Author Topic: Коронавирус  (Read 487951 times)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Коронавирус
« Reply #2260 on: 09.10.2020, 14:56:10 »
Болести има, но не са били толкова натиквани в лицата ни. Това влияе, разбира се.
Откъм рискове, просто всеки си преценява за себе си.
За малцинство - не знам в какъв аспект, но това не ме притеснява по никакъв начин.

Да, болест има! Има я и в България!
След като я има, ето интересна статия как я борят ....в Пирогов!

https://narod.bg/2020/10/09/%d0%b3%d0%b0%d0%b2%d1%80%d0%b0-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bc-%d0%ba%d1%83%d1%87%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82/

Това е храна, предложена в Пирогов на пациент, който го "лекуват" от тая толкова страшна болест!!

Много интересен метод на лечение, дали е прилаган при Тръмп?

Разбира се това светило, дето се води шеф на Пирогов - Асен Балтов не му пречи напоително да раздава акъл.
Смея да заявя, че скоро ще заиграе тоягата и като тръгнат хората ще минат и през някои лекарски кабинети.  Щото нали се сещате, че те не могат да лекуват Ковид19 щото имат само парацетамол, евтин кортикостероид за 3 лв и някво тъпо лекарство на хининова основа, което  по производствена цена сигурно не е повече от 30 лв. за цялото лечение.  И за голямото лекуване е редно да падне и "голямото" ядене. Че те с тази храна ще те погребат.

Мисля, че трябва и в Австрия да се предлага на болните!

***(**)---- - това беше псувня на майка  по адрес на всичките телевизионни корифеи по Ковид19

* * *

Опит за обясняване на дискутиран по-горе факт правят Доц. Андрей Чорбанов - имунолог и мед. сестрата Мая Илиева.
Въпросът, който дискутират е защо никой не е чувал от тях за болен протестиращ след като и те са протестиращи.
https://lupa.bg/news/imunolog-pred-lupabg-covid-19-ne-lovi-protestirashtite_82634news.html

Доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН, който също участва в протестите, има своето обяснение: „Заразяването става в много близък контакт между хората, например когато са на обяд. Семейната среда също предразполага към разболяване. Не можем да пипнем COVID-19 на протестите, улицата, на стадиона. Това е причината да се разпространява толкова бавно и с толкова ниска скорост. Ако ставаше на улицата, за 90 дни протести, щяхме всички да сме болни. Според най-новото изследване част от хората имат клетъчен имунитет срещу COVID-19 без да са боледували. Предполага се, че това се дължи на кръстосана реактивност от другите коронавируси, които циркулират. Голяма част от хората никога няма да се разболеят. Освен това всички младежи, които го прекарат, вече няма да са вирусиносители и няма да заразяват. Колкото повече младите хора се срещат помежду си, толкова по-малко ще застрашават рисковите групи и лицата с хронични заболявания“.

Лично аз си спомням едни твърдения, че февруари в Италия всичко тръгва от стадиона. Обаче май не тръгва от стадиона напоследък. Май по-скоро тръгва от прегръщане и целуване.
« Last Edit: 09.10.2020, 16:53:19 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline emm_1968

• Trams Doctor
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2261 on: 09.10.2020, 17:46:20 »
Болести има, но не са били толкова натиквани в лицата ни. Това влияе, разбира се.
...
Това го повтарям от самото начало!!!
Символите на нашия град са Витоша, кестените и трамваите.

С такива любители на МГТ врагове не му трябват.

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #2262 on: 09.10.2020, 17:49:03 »
...

Е че то това изчерпва цялата тема, при цялото ми уважение - нищо не е наистина различно спрямо предишни слабо опасни до средно опасни епидемии... Истерията, преекспонирането и непропорционалните мерки създават целия този световен кошмар. Задавали ли сте си въпроса ако някой се беше задълбал една произволна зима да тества целия свят за даден грипен щам, и да прави подобни мерки, за да не би сакън грипът да се разпространи повече, какво щеше да стане? Ще ви улесня - щяхме да сме под тотална карантина докато свят светува, а грипът пак щеше да си се развива както намери за добре, да предизвика усложнения при колкото хора намери за добре и уви, ще се споминат толкова хора, колкото им е писано да се споминат...
« Last Edit: 09.10.2020, 17:51:47 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #2263 on: 09.10.2020, 18:12:43 »
Е че то това изчерпва цялата тема, при цялото ми уважение - нищо не е наистина различно спрямо предишни слабо опасни до средно опасни епидемии... Истерията, преекспонирането и непропорционалните мерки създават целия този световен кошмар. Задавали ли сте си въпроса ако някой се беше задълбал една произволна зима да тества целия свят за даден грипен щам, и да прави подобни мерки, за да не би сакън грипът да се разпространи повече, какво щеше да стане? Ще ви улесня - щяхме да сме под тотална карантина докато свят светува, а грипът пак щеше да си се развива както намери за добре, да предизвика усложнения при колкото хора намери за добре и уви, ще се споминат толкова хора, колкото им е писано да се споминат...
Добре дошъл в темата. Не съм изненадан, че влизаш с класическия въпрос за грипа. Него го обсъждаме от няколко месеца и ми се протри клавиатурата да обяснявам, че параметрите (заразност, смъртност) на короната са в пъти по-високи от тези на сезонния грип. На всеки няколко страници пускам достатъчно доказателства и пак се намират ентусиасти, които са ги пропуснали и говорят наизуст :)

