International forum > Global

Съвети/идеи за епичната ми разходка из Европата

(1/6) > >>

iashu:
 :crazy:

Падам си по смелите пътешествия, та за края на май месец с една девойка сме си взели следните билети:
15ти май: полет София- Милано
17ти май: полет Милано- Катовице(Полша)
19ти май: полет Лодз/Лудж(Полша)-Лондон
22ри май: влак Лондон- Париж
30ти май: полет Айндховен(Холандия)- Будапеща
31ви май: полет Будапеща- София
Като идеята ни е от Париж до Айндховен да минем за 2-3 дни и през Брюксел и/или Люксембург.
Та ще видим бая свят и ще съм благодарен на идеи във всяка насока:
Какво е интересно да се прави/види във всички тия места (едно по едно)
Какво да заснема от транспортта, че да показвам и разправям :)
Какви са изгодните варианти за транспорт (много ще сме стиснати тъй, че по- скоро: къде ще стане с автостоп и къде по- добре да ползваме влак/автобус/нещо друго... къде може да се возим и гратис  :blink: )
Какви добри идеи знаете за нощуване(в духа на денонощни компютърни клубове, couchsurfing, в краен случай евтини хостели)
Изгодни места за презареждане (определено ще пробваме китайските all you can eat buffet за да тестваме предела на човешките възможности)
От какво да внимаваме по различните места?

Както виждате голям приоритет за нас е пестеливостта. До тук сме дали под 300 лева за билети и ще се пробваме да не изхарчим много повече от тия пари, тъй че всякакви смели решения са ни добре дошли  :crazy:

Знам, че започвам обширна тема и сигурно ще разсмея много от вас с младежките си разбирания за почивка (мизерно търчане, но пък на супер яките места) но пък всеки от вас който е бил в някое от тия места ще има с какво да допринесе за оцеляването ни и току виж имате и желание и после съм благодарен и черпя на някоя форумна сбирка като дойда най- накрая :)

sofianec:
Предполагам Милано / Бергамо е първата отсечка? Бергамо е на 70 км. от Милано и трансфербуса е 17 евро на посока. Иначе самият Бергамо е също хубаво италианско градче, до там има градски автобус за под 2 евро

iashu:
Правилно предполагаш... за там явно ще разчитаме на автостоп или на влакове... Миналия път като бях в Италия и бяха ок- 2-3 евро за разходките около Венеция (от Тревизо, до Падуа... такива ми ти).
Дали има гара в Бергамо?

viktorlc:
Аз мога да ти споделя за Париж. По принцип @Локума може да допълни също.
Най-евтиния начин да пътуваш е с метрото. Проверете в сайтовете на различните музеи и атракции възможностите за безплатно влизане. Например в Лувъра е безплатно за лица под 18 години, лица на възраст м/у 18 - 25 години от ЕС, учители по изкуствата, притежатели на карта "Pass Education", безработни, хора с увреждания, като за съответното състояние трябва доказателство. Аз така влязох - само срещу лична карта, показваща, че съм от ЕС и че съм под 25 години. Направете си предварителен маршрут. Аз започнах от Лувъра, през Нотр Дам, Сорбоната, Пантеона, Люксембургските градини, Операта, оттам метро до Домът на Инвалидите, оттам Юнеско, Военното училище, Маршовите полета, Айфеловата кула, Трокадеро, Триумфалната арка, Champs-Elysees, площад Конкордия. Това го минах за ден и вярно - след това бях каталясъл. Пригответе си шишета с вода, защото по центъра е много скъпа, а покрай атракциите е направо на баснословна цена. На Париж му трябват поне 3 дни за що-годе сносно разглеждане.

T_4:
Мога да ти отговоря за Лондон. В зависимост на кое летище кацаш, имаш различни опции за транспорт. От моя опит до момента, мога да ти кажа, че автобусите на National Express са едни от най-евтините. Ако ще ги ползваш, резервирай предварително на www.nationalexpress.com - значително по-евтино е. Всички са нови и чисти, с кожен салон, климатик и тоалетна, кяото се ползва. Освен това от повече летища, мисля без Станстед, има и така наречените airport transfer, които спират директно в центъра и цената им е прилична.
Из самия Лондон може да си направите много хубава разходка около Westminster, Trafalgar Square, London Eye (гледката е нервоятна, но често се чака 1-2 часа), Tower Bridge, Tower of London и нулевия меридиан на Гринуич. Ако искаш да посетиш музей, препоръчвам Imperial War Museum, който се намира в центъра, в близост до гара Waterloo, и е безплатен.
За спане - хостелите са добър вариант, но в никакъв случай не в района на Източен Лондон (нямам никаква идея за южната част). Освен това избягвай Mile End, Stratford и околностите.
За ГТ - метрото е най-лесният начин за предвижване. Препоръчвам ви да си вземете all day pass, който мисля, че важи и за автобусите. Като цяло системата в Англия е такава, че купуването на дневен билет е значително по-евтино от единични билети. Важно е да кажете за кои зони искате карта/билет, защото това спестява пари. Като изключим червената линия, другите са ОК са пътуване, а по Metropolitan почнаха да се появяват нови влакове, така че би могъл да снимаш тях.
Зад Tower of London минава автобусна линия със стари двуетажни автобуси, но в момента не мога да се сетя за номера.
Последно, пътуването гратис е практически невъзможно, защото в метрото няма влизане, а качването в автобусите става от първата врата. Ако пък те хванат с невалиден билет, глобата е космическа, така че не си правете експерименти най-добре.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version