Author Topic: ПОЛИТИКА=?  (Read 934986 times)

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Re: ПОЛИТИКА=?
« Reply #10080 on: 14.09.2024, 22:23:42 »
но помощ от СССР - най-лошото нещо на света?!?

Мдааа, 32 тона злато изнесено от България в СССР. Помогнали са да не заема място в трезора на БНБ !
Такова тунелно разсъждение не се вижда често, а и зрението ти е тунелно, непоправим лоботомик си.
Спрете си просташките мнения !

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10081 on: 14.09.2024, 22:42:47 »
Мдааа, 32 тона злато изнесено от България в СССР. Помогнали са да не заема място в трезора на БНБ !
Такова тунелно разсъждение не се вижда често, а и зрението ти е тунелно, непоправим лоботомик си.
Твоето е тунелно разсъждение. Виждаш десетки примери, които удобно пропускаш да коментираш, защото няма какво да кажеш. Намериш нещо, за което може да се захванеш (в повечето случаи - дори не е вярно) и скачаш там.

Тези 32 тона злато аз не съм ги видял. Не знам доколко може да се вярва на модерните историци по примера на лъжата за радиация над България на 1 май 1986 година.

Но дори и да е вярно - просто България си е платила за неща, които е получила от СССР. А след това е получила още стотици-хиляди благини без пари. А пък държавата си напълнила нанов златния  резерв.

В същност резерв означава точно това: когато не ти стигнат наличните пари - да бръкнеш в спестяванията и да си платиш сметките. Може би през 60-те години България не е имало достатъчно пари и се е наложило да бръкне в спестяванията.

А в днешно време частни корпорации изваждат българското злато от земята и го изнасят. И плащат мизерни концесионни такси. Само едната корпорация изважда десетина тона българско злато на година.

Дънди прешъс:
2021 - 9,6 тона
2020 - 9,2 тона
източник

Министри са променили концесията за злато в „Челопеч“ в полза на „Дънди прешъс“, а не на държавата - източник

Значи Дъдни прешъс са изнесли няколко пъти повече злато от България спрямо това, за което се твърди, че сме дали на СССР. И в същото време не плащат почти нищо на държавата. И евроатлантиците не виждат нищо лошо в това.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10082 on: 15.09.2024, 00:28:01 »
Такова тунелно разсъждение не се вижда често, а и зрението ти е тунелно, непоправим лоботомик си. :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10083 on: 15.09.2024, 11:03:46 »
На мен пък ми стана много смешно как се приемало за лукс че ходили на санаториум до Велинград или Хисар 2-3 пъти. Че сега някои хора ходят всеки месец по 2-3 пъти на разходка до там, а от моята фирма даже и общаците по 2-3 пъти в годината в чужбина. Дали до Виена, в Гърция, в Египет.

Или как родителите давали пари на децата си за апартамент и това било успех. Че сега много повече сами си купуват.

А май голямата простотия да се конфискува имуществото на тези които взимат над 3000 лева заплата...хахаха. Че защо да се взима на някой нещо който работи много да си повиши стандарта? За това че шофьорите работят по 6/1 за тия пари да превозят мамин Пешо на който са му купили апартамент? Че то много хора в днешно време взимат у нас по над 3000 лева, дори склададжиите в моята фирма с извънредните и бонусите. Няма ли са като мамин Пешо да им дадат пари за имот.

Има някои верни неща, не трябва да се залита в двете крайности но някои неща които пише Петър са страшни глупости. Но не може да отрече че сега стандарта в в пъти по висок и хората пътуват много повече. Двама работещи мъж и жена масово живеят около мен с над 5000 лева общ доход и имат нов хубав апартамент.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #10084 on: 15.09.2024, 11:21:55 »
Ако дядо ви Петър (a. k. a. Марина, Марин и Васко) се беше интересувал повече от история, щеше да знае, че истинският прогрес у нас се е случвал преди 1944 г. Всичките следващи "успехи" са изградени или с външна помощ, или на базата на предишния опит.

Най-крещящият пример е с инж. Иван Иванов, когото режимът хвърля в затвора, но после им се налага да го пуснат, за да проектира най-големия и до днес язовир Искър.