Offline The Freshmaker

• Нямам спирка
  • TM 303
    • View Profile
« Reply #2264 on: 09.10.2020, 18:15:12 »
Добре дошъл в темата. Не съм изненадан, че влизаш с класическия въпрос за грипа. Него го обсъждаме от няколко месеца и ми се протри клавиатурата да обяснявам, че параметрите (заразност, смъртност) на короната са в пъти по-високи от тези на сезонния грип. На всеки няколко страници пускам достатъчно доказателства и пак се намират ентусиасти, които са ги пропуснали и говорят наизуст :)

Не съм нито нов в темата, нито някой, който има нужда от поучение от човек, който не е специалист по темата, но пък владея четене с разбиране - ако прочетеш написаното, може и да схванеш защо съм дал за пример грипа, говоря за изследване за произволен вирус, а не за сравнение между два вируса... Откакто е почнало това безумие съм изчел доста, повярвай ми, и съм говорил с доста хора, голяма част от които - специалисти по темата, вкл. микробиолози и лекари. Та... ще спра дотук. Няма никакви доказателства за нищо драматично, има изкуствено създадена истерия, неадекватни мерки спрямо истерия, а не спрямо болест, след което ефект на доминото, на който края не му се вижда.
« Last Edit: 09.10.2020, 19:30:16 by The Freshmaker »
А всъщност София можеше да бъде един прекрасен град, ако имаше друго управление и ако 70 процента от населението му беше друго...

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2265 on: 09.10.2020, 18:24:15 »
Откакто е почнало това безумие съм изчел доста, повярвай ми, и съм говорил с доста хора, голяма част от които - микробиолози и лекари. Та... ще спра дотук. Няма никакви доказателства за нищо драматично, има изкуствено създадена истерия, неадекватни мерки спрямо истерия, а не спрямо болест, след което ефект на доминото, на който края не му се вижда.
Как да няма доказателства? Или смяташ, че всички данни за смъртността по целия свят са фалишиви? Това си е най-малкото подигравка към тях и към хората, които останаха трайно увредени след преболедуване.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2266 on: 09.10.2020, 18:43:02 »
Олег, спепциално за теб пускам едно мнение от Таблов, което намесва политиката. Това май е любимата ти част:
Че в политиката постигането на целта да се домогнеш до кокала е за сметка на всякакви мръсни номера знаем добре. Когато това се случва за сметка сигурността и здравето на хората става гнусно. По времето на испанския грип (1918-1920) много от най-тежко засегнатите държави, като САЩ, Германия, Франция и Англия прикриват нивото на пораженията, нанесени от грипа с цел запазване на високия дух на населението в трудните военни времена. Всичко това поражда погрешното впечатление, че разпространението на грипната вълна в Испания, където не е имало цензура, защото не е била част от първата световна война е многократно по-силно, поради което се налага названието „Испански грип“. Т.е. манипулацията и създаването на грешни внушения са част от голямата игра откакто свят светува. Какво тук значи някакъв си човешки живот...
Пролетта, когато България се справяше повече от отлично с контрола на разпространението на новия вирус слушахме за чували за трупове и масово измиране, гледахме снимки от превърнати в лазарет големи спортни зали, градове бяха поставяни под карантина заради няма и 100 болни на ден. Как иначе бащицата на нацията можеше да си направи PR премахвайки с едно щракване на пръсти ограниченията едно след друго. В същото време многократно беше казано, че границата от 1000 приети в болница случая е критично ниво, което не бива да достигаме ако искаме да предпазим от колапс здравната си система.
Днес, имаме 3 последователни дни с рекорден брой позитивни проби, над 1000 случая приети в болницата, но министърът на здравеопазването бодряшки обяснява, че не повече от 5% от интензивните легла били заети и резервите на същата тази здравна система са едва ли не неограничени. От затягане на мерките нямало нужда, нищо че съществуващите се спазват доста рехаво, защото очевидно никой не контролира особено съзнателно дали това се случва. И как да е иначе, след като на бащицата вероятно му е ясно, че в напрегнатата политическа обстановка в страната, едно затягане на дисциплината, от което според мен очевидно има нужда, вероятно би довело до необратима ескалация на напрежението и би му коствало безценния държавен пост. Затова същите тези хора, които пролетта обясняваха колко е сериозно положението сега са в унизителното положение да правят пируети на 180° по отношение на собствените си думи. И после очакват хората да им вярват!?
Дотук направих кратка разходка в политическия нюанс на кризата в близкото минало и настоящето от гледна точка на управляващи. Ама то да бяха само те, на китка да ги боднеш както е казал народа. Изкушавам се обаче да хвърля око и към алтернативата. Този за който социологията в момента твърди, че събира най-голямо доверие сред хората, в желанието си да трупа политически келепир от обърканата ситуация и непоследователното говорене на управляващи, използва медията си за най-еднопластовото отразяване на кризата, което човек може да си представи. Единствена права линия е тази на партията. Затова дума се дава само на тези, които я изповядват. Всички останали са или безумци, или некадърници, или най-добре и двете заедно. Опасна игра на покер с много неизвестни и голям залог. Защото добре внушаваната пропаганда цяло лято доведе дотам, че една огромна група хора, вече тотално отказват да приемат факта, че личното им поведение играе важна роля в контрола на кризата, а може да бъде и индиректна причина за загубата на човешки живот.
В условия на криза най-добре се виждало кой какъв е. Съдейки по видяното досега през последните няколко месеца се чудя едно: къде по дяволите изчезнаха всички доблестни българи...

