Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 726
1
Обикновено ПВ Подуяне се счита това пред гара Подуяне, а въпросът ти е за пресичането Ботевградско шосе  - Александър Екзарх оттатък релсите. На пл. Пирдоп имаше две автогари. Междуградската по северните направления плюс Елин Пелин се помещаваше в мизерна постройка - там, където е магазинът за плочки. До нея беше началната станция на кремиковските линии. И двете се преместиха - съответно при Герена и Автогара Изток. Затова Александър Екзарх беше огъната на север за ново кръстовище с разширеното Ботевградско шосе. Другите улички са затапени. Сега може да са бунище, но като гледам бурния темп на застрояване в квартала, няма да е задълго.

2
Малка корекция  - трамвайният триъгълник беше малко западно от сегашната МС Младост 3, а не Младост 1. Оттам трите посоки: Ляпчев - на изток, Сахаров - на запад и Бъднина - на юг.
Обръщалото на нормалнорелсовия трамвай трябваше да е около МС Стадион В.Левски. Изобщо трасето съвпада с това на Метролиния 1 от Стадиона до Младост 3 - надземно от Младост до Жолио Кюри,  нататък подземно в тунела,  в който е сега метрото. При ремонта на трамвайното трасе до Дървеница във втората половина на 80-те бяха положени траверси с дупки за двете междурелсия (такива бяха положени и по Цар Борис III и също не доживяха да бъдат използвани). Разбира се, Дървеница  - Стадиона щеше също да стане нормалнорелсово. За по-нататъшна експанзия на 1435 мм към центъра имаше по-скоро идеи отколкото завършени проекти.

Нито един сантиметър от трамвайното трасе от Искърско шосе до Младост не е бил в експлоатация до пускането на трамвай 23 през 2009.

Още подробности тук: https://forum.gtsofia.info/index.php?topic=430.msg259892#msg259892

3
Въпрос: С дебитна карта билет 30+ ли се купува? При влизане във второ возило до 30 минути ще ти дръпнеш ли още 1.60 лв?

4
Разни / Re: Телевизия
« on: 22.03.2023, 23:08:56 »
Да, сега направих справка в Гугъла. Румънците наистина са имали (нещо като) цветни предавания. "Нещо като" означава 2 часа дневно програма - 1 час новини и 1 час - реч на Чаушеску. Така бяха от 1983 до 1989. На нашите съветски и български телевизори в Русе не сме ги виждали цветно, тъй като, както за много неща, те са били наопаки на останалия соцлагер - излъчвали са на PAL, а другите - на SECAM.

5
Русе / Re: Русе - обща тема
« on: 21.03.2023, 15:56:11 »
След като врътката на 18 в посока гарата по България, ПВ Волов - обратно по България - Охлюва е голяма, има два варианта - или малки електробусчета по Мальовица и надолу към Охлюва, или да тръгват от западната част на Дружба 2, после ПВ Волов - Христо Ботев - Симовата мелница - гарата. Кварталът ви е за малогабаритни возила, а ако са големи - те ще са нарядко. Разбира се - предполага се някаква система на повременно пътуване с прекачване, която е възможна, ако концесията не беше при такива примитивни условия - всеки си събира приходите от своите си возила.

6
Русе / Re: Русе - обща тема
« on: 20.03.2023, 23:35:24 »
Денивелацията е около 15 метра за дължина около 220 м, което прави наклон от около 7 %. Не е непостижимо. Според мен тази връзка би била много важна за обществения транспорт, ако я има.
Жп линията се пресича на 2 пътни възела - Охлюва и бул. Христо Ботев,  които са недалеч от Г. Делчев. И по двата има ККМ. Освен това районът около бул. Г. Делчев не е толкова интензивно населен като оста между панелните спални Дружба и Чародейка. Затова се обслужва от неинтензивни линии.
Преди нямаше и пешеходна връзка с гарата и се пресичаше през линиите, често през спрели композиции на 4 и 5 коловоз. Такава беше направена,  но е зарязана в недобро състояние.
Геологията на района около гарата не е добра - срещу нея има опасно пропадащ блок, самата гара също има проблеми, така че строителство там е практически невъзможно.
Единственото, което изглежда постижимо, е Г. Делчев да се свърже с Родина.

