Author Topic: Градският транспорт в Гърция  (Read 18230 times)

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
Re: Градският транспорт в Гърция
« Reply #20 on: 22.05.2016, 22:27:44 »
Попаднах на едно снимано пътуване из Северна Гърция с Гръцки Държавни Железници. Във видеото човекът споменава (един от надписите), че линията е рядко използвана, а на гара Dikaia казва: "Limit of Greek passenger service from Alexandroupolis". Наистина ли няма пътнически влакове до България между Александруполис и Свиленград? Този влак, с който пътува чужденецът (според мен англичанин), какъв се води - туристически, летен, извънреден, редовен според вас? Гледам, че в началото на видеото някаква контейнерна товарачка също заминава, но тя май е за Турция.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #21 on: 23.05.2016, 04:53:39 »
Наистина няма пътническо движение. Преди няколко години гърците еднолично спряха всички международни влакове с всичките си съседни страни и впоследствие само някои бяха възстановени.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 25.05.2016, 21:49:20 »
В контекста на нашумялото тарифиране, ето тарифирането в Солун:
- единичен билет - 1.00 евро
- билет с 1 прекачване до 70 минути - 1.20 евро
- билет с 2 прекачвания до 90 минути - 1.50 евро
- билет с 3 прекачвания до 120 минути - 2.00 евро
Времето се мери от качването в първото возило до КАЧВАНЕТО, а не до слизането в последното возило. По този начин няма притеснения, ако последното возило се забие в задръствания. По този начин може да се вземе автобус от крайградските и индустриалните зони до ИКЕА и оттам да се вземе А3 до центъра или гарата.

Абонаментни карти
- 1 месец - 30 евро
- 3 месеца - 84 евро
- 6 месеца - 150 евро
- 12 месеца - 270 евро.

Студенти, ученици, инвалиди и пенсионери са на 50%
http://oasth.gr/#en/fares/

Системата е семпла и само с хартиени документи, валидаторите не са нищо особено, освен че имат часовници.

Болният проблем в солунския транспорт е забатаченото метро. Още повече, че в надлъжно разположения Солун даже един диаметър ще има изключително голямо значение. БУС ленти има по някои от централните булеварди, горе-долу се спазват от колите, но напастта са легионите от двуколесни возила - мотопеди и мотори.

Offline ivan4

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #23 on: 25.05.2016, 22:35:45 »
„ Наистина ли няма пътнически влакове до България между Александруполис и Свиленград? “ Както беше отговорено, да.
„Този влак, с който пътува чужденецът (според мен англичанин), какъв се води“ Композицията от клипа е част от Живковия „Витоша експрес“, който се пуска в движение само по поръчка от групи (обикновено чуждестранни любители на влаковете).  ;)

Offline rado84

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #24 on: 19.09.2016, 16:42:45 »
В контекста на нашумялото тарифиране, ето тарифирането в Солун:
- единичен билет - 1.00 евро
- билет с 1 прекачване до 70 минути - 1.20 евро
- билет с 2 прекачвания до 90 минути - 1.50 евро
- билет с 3 прекачвания до 120 минути - 2.00 евро
Времето се мери от качването в първото возило до КАЧВАНЕТО, а не до слизането в последното возило. По този начин няма притеснения, ако последното возило се забие в задръствания. По този начин може да се вземе автобус от крайградските и индустриалните зони до ИКЕА и оттам да се вземе А3 до центъра или гарата.

Абонаментни карти
- 1 месец - 30 евро
- 3 месеца - 84 евро
- 6 месеца - 150 евро
- 12 месеца - 270 евро.

Студенти, ученици, инвалиди и пенсионери са на 50%
http://oasth.gr/#en/fares/

Системата е семпла и само с хартиени документи, валидаторите не са нищо особено, освен че имат часовници.

Болният проблем в солунския транспорт е забатаченото метро. Още повече, че в надлъжно разположения Солун даже един диаметър ще има изключително голямо значение. БУС ленти има по някои от централните булеварди, горе-долу се спазват от колите, но напастта са легионите от двуколесни возила - мотопеди и мотори.

Или са качили цената на единичния билет, или са ти дали грешна информация. От 2012 до 2015 година ходих няколко пъти в Солун и билетът в автобуса ми струваше 50 цента.