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2267 on: 09.10.2020, 21:47:07 »
На този адрес се вижда как австрийското правителство отеблязва актуалната обстановка. Подозирам, че другата седмица ще има и червен цвет:

https://corona-ampel.gv.at/

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2268 on: 09.10.2020, 21:59:25 »
Моето мнение е, че не е права нито една страна в България.
Просто политиците използваха населението си за стадо и съпротивителните сили го отричат антагоники.
Има основания да не се вярва на статистиката примерно, че се донагшася или се подбира спрямо очаквания ефект, кога да се търси бройка и кога да не се търси.
Т. е. единствено, който знае данните би могъл да вижда истината, ако може.
Т.е. Трифонов не би могъл да прави друго освен да е на обратно, защото няма данните.

Моето мнение е, че за да се появи доверие трябва да се допуснат граждани наблюдатели на системата за отчитане. Това е елементарно и самия факт, че не се е случило вече е показателен.

Ще го кажа така - ако беше всичко чисто щеше да е прозрачно от лабораторията, РЗИ до сайта.
Украйна, победа!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Живей, за да озаряваш, озарявай, за да даваш живот
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #2269 on: 09.10.2020, 22:14:41 »
Абе хора, форумът се казва Градски транспорт София, погледнете на какво сте обърнали нещата. Най-активната тема в целия форум е темата за коронавируса.

Sofiatransport транспортна база данни
Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!
Над 200 000 снимки на возила от градския транспорт в София от 28-ми юни 2011 г. насам

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #2271 on: 10.10.2020, 09:48:37 »
 :P
« Last Edit: 21.10.2020, 22:02:03 by madbatt »
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2272 on: 10.10.2020, 10:04:37 »
Абе хора, форумът се казва Градски транспорт София, погледнете на какво сте обърнали нещата. Най-активната тема в целия форум е темата за коронавируса.

Ако имаше и достатъчно събития за градски транспорт, ако някой чуваше идеите на хората п в общините щеше да има толкова активни други теми.
Ама хората все едно се надбягват с костенурки. Могат да идат да си свършат работата и като потичат 5 минути и са над бягали костенурката дето е галопирала цял ден.
В теми като варненската например където може да се говори за метро, не му се прави на никой щото е тема дето се използва за димка от десетилетия.
И затова са големи темите, чиито балони ги раздават по 24 часа в цял свят.
Пък и както казва georgi64, докато озмираме гледаме да не скучаем :)
Украйна, победа!

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #2273 on: 10.10.2020, 10:32:20 »
Тъпите маски, които възпрепятстват дишането, колко мозъци ще увредят, а?
Колко мозъци смяташ ти, че ще увредят? Ако се задушаваш от една маска, ти пожелавам да не развиваш никакви респираторни заболявания, че лошо.

ooleg, твоята позиция е лесна. Все си на контра. Мисля, че каквито и мерки да се взимаха (включително и да не се взимат такива), ти щеше да си против, защото просто решението за това е било на правителството. Мисля, че както е вредно да мисли човек за короната, така е и вредно да мислиш по цял ден за политика, как ни лъжат и т.н. Не че ги защитавам, напротив, но мисля, че им обръщаш твърде много внимание...
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2274 on: 10.10.2020, 10:46:18 »

