Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - blagun

Pages: [1] 2 3 ... 725
1
Русе / Re: Русе - обща тема
« on: Yesterday at 15:56:11 »
След като врътката на 18 в посока гарата по България, ПВ Волов - обратно по България - Охлюва е голяма, има два варианта - или малки електробусчета по Мальовица и надолу към Охлюва, или да тръгват от западната част на Дружба 2, после ПВ Волов - Христо Ботев - Симовата мелница - гарата. Кварталът ви е за малогабаритни возила, а ако са големи - те ще са нарядко. Разбира се - предполага се някаква система на повременно пътуване с прекачване, която е възможна, ако концесията не беше при такива примитивни условия - всеки си събира приходите от своите си возила.

2
Русе / Re: Русе - обща тема
« on: 20.03.2023, 23:35:24 »
Денивелацията е около 15 метра за дължина около 220 м, което прави наклон от около 7 %. Не е непостижимо. Според мен тази връзка би била много важна за обществения транспорт, ако я има.
Жп линията се пресича на 2 пътни възела - Охлюва и бул. Христо Ботев,  които са недалеч от Г. Делчев. И по двата има ККМ. Освен това районът около бул. Г. Делчев не е толкова интензивно населен като оста между панелните спални Дружба и Чародейка. Затова се обслужва от неинтензивни линии.
Преди нямаше и пешеходна връзка с гарата и се пресичаше през линиите, често през спрели композиции на 4 и 5 коловоз. Такава беше направена,  но е зарязана в недобро състояние.
Геологията на района около гарата не е добра - срещу нея има опасно пропадащ блок, самата гара също има проблеми, така че строителство там е практически невъзможно.
Единственото, което изглежда постижимо, е Г. Делчев да се свърже с Родина.

3
Стара София / Re: Ретро снимки
« on: 20.03.2023, 12:34:30 »
Като тръгва от километър 0, не значи, че е кой знае колко значима. Не си спомням забележителни сгради там - може би старият цирк в началото. А по онова време не беше толкова лесно и евтино да си цъкаш безцелно - купуваш филмче с 36 пози,  цъкаш, промиваш,  проявяваш,  копираш на фотохартия.

4
Или пък не са разбрали,  че трябва да се валидират във всички возила, не само в първото

5
Оказа се, че импулсите за метро на сините карти важат още - 15.03.2023. Юруш на метрото и да живее Братоев!  :D

6
Импулсите от сините карти за метрото важат ли още?

Да, периодът на ползване на старите документи е малък. В случая стратегията е - ако мине. Това с отпадането на картите за една линия не мина. Но изтичането на валидността и отпадането на десетките очевидно минаха безметежно. Този път ГЕРБ не се оля с предизборен популизъм, даже и след като е ясно, че следващият бюджет няма да е техен 

7
Автобуси / Re: Автобусни дискусии
« on: 13.03.2023, 14:13:33 »
Занапред едва ли ще се отпускат много средства за дизелови автобуси. А двуетажните няма как да не са дизелови.
В Англия може да са успешни, но Ганьо умира да кибичи до вратата, ако и да пътува за 20 спирки напред. В Берлин са най-вече за радост на туристите по панорамните обиколни линии 100 и 200. А линии с малко спирки в София няма. Селските 1, 3 и 5 минават през дълги села и квартали с много спирки, до Витоша двуетажката няма шанс да издаяни и още по-малко да се спусне безопасно надолу.
За Перник, Костинброд и Елин Пелин ще са подходящи, но това вече е междуградски транспорт.

Съчлененоманията също не я разбирам. То и сега по стръмните пътища към южните села и квартали автобусите събират опашки, да не говорим за значително по-тромавите съчленени.

8
Правописната реформа от 1921 на Стамболийски опростява правописа с оглед намаляване на неграмотността на електората му. Тя е повторена през 1945. След преврата от 1923 е възстановено старото положение. Значи единият билет е от 1921-23, а другият - преди 1921 (по-вероятно заради по-ниската цена и по-предната серия) или след 1923.

