Author Topic: Най-добър и най-лош град за живеене в България?  (Read 51665 times)

Offline matto

• Приятел на ГТ
    • View Profile
За мен е Бургас. По-красиво пристанище от Монако.

Offline Todor

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Някой от Източна България. Макар, че съм от София, тук наистина е доста забързан начина на живот и стресиращ. Да, всичко е тук, но това не е много хубаво, защото пък всеки идва тук и е тотално замърсена, тя се пука по шевовете вече.

Разбира се в Западна България не бих живял в друг град, доста са западнали, но и винаги Източна България е била много по-привлекателна за мен. Там има и друг момент, че не всичко е съсредоточено само във Варна, а го има и Бургас като втори основен център да балансира нещата, да не кажа, че доста дръпна. Русе, Велико Търново и Стара Загора са също притегателни места и важни центрове. Докато в Западна България едва ли не е само София.

Все повече фирми предлагат дистанционна работа и смятам, че е по-хубаво да наливам в ипотека в някой град в Източна България, като например Русе, Стара Загора или Търново, вместо в имот в София, цените са по-високи от тези в някои не малки градове във Вишеградската четворка, които предлагат много по-добра инфраструктура и среда за живот от София.

Напълно съм съгласен тук! Където и да съм бил на запад, никъде няма такива красиви, приятни и зелени градове, с такъв климат, архитектура и природни ресурси, като например нашите София, Варна, Плевен, Бургас итн. Просто нашите градове са си най-красиви в Европа, с най-благоприятно местоположение и всичко най.
Да, нашите са едни от най-хубавите. Но чак единствени не са, много ми харесват и Будапеща, Дебрецен, някои полски градове като Краков и доста зеления Люблин. Като цяло унгарските градове са доста зелени, но да, климатът е една идея по-малко слънчев (и все пак според някои карти наред с Украйна са най-слънчевите държави на тази северна ширина в Европа, по-слънчеви от Северна Италия и почти цяла Франция!). За Полша също климатът е малко по-суров и не толкова слънчев... Барселона също е много красив град. Но освен някои градове в Испания, Унгария и Полша, другите страни наистина нямат такива зелени градове като нашите. Например чешките и словашките градове нямат почти никакви дървета по улиците. А в Западна Европа, като изключим Испания също няма. Докато нашите и унгарските са много зелени. Особено Дебрецен и полския Люблин са все едно БГ градове, доста са зелени, но и Будапеща е много по-зелена от Прага.
« Last Edit: 03.06.2019, 19:22:22 by Todor »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Стара Загора може да е на изток гледайки картата, но дефакто е централна България. Средата е между Пловдив и Стара Загора, а разстоянието между тях е 100 км. Аз приемам, че началото на област Сливен, е началото на изток. Дефакто Нова Загора я приемам като такава.
Хасково и Димитровград също за леко източни, но дефакто са доста близки и свързани с Пловдив. Едно по стария път за Цариград, друго по АМ Марица и Тракия, трето Димитровград с бърз влак вече е на 45 минути от Пловдив и 55-60 с пътнически. А и река Марица ги свързва...
При Стара Загора има една по-голяма разлика - исторически винаги е имало път на изток към Нова Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Карнобат,Айтос и съответно хората там поддържат по-силни връзки с източната част, докато долу при Хасково и Димитровград на изток имат достъп главно със Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград (все Хасковска област), Кърджали, Момчилград. Т.е. все малки или незначителни от икономическа гледна точка райони. Затова на изток погледът им е по-скоро в Турция, отколкото в България.
Що се отнася до Варна - там определено се усеща изолация с най-близки райони главно Добрич и Шумен и в по-малка степен Разград, Силистра и в много по-малка степен Русе и Велико Търново. Усеща се откъснатост тип като някакъв остров. Бургас е близо, но трудно достъпен.
Според мен Южна източна България и Северна е по-коректно да се гледат отделно едно от друго.

« Last Edit: 04.06.2019, 09:55:58 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline Trams13

• Ограничени права
  • Запален по ГТ
  • Т6М-400(София 100) Трамвайни Линии 4,8,11,13,15,19
    • View Profile
    • Email
« Last Edit: 04.04.2020, 01:00:10 by Trams13 »
Градският транспорт,често и ежедневно ще си остане за мен-Удоволетворение,Наслада,Задоволяване на Света ! 5000 мои Фотографии,Снимки във https://flic.kr/ps/3xWSX6 и GTSofia.info ИСТИНАТА!Притежавам,имам 205 000 билети Център за Градска Мобилност ЕООД/Софийския Метрополитен ЕАД! Уважавам сайта Sofiatransport транспортна бази данни! Който пръв се ориентира той пръв Просперирa!

Online bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Точно пък за Варна е много трудно да се каже, че има чисти улици. Масово са лунен пейзаж.
И на мен Варна ми е известна слабост, но Бургас е много по-добре в това отношение.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Варна е най-добрия град за живеене в Република България,защото има чисти улици и красиви паркове и много магазини и супермаркети.Също от архитектурна гледна красиви и исторически сгради.

