Author Topic: Недобросъвестни шофьори и ватмани  (Read 1036964 times)

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Недобросъвестни шофьори и ватмани
« Reply #6780 on: 08.03.2023, 17:08:04 »
  Пресен пример от днес, преди 10 минути: чаках на автостанция Илиенци А 29, курсът, който тръгва в посока Балша в 16:46. Автобусът е 7041. Бях на спирката по - рано с 3 минути. Шофьорът беше затворил вратите, а вътре имаше пътник. Стана 16:46 и въпреки, че бях до втора врата, шофьорът потегли със затворени врати. Приближих се до движещият се автобус и помахах. Все пак накрая ми отвори и беше много учуден, че съм искал да се кача в автобуса, след като съм стоял на спирката!!! Разбирате ли за каква наглост и лошотия става дума?!!  На въпроса ми защо не е отворил вратите, каза да съм се успокоял и че чакал системата да зареди!!! Да подчертая, дори при тази меко казано неприятна ситуация, не съм повишил тон и не съм употребил нито една обидна дума. Недоумявам защо трябваше да се случи това... Междувременно ще напиша една хубава жалба по този случай, с надеждата, че това незаслужено с нищо зло ще бъде наказано... Нищо прекалено, но всичко докрай!
« Last Edit: 08.03.2023, 17:56:59 by София 100 »
Винаги, когато се яви трудност - в живота, или в работата ми, си припомням индийската пословица:
"Трябва търпение и труд, за да се превърне черничевият лист в коприна"

Елисавета Багряна

Всичко има своето време, и ако то е изминало без резултат, няма смисъл  от късното случване.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6781 on: 08.03.2023, 17:45:38 »
Подобно поведение на шофьора е абсолютно недопустимо - вратите трябва да са отворени до часа на тръгване или евентуално поне да е възможно отварянето им от пътниците с бутон отвън за превозни средства с подобна опция. Още повече, че 29 е рядка линия без задръствания с прилични почивки.  :help:

Offline Mizchiev_Dev

• Писател
  • **
    • View Profile
« Reply #6782 on: 10.03.2023, 16:48:23 »
Току що 1619 по тб4 не спря на спирка 2069 ул. Обиколна, въпреки че имаше хора, които искаха да се качат и бяха принудени да чакат нови 17 минути 4ката... Може да е нареждане от диспечер не съм сигурен... Беше с табели за 4 Хаджи Димитър

Offline HST

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6783 on: 10.03.2023, 16:54:38 »
Ако е бил празен, най-вероятно точно нареждане е причината

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #6784 on: 13.03.2023, 20:11:07 »
Един от мановете по 78 току що мина на чисто червено с висока скорост и надути тромби на кръстовището на Владимир Вазов и ул. Острово. Хвала за такива шофьори.  :fan:

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #6785 on: 13.03.2023, 21:16:26 »
С риск да бъда оплют , ще кажа , че минаването на червено от страна на МГТ е нещо нормално. Ако се бил засилил , по -добре да мине отколкото да набива спирачки и вътре хората да се издушат.
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline HST

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #6786 on: 13.03.2023, 21:23:07 »
Така е, ама ако стане беля, това няма да "мине"...

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #6787 on: 14.03.2023, 00:38:01 »
С риск да бъда оплют , ще кажа , че минаването на червено от страна на МГТ е нещо нормално. Ако се бил засилил , по -добре да мине отколкото да набива спирачки и вътре хората да се издушат.

Ами рискува, сега понеси последиците. Аз лично много се надявам никога да не возиш пътници.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #6788 on: 14.03.2023, 00:51:24 »
Ако се бил засилил , по -добре да мине отколкото да набива спирачки и вътре хората да се издушат.
По-добре от чия гледна точка? Ако стане беля със загинали, ти навит ли си да му излежиш присъдата?

Хубаво е, че си схванал, че водачът на автобус отговаря за пътниците, ама отговаря и за външния свят. Ако утрепе няколко души извън автобуса, това че на пътниците нищо им няма, няма да му помогне... особено, ако се е бил "засилил", понеже щом не е могъл да спре безопасно преди да светне червено, значи е прекалил със засилката.
« Last Edit: 14.03.2023, 00:55:54 by bdz43r »

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
    • View Profile
« Reply #6789 on: 14.03.2023, 07:33:35 »
Вижте , вече няма мигащо зелено и като видиш , че светва жълто вече е късно да спреш, по-добре да минеш, а и има междинно време между фазите на светофара.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6790 on: 14.03.2023, 07:52:58 »
Докато навлизането на жълто е по някакъв начин оправдано, то навлизането на червено няма никакво оправдание!

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
    • View Profile
« Reply #6791 on: 14.03.2023, 09:12:00 »
Напротив , за всичко има оправдание. Автобуса не спира така, както ще спре леката кола. Всичко е строго индивидуално от ситуацията, - движиш се с ~50 км/ч, светва жълто , на 50-100 метра от стоп линията си . Време за разсъждаване - 0,2 от секундата. Или минаваш , или биеш спирачки с риск да се пребие някой вътре.