9
Разни / Re: Телевизия
« on: 12.03.2023, 18:57:03 »
Развитието на втора програма на БТ беше доста разтегнато в годините. Румънците имаха втора програма още в началото на 70-те (затова пък цветна чак след 1989). Първо тръгна в София, в Русе беше за пръв път извън София в метровия обхват през 1977 (по онова време даже не всички цветни телевизори имаха дециметров обхват). Дълги години крета само с образователни програми и филми. Истинска журналистическа телевизия я направи Нери Терзиева, лека и пръст. Честотите на излъчване бяха продадени на bTV, с което се сложи край на самостоятелна втора програма на обществената телевизия (БНТ 2, 3 и 4 имат по-спомагателен характер).
Ето тук повече подробности  - https://www.predavatel.com/bg/istoriya/bt-efir2 

10
Въпросните леви завои са изпълними по съседни улици и отпадането им е резонно. Преди 15-тина години забраниха леви завои по бул. В. Левски и това облекчи кръстовищата. Дано скоро преразгледат готовата отсечка от бул. Каблешков,  че ако целият трети ринг се изпълни така, се обезсмисля идеята от бърза връзка без навлизане навътре в града.

11
От няколко дни ми прави впечатление, че форумът се зарежда много бавно. След влизането няма проблеми при смяна на темите, значи е при оторизацията. Това става и на десктоп, и на смартфон.

12
От моделите типичен за Иван Вазов е трамвай България 1300 по линия 15.
http://modeli-gt.com/bg/tramvai/1-43-t8m-301-bulgariya-1300.html

13
По А74 със сигурност се движеха Икарус 180. Чавдар 11Г5  - надали,  а А76 не е минавал по П.Ю.Тодоров преди 1975.

14
Quote
Началникът на гарата в Лариса, който бе арестуван от полицията след челен сблъсък между пътнически и товарен влак близо до града, се призна за виновен. Той заяви, че погрешка е насочил една от композицията по грешен коловоз, съобщава гръцкият телевизионен канал ERT-1.

"Направих грешка и изпратих пътническия влак по същия коловоз като товарния влак от Катерини“, е признал началникът на гарата, според полицейски източници.

Той първоначално е отрекъл вината си, като е уверил, че е натиснал бутона на автоматизирана система, която изпраща насрещните влакове на различни коловози, но тя не е сработила. Редица служители на гарата са подчертали, че началникът е виновен, защото лично не е проверил дали влакът се движи по правилния коловоз.

Телевизионният канал отбелязва, че началникът на участъка в Лариса ще се яви пред следователите в четвъртък. Срещу него е образувано наказателно дело за престъпления, свързани с нарушаване на безопасността на движението, довело до смъртта на няколко души. Предвиденото в закона наказание е от 10 години до доживотен затвор. Очаква се срещу него да бъдат образувани и наказателни дела за убийство на няколко души по непредпазливост и нанасяне на телесна повреда по непредпазливост.
По разпореждане на прокурора на Лариса - Стаматис Даскалопулос, изявлението на началника на участъка преди разследването е направено в присъствието на други магистрати поради голямата важност на разследвания случай, отбелязва каналът. По указание на Даскалопулос прокурорите ще проучват мястото на катастрофата във връзка с изготвянето на доклад за трагичния инцидент. Предстои да се установи защо двата влака са се движили с висока скорост един към друг почти половин час преди сблъсъка.

По-рано в сряда Костас Генидуниас, президент на гръцкия съюз на машинистите, заяви пред ERT-1, че сблъсъкът между пътническия и товарния влак близо до град Лариса може да е възникнал поради липсата на работеща автоматична система за контрол на трафика. По думите му нито една от автоматичните системи не работи по маршрута Атина-Солун, всичко се прави ръчно. Светофарите също не работят, иначе машинистите са щели да видят червен сигнал и да спрат влака навреме, обясни той, цитиран от "Фокус".

Два влака се сблъскаха в ранните часове на деня, в резултат на което по последни данни са загинали най-малко 40 души. В пътническия влак са пътували около 350 души. В болници са 66 души, от тях 6 са в интензивни отделения. Останалите не са пострадали, те са евакуирани с автобуси за Солун.

https://www.bgonair.bg/a/4-world/297408-nachalnikat-na-garata-v-larisa-prizna-az-pusnah-dvata-vlaka-edin-sreshtu-drug
Забелязвате, че наказанията в гръцкия НК са много сериозни - от 10 години до доживот и трудно ще се измъкне със споразумение с прокуратурата за 1 година условно.