И малко лични впечатления от Солун: отношението на шофьорите към пътниците. Първия път, когато ходих в Солун, питах шофьора за "Агия София" - пешеходна улица в Солун, където имах да свърша една работа за майка ми. Той обаче не ме разбра и затова го питах на английски. Явно схвана, че е английски, но пак не можа да ми отговори и затова направи нещо, което нашият манталитет никога няма да позволи: спря рейса между спирките, отиде в салона и каза нещо на гръцки. При което се намериха няколко гърци, които знаят английски и с тяхна помощ разбрах къде трябва да сляза. Оказа се, че човекът просто е питал пътниците кой от тях говори английски, за да ми дадат насоки.
Български шофьор надали ще спре между спирките, за да търси англоговорящи сънародници. По-скоро ще напсува чужденеца на български и няма да се занимава повече.

А за моторите - ако си с кола, вероятно ще са ти напаст. Но за пешеходците най-голямата напаст са негрите, които в Солун вършата същата "работа" като нашите мангали - джебчии, които дебнат мига невнимание от твоя страна, за да ти свият портфейла. И са също толкова нагли - няма отърване от тях, поне докато не си покажеш зъбите.

Малко офтопик: от всичко, което видях в Солун, едно нещо заби нашите балкански субекти в земята - полицай на около моите години, който на английски ми каза, че говори 6 езика и мога да си избера на какъв език искам да общувам с него, като поназнайваше и малко български. Освен това по бицепсите му си личеше, че живее във фитнес залата. А нашите полицейски парцали не могат да напишат "Хан Кубрат" правилно, камо ли да знаят езици и не ходят по улиците, а се търкалят...

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #25 on: 19.09.2016, 18:33:06 »
Майка ми ми е разказвала за подобна случка в атински автобус през 80-те. Не знаела къде трябва да слезе за да стигне до хотела си и попитала шофьора, при което той попитал пътниците нещо на гръцки, отклонил автобуса от маршрута и я оставил точно през хотела. Слушах и направо не можех да повярвам, че такова нещо е възможно.

Offline mediar

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Mediar's Site
« Reply #26 on: 21.09.2016, 23:42:49 »
И малко лични впечатления от Солун: отношението на шофьорите към пътниците. Първия път, когато ходих в Солун, питах шофьора за "Агия София" - пешеходна улица в Солун, където имах да свърша една работа за майка ми. Той обаче не ме разбра и затова го питах на английски. Явно схвана, че е английски, но пак не можа да ми отговори и затова направи нещо, което нашият манталитет никога няма да позволи: спря рейса между спирките, отиде в салона и каза нещо на гръцки. При което се намериха няколко гърци, които знаят английски и с тяхна помощ разбрах къде трябва да сляза. Оказа се, че човекът просто е питал пътниците кой от тях говори английски, за да ми дадат насоки.
Български шофьор надали ще спре между спирките, за да търси англоговорящи сънародници. По-скоро ще напсува чужденеца на български и няма да се занимава повече.

Не намирам нищо за възхищение в това, че шофьорът вместо да си гледа работата и изпълняа разписанието, си спира където си поиска и си прави каквото си поиска в автобуса, но нали трябва да плюем родното и да се възхищаваме на чуждото, пък било то и по-лошо... Искам да видя някой немски/австрийски/швейцарски/френски/английски/тн автобусен шофьор да спре където си пожелае и да се разхожда из салона и да си лафи с пътниците...

Offline lud_pi4

• Нямам спирка
  • За запазване историята на ГТП
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 22.09.2016, 07:34:22 »
Не намирам нищо за възхищение в това, че шофьорът вместо да си гледа работата и изпълняа разписанието, си спира където си поиска и си прави каквото си поиска в автобуса, но нали трябва да плюем родното и да се възхищаваме на чуждото, пък било то и по-лошо... Искам да видя някой немски/австрийски/швейцарски/френски/английски/тн автобусен шофьор да спре където си пожелае и да се разхожда из салона и да си лафи с пътниците...

Родния няма да го направи от завист и злоба, а другите които изброи няма да го направят, защото после ще ги изгонят от работа директно, без предупреждения и глоби. Това ли е строят на който се възхищаваш?

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #28 on: 22.09.2016, 10:54:32 »
На шофьора определено не му е работа да се превръща в екскурзовод. :neznam:

Offline rado84

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #29 on: 22.09.2016, 11:25:55 »

Значи си сбъркан нещо. За възхищение е желанието да помогне, въпреки че не говори английски достатъчно, за да го направи. И какво като спре между спирките - ще загуби 30-ина секунди от разписанието. Не ми се вярва в Гърция допустимото отклонение да е по-малко от нашето или никакво. Най-много да си спечели псувни от страна на останалите шофьори, защото булевардът беше в ремонт и го бяха направили само с едно платно в едната посока. А кой от нашите шофьори ще изяви такова желание да помогне? Някой от по-младите може и да знае английски, но старите едва ли.