Аз разбирам, че някои възрастни си спомнят с носталгия за отминалата им младост, но това съвсем не значи, че трябва да върнем времето назад. И аз си искам безгрижното детство на село, но съм далеч от мисълта, че трябва да живея в скърцаща къща, застлана с черги.
За щастие такива като дядо Петър нямат думата, иначе щяхме още да живеем в пещери.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10085 on: 15.09.2024, 13:03:46 »
Какво бих направил, ако имах власт:
- конфискация на цялото имущество на всички бизнесмени и тези, които получават над 3000 лева заплата (айти специалистчета и подобни)
- раздаване по един неремонтиран панелен апартамент на всеки един от горните и ги оставяме да работят за минимална заплата, за да видят какво им е било на техните работници
- национализация на всичко - инфраструктура, добивна промишленост, индустрия, мобилни оператори и т.н.
- никога не бих наложил наказания или ограничения за неща, които са се случили в миналото
- първо ще определя какви са новите правила и ще се налага затвор само за тези, които ще ги нарушат след като е сигурно, че са ги разбрали

Аз какво бих направил ако имах власт:

-спиране на пенсията и всякакви доходи на такива като petur1111, не са работили а само са живяли на гърба на честните хора и на откраднатото имущество на тези които наистина са работили преди 1944 г.
-отнемане на апартамента му и изхвърляне на улицата, и без това не го е купил честно с честно спечелени пари а го е откраднал или като много такива като него го е купил на в пъти занижени цени
-приватизация на всичко, спиране на всички държавни хранилки където такива като petur1111 са си живяли живота преди 1989 г. и се наядоха с нашите пари.
- налагане на най-строги наказания на petur1111 и всичките му дружки защото за убийство няма давност а те колеха и бесеха, влизаха с пушките по фабриките и налагаха "народна власт", а си бяха просто бандити
-налагане на затвор и строги наказания за бълване на посткомунистическа кремълска простотия и доживотно отнемане на достъпа до интернет и компютър, и без това само глупости излизат и пълни мрежата с лъжи.

Левите екстремисти са в пъти по-опасни даже от нацистите, само изолация и трайна карантина помага срещу подобни психичноболни индивиди.
« Last Edit: 15.09.2024, 13:24:17 by fafan »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10086 on: 15.09.2024, 13:15:35 »
Извинявай, ама не ги чета твоите работи според разбиранията си за четене.
Пък и някой дето ще ми конфискуваха имуществото, освен това на прадядо ми - грам не ме кефи!
От къв зор ще ми взимаш нещата щото оправям компютърни лайна?
Украйна, победа!

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10087 on: 15.09.2024, 13:19:49 »
Извинявай, ама не ги чета твоите работи според разбиранията си за четене.
Пък и някой дето ще ми конфискуваха имуществото, освен това на прадядо ми - грам не ме кефи!
От къв зор ще ми взимаш нещата щото оправям компютърни лайна?

Хубавото е че днес ако petur1111 се опита да ти вземе имуществото можеш да го застреляш и законът ще те оправдае - частната собственост е неприкосновена, пише го в Конституцията. Преди те застрелваха и крадяха, но времето им свърши, сега само злобата и пяната по устата им е останала. Ще си ги отнесат в гроба.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #10088 on: 15.09.2024, 14:21:56 »
Това със стрелбата не е съвсем така. Не сме САЩ. Имаше няколко осъдени за стрелба срещу влезли в имуществото им.
За порeден път ви приканвам да не влизате в диалог с комунистическите метастази. Подобни политтролове съществуват само когато имат публика пред която да разпространяват фалшивата си пропаганда.
« Last Edit: 15.09.2024, 16:14:56 by RADOCVET »
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #10089 on: 15.09.2024, 20:05:58 »
Според действащия Наказателен кодекс си е точно така, но не безусловно. Осъдените са от преди приемането на тези поправки или не влизат в тях, защото са убили крадеца извън условията на неизбежната отбрана.
Т. е, ако среднощ вкъщи се събудиш от крадец, целенасочено влязъл в взлом, можеш да го застреляш веднага в главата и няма да има превишение на неизбежната отбрана, но ако влезе в гаража ти, който не е част от жилището, подгониш го по улиците и го гръмнеш през три преки, тогава е убийство.

