Author Topic: Имена на метростанциите от Трети метродиаметър  (Read 33000 times)

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
Какъвто и да е мол е абсурдно за наименование на станция. "Окръжна" болница така или иначе не съществува като име от години, макар така да е останало като топоним, подобно на Плиска. Цариградско шосе също е зле, заради съществуващата станция на ИЕЦ. Най-елементарно е просто да я нарекат "Света Анна", тъй като станциите с Младост в името си са в друг диамемтър и ще стават обърквания.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Какъвто и да е мол е абсурдно за наименование на станция. "Окръжна" болница така или иначе не съществува като име от години, макар така да е останало като топоним, подобно на Плиска. Цариградско шосе също е зле, заради съществуващата станция на ИЕЦ. Най-елементарно е просто да я нарекат "Света Анна", тъй като станциите с Младост в името си са в друг диамемтър и ще стават обърквания.
Със "Света Анна" би било много дълго, защото тогава трябва да стане МБАЛ"Св.Анна"- като спирката на наземния транспорт. Защото това е цялото име на болницата. Защото иначе тая светица идва от нищото. Друг логичен вариант е "Хермес парк" - пак по аналогия със спирката в близост, или улица Йерусалим
За абсурдни имена на станции иначе примери много - Европейски съюз, Софийска света гора.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile

Гео Милев ми се струва по-точно заради улицата

Не забравяй че голямата част от трасето е под улица Гео Милев. Колкото до едноименния квартал - кръщават ги на квартали само в крайни случаи. Освен това Елисавета Багряна е много добра поетеса и заслужава да бъде популяризирана по този начин докато Гео Милев е достатъчно популярен. Станцията е между улиците Багряна и Коперник, но във Варшава вече има метростанция Centrum Nauki Kopernik, а и трябва да наблягаме на българското.

За последната станция може да се измисли някакво оригинално или както го наричаш ти, "абсурдно" име. За повечето станции направих своя избор. Единствено за Шипченския се колебая, щото има база на ЦСКА, а и Асен Йорданов е достойно име. Слатина да, звучи по-добре от Слатинска.
« Last Edit: 02.12.2023, 23:50:24 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Единствено като по-оригинално име там ми идва - Тракия - така все пак има някаква тематичност. Може би било интересно име от рода на Ботев.
А за Багряна - така както го казваш звучи даже добре.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Единствено като по-оригинално име там ми идва - Тракия - така все пак има някаква тематичност. Може би било интересно име от рода на Ботев.
А за Багряна - така както го казваш звучи даже добре.
Името Тракия вече е заето, такава метростанция ще има по бул. Владимир Вазов...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
"Окръжна" болница така или иначе не съществува като име от години, макар така да е останало като топоним, подобно на Плиска.

Хотел Плиска значи е топоним? Не съществува от години ама това не пречи спирката да си носи гордо името и на никой не му хрумва да я смени от години. В такъв случай може да се извадят и още топоними - "Попа", "Аптеката", "телефоните", и да вземат да ги слагат тях като имена на спирки и станции.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Хотел Плиска значи е топоним? Не съществува от години ама това не пречи спирката да си носи гордо името и на никой не му хрумва да я смени от години. В такъв случай може да се извадят и още топоними - "Попа", "Аптеката", "телефоните", и да вземат да ги слагат тях като имена на спирки и станции.
А какво лошо има в топонимите? Всички хора знаят за къде става дума и объркване е невъзможно.
А ако ще си говорим за топоними нима не се употребяват - "Партийния дом" и "Мавзолея"? Едното не съществува физически, а другото си смени предназначението, ама 90% от софиянци ги знаят (аз не ги употребявам, ама знам за къде се говори когато ми ги кажат) - така че не виждам лошо в топонимите особено неполитическите

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Св. Анна отдавна замени по маршрутите на наземния транспорт Окръжна болница. Тя си е най-ясното и разпознаваемо име.
Само абревиатурата УМБАЛ е неразбираема и непреводима- или "Болница Св.Анна" или само "Св. Анна ".

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Не съм чул някой да казва "Ще слизам на Св. Анна". Всички пътуват за "Окръжна".

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
За такива случаи можеше общината да се погрижи и да наименува в района улица или площад на името на изчезналия вече обект, тогава ще има и формално оправдание да се кръщават сприки и станции на тях, същото важи и за изфабрикувани наименувания като Софийска Света гора или Европейски съюз, ако отгоре има един площад Европейски съюз нещата с тези имена нямаше да изглеждат толкова нелепо.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Попа, Аптеката са по-скоро топоними за срещи. Среща на Попа е класика, ако някой не си е уговарял среща на Попа или Аптеката, значи нищо не е видял :D

За да не спорите за Окръжната и Св.Анна, въпросната станция може да я кръстим Добруджа. Имаме Мизия, скоро и Тракия, а и да продължим патриотичната вълна.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Попа, Аптеката, Окръжна, Ларгото, Гарата са неформални топоними. Даже Тримата глупаци е много по-точно име на метростанция Младост-3, Пазара - на Младост-1. На пъпа на Русе има даже Л@йното, в Търново - Пишмана и т.н. Естествено, те не може да са официални имена.

Св.Анна е най-подходящото име. Вариант може да е Димитър Моллов, за да се отдаде почит на този не толкова популярен лекар, основател на здравното дело в България и един от инициаторите за създаване на Александровска болница. По подобен начин се популяризираха Александър Малинов, Александър Балан
« Last Edit: 04.12.2023, 12:33:45 by blagun »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Пишмана не е ли официално име на квартал? Преди време съм виждал това име на една от официалните карти на Търново.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Пишмана не е ли официално име на квартал? Преди време съм виждал това име на една от официалните карти на Търново.
Официалното е Бузлуджа.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Официалното е Бузлуджа.

Виждал съм на една от старите карти Пишмана. Дори беше на латиница с диакритични знаци, нещо от сорта на žk.Pišmana. Ще я намеря и ще ти я покажа.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Попа, Аптеката са по-скоро топоними за срещи. Среща на Попа е класика, ако някой не си е уговарял среща на Попа или Аптеката, значи нищо не е видял :D

За да не спорите за Окръжната и Св.Анна, въпросната станция може да я кръстим Добруджа. Имаме Мизия, скоро и Тракия, а и да продължим патриотичната вълна.

Патриотичната вълна, особено при имена на станции на метрото, ми идва малко в повече напоследък. Ако ще взимат топоними - наблизо е и София прес, ето ви още един топоним в района.

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
В интерес на истината въпреки че прекръстиха "Света Анна" болницата, че и спирката - това не се наложи като име. Както се казва - отивам до Окръжна, така и спирката се води - Окръжна и съм сигурен,че наименоването на метростанцията така няма хич да е удачно.
Тия "патриотични" наименования - дори и Добруджа, ако щат и Етъра да я кръстят ще е по-добре- тъкмо онова площадче зад спирката може да се сдобие с някакво име 

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Улица Добруджа има обаче в София вече и е на съвсем друго място...

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Кому е нужен този кич на Тракия, при положение че станцията не е в посока Тракия?
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
За мен логично бе Мизия да е Македония, Тракия да е Мизия, а тази на Окръжна болница да се зове Тракия ! Ма кой ме пита...