Author Topic: Черна хроника на МГТ  (Read 243534 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: Черна хроника на МГТ
« Reply #660 on: 09.06.2026, 22:12:44 »
Значи половината водачи в ГТ са любители...

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #661 on: 09.06.2026, 23:07:09 »
Абсурдно е да носи вина излезлият от пътя без предимство в населено място, когато в него са се ударили автомобили с три пъти над разрешената скорост.
Аналогията, която правиш с прелезите е много точна. Но не рядко излизащите от пътя без предимство се оглеждат, навлизайки с ниска скорост или по инерция на главния път за да си спестят спирането и евентуално да се изтеглят по бързо. А и практиката да засичат колите е доста честа на автобусите с идеята, "ама нали съм голям и ще го респектирам". Няма как да знаем дали в случая не е имало комбинация от фатални грешки и недоглеждания

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #662 on: 09.06.2026, 23:11:39 »
Сериозно? При положение, че въпросните са си правили гонка със 150? Всеки опит да се прехвърли отговорността на състоянието на пътя или шофьора на автобуса е абсурден. Такива индивиди утре могат да убият всеки един от нас...
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #663 on: 09.06.2026, 23:26:48 »
А и практиката да засичат колите е доста честа на автобусите с идеята, "ама нали съм голям и ще го респектирам". Няма как да знаем дали в случая не е имало комбинация от фатални грешки и недоглеждания
Ти като водач си длъжен да можеш да спреш пред всяко предвидимо препятствие. Излизащ бавно от път без предимство автобус на 50 метра пред теб в населено място изцяло влиза в тази категория. Още като го видиш, че се подава, трябва вече да си преценил какво ще правиш и дали ще можеш да го направиш, ако не спре. За целта обаче трябва да се движиш с нормална скорост, била тя и превишена.
Обратното е безумна идея, защото означава, че всяко едно дълго превозно средство трябва да чака пътят да се изчисти на по 500 метра в двете посоки. При натоварено движение, автобусът ще стои там до вечерта.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #664 on: 10.06.2026, 04:43:50 »
ЗДП е изключително хлъзгав тъп закон, който дава възможност за интерпретации както от полицаите, така и от съда. Това е един абсолютно неадекватен и безсмислен нормативен акт, пълен с неточности, неясноти и дори противоречия, от които точните адвокати да се възползват и да спасят точните хора.
Точно заради това умишлено е написан хлъзгав и тъп - за да може, когато е необходимо, разни "наши" хора да се измъкнат. Цялата история в случая иначе наподобява тази с Гунди и Котков на Витиня, като са пътували за Враца. Тогава магистралата е била още в проект, а те са цепели със 160 - хванали са се на бас до стигнат до враца за три минути. ЗИЛаджията, в който са се нахакали, е изчакал напълно достатъчно по правилник, преди да тръгне да излиза и да завива. Обаче вуйчото на Гунди е бил някаква важна клечка в Политбюро. Та човекът е задържан и без още нищо да е разследвано, е настанен в Централния затвор, и то в килиите за осъдени на смърт. Но вуйчото, понеже е отишъл на погребението на Гунди и Котков, а не на загиналите по същото време трима съветски космонавти, е уволнен и лишен от привилигии лично от бай Тошо. Съответно и ЗИЛаджията е освободен, без ди му е повдигнато обвинение...
Един познат пък се зарече, че повече никога нямало да спира на пешеходна пътека, защото когато спрял, този след него не спрял и го ударил отзад, докато детето му е на задната седалка. За същото един българин в Калгари - неспиране на пешеходна пътека, получи 600 долара глоба без право на обжалване.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Fear on me, shame on you
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #665 on: 10.06.2026, 14:24:54 »
Принципно това, което го описва се случва, но едва ли в този случай, когато интелектите са летели като ракети и са идвали от запад преди залез. Ако шофьорът е имал представа, че тези са там и летят към него вероятно щяха да се забият в първа врата, не в средата на автобуса. Иначе е пълно с мързели и сред автомобилистите, което е по-опасното, автобус или тролей пак ще го видиш, но има така наречени шофьори, които ги мързи да се наклонят напред, за да видят какво се случва по пътя с предимство и ако пътят е известен с това, че трафикът в най-дясната лента или периферия е слаб си излизат с ширината на половин или една лента като нищо.

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #666 on: 10.06.2026, 14:41:46 »
Aбсолютно излишно е да нищите предимството в случая.  :)

Offline radk0_99

• Маниак
    • View Profile
« Reply #667 on: 10.06.2026, 20:06:53 »
Като ти чета разсъжденията, силно се надявам да нямаш шофьорска книжка или и да имаш, да си от тези, които могат да си извадят златен талон някой ден, защото нямат нито ден на пътя.
В случая само разсъждавам по случая. Никъде не съм написал, че е нормално да се движиш със 150 градско. Отделно да се движиш с тази скорост точно на този път си е чисто самоубийство - настилката е такова състояние, че и 80 е много.
А по въпроса с книжката - имам, активно шофирам основно мотор. Иначе имам и категория за кола, отскоро и кат С - имам някакво намерение да си сменя професионалната област

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #668 on: 10.06.2026, 21:39:49 »

Само чакай да видиш как адвокати могат да извъртят случая точно както при Лютви Местан.

Offline Niko.G

• Наистина съм луд
  • ⁠A heresia das heresias era o bom senso.
    • View Profile
« Reply #669 on: 10.06.2026, 22:26:27 »

Само чакай да видиш как адвокати могат да извъртят случая точно както при Лютви Местан.

Това ми е ясно, ама не съм очаквал че такива "адвокати" ще се завъдят и тук.
« Last Edit: 10.06.2026, 22:32:08 by Niko.G »