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #30 on: 22.09.2016, 14:00:17 »
Като никой нищо не му обясни на този чужденец (турист), той просто втори път няма да повтори - нито да се качи в автобус, нито изобщо да мине през България. Иначе туризма ни е бил приоритет. Същато отношение се среща масово у нас дори в хотели и ресторанти - елементарна или изобщо никаква култура на обслужване. Сърдим се на гърците, но затова всеки втори нашенец тича в Гърция на почивка. Мислят, могат и го правят хората. Убеждавам се за пореден път, че у нас с пълна сила важи логиката: може да нема ред, ама требе да се спазва!

Искам да видя някой немски/австрийски/швейцарски/френски/английски/тн автобусен шофьор да спре където си пожелае и да се разхожда из салона и да си лафи с пътниците...

У нас сме измислили по-добра система - който иска да си лафи с шофьора просто влиза в кабината или стои отпред до него и си лафят. Хем човека си върши работата, хем мохабета си върви. За това нещо могат само да ни завиждат изброените нации.
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline тролей №164 линия 2

• Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 14.10.2016, 23:22:04 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #32 on: 18.10.2016, 14:50:25 »
Или са качили цената на единичния билет, или са ти дали грешна информация. От 2012 до 2015 година ходих няколко пъти в Солун и билетът в автобуса ми струваше 50 цента.
У дома имам хартиени билетчета от тази пролет, купени от будка. Така че, ако се съмняваш, мога да прикача един такъв сканиран. При закупуване от билетен автомат в автобуса цените са с 10 цента по-високи. Разбира се, става дума за билети по редовната тарифа, а не за студенти, ученици или пенсионери.

Online V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #33 on: 18.10.2016, 15:04:03 »
За съжаление вече няма билети за 24 часа - през 2010г. ходих до Солун за концертите на My Dying Bride и Katatonia и бяха доста удобни, тъй като можах с един билет да пътувам до Block 33 и Principal Theater и обратно до гарата. Февруари за концерта на Draconian се наложи да пътувам само веднъж - 8th Ball е близо до гарата, но влакът към София е в крайно неудобно време и се наложи да резервирам автобусен билет предварително.  :rolleyes:

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #34 on: 19.10.2016, 10:17:00 »
Някой има ли опит с Athens City Pass? Чудя се дали си заслужава - искат ми 80 евро за: public transport for 3 days, the Acropolis, the Acropolis Museum, a hop-on-hop-off sightseeing bus tour, walking tours, a mini train ride, discounts, and information material.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #35 on: 19.10.2016, 12:13:52 »
Някой има ли опит с Athens City Pass? Чудя се дали си заслужава - искат ми 80 евро за: public transport for 3 days, the Acropolis, the Acropolis Museum, a hop-on-hop-off sightseeing bus tour, walking tours, a mini train ride, discounts, and information material.
- 5-дневна карта за ЦГМ е 9 евро, без автобуса до летището: http://www.oasa.gr/pdf/en/TICKETS_AND_TRAVEL_CARDS.pdf
- Таксата за Акропола е 20 евро. Странно, че се предлага срещу 30 евро посещение на още 4 музея освен Акропола, а в ACP тях ги няма
- нататък до 80 евро явно си плащаш Hop on/Hop-off автобуса и за разни намаления. Като се изключи коментарът в слушалките, обиколка можеш да си направиш и с МГТ, след като за цели 5 дни се возиш само за 9 евро.

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #36 on: 15.11.2016, 17:15:09 »
Малко снимки от Атина. Градът според мен е доста надценяван, изглежда невзрачно и изобщо не чак толкова впечатляващо (Рим е много по-интересен). Акрополът е основната забележителност, като не е необходима допълнителна реклама. Градският транспорт - добре развито метро, с много тролейбусни линии и няколко трамвайни. Метрото е пълно от сутрин до вечер, прави добра връзка с летището. Има достатъчно статии на английски език, които описват технологиите на атинското метро, така че няма да се спирам. Слагам снимки от трамвая, специално изграден за олимпийските игри.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #37 on: 15.11.2016, 20:21:20 »
В Атина не съм бил, но когато пуснаха стриийт вю в Гърция му хвърлих едно око и от това което видях изобщо не ми хареса - ужасен неподдържан град с хаотично планиране и много по-презастроен от София, лежащ на стари лаври.

Offline abs111

• View Profile
« Reply #38 on: 09.05.2017, 17:56:42 »
Автобус изпълняващ редовна ГТ линия на остров Тасос.
« Last Edit: 09.05.2017, 17:59:42 by abs111 »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email