Има и средния случай, като онзи, който беше наслагал капани и една крадла се взриви. Него го съдиха за незаконно притежание на взривни вещества, а не за откъснатата ръка на взломаджийката.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10090 on: 15.09.2024, 20:29:39 »
Ivo - много ми е мъчно за тебе. Чета в този форум почти откакто съществува и знам какво ти беше мнението до не много отдавна. Много се радвах, че има млади хора като теб.

Какво стана? Позамогнал си се и вече си жертва на новата пропаганда?

На мен пък ми стана много смешно как се приемало за лукс че ходили на санаториум до Велинград или Хисар 2-3 пъти.
Никъде не съм използвал думата лукс. Луксът е порок.

Бях написал какъв е бил стандарта на пенсионерите през 80-те години, и че това е включвало редовно ходене на санаториуми/курорти. И направих съпоставка със стандарта на сегашните пенсионери.

Според теб защо в днешно време пенсионерите не могат да си позволят дори пари за автобуса до близкия град? Или ти вече нямаш обществена позиция, защото си мислиш само за себе си?

Че сега някои хора ходят всеки месец по 2-3 пъти на разходка до там
Много си прав. Някои хора. Колко са тези хора? 10% 20% 30% от населението на България?

Е по онова време всеки пенсионер имаше възможността да ходи по 2-3 пъти годишно!

а от моята фирма даже и общаците по 2-3 пъти в годината в чужбина. Дали до Виена, в Гърция, в Египет.
Разбрахме, че работиш в баровска фирма.

Или как родителите давали пари на децата си за апартамент и това било успех. Че сега много повече сами си купуват.
1. Ставаше дума за кола.

2. Да, успех е. Но ти се правиш, че не разбираш смисъла. А именно - всички хора тогава имаха спестявания. Това беше успехът.

В днешно време колко хора имат възможност да спестяват?

апартамент ... Че сега много повече сами си купуват.
Има хора, които могат сами да извадят пари от джоба (от банковата сметка) и да купят директно апартамент?

Че защо да се взима на някой нещо който работи много да си повиши стандарта?
Защото се получава несправедливост - едни хора имат твърде много, а други трябва да взимат бърз кредит, за да пуснат децата си на училище.

мамин Пешо на който са му купили апартамент?
Въпросният апартамент е построен от държавата. И го получихме през предприятието, в което работеше съпругата ми. И вноските по заема са взимани директно от заплатата, т.е. вноските са се плащали с честен труд.

Че то много хора в днешно време взимат у нас по над 3000 лева
Колко много? 5% 10% 15% от работещите?

дори склададжиите в моята фирма с извънредните и бонусите.
Разбрахме, че работиш в баровса фирма. Ама малко хора работят в такава фирма. Не забравяй, че София, Пловдив и Варна не са България.

Мисля, че си достатъчно интелигентен, за да знаеш, че не възможно всички фирми да са баровски.

При капитализма винаги трябва да има бедни.

Няма ли са като мамин Пешо да им дадат пари за имот.
Започваш да мислиш като останалите евроатлантици. Изкривяваш думите на някого и след това ги използваш вместо разумни аргументи, които нямаш.

Аз казах, че сме получили като подарък - парите за кола. А ти го изкривяваш, че са били за апартамент. И после използваш тази изкривена информация за заяждащи се подигравки.

Но не може да отрече че сега стандарта в в пъти по висок и хората пътуват много повече. Двама работещи мъж и жена масово живеят около мен с над 5000 лева общ доход и имат нов хубав апартамент.
Гледаш само около себе си. Дори си го и написал. И забравяш, че това, което се случва в София (и още няколко от най-големите градове) не е валидно за цялата страна.

Аз познавам няколко млади семейства, живеещи в бедни градове. И двамата родители са на минимална или малко по-голяма заплата. И всичките тези семейства сега са теглили бърз кредит, за да могат да пуснат децата си на училище.

На миналата страница от темата пуснах една снимка от миналата есен на реклама за работни места в хранителен магазин от град Монтана (https://i.ibb.co/xGHT9T0/Billa-Montana.jpg). Там не пишеше 3000 лева заплата. А пък в Монтана цената на тока е същата като в София. Цената на плановете на мобилните оператори са същите. А сега дори проверих, че цената на кубик вода е почти двойна на тази в София (София - 2,935 лева; Монтана - 4,96 лева). Цените в тази същата верига супермаркети са еднакви в София и Монтана. Ама там масово хората взимат близо до минималната заплата.

