Ivo - много ми е мъчно за тебе. Чета в този форум почти откакто съществува и знам какво ти беше мнението до не много отдавна. Много се радвах, че има млади хора като теб.
Какво стана? Позамогнал си се и вече си жертва на новата пропаганда?
На мен пък ми стана много смешно как се приемало за лукс че ходили на санаториум до Велинград или Хисар 2-3 пъти.
Никъде не съм използвал думата лукс. Луксът е порок.
Бях написал какъв е бил стандарта на пенсионерите през 80-те години, и че това е включвало редовно ходене на санаториуми/курорти. И направих съпоставка със стандарта на сегашните пенсионери.
Според теб защо в днешно време пенсионерите не могат да си позволят дори пари за автобуса до близкия град? Или ти вече нямаш обществена позиция, защото си мислиш само за себе си?
Че сега някои хора ходят всеки месец по 2-3 пъти на разходка до там
Много си прав.
Някои хора. Колко са тези хора? 10% 20% 30% от населението на България?
Е по онова време всеки пенсионер имаше възможността да ходи по 2-3 пъти годишно!
а от моята фирма даже и общаците по 2-3 пъти в годината в чужбина. Дали до Виена, в Гърция, в Египет.
Разбрахме, че работиш в баровска фирма.
Или как родителите давали пари на децата си за апартамент и това било успех. Че сега много повече сами си купуват.
1. Ставаше дума за кола.
2. Да, успех е. Но ти се правиш, че не разбираш смисъла. А именно - всички хора тогава имаха спестявания. Това беше успехът.
В днешно време колко хора имат възможност да спестяват?
апартамент ... Че сега много повече сами си купуват.
Има хора, които могат сами да извадят пари от джоба (от банковата сметка) и да купят директно апартамент?
Че защо да се взима на някой нещо който работи много да си повиши стандарта?
Защото се получава несправедливост - едни хора имат твърде много, а други трябва да взимат бърз кредит, за да пуснат децата си на училище.
мамин Пешо на който са му купили апартамент?
Въпросният апартамент е построен от държавата. И го получихме през предприятието, в което работеше съпругата ми. И вноските по заема са взимани директно от заплатата, т.е. вноските са се плащали с честен труд.
Че то много хора в днешно време взимат у нас по над 3000 лева
Колко много? 5% 10% 15% от работещите?
дори склададжиите в моята фирма с извънредните и бонусите.
Разбрахме, че работиш в баровса фирма. Ама малко хора работят в такава фирма. Не забравяй, че София, Пловдив и Варна не са България.
Мисля, че си достатъчно интелигентен, за да знаеш, че не възможно всички фирми да са баровски.
При капитализма винаги трябва да има бедни.
Няма ли са като мамин Пешо да им дадат пари за имот.
Започваш да мислиш като останалите евроатлантици. Изкривяваш думите на някого и след това ги използваш вместо разумни аргументи, които нямаш.
Аз казах, че сме получили като подарък - парите за кола. А ти го изкривяваш, че са били за апартамент. И после използваш тази изкривена информация за заяждащи се подигравки.
Но не може да отрече че сега стандарта в в пъти по висок и хората пътуват много повече. Двама работещи мъж и жена масово живеят около мен с над 5000 лева общ доход и имат нов хубав апартамент.
Гледаш само около себе си. Дори си го и написал. И забравяш, че това, което се случва в София (и още няколко от най-големите градове) не е валидно за цялата страна.
Аз познавам няколко млади семейства, живеещи в бедни градове. И двамата родители са на минимална или малко по-голяма заплата. И всичките тези семейства сега са теглили бърз кредит, за да могат да пуснат децата си на училище.
На миналата страница от темата пуснах една снимка от миналата есен на реклама за работни места в хранителен магазин от град Монтана (
https://i.ibb.co/xGHT9T0/Billa-Montana.jpg). Там не пишеше 3000 лева заплата. А пък в Монтана цената на тока е същата като в София. Цената на плановете на мобилните оператори са същите. А сега дори проверих, че цената на кубик вода е почти двойна на тази в София (София - 2,935 лева; Монтана - 4,96 лева). Цените в тази същата верига супермаркети са еднакви в София и Монтана. Ама там масово хората взимат близо до минималната заплата.
Ето ти още един пример:
https://maps.app.goo.gl/esKcRn6DDSbt74Be9 - на 30 километра по пътя от столицата. Тук живеят хора. Тези хора взимат ли 3000 лева заплата?
Аз страдам за начина на живот на всички тези хора. Смятам, че преди време и ти беше така. Но сега се вижда как алчността те е превърнала в лицемер.
Предполагам, че както другите евроатлантици и ти няма да ми отговориш.