Маршрути > Идеи

Ученически линии

<< < (2/4) > >>

viktorlc:
Чисто към идеята – нямам претенции. Нека да се пробва. Аз съм обаче скептичен. По принцип такива автобуси се използват за места с понижена достъпност и без редовен градски транспорт – отдалечени квартали, местности, с проблемна транспортна мрежа – тесни улици с ниска товароносимост на настилката, а не центъра на града, който бъка от скоростен градски екологичен транспорт – метро, трамваи и др.

blagun:

--- Quote from: IKAR on 09.12.2020, 20:28:18 ---Сега до пети-шести клас някой ги води....
--- End quote ---
По закон до 4-ти клас трябва да бъдат придружени от възрастен човек. През 1998 дъщеря ми беше 2-ри клас и жена ми беше за 3 месеца в болница. Тогава оставях дъщеря ми на обяд да отиде или да се върне от училище с А280, който спираше пред нас и пред училището (38 ОУ на Шипка) без пресичане на улица. Въпреки това госпожата ме направи на бъзе и коприва и ме кара да подпиша декларация, че съм уведомен и го правя на своя глава.
Училищните линии се различават от конвенционалните, че се возят само ученици и като така е допустимо и ученик от 1-4 клас да ги ползва без придружител (за разлика от трамваите, автобусите и метрото). Родителят придружава детето само до качването в автобуса.
Икар, трябва също да отчетеш, че при соца до 7-ми клас всички задължително ходехме в най-близкото квартално училище, т.е. ходенето на даскало беше предимно пеша. Гимназиалните ученици и тогава, и сега си ходеха сами на училище с МГТ. Все пак повечето родители са разумни и избират за първолака си училище с добра транспортна връзка, за да може, като стане 5-7 клас, да си ходи на училище сам. Или пък близо до местоработата си, ако се чувства на стабилна позиция.

T_4:
Аз започнах да пътувам с градски транспорт до училище в четвърти клас, когато се преместихме в кв. "Хладилника", но продължих да ходя на училище в Гео Милев. Първоначално ме водеха със А120. 5-6 клас започнах да пътувам сам, но ме чакаха на спирката до вкъщи. Може би чак в седми клас започнах да пътувам сам, но по строго определени маршрути - до училище и до курсовете по математика в НПМГ.

Определено маршрутите са интересни, особено този по ул. "Цар Симеон". Надявам се да се ползват и да видим разширение на обхвата на действие на У-линиите.

Някой знае ли дали автобусите, обслужващи линиите, ще са с комбинирано разписание, т.е. ще продължават смяната си по редовна линия?

V.Peichev:
Все пак подобни училищни автобуси са по-смислени в по-отдалечени от училища райони с тесни улици и не особено добър градски транспорт, Цар Симеон е на около 200 m от Пиротска с редовен трамвай. :rolleyes:

blagun:

--- Quote from: V.Peichev on 10.12.2020, 12:05:07 ---Все пак подобни училищни автобуси са по-смислени в по-отдалечени от училища райони с тесни улици и не особено добър градски транспорт, Цар Симеон е на около 200 m от Пиротска с редовен трамвай. :rolleyes:

--- End quote ---
Може би не бях достатъчно ясен: в трамваите по Пиротска няма ученици 1-4 клас без придружители (или поне по закон не трябва да има). В предлаганите У-автобуси ще има САМО такива ученици (пише го в анонса на СО - само ученици 1-4 клас, не изобщо ученици). Т.е. У-автобусите заменят коли с родители, а не липсващи трамвайни или автобусни връзки.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version