Ето ти още един пример: https://maps.app.goo.gl/esKcRn6DDSbt74Be9 - на 30 километра по пътя от столицата. Тук живеят хора. Тези хора взимат ли 3000 лева заплата?

Аз страдам за начина на живот на всички тези хора. Смятам, че преди време и ти беше така. Но сега се вижда как алчността те е превърнала в лицемер.

Предполагам, че както другите евроатлантици и ти няма да ми отговориш.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10091 on: 15.09.2024, 20:36:57 »
Ако дядо ви Петър (a. k. a. Марина, Марин и Васко)
Класически подход на евроатлантиците да се опитвате да дискредитирате тези, които имат различна гледна точка от вас - внасяте съмнения за тяхната личност.

щеше да знае, че истинският прогрес у нас се е случвал преди 1944 г.
Когато моите родители са пренасяли вода пеша с кобилици и менци? И много трудно са им позволявали да си четат уроците за училище на газена лампа, защото семействата им не са могли да си позволят газ.

Всичките следващи "успехи" са изградени или с външна помощ, или на базата на предишния опит.
Всичките следващи успехи са се случили, защото ресурсите са иззети от алчните частни ръце и са се използвали за общото благо.

Най-крещящият пример е с инж. Иван Иванов, когото режимът хвърля в затвора
Аз не съм от тези, които ще тръгнат да защитават лошите страни на режима. Това, което ти си написал, е част от черната период в историята. Това е.

Аз критикувам и реакцията на държавата относно аварията в Чернобил. Но в същото време се дразня много на лъжливото евроатлантическо говорене - например, че е имало радиация на 1-ви май 1986 в България.

Аз разбирам, че някои възрастни си спомнят с носталгия за отминалата им младост, но това съвсем не значи, че трябва да върнем времето назад.
Прави ли ти впечатление, че нито един път не съм написал нещо от сорта на: "Ей, каква музика слушахме едно време, а сега какви глупости слушат младите?" Ей това е пример за носталгия по младините.

Аз говоря за важни проблеми - закрити заводи, закрити училища, закрити читалища, закрити здравни обекти, унищожена инфраструктура, изчезнал обществен транспорт и много други такива. 

За щастие такива като дядо Петър нямат думата, иначе щяхме още да живеем в пещери.
Аз не съм достатъчно учен за такива неща. Но ако умни хора, които имат сходни идеи като моите, имаха власт - тогава много повече хора щяха да живеят по-добре от сега. Но щеше да има хора и като теб - на които да има намалее стандарта. Но така е справедливо

Няколко пъти си писал във форума, че в днешно време нещата не се правят така качествено както са се правели едно време. По твои думи по времето но "лошия" режим е имало истински специалисти, а в днешно време няма. Пример:
Но тук и упадъкът на НКЖИ има голям принос, защото едно време е имало кадърни специалисти, които внимателно са преценявали разположението на тези места, така че най-малко да пречат на движението.
Значи излиза, че една такава критична инфраструктура като железопътната има проблеми, което очевидно са заради новия строй. Ако ти беше с обществено самосъзнание, щеше да кажеш, че трябва да се премахне сегашния строй, за да може отново да имаме някогашната качествена инфраструктура (и следователно по-добър железопътен транспорт). Но и теб парите са ти повлияли и прославяш този режим заради личната облага, въпреки лошата жп инфраструктура... Някъде сам беше написал, че не би работил под Х лева. Да не говорим, че си зарязал такава доблестна професия като локомотивен машинист, за да отидеш на друго място за повече пари.

И преди да кажеш нещо - през най-трудните години от т.нар. преход имах няколко възможности да отида да работя на друго място за доста повече пари. Но аз си останах даскал. Да - прост физкултурник, но даскал. Винаги ми е било призвание и не се отказах, въпреки мизерните заплати през тези годините. Налагало се е да има огромни лишения за мен, съпругата ми и децата ми. Но очевидно възпитанието ми е друго, а каузата си е кауза. Това е трудно за разбиране от хората, за които единствената ценност са доларите.

