има над 760 000 души в тази категория, които биха могли да се възползват от мярката.

Предвидено е воденето и на електронен регистър на издадените абонаментни карти на отделните групи правоимащи. Към момента регистърът се води единствено на хартиен носител, което създава затруднения. Облекчава се процедурата по издаването на картите като необходимата информация ще може бъде получавана и по служебен път.

За осигуряване на транспортно обслужване на повече райони в страната и преодоляване на социалната изолация на населението, се увеличава броят на общините в планинските и гранични райони с населени места, които подлежат на субсидиране за автобусни превози. Вече ще се субсидират три вместо две дневни транспортни връзки, между селищата в слабонаселените планински и гранични райони.

Създава се Методика за начина на определяне и отчитане на компенсациите и субсидиите от държавния бюджет за превоз на пътници с автомобилен транспорт.

Целта на промените е да се гарантира финансовата стабилност на обществения транспорт в общините и предприемането на реформи за превръщането му в основен и достъпен метод за придвижване.

Източник

8
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 20.12.2023, 20:36:08 »
Не че нещо, но м****та му на уважението на пътниците. Аз лично се държа добре към културните, а на останалите просто не обръщам внимание. Да, помага в ежедневието, когато пътниците проявяват уважение, но не е чак такава болка за умиране, ако липсва. По-важно е един шофьор да има хубава заплата и поверената му машина да се поддържа. Две важни неща, които в България обикновено много куцат(най-вече второто).

9
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 17.12.2023, 14:16:20 »
Quote
Градският транспорт във Варна е изправен пред сериозна криза


Градският транспорт във Варна е изправен пред сериозна криза поради липса на шофьори. Заради недостига на кадри дори се заговори, че някои от линиите може да бъдат спрени.

Ангел Неделчев е шофьор на автобус с огромен опит. От години е в градския транспорт във Варна, а професията е избрал по ред причини.

"По традиция баща ми е бил автобусен шофьор. Още от дете съм се привлякъл към тази работа. Това е и причина да съм у дома всяка вечер, за разлика от повечето шофьорски професии", обясни той пред NOVA.

Водачът обаче споделя, че работата не е лесна и се изискват доста качества. "С една дума - професионализъм. Търпение, толерантност, независимо какво се случва на пътя и, че редица фактори, като напрежението от пътници. Човек трябва да успее да се владее", смята Неделчев.

Въпреки това Ангел вижда и плюсовете.

"Добро осигуряване имаме. Държавна е фирмата - всичко на 100 % са осигуровките. Има плюсове. Дойдоха много добри 60 чисто нови автобуса. Страхотни са, превъзходни. Всички колеги, които ги карат могат да ви го кажат.", споделя той.

И докато новите автобуси стават все повече, то шофьорите като Ангел намаляват.

"80 шофьора липсват в момента. 43-ма след Нова година ще се пенсионират и има вероятност линиите да не се покриват. Много е сериозен проблемът с недостига на шофьори в градски транспорт", посочи Павлина Николова - председател на синдикалната организация на КНСБ към Градски транспорт.

Според някои от пътниците автобусите се движат по график. Общо взето съм доволен, защото идват навреме рейсовете, не се бавят. На 15 минути има нормален градски транспорт. Не е проблем", казва Дечо Дечев.

Други пък казват, че по някои от линиите има сериозни закъснения.

"Не идват навреме автобусите, понякога се чака много. Може би има липса на шофьори, може би недобре направен график", предположи Мария Симеонова.

А мнението на синдикатите е, че именно ниските възнаграждения са причината за липсата на кадри.

"Няма как да се компенсира без да дойдат нови хора. Водачите са пенсионери и напускат. Не желаят да се върнат повече. Единственото е да се увеличат възнагражденията на работниците, за да има нови млади хора и да вървят автобусите", смята Николова.

За това от синдикалната организация настояват за увеличение на заплатите. В противен случай, заради липсата на шофьори е възможно някои от линиите в града да бъдат закрити.

