Author Topic: Новата система за таксуване  (Read 252190 times)

Offline burtan

• Запален по ГТ
    • View Profile
Искам да попитам някой знае ли какво стана с въвеждането на новата система за таксуване?Нали и някакви пари от Европейската банка бяха взети за финансирането на проекта

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
Re: Новата система за таксуване
« Reply #1 on: 09.05.2006, 17:46:59 »
Аз съм чувал, че ще има някакви магнитни карти и таксуването ще бъде според продължителността на пътуването, т.е. пътника ще се маркира при качване. Това обаче ще оскъпи пътуването, защото самата магнитна карта ще струва повече от една хартийка за билет. Другия вариант е да се запзи хартиената форма на билетите и да се маркира часа и датата на качване. В няколко мотриси по ТМ 9 има такива устройства на мястото на перфораторите.
« Last Edit: 09.05.2006, 17:47:53 by conecto »

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #2 on: 09.05.2006, 18:24:19 »
Quote from: conecto
Аз съм чувал, че ще има някакви магнитни карти и таксуването ще бъде според продължителността на пътуването, т.е. пътника ще се маркира при качване. Това обаче ще оскъпи пътуването, защото самата магнитна карта ще струва повече от една хартийка за билет. Другия вариант е да се запзи хартиената форма на билетите и да се маркира часа и датата на качване. В няколко мотриси по ТМ 9 има такива устройства на мястото на перфораторите.
 С последното предложение-полза никъква.Нали го премахнаха и от метрото.Само контролата няма да може да се заяде,че дупките не съвпадат със зъбите на перфораторите.Цената няма да се вдигне заради това,понеже картите ще са за многократно пътуване и ще могат да се презареждат(даже през интернет и SMS),като тези за 10 пътувания с метро,ако се сещаш.Мисля и че ще са поименни.За гостите на града май щяха да останат нещо като билети или и на тях щяха да са карти, но не поименни и срещу депозит,който ще получат обратно при връщането на картата.
   Най-голямата промяна при новата система е,че при нея ще се заплаща по време,а не за едно пътуване-неограничено по време и разстояние.Мен ми е интересно как все пак ще се подобри контрола и ще има повече приходи,когато пак нищо няма да ти попречи да пътуваш гратис.ползвал съм часовата система в Лозана(с хартиени билети с отбелязани часове-билет 1 час,неограничен брой прекачвания) и в Милано(бях напълно гратис,около осем-девет вечерта).Нищо не ми се случи,а в Лозано пътувах около 15 мин. отгоре,а за Милано вече прочетохте.
   За сега това от мен.Не ми се развива сега въпроса какво става ако превозното средство влезе в задръстване...

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 09.05.2006, 20:25:45 »
Quote from: burtan
Искам да попитам някой знае ли какво стана с въвеждането на новата система за таксуване?Нали и някакви пари от Европейската банка бяха взети за финансирането на проекта
Новата система за таксуване беше започната да се въвежда някъде края на 2002 и началото на 2003год.ако не се лъжа.Бяха монтирани специални монетни апарати за купуване на билет както и за маркиране на "Смарт-картите"Въпросните автомати бяха започнали да ги монитрат и ги имаше в някои автобуси Мерцедес О 302 Т и в няколко Чавдар 11 М 4 на гараж Земляне,бяха мнотирани при първата врата и при маркиране на смарт-карта се чуваше някакъв звук по тонколоните във автобуса  
Всъщност самата система заработи изцяло само във автобус 66,а смарт-картите се продаваха на автостанция Хладилника.Спомням си че на тях имаше снимка на тролейбус 2525.Пътуването от първата до последната спирка излизаше точно 1.44 това го помня,макар,че не съм ползвал тези карти а с билет от автомата излизаше малко по-скъпо около 1.60,до Драгалевци например доколкото помня пък със електронните карти излизаше 45 ст.срещу 50 ст.от билет от автомата,или нещо такова,разликите бяха няколко стотинки.В автобус 98 пък така и не я видях работеща тази система.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #4 on: 11.05.2006, 16:31:20 »
Quote from: conecto

Три такива апарата има само в мотриса №2057 по 9. Все пак си се движи в композиция с 2056, но само той е такъв, просто е поръчан с малкоповече екстри.
Много ми е интересно, дали ще останат абонаментните карти с времеви срок, дето си пътуваш колкото пожелаеш за 1 или 3 месеца... Голямо удобство е, а пък и е гарантиран приход за СКГТ. Смятам, че само билетите трябва да бъдат премахнати.
"На кровове Београда слетела су нова јата телевизијских антена. Оне кљуцају невидљиве телевизијске таласе и носе црно-бела и шарена јаја"

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 11.05.2006, 23:17:45 »
Quote from: difian
Цената няма да се вдигне заради това,понеже картите ще са за многократно пътуване и ще могат да се презареждат(даже през интернет и SMS),като тези за 10 пътувания с метро,ако се сещаш.

