Author Topic: Витоша  (Read 261375 times)

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Витоша
« Reply #880 on: 30.08.2022, 12:15:55 »
В другия форум са писали, че кабинковият няма да работи до края на годината, разбирай до края на зимния сезон...

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #881 on: 30.08.2022, 14:49:14 »
В неделя минах точно под Симеоновския лифт и си помислих, че почва все повече да прилича на електрически далекопровод без никакви кабинки с месеци.
Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #882 on: 30.08.2022, 16:19:27 »
Съмнявам се да му има нещо, просто не искат да го пускат. На тия цени се върти празен, а сега има 66 и в работни дни.
Последните няколко пъти се качих на лифта само заради самия лифт и други будали не видях нито нагоре, нито надолу.

Предполагам, че са намерили или добавили вратичка в приватизационния договор и за формалното му изпълнение е достатъчно някакъв лифт да се завърти, ако ще и за един ден само и са избрали най-малкия и най-безполезен.
« Last Edit: 30.08.2022, 16:22:18 by bdz43r »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #883 on: 30.08.2022, 17:05:12 »
Не помня в договора да има изискване лифтовете да работят. Пишеше само да запазят определен брой работни места, които намаляват всяка година с по 1-2. Между другото, на Алеко една от кабинките с номер 35 са я сложили отпред и се ползва като беседка.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #884 on: 30.08.2022, 20:02:19 »
Съмнявам се да му има нещо, просто не искат да го пускат. На тия цени се върти празен, а сега има 66 и в работни дни.
Последните няколко пъти се качих на лифта само заради самия лифт и други будали не видях нито нагоре, нито надолу.

Тогава от какъв зор качиха специални цени и пакети за летния сезон още преди месец и конкретно за кабинковия лифт даже сложиха цена от 4 до 5 станция, където години наред отказваха да качват и се разправяха с всеки който се опитваше да се качи там и не искаха да пускат никой там да се качва? После седмици наред държат това съобщение на сайта си все едно ще пуснат лифтовете едва ли не утре и накрая нищо. Комуникацията им с клиентите е безумнa, не знам как да го коментирам това  :neznam: Ако наистина и технически лифта е изправен, а не го пускат по някаква причина да пестят пари вече граничи с дебилизъм такова поведение.
« Last Edit: 30.08.2022, 20:38:22 by fafan »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #885 on: 30.08.2022, 20:30:34 »
Не е по-малко дебилизъм от пускането на долно Лале, което е от никъде за никъде с обявление от предния ден.
По принцип основна цел на Витоша Ски е Витоша да НЕ е достъпна планина и друг да е крив за това. Иначе кабинката щеше да е на цената на 66 и да качва велосипеди, от което щеше да е ако не на печелба, то поне не на огромна загуба от това, че 12,5 км въже се върти за двама човека.

Спекулативно е, но такова поведение предполага, че целта е софиянци насила да ходят на Боровец и Банско, където да си оставят парите за спане, храна и целодневна карта, вместо да се качат на Витоша след работа за 2-3 часа.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #886 on: 30.08.2022, 20:44:09 »
Спекулативно е, но такова поведение предполага, че целта е софиянци насила да ходят на Боровец и Банско, където да си оставят парите за спане, храна и целодневна карта, вместо да се качат на Витоша след работа за 2-3 часа.

През зимата - може би. Но през летния сезон Боровец и още по-малко Банско не са никаква алтернатива за софиянци. Ако въртяха лифта през уикенда и например заедно с него отваряха и ресторантите си горе сигурно щяха да припечелват по някой лев, все пак на горната станция имат бар и отделно ресторант с 250 места, от билети ясно няма как да печелят при конкуренцията на автомобилите и 66. Явно обаче печеленето на пари за тях не е от значение, странна частна фирма която не цели печалба и оборот.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #887 on: 30.08.2022, 20:52:12 »
През лятото на Банско не толкова, но на Боровец има значително количество велосипедисти, почти всичките от София. Лятната карта е 50 лв и съм чакал на опашка на касата.
При работещ лифт на Витоша с цена 2-3 лв няма да отида на Боровец, а ще се кача два пъти до Алеко след обяд и то без да се съобразявам с разписанието на 66 и да се чудя дали ще се класирам за място на 9-местната стойка.

Печеленето на пари е в основата на всичко, просто не е по най-очевидния начин. Дори не е задължително да е само от оборот или билети.

Offline New_Passenger

• Наистина съм луд
  • Експресивен експрес
    • View Profile
« Reply #888 on: 06.09.2022, 15:25:18 »
Работи ли лифта Симеоново-Алеко сега? От четвъртък до неделя?
Софийско метро, стари карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Софийско метро, хартиени карти - https://drive.google.com/drive/folders/1C7va0Idce58r2Mv2VTFwl2z5hi5PDlB6?usp=sharing

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #889 on: 06.09.2022, 15:32:13 »

Не, и явно няма да тръгне скоро.