"Основната заплата на водачите е 1500 лв., но е недостатъчна за този труд. Ние се борим в момента за поне 400 лв. и основната да стане 1900 лв., за да дойдат млади хора", допълва тя.

Но към момента младите ги няма.

"Млад човек няма как да има клас, за да може да има тази добавка към заплатата, която я прави добра. Доста скочи цената за тази категория. Не всеки може да ги посрещне една от причините. Понатегнаха се и нещата както си му е реда, за да бъде човек автобусен шофьор. Другото, както споменах е напрегнато и не става за всеки. Естеството на работа е с ранно ставане, късно прибиране", отбеляза Ангел.

А тежестта от липсата на кадри все повече натоварва графика на шофьорите. "Отразява се, определено се отразява. Малко по-натоварено става. Правим по-нагъсто курсове понякога. Има отражение, неминуемо има отражение с надежда, че ще стане по към добро, както за всичко. Надяваме се", завършва Неделчев.

Източник

10
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 11.12.2023, 16:54:06 »
Quote
Варна е пред криза в градския транспорт след Нова година

Сериозен е проблемът с недостига на шофьори в градския транспорт във Варна. Има опасност след Нова година да се затрудни обслужването на линиите, тъй като сега не достигат 80 шофьори, а след Нова година се пенсионират още 43-ма, които не са пожелали да останат на работа. Това съобщи Павлина Николова - председател на синдикалната структура на КНСБ в дружеството.

Тя информира, че заплатите трябва да се повишат поне с 300 лева, за да има интерес към работата.

КНСБ в морската столица участва в националния протест на работещите в градския транспорт, който настоява за още 37 милиона към държавния бюджет за следващата година, за да се увеличат заплатите с поне 20 процента. "С писмо поискахме разрешение за протеста, който предстои. Получихме положителен отговор да поставим табели по автобусите, но г-н Николай Антонов, изпълнителен директор на "Градски транспорт" във Варна, размисли и днес ми каза да изчакаме. Протестът на КНСБ е в подкрепа на работещите хора! Ако тези средства не бъдат осигурени, няма да останат работници, които да обслужват градския транспорт у нас", посочи Николова.

Сред проблемите в сектора са липсата на кадри, липсата на ритмичност на графиците и невъзможността за ползване на отпуски и почивки. Това води до натрупване на много извънреден труд, както и умора у водачите.

Причината за пропуснатите курсове на автобуси от градския транспорт във Варна - проблем, за който неколкократно сме получавали сигнали от слушатели - е недостигът на шофьори. Те са изморени, разболяват се, вземат си болнични... А нови не идват, каза още Павлина Николова. Шофьорите от градския транспорт във Варна почиват само един ден, а на следващия са пак на работа, а това е изключително тежко за тях, допълни тя.

Основната заплата на водач от градския транспорт във Варна е 1 495 лева, а ваучерите са 200 лева. Очакваме да се вдигне възнаграждението на водачите поне с 300 лева, за да станат те 1 800-1900 лева, и да дойдат нови, млади хора, подчерта Николова.

Това са пари от държавния бюджет за следващата година, ние не протестираме срещу общината, подчерта Николова.

Източник

11
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 02.12.2023, 13:21:06 »
Quote
Недостиг на шофьори мъчи „Градски транспорт“ във Варна, нужни са 70

Недостиг на шофьори продължава да има в „Градски транспорт“ във Варна. В момента в общинския превозвач са заети 345 водачи, но са нужни още 70, за да се обезпечат всички нужди. Това каза за Moreto.net директорът на дружеството Николай Антонов.

Около 20 от шофьорите в момента са жени, но работните условия за тях и за мъжете са еднакви. Основната заплата е 1500 лева. Последното увеличение е от началото на септември със 130 лева. Има добър социален пакет, които включва допълнителни възнаграждения покрай Коледа и Великден, 10 лева храноден на ден, ваучери за храна, клас прослужено време и т.н.