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #6792 on: 14.03.2023, 09:15:30 »
Червеното беше светнало много преди да наближи стоп линията, не разбрах каква му беше целта при положение че на спирката влезе на -3.  :neznam:

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #6793 on: 14.03.2023, 10:07:32 »
Напротив , за всичко има оправдание. Автобуса не спира така, както ще спре леката кола. Всичко е строго индивидуално от ситуацията, - движиш се с ~50 км/ч, светва жълто , на 50-100 метра от стоп линията си . Време за разсъждаване - 0,2 от секундата. Или минаваш , или биеш спирачки с риск да се пребие някой вътре.

Изобщо не се кара така и изобщо не се разсъждава така, като се кара. Запиши се на курс например за водач на камион. Като караш нещо толкова тежко, хеле пък автобус с пътници, не може да караш така, че като стигнеш до кръстовището, превозното средство да не ти е под контрол, трябва да се мисли предварително какво може да стане и да не се допуска, а не юруш с 50 и като се стигне до кръстовището - каквото стане. Стотиците катастрофи в София всеки ден са именно с така разсъждаващи (или изобщо не мислещи) пишман-шофьори.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #6794 on: 14.03.2023, 10:30:32 »
Значи няма да се движиш с 50 км/ч, а с колкото е необходимо, за да можеш, ако светне жълто, да спреш преди да стане червено без да пребиеш пътниците. 50 км/ч е максимална скорост, а не задължителна. Като водач на нещо, което спира трудно, ти си длъжен да съобразяваш това и да караш по-бавно, там, където може да ти се наложи да спираш. За съжаление много хора разбират това чак в съдебната зала като обвиняеми...

И за 0,2 секунди никой не може да реагира, още по-малко да разсъждава. Най-бързо реагиращите успяват за около 0,5 сек и то ако следят много внимателно ситуацията и очакват това, на което реагират. Стандартната реакция се приема около 1 сек.
« Last Edit: 14.03.2023, 11:50:37 by bdz43r »

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #6795 on: 14.03.2023, 16:58:35 »
Днес геният зад волана на 3317 по 404 малко преди 14ч направи следната поредица от удивителни за "професионален" шофьор идиотщини, при всяка от които можеше да има пострадали. Автобусът приближава спирката улица Обиколна, посока АП Дружба, кара, влачейки се с двайсетина километра в час, в средна лента. Излишно е да пояснявам, че за да спре на спирката все пак е логично да се престрои в дясната лента. В дясната лента обаче има учебен автомобил, също наближаващ пешеходната. Та геният с автобуса първо реши да изпревари учебния автомобил ВЪРХУ пешеходната пътека, но не видя, че идват пешеходци отдясно. Първо за една бройка не удари хората, от чиста идиотия. След което се опита да завие ПРЕЗ учебния автомобил, псувайки като ром, разтоварващ контейнер. Да караш с двайсет километра в час и все пак едновременно да създадеш опасност от ПТП, от паднали пътници в рейса и най-вече да се опиташ да прегазиш хора на пешеходна пътека, и това едновременно - според мен трябва да си рядко добър шофьор със страхотни умения и желязна психика...
« Last Edit: 14.03.2023, 17:06:48 by The Freshmaker »
С такива фенове на софийския градски транспорт нито врагове, нито ЦГМ, нито Фандъкова му трябват...

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6796 on: 15.03.2023, 09:14:06 »

Ако по някакъв начин си се сдобил със свидетелство за управление на МПС ходи и го върни в КАТ преди да си затрил някого! С най-добри чувства ти го казвам, че после ще е късно!

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6797 on: 16.03.2023, 09:34:32 »
Очевидно едно нещо ти убягва, въпреки че си геврекчия и въпреки,че явно прекарваш много време по кабините на геврекчиите. И това,че шофьорите трябва да преценяват обстановката и това дали карат нещо, което тежи 1, 15 или 30 тона. Когато караш дръгливия Ман по 78, на който не се знае кога ще му откажат спирачките или ще се случи нещо друго, караш го по-внимателно. Обаче ти и твоите приятели по автобусите явно сте си геврекчии, а не сте шофьори. Постоянно рискуваш да бъдеш оплют, но не преставаш с малоумните разсъждения. Ами ще продалжаваш да бъдеш оплюван  :)

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #6798 on: 16.03.2023, 10:18:15 »
Ами ще продЪлжаваш да бъдеш оплюван  :)

То в тоя форум най обичат да плюват. Точно така както пациенти плюват и бият доктори....... Все едно съдии, прокурори, и полиция да са само от прости цигани...........
Свобода за Украйна !

Offline Whatnow14

• Маниак
    • View Profile
« Reply #6799 on: 16.03.2023, 20:18:18 »
3147 - не знам за вас, ама аз си мисля, че не е окей при интервал 25 минути да караш на -3 и да не спираш по спирките, за да хванеш зелен светофар и да излезеш на още по-голям аванс...