7
Стара София / Re: Ретро снимки
« on: 20.03.2023, 12:34:30 »
Като тръгва от километър 0, не значи, че е кой знае колко значима. Не си спомням забележителни сгради там - може би старият цирк в началото. А по онова време не беше толкова лесно и евтино да си цъкаш безцелно - купуваш филмче с 36 пози,  цъкаш, промиваш,  проявяваш,  копираш на фотохартия.

8
Или пък не са разбрали,  че трябва да се валидират във всички возила, не само в първото

9
Оказа се, че импулсите за метро на сините карти важат още - 15.03.2023. Юруш на метрото и да живее Братоев!  :D

10
Импулсите от сините карти за метрото важат ли още?

Да, периодът на ползване на старите документи е малък. В случая стратегията е - ако мине. Това с отпадането на картите за една линия не мина. Но изтичането на валидността и отпадането на десетките очевидно минаха безметежно. Този път ГЕРБ не се оля с предизборен популизъм, даже и след като е ясно, че следващият бюджет няма да е техен 

11
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 13.03.2023, 14:13:33 »
Занапред едва ли ще се отпускат много средства за дизелови автобуси. А двуетажните няма как да не са дизелови.
В Англия може да са успешни, но Ганьо умира да кибичи до вратата, ако и да пътува за 20 спирки напред. В Берлин са най-вече за радост на туристите по панорамните обиколни линии 100 и 200. А линии с малко спирки в София няма. Селските 1, 3 и 5 минават през дълги села и квартали с много спирки, до Витоша двуетажката няма шанс да издаяни и още по-малко да се спусне безопасно надолу.
За Перник, Костинброд и Елин Пелин ще са подходящи, но това вече е междуградски транспорт.

Съчлененоманията също не я разбирам. То и сега по стръмните пътища към южните села и квартали автобусите събират опашки, да не говорим за значително по-тромавите съчленени.

12
Правописната реформа от 1921 на Стамболийски опростява правописа с оглед намаляване на неграмотността на електората му. Тя е повторена през 1945. След преврата от 1923 е възстановено старото положение. Значи единият билет е от 1921-23, а другият - преди 1921 (по-вероятно заради по-ниската цена и по-предната серия) или след 1923.

13
Разни / Re: Телевизия
« on: 12.03.2023, 18:57:03 »
Развитието на втора програма на БТ беше доста разтегнато в годините. Румънците имаха втора програма още в началото на 70-те (затова пък цветна чак след 1989). Първо тръгна в София, в Русе беше за пръв път извън София в метровия обхват през 1977 (по онова време даже не всички цветни телевизори имаха дециметров обхват). Дълги години крета само с образователни програми и филми. Истинска журналистическа телевизия я направи Нери Терзиева, лека и пръст. Честотите на излъчване бяха продадени на bTV, с което се сложи край на самостоятелна втора програма на обществената телевизия (БНТ 2, 3 и 4 имат по-спомагателен характер).
Ето тук повече подробности  - https://www.predavatel.com/bg/istoriya/bt-efir2 

14
Въпросните леви завои са изпълними по съседни улици и отпадането им е резонно. Преди 15-тина години забраниха леви завои по бул. В. Левски и това облекчи кръстовищата. Дано скоро преразгледат готовата отсечка от бул. Каблешков,  че ако целият трети ринг се изпълни така, се обезсмисля идеята от бърза връзка без навлизане навътре в града.

15
От няколко дни ми прави впечатление, че форумът се зарежда много бавно. След влизането няма проблеми при смяна на темите, значи е при оторизацията. Това става и на десктоп, и на смартфон.

16
От моделите типичен за Иван Вазов е трамвай България 1300 по линия 15.
http://modeli-gt.com/bg/tramvai/1-43-t8m-301-bulgariya-1300.html

17
По А74 със сигурност се движеха Икарус 180. Чавдар 11Г5  - надали,  а А76 не е минавал по П.Ю.Тодоров преди 1975.

18
Quote
Началникът на гарата в Лариса, който бе арестуван от полицията след челен сблъсък между пътнически и товарен влак близо до града, се призна за виновен. Той заяви, че погрешка е насочил една от композицията по грешен коловоз, съобщава гръцкият телевизионен канал ERT-1.

"Направих грешка и изпратих пътническия влак по същия коловоз като товарния влак от Катерини“, е признал началникът на гарата, според полицейски източници.

Той първоначално е отрекъл вината си, като е уверил, че е натиснал бутона на автоматизирана система, която изпраща насрещните влакове на различни коловози, но тя не е сработила. Редица служители на гарата са подчертали, че началникът е виновен, защото лично не е проверил дали влакът се движи по правилния коловоз.