Offline я л т а

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10092 on: 15.09.2024, 21:03:09 »
Тъжно е когато някой е оглупял преди да е поумнял.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10093 on: 15.09.2024, 21:09:10 »

Виж каква е разликата между моя пример и твоя пример? Моят пример е изразен по мирен начин и без насилие. А твоят пример е пълен с насилие и злоба.

имущество на тези които наистина са работили преди 1944 г.
Хората, които наистина са работели преди 1944 година, не са имали почти никакво имущество.

Почти цялото имущество е в било в ръцете на техните шефове, които са имали имоти, коли, пари, ценности и други.

Обикновените хора, които наистина са работели пред 1944 година, са били много щастливи, когато са видели/чули какво се е случило с имуществото на техните вече бивши шефове. Ама това няма да го прочетеш в евроатлантическите учебници или да го видиш в документални филми.

-отнемане на апартамента му и изхвърляне на улицата, и без това не го е купил честно с честно спечелени пари а го е откраднал или като много такива като него го е купил на в пъти занижени цени
Докъде стигнахме? - някой да каже, че учителският труд не е честен. Големи личности като Петър Берон и Найден Геров се въртят в гробовете - ако можеха да видят докъде е паднало отношението към учителите.

-приватизация на всичко,
Значи ти смяташ, че няма нужда от образование, здравеопазване, инфраструктура, транспорт, култура и други?

Или с други думи - тези неща да останат само за богатите. А бедните - да го...

- налагане на най-строги наказания на petur1111 и всичките му дружки защото за убийство няма давност а те колеха и бесеха, влизаха с пушките по фабриките и налагаха "народна власт", а си бяха просто бандити
Как можеш да си позволяваш да твърдиш, че съм убил някого?

Аз не съм убивал никого, не съм изтезавал никого, не съм изпращал никого в затвор/лагер. Моите родители не са убивали никого, не са изтезавали никого, не са изпращали никого в затвор/лагер. Моите роднини и родственици не са убивали никого, не са изтезавали никого, не са изпращали никого в затвор/лагер. Моите най-близки приятели, колеги и т.н. и (доколкото съм запознат) техните роднини и родственици не са убивали никого, не са изтезавали никого, не са изпращали никого в затвор/лагер.

с лъжи
Може ли да кажеш кое е лъжа?

Хилядите закрити заводи, училища, читалища, здравни обекти, спортни съоръжения, инфраструктура и т.н.? Това е ли е лъжа?

Левите
Знаеш ли, че благодарение на левите политици имаме: забрана за детски труд; 40 часова работна седмица; почивни дни в края на седмицата; платен отпуск; майчинство и други подобни социални придобивки.

Левите партии са тези, които са се преборили за всичко това в началото на миналия век в капиталистическите западни държави.

Offline radk0_99

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #10094 on: 15.09.2024, 21:16:20 »
Почти цялото имущество е в било в ръцете на техните шефове, които са имали имоти, коли, пари, ценности и други.
А според теб дали е нормално нечия къща или имот да бъде иззета само защото е харесана от голям другар партизанин или партизански ятак. И този ужким борец за социализъм да тормози законните собственици само и само да получи имота им? Защото по спомени на моята баба точно това се е случило с къщата им.
А спомените на съседите на този партизанин са, че е бил пиянка задлъжнял за пиене, който е хванал гората за да не бъде преследван от закона

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10095 on: 15.09.2024, 21:18:26 »
Специално за нашия приятел от Канада (мисля, че той най-често е споменавал Куба в тази тема). А и за всички останали, които смятат, че единствено СССР са правели пропаганда

Изгледайте го цялото - много неща могат да се научат.

Частта за Куба е след 4 минута и 10 секунда. Там е обяснено как е измислена цялата пропаганда срещу Куба.

Предполагам, че ЦРУ вече са спрели с тези практики. Сигурно вече са започнали да работят морално и не си позволяват подобни неща. Няма начин да ни лъжат за скорошни или настоящи събития - Югославия, Ирак, Израел, Русия-Украйна. По тези теми всичко е истина!

(последният абзац е  ирония от моя страна)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10096 on: 15.09.2024, 21:31:09 »

Виж каква е разликата между моя пример и твоя пример? Моят пример е изразен по мирен начин и без насилие. А твоят пример е пълен с насилие и злоба.

