Author Topic: А3 Струма - отсечка бивша "Люлин"  (Read 500402 times)

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: А3 Струма - отсечка бивша "Люлин"
« Reply #260 on: 18.04.2010, 08:59:35 »
Бързай бавно...  :(
Трудова злополука на магистрала „Люлин" уби двама, news.bg

Двама работници загинаха след тежък инцидент при строежа на магистрала „Люлин" в района на пернишкото село Голямо Бучино тази вечер. Още осем турски работници пострадаха тежко, предаде радио „Дарик".
  Инцидентът е станал около 21.00 ч., докато мъжете наливали бетон, но скелето поддало и се срутили колони.
  Четирима от пострадалите са откарани в „Пирогов", а другите шестима са настанени в пернишката болница, където двама починали. Според предварителната информация състоянието на пострадалите е тежко.

Offline KRUPA

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #261 on: 18.04.2010, 11:47:13 »
Трети загинал при инцидента на АМ "Люлин"

Починал е още един турски работник, пострадал при снощната злополука при строежа на автомагистрала "Люлин".

Това съобщи директорът на пернишката болница д-р Вяра Церовска, цитирана от БТА.

Припомняме ви, че други двама работници загинаха в инцидента.

Още осем турски работници пострадаха тежкo.

Злополуката е станала около 21.00 снощи, докато мъжете наливали бетон, но скелето поддало и се срутили колони.

http://news.ibox.bg/news/id_1455035388
Я мислех, като да си умрем от старост, а оно така стана, като да си умрем от смех, хе-хе-хе...

Offline PeTT

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Български железници
    • Email
« Reply #262 on: 18.04.2010, 12:33:17 »
С оглед събитията от последните часове, можем ли да правим връзка с качеството на строителството на тази автомагистрала ? Самият факт, че са наливали бетон с фенерчета през нощта е доста притеснителен, а, че е имало срутване - няма да коментирам просто. То хубаво, денонощен режим на работа, ама турците май пак искат да пестят пари и са решили на фенерчета да работят...

Offline LG_

• Строител
  • Модератор
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #263 on: 18.04.2010, 14:37:37 »
..ама турците май пак искат да пестят пари и са решили на фенерчета да работят...

Няма нищо ненормално да се работи денонощно, още повече че са зле със сроковете. Това не би могло да се нарече пестене...

Относно въпросът дали от този инцидент може да се прави заключения за качеството... Мисля че не. Показва по-скоро отношението на строителите към обеката - всичко е на бързо, сроковете се гонят. Жалко наистина, и този строеж не минава без жертви!
До колкото разбирам кофражът не е бил укрепен добре.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline PeTT

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Български железници
    • Email
« Reply #264 on: 18.04.2010, 16:29:06 »
О, не - ни най-малко критикувам денонощния режим на работа - напротив. Но пък, ако смятат това да е за сметка на качеството и да работят на тъмно рискувайки живота както на работници, така и на това което изграждат в крайна сметка ... Дано да е инцидентен случай, да не забави строежа като цяло и всичко да е по правилата и нормите занапред.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #265 on: 18.04.2010, 20:24:39 »
Спестили са си качественото осветяване на строителната площадка, явно. Иначе за укрепването на кофража, имаше едни доста показателни снимки, на поддал кофраж на един от мостовете, стъпил върху нездрава земя или кал... Бог да прости работниците!  :(

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #266 on: 19.04.2010, 00:12:55 »
Според мен могат и трябва да се правят изводи за качеството, като контролът върху него бъде засилен в пъти. Иначе жалко за хората.

Offline bus_fenburgas

• Писател
  • **
    • View Profile
    • www.dinita.net
    • Email
« Reply #267 on: 19.04.2010, 23:43:36 »
На запад за една нощ асфалтират улица от 2 3 км за 1 нощ,аз лично съм виждал как асфалтират в Австрия вечер,и между стария и новия асфалт няма почти никаква видима разлика.А за неравности и дума да не става.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #268 on: 19.04.2010, 23:46:24 »
E, нали Щрабаг строят и в България?!  :D

Offline DaveMF

• Приятел на ГТ
  • Фен на магистрали и детелини
    • View Profile
    • Infrastructure.bg
    • Email
« Reply #269 on: 22.04.2010, 15:55:00 »
Здравейте,

надявам отговорът на моя въпрос да не е бил вече обсъждан - чу ли се официално да е подписано споразумението с Мапа Ченгиз за окончателния график по АМ Люлин? Последното, което чух е, че са редуцирали крайната цена до 185 млн. евро, но дали има подпис ми стана неясно след последните изказвания на хората, които правиха доклад за нарушенията по магистралата.

Благодаря и поздрави

Offline DaveMF

• Приятел на ГТ
  • Фен на магистрали и детелини
    • View Profile
    • Infrastructure.bg
    • Email
« Reply #270 on: 23.04.2010, 10:23:11 »
Днес има много интересно изказване на Плевнелиев:

Той каза, че строителството е форсирано, като 70% от фирмите са български, и се очаква до края на май по „Люлин“ да се движат коли, а до края на годината окончателно да се завърши магистралата.

Това от една страна ме радва безмерно, но от друга се питам:

1. Ще трябва ли да караме в неготовия участък по селата Мало Бучино и т.н., където съм чувал че е катастрофално положението с инфраструктурата? Или пък ще направят едно платно 2х2, което да се слива с магистралата за Долна Диканя?
2. Дали ще направят нещо на прима виста за облекчаване на достигнето на пътния възел на околовръстното и Люлин, идвайки по южната дъга на околовръстното? Преди време бях чел разни проекти за временен мост над Цар Борис 3, някаква конструкция, която в последствие може да се махне...

