Author Topic: Доставка на 8 нови влака за депо Обеля  (Read 36516 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Не знам доколко е относимо към сделаната техника, но със съвременните влакове има и софтуерни пречки, които могат да спънат нещата много повече отколкото физическите. Това, че оборудването е японско не е гаранция, че ако си купиш същото от Япония, то ще заработи в руския влак.
В БДЖ имаше (и все още има) такъв проблем с влаковете на Сименс. Искаха да сглобят един влак от здравите вагони на два счупени - един блъснат от едната страна и един изгорял от другата. Физически няма проблеми, но софтуерно не искат да работят и само Сименс могат да ги "запознаят", което рабира се струва повече от остатъчната стойност на влака и вече 10 години сглобеният здрав влак стои и чака оксижена. Дори да се намери някой, който може да ги накара да работят, има риск това да се окаже нарушение на един куп лицензи и права и никой не иска да си слага таралеж в гащите.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Каква е тази каша написана? Русич-и се експлоатират само в Русия, модернизират и ремонтират само в Русия. Много е логично да се отървем от тях колкото е възможно по-бързо. Пари едва ли ще им вземем, значи можем да ги оформим и като подарък за съюзническа и приятелска държава каквато е Украйна, както направихме и с БТР-ите и друга техника. Идеята е чудесна.
Каква е тази каша написана? Старите Русичи са на 20 години, имаме много такива влакове- не виждам какви проблеми бихме могли да имаме с поддръжката на този етап. Посочи ми поне едно място, където са изхвърлили прилични влакове на 20 години. А в Украйна едва ли биха се зарадвали много на нашия подарък, имайки предвид, както ти си написал, че тези влакове се експлоатират само в Русия и у нас и в Киев или Харков биха ги гледали като теле в железница.  :rolleyes:
« Last Edit: 26.12.2025, 09:17:01 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
В крайна сметка, както вече бях пуснал няколко поста по-нагоре, депото в Обеля има някакъв капацитет -52 влака. Дори и да оставят някои от влакове по тупиците, пак няма да могат да ги съберат. Имаше поръчка от миналата година за разширяване на депото в западната му част, така че да може да събира по 3 състава на коловоз, но не я намирам, което значи че може би е прекратена. Ако някой има информация може да сподели.
Според мен, опцията от последната поръчка за 8+8 влака ще бъде добавена и след 2-3 години ще имаме 24  Шкоди, които ще заменят поетапно някои от по-старите, но не всички.
Колкото до последните 4 немодернизирани номерни, ако искаха досега щеше да има пусната поръчка( за Шкода, например). Явно са преценили, че няма смисъл и по-добре да вземат нови влакове.
« Last Edit: 26.12.2025, 11:15:22 by mgt »

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
В крайна сметка, както вече бях пуснал няколко поста по-нагоре, депото в Обеля има някакъв капацитет -52 влака. Дори и да оставят някои от влакове по тупиците, пак няма да могат да ги съберат. Имаше поръчка от миналата година за разширяване на депото в западната му част, така че да може да събира по 3 състава на коловоз, но не я намирам, което значи че може би е прекратена. Ако някой има информация може да сподели.
Според мен, опцията от последната поръчка за 8+8 влака ще бъде добавена и след 2-3 години ще имаме 32 Шкоди, които ще заменят поетапно някои от по-старите, но не всички.
Колкото до последните 4 немодернизирани номерни, ако искаха досега щеше да има пусната поръчка( за Шкода, например). Явно са преценили, че няма смисъл и по-добре да вземат нови влакове.
Само една корекция, Шкодите ще станат 24, а не 32 след няколко години. Иначе за депото май си имаше избран изпълнител още преди година, поне това ми е останало в моите спомени. Може да се търси финансиране или нещо друго да спира започването. Иначе, моето предположение е, че ще махнат 4те не модернизирани номерни и 9те Русича без климатик и реално ще имаме подмяна на 13 влака и нови 11, което, предвид дължината на мрежата е напълно достатъчно за прилични интервали по двете основни линии и в отклоненията. Като построят отклонението до Студентски, може би там ще направят изтеглителни коловози, както се планира за Владимир Вазов и Тракия и там да настанят още няколко влака, че да запазят приличен режим на работа по 1еи и 2ри метродиаметър.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Редно е, даже много важно, поне един номерен да се запази работоспособен по исторически причини, заедно с комплект части за него, съответно трябва да се предвиди място за него в депото.