Аз не съм убивал никого, не съм изтезавал никого, не съм изпращал никого в затвор/лагер. Моите родители не са убивали никого, не са изтезавали никого, не са изпращали никого в затвор/лагер. Моите роднини и родственици не са убивали никого, не са изтезавали никого, не са изпращали никого в затвор/лагер. Моите най-близки приятели, колеги и т.н. и (доколкото съм запознат) техните роднини и родственици не са убивали никого, не са изтезавали никого, не са изпращали никого в затвор/лагер.

Ама ти на глупав ли се правиш или наистина си? Ние искаме да те накажем профилактично, какво ни интересува че не си, така както ти искаш да ни орежеш профилактично заплатите, защото ние печелим много повече от 3000 лева. Много, много повече, защото ние сме капиталисти, ясно?

Според действащия Наказателен кодекс ...

Чудя се дали не е време да го впишат и petur1111 в Наказателния кодекс. Според немския вече щеше да е в предварителния арест или в най-добрия случай в затворено помещение с усмирителна риза и видеонаблюдение. Имам чувството че нашия НК си има сериозни пропуски по отношение на някои кръгове от обществото, и те си обикалят свободни и ръсят фантазии за нови деветосептемврийски революции...
« Last Edit: 15.09.2024, 21:37:43 by fafan »

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #10097 on: 15.09.2024, 21:38:05 »

Това е бивш директор на ЦРУ между 5 февруари 1993 и 10 януари 1995 - James Woolsey. Видеото е част от интервю по американската телевизия FOX, което е излъчено по телевизията на 16 февруари 2018 година.

Тук възниква един въпрос - господ ли е дал правото на ЦРУ да определят кое е правилно и кое не е правилно? 

И предлагам на евроатлантиците да се замислят по друг въпрос - доколко истинска е демокрацията, след като съществува тази "висша сила" - ЦРУ, която преценява как да се случват нещата?

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10098 on: 15.09.2024, 23:54:23 »
Вижте сега не трябва да се изпада и в другата крайност. Нека Петър си изказва свободно мнението. За да не го нападаме само не може да се отрече че за някои неща е прав. Наистина по соца имаше и добре направени неща и то не малко. Говорехме вече за централна гара колко по грамотно е направена през 70- те, колко по грамотно са направени кварталите от 70- те и до днес са сред най хубавите и предпочитани. За образованието от първа ръка знам че първите мигранти в САЩ се реализираха много добре през 90- те а децата им са имали знания за 2 класа по-нагоре. За обществения транспорт също Петър е прав. Беше много по уреден в голяма част от страната. Срамота е при всички възможности и при все че сме много по богати да не можем 15-20 нови вагона да купим или 20 мотриси. Тогава се поръчваха по 100- тици. Наистина имаше доста качествени хора които се реализираха много добре на запад  и в САЩ после.

Действително 90- те стандарта на живот падна много и хората на средна възраст свързват падането на режима с това, на принципа сития на гладния не вярва.

Другото да глупости...да не би тогава 100  процента да са ходили всяка година в чужбина или на море? Или 100 процента да са имаше апартамент в големите градове? Пенсионерите и тогава мизерстваха даже повече от сега. И тогава хората си бяха енергийно бедни където нямаше парно.

Относно това колко спестявали. В днешно време спестявания на хората са на най високото историческо ниво от всякога. По статистика 50 процента от хората си купуват имоти в София без ипотека. Даже повече отколкото по соц време. Сега повече млади хора си купуват имот отколкото по соц време. По соц време жилищата са били много по пренаселени от днес. Много е хубаво човек да си помни младините с хубаво, но това не отменя фактите че днес стандарта на живот в България е много по висок отколкото по соца въпреки всичко
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10099 on: 16.09.2024, 00:17:53 »
И друго.. Петър сигурно си наясно че по соца официално е имало професия клюкар- доносник, "уше" все едно селската клюкарка ама ако такъв ти напишеш клюка можело да изгориш с жилище, работа всичко.

От първа ръка ми разказа един дядо че в тяхното предприятие имало доносници които по цял ден нищо не правили. Разказа ми, че като паднал режима всички знаели кои са били такива , затворили ги в един склад в предприятието и ги пребили задето са им писали доноси. С течение на времето на човека му станало малко тъпо за тази постъпка по натам разбрал че и доносниците са били вербувани да станат такива и почти не са имали избор.

Фен на автобусите ЧАВДАР