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #890 on: 06.09.2022, 22:42:58 »

Не, до края на годината няма да работи.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #891 on: 07.09.2022, 12:32:58 »
Той по принцип така "работи", че когато за последно като минавах под него и видях кабинки, се стреснах, че има лифт. Май някъде пролетта беше. Демек бях почнал да го възприемам като електрически кабел над Симеоновско.
Между другото аз никога не съм се качвал на туй нещо. Само като си представя как трябва да минавам по околовръстното за да стигна и да се кача, съчетано с парите и предпочитам да го погледам отдолу.
А аз на кабинков лифт не съм се качвал по принцип. Лифтове съм ползвал преди много години на Пампорово и от дете мечтая да пробвам кабинков. Обаче то изпълнява всички изисквания да те накара да се откажеш. Май докато работеше се намираха самолетни билети до Италия на същата цена като за лифта. Че как да искаш да ги дадеш?!
« Last Edit: 07.09.2022, 12:35:05 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #892 on: 07.09.2022, 12:44:29 »
Лифта си беше много хубав, преди да стане частен аз го ползвах поне 2-3 пъти в месеца. Работеше си всеки ден, мисля че без четвъртък когато се правеше профилактика. Събота и неделя ставаха опашки и се чакаше по половин час, този лифт беше много натоварен, лятото през седмицата понякога също ставаха опашки. Откакто стана частен започна постоянно да запада и не съм го ползвал. А като гледам около мен хората, повечето откакто стана частен също не са го ползвали.

Някак си на частник в пътническия транспорт не може да се разчита, не е сигурно, нито знаеш как го поддържа, нито дали работи или не като отидеш в посочените часове нито нищо. А преди даваха информация за лифта още на спирката в Хладилника и Дървеница, ако лифта не работеше предупреждаваха и не пускаха 122 и 123, ако се съберат повече пътници пускаха допълнителни автобуси, при авария пускаха още автобуси до алеко. Организацията беше в пъти по-добра от на частника.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #893 on: 07.09.2022, 12:45:35 »
...от дете мечтая да пробвам кабинков.
Само като си представя как трябва да минавам по околовръстното...
Това в цялост беше "Исках, но нямах желание".

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #894 on: 07.09.2022, 14:03:35 »
Лифта си беше много хубав, преди да стане частен аз го ползвах поне 2-3 пъти в месеца. Работеше си всеки ден, мисля че без четвъртък когато се правеше профилактика. Събота и неделя ставаха опашки и се чакаше по половин час, този лифт беше много натоварен, лятото през седмицата понякога също ставаха опашки. Откакто стана частен започна постоянно да запада и не съм го ползвал. А като гледам около мен хората, повечето откакто стана частен също не са го ползвали.

Някак си на частник в пътническия транспорт не може да се разчита, не е сигурно, нито знаеш как го поддържа, нито дали работи или не като отидеш в посочените часове нито нищо. А преди даваха информация за лифта още на спирката в Хладилника и Дървеница, ако лифта не работеше предупреждаваха и не пускаха 122 и 123, ако се съберат повече пътници пускаха допълнителни автобуси, при авария пускаха още автобуси до алеко. Организацията беше в пъти по-добра от на частника.

Нищо чудно че ставаха опашки, поне веднъж в месеца можеше да се качиш с картата за градски транспорт безплатно, или даже беше два пъти в месеца? В момента цените са абсолютно нереални, не може лифта да струва 15 лева. То и затова няма никой и закономерно им излиза по-евтино да го обявят за повреден и да не го пуснат изобщо цяло лято.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #895 on: 07.09.2022, 14:30:08 »
...от дете мечтая да пробвам кабинков.
Само като си представя как трябва да минавам по околовръстното...
Това в цялост беше "Исках, но нямах желание".

Аз не обичам да правя неща, които да са супер измъчени и струващи високи разходи. Не от стиснатост, а просто защото е вид прахосничество. Поради същата причина не съм и пътувал в чужбина. Не съм имал работа, която да свърша там, за да ми оправдае разходите. А хвърлянето на пари за туризъм, аз не усещам като почивка за себе си. Поради тази причина не ходя на море и планина последните години. На море не ходя - щото 20 години съм живял до морето и каквото съм искал съм си взел. По същата причина сега всеки ден ходя из Витоша - за да нямам нужда да ходя на планина щото си я имам. Просто класическа форма на туризъм няма развита в мен като нужда.
Дали ми се карат ски, може да се запита някой? И ски не ми се карат. През 1986-та изкарах 3 месеца с гипсиран крак. Един месец от тях лежах в травматологията на Смолян. И от тогава нямам никакво желание.
Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #896 on: 18.10.2022, 18:23:02 »
Тествах най-после и аз превоза на велосипеди с 66. Каишките на стойките са неизползваеми вече, но и никой не ги ползва така или иначе, защото велосипедите влизат достатъчно сигурно. Единствено е рисковано, че невързаният велосипед може да се окаже по-предпочетен от евентуален крадец, особено ако е най-външен, затова вероятно следващия път бих си взел своя каишка или ластик за багаж.
Учудващо за мен, автобусът се напълни въпреки работния ден и след Драгалевци имаше само 5-6 празни места, а преди това даже и правостоящи.

Въпреки скептицизма тук, услугата се ползва активно и на почти всеки курс има по няколко велосипеда. В моя случай общо 6, а вчера видях един с 4.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #897 on: 19.10.2022, 00:41:30 »
Потвърждавам! И аз напоследък се качвам през седмицата на Витоша, и добро впечатление ми прави че автобусите са пълни, а багажниците за велосипеди също се използват на макс. Няколко пъти чувам и коментари, на ползващи услугата че са много доволни. Бих казал отлична идея за насърчаване спорта и активностите навън, на умързеливилото се население.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline New_Passenger

• Наистина съм луд
  • Експресивен експрес
    • View Profile
« Reply #898 on: 13.11.2022, 18:25:59 »
Откога при х-л "Морени" има кабинка 223?

Софийско метро, стари карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Софийско метро, хартиени карти - https://drive.google.com/drive/folders/1C7va0Idce58r2Mv2VTFwl2z5hi5PDlB6?usp=sharing

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #899 on: 13.11.2022, 21:48:01 »
И при хижа Алеко има свалена една и се ползва за беседка, в София също има 2-3.