Author Topic: Железопътна инфраструктура  (Read 329639 times)

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Железопътна инфраструктура
« Reply #980 on: 17.08.2021, 20:02:35 »
Има проблем с липсата на свободни терени за жп трасета и гари. Сигурно ще е по-евтино да ги построят в морето, отколкото на сушата.
Иначе би било добре да има скоростен влак между Варна и Бургас, на север от Варна също би бил полезен, но надали ще се случи скоро.
То бърз няма, ти скоростен искаш :) Едно Дезиро като бърз влак би го взимал за около 3-3:15 часа, ако се оптимизира и това определено ще е конкурентно на автобусите при 2 курса в посока на ден. Просто желание няма.,
Мисълта ми беше за скоростен по ново трасе през Слънчака и Старо Оряхово, а не през Карнобат. 8)

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #981 on: 18.08.2021, 12:16:15 »
Знам :) Моята пък беше, че щом нямат желание за бърз влак по съществуващо трасе, няма как и да си мечтаем за ново трасе.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #982 on: 18.08.2021, 18:33:18 »
Някой знае ли докога се очаква да продължи автобусът по девета главна линия :?
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #983 on: 26.08.2021, 01:36:34 »
„Ha cъopъжeниeтo нe e пpaвeн ĸaпитaлeн peмoнт близo oт 50 гoдини и тexничecĸoтo мy cъcтoяниe нe oтгoвapяшe нa изиcĸвaниятa“, ĸoмeнтиpa тpaнcпopтният миниcтъp Гeopги Toдopoв пpи инcпeĸциятa изпълнeниeтo нa двaтa oбeĸтa.

„Πpи peмoнтa нa тyнeлa нaпълнo възcтaнoвиxмe и зaпaзиxмe poмбoиднaтa ĸoнтaĸтнa мpeжa, ĸoятo e инcтaлиpaнa caмo тyĸ в цялaтa жп мpeжa нa cтpaнaтa. Изпoлзвaли cмe бeзвинтoвo cĸpeплeниe нa жп линиитe, ĸoeтo пoзвoлявa пo-бъpзoтo им възcтaнoвявaнe, aĸo тoвa ce нaлoжи“, зaяви зaмecтниĸ-гeнepaлният диpeĸтop нa HK „Жeлeзoпътнa инфpacтpyĸтypa“ Биcep Mинчeв пo вpeмe нa инcпeĸциятa.

Cъглacнo пpoeĸтa e пoднoвeн изцялo 5 812 м жeлeзeн път c yĸpeпвaнe нa зeмнoтo плaтнo, изгpaдeни ca oтвoднитeлни cъopъжeния и e изпълнeнa чacтичнa xидpoизoлaция нa тyнeлнaтa ĸoнcтpyĸция. Извъpшeнa e цялocтнa пoдмянa нa eлeмeнтитe нa ĸoнтaĸтнaтa мpeжa в yчacтъĸa, изгpaдeнo e ocвeтлeниe нa тyнeлa, ĸaĸтo и видeoнaблюдeниe нa двaтa пopтaлa.

Kъм мoмeнтa ce oчaĸвa нaзнaчaвaнeтo нa ĸoмиcия зa пoдпиcвaнeтo нa Koнcтaтивeн aĸт зa ycтaнoвявaнe гoднocттa зa пpиeмaнe нa cтpoeжa. Cтoйнocттa нa дoгoвopa e мaлĸo нaд 29 млн. лв. c ДДC.

https://www.economic.bg/bg/a/view/zavyrshi-modernizacijata-na-koznica-i-jp-gara-koprivshtica?fbclid=IwAR1DNv6p_Svc3THLU0JMXethHSYipN2jdI0t1hjzKXNxgt1rhab6-ZkxD7E

Та в този ред на мисли имам един въпрос, какво представлява тази ромбоидна контактна мрежа?
За трамвайния транспорт!!!!!

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #984 on: 26.08.2021, 09:41:00 »
Та в този ред на мисли имам един въпрос, какво представлява тази ромбоидна контактна мрежа?
Два паралелни контактни проводника, окачени с противоположен зиг-заг. По дължина наподобяват наредени един след друг ромбове.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #985 on: 26.08.2021, 10:26:22 »
Ограничението в тунела колко ще бъде сега след ремонта?
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #986 on: 26.08.2021, 10:36:51 »
В момента е 80, но мисля че трябва да стане 100.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #987 on: 26.08.2021, 10:41:11 »
Няма да е зле. Ще се спестят около 10 минути, спрямо положението отпреди ремонта.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline eco_power

• Запален по ГТ
  • URBAN ECOLOGY
    • View Profile
    • Email
« Reply #988 on: 26.08.2021, 22:18:32 »
Няма да е зле. Ще се спестят около 10 минути, спрямо положението отпреди ремонта.
Понеже пътувам по-често по 3-та и ми прави впечатление, че тунелът вече доста успешно върши работа за "топене" на закъснения.
« Last Edit: 27.08.2021, 23:10:47 by eco_power »

• View Profile
    • Email
« Reply #989 on: 14.09.2021, 12:11:40 »
В момента ПВ 30143 го показва с маршрут Тъжа - Бургас и е "Трансбордиране с автобус". Иконката му се намира в гара Карлово.
БВ 3622 го показва с маршрут Бургас - Тъжа и е "Трансбордиране с автобус". Иконката му се намира на спирка Осетеново.
Някой има ли информация за причината? :neznam:

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #990 on: 14.09.2021, 12:56:00 »
Еми имат си някакъв бъг, когато влакът включва трансбордиране с автобус и там на радара не покзва вярно. За повече информация може да пишеш на bdz@bdz.bg
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #991 on: 14.09.2021, 13:23:15 »
Явно има ремонти по трета линия, които обаче не са обявени в сайта на БДЖ. Има някакви влакове София-Христо Даново-София 3682/3683. И от Христо Даново до Тъжа е с автобус.