От известно време дружеството предлага и безплатен курс за категории „D”. След завършване на обучението курсистите имат възможност да започнат работа с договор за не по – малко от 3 години. Малцина обаче се възползват от тази възможност към момента, коментира още Антонов.

Шефът на общинското дружество остави без коментар въпрос дали на този етап може да се мисли за сгъстяване на автобусните курсове по отделните линии в града.

Източник

12
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 30.11.2023, 10:02:41 »
Quote
Възстановяват курсовете до Хлебозавода

Считано от 01.12.2023 г. – петък се възстановява обслужването на курсовете до сп. „Хлебозавода“, същите ще са обозначени с табели 13+32, съобщават от „Градски транспорт“ - Варна за Moreto.net

След спирка „Мир“ автобусите продължават по ул. „Мир“ до спирка „Хлебозавода“, по бул. „Христо Смирненски“ надясно, обслужват сп. „Военна болница“ и завършват курса на обръщача на бл. 22.

За делник в часове от ЖП гара както следва: 06:15, 07:20, 08:10, 09:15, 10:15, 11:15, 12:15, 13:15, 14:15, 15:15, 16:15, 17:22, 18:05, 19:00, 20:00.

За празник от ЖП гара: 07:20, 08:40, 09:20, 10:40, 11:20, 12:20, 13:40, 14:20, 15:40, 16:20, 17:40, 18:20, 20:00.

Курсовете на линия 13 остават без промени в настоящият си маршрут.

Източник

13
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 29.11.2023, 11:32:28 »
Quote
Ремонт променя маршрута на автобусни линии във Варна

Автобуси по две линии на градския транспорт във Варна ще се движат по променен маршрут от утре, 25 ноември, а причината е строително монтажни дейности по магистрален водопровод „Варна – Златни пясъци“, научи Moreto.net

За периода 25.11.2023 г. – 20.12.2023 г. автобуси по линии 12 и 209 ще се движат със следните маршрутни промени.

Линия 12 от Аспарухово - след спирка „Дубровник“ на бул. „В. Левски“ ще се включва наляво по ул. „Мир“, наляво по ул. „Студентска“, надясно по ул. „Дубровник“, надясно по бул. „Хр. Смирненски“ до обръщач „Бриз“. Ще се обслужват всички спирки по маршрута.

Линия 12 от „Бриз“ – бул. „Хр. Смирненски“, ул. „Дубровник“, ул. „Студентска“, ул. „Мир“, бул. „В. Левски“ и по маршрута.

Линия 209 от Владиславово - след спирка „Дубровник“ на бул. „В. Левски“ ще се включва по ул. „Мир“, наляво по ул. „Студентска“, надясно по ул. „Дубровник“, надясно по бул. „Хр. Смирненски“ по маршрута си до обръщач „Почивка“.

Ще се обслужват всички спирки по маршрута.

Линия 209 от „Почивка“ - след сп. „Спортист“ продължава по бул. „В. Левски“ - обслужва сп. „Базар Левски“, надясно по ул. „Мир“ – сп. „Мир“ посока Военна болница, наляво по бул. „Хр. Смирненски“, наляво по ул. „Дубровник“ – сп. „Военна болница“, наляво по ул. „Студентска“ – сп. „Черноризец Храбър“, надясно по ул. „Мир“ – сп. „Мир“ посока Владиславово и се включва по бул. „В. Левски“ по маршрута си.

Източник

14
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 26.11.2023, 22:59:03 »
Quote
Всички 60 нови електробуса тръгват по улиците на Варна

Всички 60 нови електрически автобуса ще се включат в обслужването на линиите по обществен градски транспорт във Варна.

Това стана възможно с пускането в експлоатация на 60-те броя зарядни станции за бавно зареждане, монтирани в депото на общинската фирма „Градски транспорт”.

Две зарядни станции за бързо зареждане са инсталирани на обръщачите „Владиславово“ и „Почивка“, като местата се явяват последните спирки на повече от 70% от автобусните линии в транспортната схема на морската столица.