Телевизионният канал отбелязва, че началникът на участъка в Лариса ще се яви пред следователите в четвъртък. Срещу него е образувано наказателно дело за престъпления, свързани с нарушаване на безопасността на движението, довело до смъртта на няколко души. Предвиденото в закона наказание е от 10 години до доживотен затвор. Очаква се срещу него да бъдат образувани и наказателни дела за убийство на няколко души по непредпазливост и нанасяне на телесна повреда по непредпазливост.
По разпореждане на прокурора на Лариса - Стаматис Даскалопулос, изявлението на началника на участъка преди разследването е направено в присъствието на други магистрати поради голямата важност на разследвания случай, отбелязва каналът. По указание на Даскалопулос прокурорите ще проучват мястото на катастрофата във връзка с изготвянето на доклад за трагичния инцидент. Предстои да се установи защо двата влака са се движили с висока скорост един към друг почти половин час преди сблъсъка.

По-рано в сряда Костас Генидуниас, президент на гръцкия съюз на машинистите, заяви пред ERT-1, че сблъсъкът между пътническия и товарния влак близо до град Лариса може да е възникнал поради липсата на работеща автоматична система за контрол на трафика. По думите му нито една от автоматичните системи не работи по маршрута Атина-Солун, всичко се прави ръчно. Светофарите също не работят, иначе машинистите са щели да видят червен сигнал и да спрат влака навреме, обясни той, цитиран от "Фокус".

Два влака се сблъскаха в ранните часове на деня, в резултат на което по последни данни са загинали най-малко 40 души. В пътническия влак са пътували около 350 души. В болници са 66 души, от тях 6 са в интензивни отделения. Останалите не са пострадали, те са евакуирани с автобуси за Солун.

https://www.bgonair.bg/a/4-world/297408-nachalnikat-na-garata-v-larisa-prizna-az-pusnah-dvata-vlaka-edin-sreshtu-drug
Забелязвате, че наказанията в гръцкия НК са много сериозни - от 10 години до доживот и трудно ще се измъкне със споразумение с прокуратурата за 1 година условно.

Вчера министърът на транспорта и инфраструктурата Костас Караманлис е дал оставка (въпреки че е от една от водещите гръцки политически фамилии), която е обяснима предвид безкрайното забавяне на приключването на автоматизацията по единствената им елитна линия  Атина-Солун.

Оттук се вижда, че машинистите не са имали никакъв шанс да се видят и поне да намалят скоростта. И да виждаш насрещни фарове на двойно трасе, едва ли очакваш, че ще е на твоя коловоз, особено ако се движиш в десния коловоз. Едва ли са се спасили, Бог да ги прости...

Мислех да се возя на скоростния влак Солун-Атина, когато го пуснат, но ще предпочета друг транспорт или по-безопасно пътешествие - примерно до Афганистан. Остава и другата ми отколешна гръцка мечта - солунското метро :)

19
От клип в клюкарника  се вижда фенове на Левски как пръскат с пожарогасител в един от модернизираните номерни
https://www.facebook.com/groups/553073428573478/permalink/1355726244974855/
Трудно могат да се нарекат фенове тези, чиито цели и действия нямат нищо общо с футболната игра. По-скоро това са говеда от наркокартела ЛеФски-запад.

20
1. Тролей 2 също е движил по П.Ю.Тодоров в онези години, нали?

2. Попаднах само на този сайт за изработка на макети.
http://modeli-gt.com/bg/avtobusi/
Дали някои от автобусите или тролеите, които са показали отговарят горе-долу на търсенето?
Виждам някаква Шкода в раздела им за тролеи, но дали е Tr9?  :/


3. П.п. Попаднах на една снимка-схема на столичния транспорт от 70-те и по П.Тодоров ги дават автобуси 73 и 74. Дали е коректна?
1. ТБ2 не се е движил до Гоце Делчев. Трасето по П.Ю.Тодоров е сравнително ново. ТБ2 се движеше до Мотописта по тогавашния булевард Трайчо Китанчев, който сега е бул.България.

2. Червените Икаруси отговарят на търсенето. Тролей Шкода ТР9 не видях, а и такава не се е движила по П.Ю.Тодоров.

3. Нямам спомени за А73 да се е движил там. За повече подробности по маршрутите по години: http://trinmo.org/bg/public-transport/route-network-and-lines

Pages: [1] 2 3 ... 726