Offline AROS

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #271 on: 23.04.2010, 13:12:04 »
То ще стане като миналата година по станишево време. Лятото тръгваме за море до Солун. Живея в Свобода. Първо минавам порутения мост на Бакърената, който едното платно още ще се прекърпва и аман от опашки. Първо чупене на автомобил. После по Адам Мискевич за чудо и приказ дупки. След това до Милево ханче задръстването ще почне още от МС Сливница. На Милево Ханче да не заправяме кратерите. Пак се троши колата. Веднага след завоя опашка по околовръстното до пътен възел Люлин. Преди това минаване през кръстовището с Филиповско шосе и пак чупене на колата заради дупките (циганите сигурно са откраднали асвалта да го продават), после за 5-10минути и си на Мало Бучино по АМ Люлин. После почва шоуто по малкото пътче до Голямо Бучино, само на тавана на колата да не падне някое скеле от бързо строящ се виадукт по магистралата. След това обиколка на половината Перник, през Мошино, Ленин и чак на разклона за Студена и Кладница връзка с АМ Струма. Аз в този случай бих си предпочел старото трасе през Владая. Там поне съм свикнал на нередностите и дупките. Ако отварят да отварят цялото трасе , а не от никъде за никъде. Малобучинци ще ходят бързо до метрото и хипермаркетите в Люлин. Това ще е единственото предимство за 500 човека максимум.
« Last Edit: 23.04.2010, 13:15:12 by AROS »

Offline Senna

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #272 on: 23.04.2010, 16:56:05 »
Днес бях на оглед по Магистрала Люлин.Не знам как са правени тези мостове,но щом при преминаване на един камаз се тресат!Какво ли ще е с големите тирове, или някое заметресение... :(

Offline Danchoti

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #273 on: 23.04.2010, 18:36:31 »
Днес бях на оглед по Магистрала Люлин.Не знам как са правени тези мостове,но щом при преминаване на един камаз се тресат!Какво ли ще е с големите тирове, или някое заметресение... :(

Мдаааа...
И аз го забелязах същия проблем и мисля, като я пуснат магистралата в експлоатация да изчакам минимум 5 години, да видя дали някой от мостовете няма да падне и тогава ще я севтосам!!!

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #274 on: 23.04.2010, 20:44:33 »
Е това е прекалено, аз ще я севтосам в първия удобен момент, но мога да потвърдя горните набюдения - и аз днес забелязах, че мостът, на който стоях, се залюля доста силно нагоре надолу при преминаване на празен самосвал. Може пък това да е нормално при мостове с напрегнати греди, знам ли.

Направих малко снимки, за да документирам доста съществения напредък, който установих - направо не очаквах.

Първо кръговото - вече е асфалтирано (неоковчателно) и може да се ползва, макар че рампите към магистралата не са довършени.

« Last Edit: 23.04.2010, 20:46:24 by Vladislav »

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #275 on: 23.04.2010, 20:51:24 »
Голяма част от трасето до Мало Бучино е почти готово и в момента довършват асфалта и редят парапети по виадуктите.

И най-интересното- започнали са първия тунел - веднага след Мало Бучино на наносния конус при входа на Люлинския проход:

« Last Edit: 23.04.2010, 20:53:52 by Vladislav »

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #276 on: 23.04.2010, 20:59:28 »
Следва виадукт и веднага след него пак ще има тунел.

Значителен напредък има на границата на Софийска и Пернишка област. Тук дълбоката траншея през хълма е прокопана до сегашния път и подготвят част от бъдещия тунел, която ще бъде укрепена и ще служи за мост, по който ще изместят стария път, за да продължат траншеята през него.

От дясната страна на пътя засега подготвят терена за продължението на траншеята.

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #277 on: 23.04.2010, 21:09:06 »
Следва отново виадукт. Тук си спомних, че някой от българската фирма - автор на техническия проект обясняваше, че италианската фирма, изработила идейния проект, била предвидила твърде много мостове, дори на места, където е много по-лесно, икономично и бързо да се направи насип. Обърнете внимание как на това място не само, че не е направен насип, въпреки че пътят върви почти на нивото на телена, а напротив - скатът е издълбан, за да се направи място за моста. Вярно, че по същото трасе тече една малка рекичка, но се чудя дали само тя е причината.

Offline Vladislav

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #278 on: 23.04.2010, 21:18:02 »
И стигаме до големия мост над село Голямо Бучино, където масивните пилони ще бъдат свързани с бетонни греди с дължина 43 метра! Тук преди няколко дни стана нещастието, за което разбрахме всички. На четвъртата снимка се вижда ясно стълбът с частично рухнал кофраж, а на заден план се виждат и няколко стълба, кофражът по които е укрепен със скелета, достигащи земята. За съжаление точно въпросният стълб е най-високият и вероятно не е било удобно да се изгради такова скеле, уви. След този мост трасето завива наляво през едно ниско било и започва да се спуска към пътен възел Даскалово.

Отново се работи и по пътен възел Даскалово. Тук магистралата ще минава над пътя София - Перник. Според мен ще се получи доста внушително съоръжение.

« Last Edit: 24.04.2010, 11:59:48 by Vladislav »

Offline Крюшо

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #279 on: 23.04.2010, 22:15:16 »
Браво, Владиславе, за пореден уникален материал от теб! Благодаря!