Moreto.net припомня, електрическите автобуси са във Варна от месеци, но липсата на зарядни станции възпрепятстваше влизането им в транспортната схема на града. В началото на октомври 6 от електробусите бяха пуснати пилотно във Варна, а едва наскоро всички необходими зарядни станции бяха инсталирани. Разрешително за използването им бе издадено от ДНСК 17 ноември т.г., което премахна и последната пречка за влизането на екологичните автобуси в действие.

Новите електрически автобуси са модерно оборудвани, удобни, полезни за околната среда, посочват от Община Варна. Използването им води до опазване на околната среда чрез значително намаляване на фините прахови частици и на нивата на азотни оксиди във въздуха.

Това бе отчетено днес на заключителната пресконференция по проект „Екологично чист транспорт за Варна“, който Община Варна реализира по оперативна програма „Околна среда“.

Стойността на проекта, чието начало бе поставено по време на мандата на бившия кмет Иван Портних, е 84,8 млн. лв., от които 70 млн. лв. – безвъзмездна финансова помощ.

На заключителното събитието днес присъстваха ръководителят на проекта Младен Иванов и изпълнителният директор на „Градски транспорт“ инж. Николай Антонов.

Източник

15
Подписа от Tapatalk на мен ми харесва основно, за да виждам хората какви телефони ползват(и вероятно снимат с тях).

При мен снимките ми излизат с лоши пиксели.

16
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 17.11.2023, 14:43:31 »
Quote
Мотошествие затваря части от булеварди във Варна

Булеварди в центъра на Варна ще бъдат затворени за няколко часа на 18 ноември (събота).

Причината е провеждането на мотошествие, съобщиха от общинската пресслужба за Moreto.net.

В интервала от 10:30 до 13:30 часа ще бъде преустановено движението на автомобили на:

- Бул. „Мария Луиза” - в частта от пл. „Св. св. Кирил и Методий” до кръстовището с ул. „Шипка”;

- Бул. „Владислав Варненчик” - в отсечката от кръстовището с бул. „Съборни” до пл. „Св. св. Кирил и Методий”;

- Бул. „Христо Ботев” - от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”.

В интервала от 9:30 часа до приключване на мероприятието (около 14:30 часа) ще бъде освободена и таксиметровата местостоянка пред Катедрален храм „Успение Богородично“.

Източник

Тоест, пак ще има аномалии с линиите.

17
Варна / Re: Mercedes-Benz O405/N(2)/NK2/G/GN(2)
« on: 13.11.2023, 16:07:48 »
Кърпенето обикновено означава изрязване на болното място и заварване на ново парче ламарина, след което боядисване в сходна палитра.

18
Варна / Re: Mercedes-Benz O345/G
« on: 13.11.2023, 13:36:05 »
Кви номера, бе, аматьори? Аз само по боята/рекламата знам кой кой е.

Иначе нищо няма да оставят за музей. Икарусите са в такова състояние, защото няма кой да налее пари(обикновено някой купува превозното средство и със собствени средства го реставрира и/или с помощ от дарения). Да разчитаме общинско предприятия да дава пари за нещо, което ще виси. Колкото се дават за движещите, делено на нула, толкова ще се дадат за музейни.

19
Варна / Re: Новини и общи дискусии
« on: 13.11.2023, 13:27:02 »
Quote
Променят маршрута на 82 и 83

От днес 13.11.2023 г. се преустановява обслужването на тролейбусни линии 82 и 83 от и до ЖП гара. Същите ще се обслужват до обръщача на у-ще "Димчо Дебелянов", съобщават от "Градски транспорт" за Moreto.net

Маршрутните промени се въвеждат поради затваряне за движение на северното платно на бул. "Девня" в участъка от ул. "Преслав" до ул."Дунав".

Източник

20
Варна / Re: Golden Dragon XML6185CE
« on: 27.10.2023, 17:51:36 »
Защо да е рано? Произведени са лятото на 2022 г. За година и половина нормално да се развали. Това че не е работила дадена част, не означава, че не може да се развали.

Pages: [1] 2 3 ... 63