Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - burtan

Pages: [1]
1
Ето нещо от вчера:
Quote
Часовниците в метрото ще броят по нов начин от 2009 г.
от Ангел Богданов | 13 ноември

От 2009 г. електронните часовници в станциите на метрото ще показват времето, което остава до идването на следващия влак. Сега те отброяват времето, след като влакчето мине през метростанцията. Така човек трябва да прави изчисление колко остава до следващото, като погледне преди това графика на таблата на перона.
Догодина отброяването ще се промени, за да стане по-удобно за хората и да не се налагат изчисления, обясни директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Така той отговори на коментарите във форума на "Градски вестник" за начина на отброяване на времето под земята. Освен това пътуващите с метрото са недоволни от липсата на информационни табели в метроизходите. Обикновено там има две разклонения за изход, но не и табла, които да показват къде ще излезе човек или какъв тип превозни средства минават оттам. Според читатели информационните табели на пероните не са достатъчни за ориентация и често има объркали се, които трябва да платят нов билет, ако искат да преминат пак през перона.
Смятам че така ще бъде по-добре. А досега не бях чувал, някой да плати повторно билет само за да премине през перона, защото объркал страната от която е излязъл.

2
Ето нещо интересно от сайта на СО:

Кметът на София Бойко Борисов изпрати днес писма до президента на България и Върховен главнокомандващ на Българската армия Георги Първанов и министър-председателя на страната Сергей Станишев, с които поиска разрешение обходното трасе на това през кв. “Княжево” да премине през стрелбището на военното поделение в Горна баня.
   Прилагаме пълния текст на писмото на г-н Борисов:
   “Известна е изключително утежнената транспортна и екологична обстановка на бул.”Цар Борис III” в участъка от Черния кос до Софийския околовръстен път (СОП).
   Този участък се характеризира с висока концентрация на пътно-транспортни произшествия и основателно е възникнало гражданско напрежение.
   Трафикът, идващ от гр. Перник, има същия обем както трафика, идващ от АМ Тракия и АМ Хемус. Сегашното трасе през Княжево няма необходимия габарит, има голям брой кръстовища и светофари, по същото трасе минава и трамвайна линия. В този участък има големи надлъжни наклони, които са причина за пътно-транспортни произшествия.
   През следващата година ще започне изграждането на АМ Люлин, проектирана от италианската фирма СПЕА. По този проект се предвижда за 2020 г. 50% от трафика (35 000авт./денонощие), идващ от Перник към София, да мине по АМ Люлин, а останалите 50% да остане по съществуващия път през Княжево.
   По тази причина Столична община възложи на фирма „Ню ИТ & Инженеринг”ООД да се проектира обход на Княжево.
   Обходът започва от местността Черния кос, минава над жп линията, северозападно от квартал Мала Кория, югоизточно от Домус дере, през стрелбището на поделение № 34340 (Танкова бригада), пресича с подлез жп линията София-Перник, след което се включва в бул.”Петко Напетов” и достига СОП. Стойността на строителството, без отчужденията, ще бъде около 12 млн. евро. Изработването на техническия проект и изпълнение на строителството може да се извърши в срок до края на 2007г.
   Това трасе, с изключение на началните 200 м, минава през свободни терени със сравнително малки отчуждения.
   Минаването на пътя през военното поделение засяга единствено стрелбището на поделението. Стрелбището е за леко стрелково оръжие, а не за танкове и няма да се отрази на дейността на танковата бригада.
   По настоящем не съществува друга алтернатива за решаване на проблемите на Княжево.
   Разстоянието от пътен възел Даскалово до СОП (кръстовището с бул.”Цар Борис III”) по сегашния път е 15 км. Ако се мине по АМ Люлин, разстоянието Даскалово до същото кръстовище на СОП е 26 км.
   Направени са изчисления, че за трафика, идващ от Перник и търсещ Южната дъга на СОП, ще има около 740 млн. лв. транспортно-експлоатационни разходи за първите 20 години или 37 млн. лв. средногодишно. Така едногодишните транспортно - експлоатационни разходи са повече от цялата строителна стойност на обхода на Княжево. А също така ще има милиони кубически метра по-малко изгорели газове.
   
   Предвид горното, Ви моля да ни окажете съдействие за:
   
   1. Разрешете обходът на Княжево да мине през стрелбището на поделение № 34340.
   2. Министерство на регионалното развитие и благоустройството да осигури за 2007 г. средства за изготвяне на технически проект и за строителството на обхода на Княжево, които по експертна оценка възлизат на 24 млн. лв.”

3
Искам да попитам някой знае ли какво стана с въвеждането на новата система за таксуване?Нали и някакви пари от Европейската банка бяха взети за финансирането на проекта

4
Списък с ремонтите на релсовия път след 2000 г. (намерено от София 100)


Събота и неделя ще ремонтират релсовия път на трамваи номера 11 и 15
23.3.2006 г.
    Във връзка с подобряване състоянието на трамвайния релсов път, контактната и кабелната мрежи по маршрута на трамвайна линия № №11 и 15 и на основание чл.44 ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът на София надежда:
   1. Спира се трамвайното движение в участъка, от трамвайно депо "Красна поляна" до трамвайно ухо "Овча купел", за времето от 05.00 до 17.00 часа на 25 и 26.03.2006 г. (събота и неделя).
   За времето на спиране на трамвайното движение се създава
   следната временна организация на движение в ремонтния участък:
   o трамвайна линия №11 - кв."Илиянци" до депо "Красна поляна".
   След 17.00 часа движението да се възстанови по нормалния си маршрут;
   o трамвайна линия №15 - да се закрие;
   
   o Да се разкрие временна автобусна линия №11 -ТМ с маршрут: стадион "Славия" (трамвайно ухо "Овча купел) - бул."Овча купел" - бул."Никола Мушанов" - бул."Възкресение" - обратен завой на ул."Ришки проход" ( крайна станция на автобусна линия №72).
   2.3. СКГТ ще постави информационни съобщения на засегнатите спирки за извършените промени и срокът на действието им.

P.S. не знаех че има трамвай 15. Някой знае ли какъв му е маршрута?

5
http://photo.tramvaj.ru/images/baku03/517.jpg
Този трамвай от Баку доста прилича на българските мотриси. Някой знае ли правили ли сме общи разработки с бившия СССР?

6
Искам да попитам знае ли някой дали се предвижда закупуването на нови тролейбуси? Знам че темата е дискутирана в стария форум, но предлагам да я възобновим тук с оглед на евентуално настъпили промени.

Pages: [1]