Варна е най-добрия град за живеене, когато го гледаш от София и докато си плацикаш д-то в някоя гьол със софийската заплата в джоба!
Така няма да ти пречи, че зимата половината население чака да стане лято, че на бай Зляти в ДАП-а му се ще градския транспорт да се олицетворява от числото 148 и след като го направи да му разреди разписанието двойно.
Така няма да ти пука, че някаква пръ.ла с извинение дето някой Потник я е назначил за чиновник по интегриан градски транспорт 1 отива на заседание на транспортна комисия и ти казва, че с-мата за предимство на светофарите наречена кой знае защо БРТ1 не може да бъде пусната, докато няма нова транспортна схема (която е готово от 5-6 години) и е все едно някой да ти каже, че не можеш да ядеш риба, докато не пише в личната карта, че постоянния ти адрес е в населено място с море....
Няма да говорим изобщо за кражбите на пари и т.н. , за ТИМ, за ниски доходи, за градски магистрали, за тролейбуси, за цени на билети и карти , няма да говорим за нищо друго....
Украйна, победа!

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
Варна не се движи само от градския транспорт... Не може да се отрече, че последните години дръпна много, но все още има страшно много работа по целия град. За съжаление едва ли ще видим Варна наистина завършена и с гордост да се нарече морската столица.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Нищо не е дръпнала Варна!
Високи цени, напудрен фасон, а отдолу пляка....
Само корупцията е като в София и лайн.. ата имат шоколадова глазура. Т.е. всичко е като Графа в София като махнем релсите и сменим черните окраски с приветливи шарки.
Кмета е кукла. Фандъкова ама мъж.
Няма заводи, няма производство.
Ето това казва Пасев (областния управител) и е прав.
https://novavarna.net/2019/06/20/%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B2%D0%B0%D1%80/

Отделно няма адекватен ЖП транспорт.
Примерно влакът от Димитровград за София (бърз)  стига до Пловдив за 50-55 минути и за около 1.45 часа е до Септември където навлиза в планината и поради не ремонтираната линия се забавя и започва цитирам премиера "тадуф-тадуф"  за София. За това време от 2 часа влак стига от Варна до Добрич или малко след Шумен.
Това дето всеки влак се движи бавно покрай езерото 30 км е гадно за всички ЖП връзки...

Отделно Хемус ще даде връзка най-вече с Велико Търново, което е супер и със Севлиево - Габрово, което е почти нищо. Демек извън София и Велико Търново работата ще куца заради гадния път към Бургас.

Във Варна се усеща как България е далече физически. Примерно Пловдив го няма тоя проблем. Към София 2 часа по магистралата, към Бургас 2 часа по магистралата, Свиленград и Хасково са на час по магистралата, както и Стара Загора, Ямбол и Сливен. Да не говорим за Карлово, Калофер и Казанлък,, Асеновград, Пампорово и Смолян.
Далече е всичко, което е близо за Варна.

Изпратено от моят DRA-L21 с помощта на Tapatalk
« Last Edit: 22.07.2019, 23:27:49 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Точно пък за Варна е много трудно да се каже, че има чисти улици. Масово са лунен пейзаж.
И на мен Варна ми е известна слабост, но Бургас е много по-добре в това отношение.

Преди около 1 месец бях в Бургас. Честно казано, в центъра стана много мръсно. Изпревариха ни в транспортно отношение - Солариси а ла метробуси, не знам дали във Варна са пуснали такива.
За Варна не знам дали ще се похабят скоро направените ремонти в центъра. Може би да.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Преди 5-6 години Варна започна да се пълни с немски студентки, основно Медицинския. Запознат съм, тъй като по онова време поддържах активно контакти с Медицинския, по работа. Спомням си, че из Морската имаше много спортуващи германки. По плажната ивица също имаше разхождащи се блондинки арийки. Доколкото знам, повечето бяха учили за дентална медицина. Сега не знам дали в МУ-Варна идват нови студенти от Германия. Много от завършилите сигурно ще бачкат в новия дентален център, сграда като буква D, построен от швейцарци. Пък и нека се омъжат тук за българи, няма лошо малко повече руси поколения да имаме :D
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Чужденците учат медицина в България, за да им излязат разходите ниски и като се върнат после в държавата си - приходите са високи.
Му Варна преди 10 години даваше на асистентигте там мизерна заплата. Не стига, че мизерна, ами и връзкарщина. Кучетата искаха при кандидатстване нотариално заверено копи на дипломата и то за всяко място отделно. И пускаха обявата за работа не в jobs.bg, ами във варненски вестник.
Украйна, победа!

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
Брей, германки, сериозно ли? В Пловдив чужденците в му са: "англичани/ки" муджихадини от пакистанско, бангладешко, етиопско и сомалийско потекло, черни гърци с големи носове и може би туук там някой бял човек. Преди идваха и турци (от Турция, не българските турци) но откакто падна лирата и обедняха, вече не могат да си позволят да учат тук и са голяма рядкост.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Западноевропейци предпочитат да учат във Варна, докато тези "англичани" дето си ги изброил, са съгласни и в Пловдив. Според моите наблюдения, бумът на германките в МУ-Варна започва през 2015/2016 учебна година. Как е сега не знам. Не е лошо да идват такива европейки, а не само онези дето се напиват на Слънчака. Нека идват такива които да получат висше, че и да останат в България. Германки, холандки, шведки могат да допринесат за русия генофонд в България :D
« Last Edit: 21.01.2021, 21:28:09 by New_Passenger »

Offline mitakaailqka

• Маниак
  • Мразя чолаков! Мразя хебросбус! Мразя петко!
    • View Profile
Няма кой да се излъже да остане, те не знаят български (учат на английски) и дипломата им дава пълното право да работят навсякъде в ЕС. То и така по добре.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Тя Варна и без това става само на принципа - идваш, даваш, вземаш, бягаш....
Украйна, победа!

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
Ами морето, климата? А и градът не е толкоз голям, няма го това напрежение на големите мегаполиси. Може и да останат.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Климата е отвратителен във Варна. Не по същия начин като софийския, но по свой собствен. Крайния резултат е, че Варна е супер благоприятна за вирусни заболявания - най-вече есен и пролет! Щото времето е меко и не хваща често сериозен студ.
А вятъра, особено в кв. Левски и Възраждане, Младост, Владиславово, често не те оставя да разбереш, че климата е мек.

Морето пред горещите лета създава толкова голяма влага, че и ниските летни температури те карат да се пържиш от жега, защото изпотяването не охлажда, а само мокри. Имало е лета, през които се потиш надвечер и освен лошата хигиена, няма друг ефект. Особено като погледнеш към Галата и я видиш през мъгла - значи все едно плуваш във въздуха.
Слагал съм бутилки лятото на тръбата от която изтича водата от конденза. Има летни дни при, които се пълни бутилка от 10 л. минерална вода от конденза.

Що се отнася до напрежението - почти същото е като в София. Да наистина в София разстоянията са големи, на за част от тях имаш метро. Във Варна ако трябва да идеш със 148 от Почивка до Младост - може да ти загуби същото време. Да не забравяме, че всичкия транспорт върви по 3 булеварда - Варненчик, Сливница, Освободител.

* * *
Чудих се къде, къде...пък се сетих за тая тема, че писах по темата за Варна днес... та тука...

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/01/25/4167326_trubata_koiato_zamursi_varnenskoto_ezero_se_skusa/?ref=home_mainStory

Историята е, че още не са заровили тръбата с акитата от Аспарухово и  те отново потекли в морето....

Много е добър и за живеене и за плуване....в лайна!
« Last Edit: 25.01.2021, 16:19:14 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline yaskata

• Запален по ГТ
    • View Profile
Реших да създам тази тема понеже ми е интересно за вас кой град е добър/лош и защо? Според мен лично Бургас е най-добрият. Общината по си върши работата. Организират се събития. Много блокове се санираха. Градският транспорт стана може би най-добрият в цяла България. Направиха много хубав парк в Меден Рудник (комплекса). Всички квартали са нормални. Освен Победа но там само някои линии минават през ул Чаталджа (главната улица) която е що годе нормална. Центърът е много хубав. Морската градина е едно много приятно място. Въобще Бургас е много приятен град. Не съм бил в Стара Загора но и там съм чувал че било също много хубаво.

Относно най-лош град чувал съм че в Шумен не било много приятно  :(

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Шумен не е лош град за живеене, даже напротив! Всъщност лоши са част от хората както на много места. Не мисля, че Бургас е толкова готин град за живеене. Вярвам, че казаните от теб неща са верни, но имам няколко впечатление за по-сериозна работа (от туризъм) в Бургас и има смущаващи неща, които няма как да бъдат в най-най за работа, а от там и за живеене.
Предимно свързани с намиране на работа или с някои изг@зици, които са не съвсем на място. Даже някои от преди 10-15 г. ми се губят.

Според мен най-добър град за живеене трябва да е Стара Загора - има всичко, което има Бургас минус морето, но има по-сериозен бизнес в града и според мен по-високи доходи на хората.
Най-лош град за живеене според мен е Перник. Не мога да си представя за 20 км от София как може нещата да са абсолютно на обратно и с хората като нрав, и с доходите, и с приходите на общината.
Виждал съм толкова идиотски неща от пернишки работодатели (даже при собственик чужденец), че се чудя дали не е някаква скрита цел.
Украйна, победа!

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Темата е с малко неточно заглавие. Нека поне да ограничим дискусията в големите/областни градове, тъй като не можем да сравняваме ябълки с круши.
Аз лично смятам Пазарджик за най-отвратителните областни градове в България. Пълно е с цигани, масово не говорят български дори. Тотална мръсотия навсякъде, пълна неразбория и разрушена инфраструктура.
За трамвайния транспорт!!!!!