Вчера министърът на транспорта и инфраструктурата Костас Караманлис е дал оставка (въпреки че е от една от водещите гръцки политически фамилии), която е обяснима предвид безкрайното забавяне на приключването на автоматизацията по единствената им елитна линия  Атина-Солун.

Оттук се вижда, че машинистите не са имали никакъв шанс да се видят и поне да намалят скоростта. И да виждаш насрещни фарове на двойно трасе, едва ли очакваш, че ще е на твоя коловоз, особено ако се движиш в десния коловоз. Едва ли са се спасили, Бог да ги прости...

Мислех да се возя на скоростния влак Солун-Атина, когато го пуснат, но ще предпочета друг транспорт или по-безопасно пътешествие - примерно до Афганистан. Остава и другата ми отколешна гръцка мечта - солунското метро :)

15
От клип в клюкарника  се вижда фенове на Левски как пръскат с пожарогасител в един от модернизираните номерни
https://www.facebook.com/groups/553073428573478/permalink/1355726244974855/
Трудно могат да се нарекат фенове тези, чиито цели и действия нямат нищо общо с футболната игра. По-скоро това са говеда от наркокартела ЛеФски-запад.

16
1. Тролей 2 също е движил по П.Ю.Тодоров в онези години, нали?

2. Попаднах само на този сайт за изработка на макети.
http://modeli-gt.com/bg/avtobusi/
Дали някои от автобусите или тролеите, които са показали отговарят горе-долу на търсенето?
Виждам някаква Шкода в раздела им за тролеи, но дали е Tr9?  :/


3. П.п. Попаднах на една снимка-схема на столичния транспорт от 70-те и по П.Тодоров ги дават автобуси 73 и 74. Дали е коректна?
1. ТБ2 не се е движил до Гоце Делчев. Трасето по П.Ю.Тодоров е сравнително ново. ТБ2 се движеше до Мотописта по тогавашния булевард Трайчо Китанчев, който сега е бул.България.

2. Червените Икаруси отговарят на търсенето. Тролей Шкода ТР9 не видях, а и такава не се е движила по П.Ю.Тодоров.

3. Нямам спомени за А73 да се е движил там. За повече подробности по маршрутите по години: http://trinmo.org/bg/public-transport/route-network-and-lines

17
Да, ясно, видях снимката от ПТП. В първоначалното съобщение не ставаше ясно за кой ляв завой от Величков иде реч. И тъй като този към центъра е отскоро забранен, доста вероятно е да има нарушители там. Ляв и обратен завой в другата посока е пълна глупост, тъй като може да се изпълни по околните улици.

18
Имам нужда от помощ относно това какви линии са се движели по булеварда тогава и какви модели/номера автобуси/тролейбуси?

Горе долу както сега - автобуси 74 и 76. До 1986 - автобус 283
Тролей 8 е след 1990, така че не попада в разглеждания период.
По А76 имам спомени за червени Икаруси с инвентарни номера 3138 и 3139 и регистрационни номера АМ3138 и АМ3139 - с автоматични скоростни кутии.
За формата на табелите вижте темата за табелите - изписваха се с бели цифри на фон на червен квадрат от лявата страна на голямата табела.

19
Странно защо в Търново пропускат цяла неупотребявана серия - ВтВ ****, а запълват употребяваната серия ВтА ****.
Иначе запълване е имало и в София - учебната Жигула/LADA
1200 през ноември 1984 беше с номер СА 2024, а тази серия е вървяла далеч преди първите Жигули.

20
Разни / Re: Aвтомобили
« on: 01.03.2023, 17:32:52 »
Не съм сигурен, дали Лада Спутник/Самара и Шкода Фаворит можеха да се купят от Мототехника с левове (и 1000-годишна вноска, разбира се). След 1987 получавахме от СССР и Чехословакия коли само срещу твърда валута.
В края на 1989 ми дойдоха добри пари от граждански договор за софтуер и бяхме на ръба да си вземем Москвич Алеко (или 21412 май беше). Но чисто психологически по това време беше странно да броиш към 12000 лв за Москвич. Е, броихме 4000 лв за ЗАЗ 968М + 4800 лв на новите цени за пералня Перла 05.

Pages: [1] 2 3 ... 725