Транспортът по света и у нас > Транспортът по света

Градски транспорт из европейските столици

(1/48) > >>

blagun:
Ето линкове, ориентирани предимно към таксуването в ГТ

Виена

Будапеща

Прага

Берлин

Рим

Париж-билети
Париж-карти

Лондон

Във всички от гореизброените градове, с изключение на Будапеща, билетите се валидират с час и минута и важат при прехвърляне в рамките на определено време (единствено в Прага има евтин билет от 8 крони - около 0.50 лв, който не важи с прехвърляне). Вижда се също, че по цена на билета сме стигнали чехите, а по цени на средно- и дългосрочните карти - австрийците. Макар че качеството на услугите във Виена и Прага е съвсем различно - преди 10 дни бях там и нито веднъж не попаднах на неотоплен или раздрънкан трамвай или автобус.

Известно неудобство на валидационните апарати с часовник (аналогът на нашите перфоратори) е, че 1 билет се валидира за 2-3 секунди (невъзможно е едновременно валидиране на няколко билета), а апаратите са по-големички и се монтират само на вертикални дръжки в превозното средство.

bgpower:
http://www.mvg-mobil.de
http://www.mvv-muenchen.de

Мюнхен

conecto:
Братислава, Словакия:

 http://www.imhd.sk/nr/index.php?w=2e25212e36212c28&lang=en

Неофициален сайт, много прилича на SKGT-BG.COM :lol:, не мислите ли?

Има страхотни галерии, а тези на Конекто ме разтопиха    

blagun:
Лондон има най-добрия обществен транспорт, Щутгарт е най-чист, а Вашингтон - най-сигурен
в-к Дневник , 30 август, 2006, 16:03

   Лондончани, които са свикнали да се блъскат в метрото или да чакат дълго автобусите от градския транспорт, сигурно ще се изненадат да разберат, че градът им има най-добрия обществен транспорт в света, съобщи АФП. Една четвърт от всички 2000 души, участвали в допитване на "Справочник за пътуване" (TripAdvisor), са посочили Лондон като града, в който е най-лесно да се придвижваш. На второ място е Ню Йорк (16), а трети е Париж (12).
   В дъното на класацията е Лос Анджелис. Добрата оценка за транспорта в британската столица е и признание за усилията на властите да преодолеят последиците от миналогодишните атентати в метрото.
   Все пак сондажът доказва и друго - общественият транспорт в британската столица е и най-скъп. Това са заявили 62% от запитаните. Месечна карта за пътуване с градския транспорт в Барселона струва само 25 евро срещу 60 лири (около 130 евро) в Лондон. Билет за метрото в испанския град е 50 пенса срещу 1.50 за британската столица. Пътуването с автобус и в малките селища на Острова като Йорк и Брайтън е два пъти по-скъпо в сравнение с австрийския Грац и италианския Терми например.
   Лондонските таксита също така са посочени като най-добрите, докато тези в Ню Йорк, Мексико сити и Париж са най-ужасните. Трима от всеки петима анкетирани са признали, че са били "извозени" от таксиметров шофьор, който им е взел по-голяма сума от реалната.
   Германският Щутгарт е най-чистият град по отношение на изгорелите газове, изхвърляни от транспорта и автомобилите. След него се нареждат Бристол и Единбург. Най-чистият и безопасен транспорт обаче е във Вашингтон, смятат участвалите в проучването. Над 70% от пътуващите са споделили, че не се притесняват да използват градския транспорт, когато са в чужда страна. Само 9% от тях са подчертали, че избягват да го правят, защото се страхуват от евентуално терористично нападение.
   Експерти отбелязват, че положителните нагласи за ползването на обществения транспорт са обнадеждаващи на фона на последните новини за подготвяни нападения срещу лондонските летища или германските железници.

borosport:
И тук идва въпроса: Къде сме ние?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version