• View Profile
    • Email
« Reply #992 on: 17.11.2021, 10:12:08 »

Offline greg

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #993 on: 18.11.2021, 10:26:34 »
Явно има ремонти по трета линия, които обаче не са обявени в сайта на БДЖ. Има някакви влакове София-Христо Даново-София 3682/3683. И от Христо Даново до Тъжа е с автобус.

Едва ли тук е мястото, но може пък някой да се подсети. Има годишнина на 20.11.2021 г. Участъкът Тулово - Казанлък /от трета линия/ е приключил с откриване на ж.п. линията до Казанлък точно на 20.11.1921 г.
Предполагам, макар че не намирам информация в сайта на Казанлък, че 100-годишнината все пак по някакъв начин ще се отбележи на гара Казанлък.

• View Profile
    • Email
« Reply #994 on: 18.11.2021, 13:45:32 »

Едва ли тук е мястото, но може пък някой да се подсети. Има годишнина на 20.11.2021 г. Участъкът Тулово - Казанлък /от трета линия/ е приключил с откриване на ж.п. линията до Казанлък точно на 20.11.1921 г.
Предполагам, макар че не намирам информация в сайта на Казанлък, че 100-годишнината все пак по някакъв начин ще се отбележи на гара Казанлък.
От теб днес научих непознат за мен исторически факт за българската железница. :) :fan: Инак, това ми се струва точната тема, но не разбрах каква е връзката между цитираното от теб и твоите думи като коментар :? :neznam: Ти говориш за участъка между гарите Тулово и Казанлък, а аз питах какво се случва в участъка между гарите Тъжа и Христо Даново вече дори Клисура забелязвам в последно време на радара.
БВ 3682
Движи се по график

КЛИСУРА
13:27
КОПРИВЩИЦА
13:40
КОПРИВЩИЦА
13:40
СОФИЯ

Ако е ремонт, защо включват участъка Сопот - Клисура, който е след ремонт или най-малкото - изработен безнаставов релсов път? Но, по мое скромно мнение, не може да е само заварени стари релси (които сега да подменят), защото там звукът от търкалянето на колелата е по-различен от този в участъците с наставов, което ми говори, че самите релси вече са били подменени преди х месеца. От записите ми в участъка, наставов релсов път се чува да има само между гарите Тъжа и Калофер, както и 12-13 настава на изхода от гара Карлово, посока Сопот. Ако е заради тях, защо прекъсваха чак до Христо Даново, а вече и до Клисура е с автобус :?
« Last Edit: 18.11.2021, 13:50:50 by тролей №164 линия 2 »

Offline Bad_Bobby2009

• Маниак
    • View Profile
    • https://www.youtube.com/channel/UCzFqjFrdCRpLtZEEAHM1AEw/featured?view_as=subscriber
    • Email
« Reply #995 on: 11.12.2021, 20:06:19 »
Качвам го и тук. Това е скандално на толкова много нива... ЖП Гара Бобов Дол...  :/

M1AEw&index=2

Offline eco_power

• Запален по ГТ
  • URBAN ECOLOGY
    • View Profile
    • Email
« Reply #996 on: 12.12.2021, 20:07:13 »
Случайно някой да знае, дали не е започнало вдигане на едната линия и при Ихтиман? Вече на няколко пъти забелязвам в категория "актуално" на сайта на БДЖ съобщения за изчакване с цел разминаване на Ихтиман.  :neznam:

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #997 on: 12.12.2021, 20:22:55 »
Нищо не е започнало, няма и да започне скоро. И двата пътя работят, даже от днес се възстановява старата им по-висока скорост 80 км/ч.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #998 on: 13.12.2021, 01:36:25 »
Между Костенец и Белово явно ще работят активно. Абсолютно всички влакове спират вече на Костенец, а някои като 10113, 8611 имат престой 8-10 минути на Костенец, а някои престояват и на Ихтиман като 10113.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #999 on: 13.12.2021, 23:15:23 »
На мен пък лошо впечатление ми прави, че точно рано сутрин, когато се предполага че най-много хора идват на работа, училище, пазар, туризъм към София влаковете от Пловдив пътуват твърде дълго, например БВ 1622 пътува над 3 часа! Седи на Елин Пелин 12 минути, ПВ10110 пък 3 часа и половина. Твърде дълго ми се вижда. До не толкова отдавна си спомням че по това време сутринта имаше бързи влакове Пловдив-София, които го вимаха за 1.50-1.55 минути и рано сутрин бяха пълни с народ. Същото и вечер. Спомням си как след работа съм ходил сума пъти на гости до Пловдив излизали сме, сутринта съм ходил пак на работа до София с влака и въобще не го усещах, привечер по спомени също имаше влакове които пътуваха за 1.55-1.57 минути, помня че беше няколко минути под 2 часа.

То вярно, че останаха почти без конкуренция и явно разчитат че хората така и така няма с какъв друг обществен транспорт да пътуват, ама пък си накупиха коли, почнаха споделени пътувания. Дано по-скоро пуснат София-Елин Пелин и да коригират разписанията.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР