Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - New_Passenger

Pages: [1] 2 3 ... 104
1
Откриването на Мега Мол през 2014 г.
2
Разни / Re: Архитектурна тема
« on: Yesterday at 18:04:50 »
Интересна презентация на улица Пиротска с богат снимков материал:
https://issuu.com/modern-city/docs/______________

3
Архивни кадри от Парижкото метро през 1982 г.Вижте целия плейлист:

4
Стара София / Re: Ретро снимки
« on: Yesterday at 12:55:46 »
А по Скобелев?

5
Стара София / Re: Ретро снимки
« on: Yesterday at 12:31:20 »
През коя година е направена тази снимка? Няма трамвай на Витоша, нито на Скобелев, но тунела вече е изграден. Трамвайното трасе не беше ли пуснато заедно с тунела под НДК?


6
Малко разведряване и смях в понеделник сутрин. Карикатура, в-к "Преса", 2012 г.


7
Разни / Re: Космонавтика
« on: Yesterday at 10:54:47 »
Там директно заспах и захърках (втори случай след Шифъра на Леонардо).

 :laugh: :fan:

В интерес на истината, подобни места често действат приспивателно.
Във варненския планетариум Николай Коперник не съм ходил. Може би защото в годините когато работейки в туристическия бранш прекарвах много време във Варна, астрономията беше тотално излязла от мода и никой дори не е споменавал този планетариум. Сега времената са други, дори канят професори по астрофизика в сутрешния блок на БНТ "Сто процента будни".
На който му се гледат истински звезди, столичната Обсерватория, построена още по-миналия век, често прави мероприятия с телескопи.

8
Разни / Re: Космонавтика
« on: 21.04.2024, 10:58:12 »
В София все още няма голям планетариум. Този в Музейко има само 15 места. Има още един в Топлоцентралата, но и там капацитета е 15 места. Трябваше в самия конкурс за Топлоцентралата да предвидят планетариум с поне 50 места. Сградата е достатъчно голяма. Друго възможно място е нейде в Техпарка. Тематично се вписва, а метрото ще допринесе за популяризирането му.

9
Разни / Re: Космонавтика
« on: 21.04.2024, 08:53:25 »

Не знам дали сред днешното поколение науката е демоде, но Cité des sciences в Париж е много популярно място, дори сред ученици и деца в предучилищна възраст. Там има планетариум, както и постоянна авиокосмическа изложба. Има и пана посветени на историята на овладяването на космоса - Юрий Гагарин, Валентина Терешкова, Нийл Армстронг и Едуин Олдрин и т.н.https://www.esa.int/About_Us/Exhibitions/Mission_Spatiale_arrives_at_the_Cite_des_sciences_et_de_l_industrie_in_Paris

10
Може би. Н2 не обхваща добре Лозенец, трябва да се пренасочи по Черни връх към Кутев.

11
В Париж има специализирано метро за Летището, наричат го LISA - Liaison Interne Satellite Aérogare.


12
Това е добре, но без нощния транспорт какво да правиш, с таксиджийски истории ли да се занимаваш? Ако осигуряват фирмен транспорт или пари за таксита, да, но ако не го осигуряват...

13
Кой го ползва всъщност? Ако си семеен човек с работно време до 17-18 ч. кога ще се возиш? Рядко, нали? Или дори в изключителни случаи. В Берлин нощния транспорт го ползват предимно туристи и клабъри, дето обикалят нощни клубове. Други? Семейни с деца, жилища и коли на изплащане?

14

Не разбирам защо за летището трябва да има обезателно, ексклузивно и задължително само летищна линия, която да не може да се ползва и за вътрешноградски превоз.

Няма ли в Берлин летищни линии? Със сигурност има. В Париж има няколко специализирани линии които са удобни за някои гари или Дисниленда. Или бързото метро RER.
Метрото от Летище София е удобно за много дестинации, да речем, Люлин, Младост. Иначе, на Летището може да има и обикновени линии, стига да са ефективни и да не създават излишен трафик. Някогашната маршрутка 30 си беше направо панорамна - да стигнеш от Летището до Филиповци без прекачване като по пътя можеш да разгледаш Цариградско, Дондуков, Стамболийски.
Връзката НБУ-Щурград едно време се осъществяваше с маршрутки, особено 27. Ако трамваят по Каблешков стане реалност, може да мине в близост до НБУ, но това вече е една друга тема.

15
Разни / Re: Кварталите на София
« on: 19.04.2024, 17:36:34 »
То се знае че пропиляваме всички шансове и вместо това се сблъскваме с дивия капитализъм. Някои сигурно живеят в паралелна вселена. Робски ипотечни условия.

В Младост бих си купил жилище само там където има малка вероятност да се застрои. Струва ми се, че в Младост 2 между Малинов и Парк 100 години София, положението е сигурно и пространствата ще останат. В другия край на микрорайона обаче, направо изникна нов квартал, който фактически е до самото дере. На тази снимка от 1998 г. се виждат незастроените тогава площи + насладете се и на някогашната визия на РУМа:
16
Благодаря, разглеждал съм ги. Просто се интересувах дали авторът е снимал други интересни неща по темата. Конкретно от агломерацията Несебър-Слънчев бряг ме интересува всичко - автобуси, маршрути, спирки, спиркознаци.
На спиркознака на Какао бийч все още се вижда старото име Фрегата, въпреки че е пребоядисан.

17
Разни / Re: Космонавтика
« on: 19.04.2024, 17:07:26 »
Добре, този спътник само за гледане на ТВ ли го ползваш или търсиш контакт с извънземни цивилизации?

18
Разни / Re: Кварталите на София
« on: 18.04.2024, 21:57:15 »
Ако сумата е голяма - само по банков път.

19
Разни / Re: Кварталите на София
« on: 18.04.2024, 21:02:45 »
Има много хора, които плащат в брой и не се занимават с банки.

За апартамент в брой????

20
Да, на Витошка беше пълно с пешеходци и преди да я направят пешеходна. stankos по-скоро има предвид, че ще закрият някоя друга трамвайна линия в центъра за да направят още пешеходни улици.

Няма ли сега трамваи от почти всички краища на София? Люлин, Обеля, Орландовци, Илиянци, Дружба, Враждебна, Княжево, Борово. Само в Младост все още няма трамвай. Или имаш предвид трамваи които да свързват 2 различни краища на София?

Pages: [1] 2 3 ... 104