Ако имаше и достатъчно събития за градски транспорт, ако някой чуваше идеите на хората п в общините щеше да има толкова активни други теми.
Ама хората все едно се надбягват с костенурки. Могат да идат да си свършат работата и като потичат 5 минути и са над бягали костенурката дето е галопирала цял ден.
В теми като варненската например където може да се говори за метро, не му се прави на никой щото е тема дето се използва за димка от десетилетия.
И затова са големи темите, чиито балони ги раздават по 24 часа в цял свят.
Пък и както казва georgi64, докато озмираме гледаме да не скучаем :)

Е аз във раздела за Варна и тема направих за метрото. А те я изтриха и оставиха в друго място бях сложил също не помня къде. А вече са отпуснали пари за проучвания от общината там  :neznam:

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2275 on: 10.10.2020, 12:26:52 »
Ако се задушаваш от една маска, ти пожелавам да не развиваш никакви респираторни заболявания, че лошо.
Аз познавам поне трима, които с маска имат чувство за задух. Може да е чисто психологическо, но е достатъчно да не понасят маската. На мен също ми е трудно да дишам в маска - вътре става влажно, топло и неприятно, а и имам трудно проходима лява ноздра, която не постоянно, но понякога ми създава допълнителен дискомфорт, което с маска се влошава.
Иначе задухът, заради който много хора са примрели от страх е симптом на множество състояния и Ковид съвсем не е водещо сред тях. Всъщност задухът е симптом на пневмонията, без значение от какво е причинена, а грипът също преминава в пневмония, преди да се окаже фатален, съответно и починалите от грип минават през същото състояние. Задух има и при белодробната емболия, която е една от водещите причини за смърт, при много от сърдечните заболявания и т. н.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2276 on: 10.10.2020, 14:01:38 »
Аз познавам поне трима, които с маска имат чувство за задух. Може да е чисто психологическо, но е достатъчно да не понасят маската. На мен също ми е трудно да дишам в маска - вътре става влажно, топло и неприятно, а и имам трудно проходима лява ноздра, която не постоянно, но понякога ми създава допълнителен дискомфорт, което с маска се влошава.
Носенето на маска е гадно. Напълно съм съгласен с теб. Аз съм щастлив, че ми се налага да я нося само за 15 до 30 минути - докато напазарувам, или при пътуване с влака.

Иначе, в програмата на децата има занятия до вторник. От сряда до петък мистериозно липсват. Това може да означава, че ги пращат вкъщи, а може и да е просто бъг в системата.

Ще ми е интересно да чуя малко информация за Чехия. Оказва се, че те са новия лидер с 8 хиляди нови за ден. Това май е повече от общия брой тестове, които се правят в България. Четох, че са спрели учениците и че има и други ограничения. Как е там?

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2277 on: 10.10.2020, 18:25:01 »
ooleg, твоята позиция е лесна. Все си на контра. Мисля, че каквито и мерки да се взимаха (включително и да не се взимат такива), ти щеше да си против, защото просто решението за това е било на правителството. Мисля, че както е вредно да мисли човек за короната, така е и вредно да мислиш по цял ден за политика, как ни лъжат и т.н. Не че ги защитавам, напротив, но мисля, че им обръщаш твърде много внимание...

Ами все ще съм на контра, защото истината не е в края, а в средата на нещата. Такава ми е и положителната позиция - нито казвам, че нямам вирус, нито казвам, че мерките им струват нещо.
Истината е, че има сериозен вирус, както и много други видове вируси и те се нуждаят от лекуване, не от глоби.

Един билков чай според мен е по-полезен от един политик в случая.
« Last Edit: 10.10.2020, 22:26:58 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #2278 on: 11.10.2020, 06:52:18 »

Ами все ще съм на контра, защото истината не е в края, а в средата на нещата. Такава ми е и положителната позиция - нито казвам, че нямам вирус, нито казвам, че мерките им струват нещо.
Истината е, че има сериозен вирус, както и много други видове вируси и те се нуждаят от лекуване, не от глоби.

Един билков чай според мен е по-полезен от един политик в случая.

Това горе не съм го писал аз.

« Last Edit: 21.10.2020, 22:02:59 by madbatt »
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2279 on: 11.10.2020, 09:45:35 »
Няма как да се изиска употребата на определени маски, защото държавата трябва да ги осигури за своя сметка. Затова се изисква маска или друго подръчно нещо, покриващо лицето. Точно затова отпадна и първата заповед за маски още на втория ден.
В това отношение няма проблем, но пък всеки носи каквото намери и ефектът е съвсем съмнителен. "Маската намалява вирусния товар" го чета тук няколко пъти, но е по-скоро розов сън на някой...кой тип маска? Кога направиха проучване по въпроса? Колко хора участваха? Как им измериха "вирусния товар"?