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
Според мен, опцията от последната поръчка за 8+8 влака ще бъде добавена и след 2-3 години ще имаме 32 Шкоди, които ще заменят поетапно някои от по-старите, но не всички.
Само една корекция, Шкодите ще станат 24, а не 32 след няколко години.
Правилно. Грешката е моя.  :)

Offline tauri

• Превозвач
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Има ли изолирани Русичи? При положение, че в Метрополитен има толкова много хора с претенция на инжинери могат да ги преработят. Официално сме вражеска страна за Русия така че може да си правим каквито искаме преработки на съставите. Малко на разсипия ми идва това купуване на Шкоди.
The Grand Tour

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Има ли изолирани Русичи? При положение, че в Метрополитен има толкова много хора с претенция на инжинери могат да ги преработят. Официално сме вражеска страна за Русия така че може да си правим каквито искаме преработки на съставите. Малко на разсипия ми идва това купуване на Шкоди.

Тоест предлагаш да правим ремонти в стила на трамвайните ни ремонти с баданарка и тиксо в условията на депото вместо да имаме нови качествени влакове с гаранция от производител? Интересно предложение.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Преработка в депото е трудно осъществима, нужна е модернизация в завод подобна на тази на старите номерни в Прага и Будапеща.  :rolleyes:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Може би се притесняват точно софтуерно да не стане нещо с руските влакове, защото спрат ли няма кой да ги накара да се движат. Също и тези които наскоро модернизираха. Не че 24-30 или колко там Шкоди ще стигнат, но поне ще има някакво обслужване.

Хубавото на старите е че почти всичко им е механично и може да се направи и у нас и те може да влезнат в действие ако стане нещо.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не знам доколко е относимо към сделаната техника, но със съвременните влакове има и софтуерни пречки, които могат да спънат нещата много повече отколкото физическите. Това, че оборудването е японско не е гаранция, че ако си купиш същото от Япония, то ще заработи в руския влак.

Това е често срещана практика при всички западни производители, ето напремер Алстом как го оправдава. В крайна сметка производителят единствен е отговорен за общото състояние на превозното средство и само той може да подменя компоненти, и трябва да знае по всяко време кой компонент колко е стар и колко километра е навъртял.

Редно е, даже много важно, поне един номерен да се запази работоспособен по исторически причини, заедно с комплект части за него, съответно трябва да се предвиди място за него в депото.

Не знам дали депото е най-подходящото място, там посетители могат да влизат само веднъж в годината. Много по-добре е да има някъде коловози които са видими за широката публика и музейни возила да седят на тях, нещо като това например.

.. каша ..Посочи ми поне едно място, където са изхвърлили прилични влакове на 20 години.

Разбира се, веднага ти посочвам - Берлин. Влакове GI "Gisela", произведени между 1978 и 1982 година заминават 1995 година за Пхенян. Причината - невъзможност да бъдат ремонтирани поради липса на фирмата производител, сходна причина поради която и ние ще се наложи да изхвърлим Русич-ите.
« Last Edit: 26.12.2025, 12:48:44 by fafan »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Не знам дали депото е най-подходящото място, там посетители могат да влизат само веднъж в годината. Много по-добре е да има някъде коловози които са видими за широката публика и музейни возила да седят на тях, нещо като това например.
Визирам просто запазване на влака сега, а после можем да си мечтаем много как и къде ще го показваме в депо, в музей или на къра. Ако нямаме запазен влак, няма да има какво да покажем след 20 години. Ето, сега се говори за възстановяване на София-70, 20 години след спирането им. Ако не беше запазен 174, макар и почти скелет, нямаше да има какво да се възстанови.

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
Иначе, моето предположение е, че ще махнат 4те не модернизирани номерни и 9те Русича без климатик и реално ще имаме подмяна на 13 влака и нови 11, което, предвид дължината на мрежата е напълно достатъчно за прилични интервали по двете основни линии и в отклоненията. Като построят отклонението до Студентски, може би там ще направят изтеглителни коловози, както се планира за Владимир Вазов и Тракия и там да настанят още няколко влака, че да запазят приличен режим на работа по 1еи и 2ри метродиаметър.
Доколкото аз се ориентирах в идеята по-скоро целта е увеличаване на броя работоспособни влакове на линия, защото нали уж искаха да скъсят интервала по М2. Това без допълнителни влакове няма шанс да се случи. А ако няма да го правят това за какво се наливат милиони в строежа на новата станция в Модерно предградие.
А за разширение на метрото май първо ще се случи това в Люлин. Имало вече изпълнител

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А ако няма да го правят това за какво се наливат милиони в строежа на новата станция в Модерно предградие.
Защото тя е свързана с проекта за ЖП линията отгоре и така или иначе щеше се построи.
Ако зорът беше само за разделяне на линиите, това можеше да се организира и с малко прекрояване на сегашните станции.