Не може да отпаднат все пак единичните билети, все пак не си длъжен да си купуваш карта за някакви часове, ако изобщо не ползваш градския трнспорт по принцип и ти се наложи някога да се качиш за какво ти е такава карта?

А за контрола не се притеснявайте, ще го измислят някак, все пак целта е да се намалят гратисчиите.
« Last Edit: 19.05.2006, 17:31:24 by conecto »

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 12.05.2006, 00:21:35 »
Quote from: Kaiser Kar
Три такива апарата има само в мотриса №2057 по 9. Все пак си се движи в композиция с 2056, но само той е такъв, просто е поръчан с малкоповече екстри.
Много ми е интересно, дали ще останат абонаментните карти с времеви срок, дето си пътуваш колкото пожелаеш за 1 или 3 месеца... Голямо удобство е, а пък и е гарантиран приход за СКГТ. Смятам, че само билетите трябва да бъдат премахнати.
Сто процента ще си останат.Тук има по-компетентни на тема Мюнхен от мен,но 2003 като бях там дори имаше Meunchen Welcome Card,за определен брой дни за туристи,която включва пътуване с градски транспорт,както и намаления за туристически забележителности,в някои хотели...Просто и картите стават магнитни или с чип и същия апарат проверява годността й.

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #7 on: 12.05.2006, 21:07:21 »
А някои знае ли какво стана с автоматите за смарт-карти и монетните за билети,които бяха монтирани в Мерцедес О 302 Т и Чавдар 11 М 4? Защо ги демонтираха слад като и без това предстои след време пак да се монтират,понеже уж ще се въвежда тази система и какво стана с въпросните автомати след като ги демонтираха?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #8 on: 14.05.2006, 21:12:19 »
Quote from: Ivo
А някои знае ли какво стана с автоматите за смарт-карти и монетните за билети,които бяха монтирани в Мерцедес О 302 Т и Чавдар 11 М 4? Защо ги демонтираха слад като и без това предстои след време пак да се монтират,понеже уж ще се въвежда тази система и какво стана с въпросните автомати след като ги демонтираха?
всички О345Г и О345 са имали монетни автомати вдясно от водача

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 16.05.2006, 18:43:52 »
Quote from: Repcho
всички О345Г и О345 са имали монетни автомати вдясно от водача
А защо са махнати? Какъв е смисъла само да се усложнява работата на водача?

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 16.05.2006, 20:16:24 »
А защо са махнати? Какъв е смисъла само да се усложнява работата на водача?
махнати са за да се освободи място за АКРУ-то на повечето автобуси то е точно на тази масичка вдясно от таблото-има и изключения но те са по инициатива на водача. А и да бяха останали при преграждането на кабината пак щяха да са неизползваеми. Най интересното е че фабрично тия рейсове са били предвидени с 1 отваряемо крило на 1ва врата и то е точно обратно на нашето. Шофьорската врата е билза за пътници-влизаш,взимаш билета и сядаш, другото крило което при нас се използва е трябвало да се отваря при много редки случаи

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 17.05.2006, 19:26:02 »
Quote from: Repcho
Най интересното е че фабрично тия рейсове са били предвидени с 1 отваряемо крило на 1ва врата и то е точно обратно на нашето. Шофьорската врата е билза за пътници-влизаш,взимаш билета и сядаш, другото крило което при нас се използва е трябвало да се отваря при много редки случаи
То като идея добре,ако не е имало билети на спирката,пускаш стотинки в апарата и си купуваш.
Обаче по-добре че са ги махнали.Представете,си ако ги бяха оставили някои пътници вместо да влизат навътре щяха да виснат на главата на шофьора и да му пречат на видимостта,както в случая с нископодовите ВМС.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 18.05.2006, 11:35:54 »
То като идея добре,ако не е имало билети на спирката,пускаш стотинки в апарата и си купуваш.
Обаче по-добре че са ги махнали.Представете,си ако ги бяха оставили някои пътници вместо да влизат навътре щяха да виснат на главата на шофьора и да му пречат на видимостта,както в случая с нископодовите ВМС.
то идеята не е мислена за нашите тъпканици

Offline burtan

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #13 on: 19.05.2006, 10:46:27 »
Изглежда автомати за билети са останали само в метрото. Но досега не съм виждал никой да ги използва

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 20.05.2006, 19:25:23 »

Автомат за билети,захранващ се със слънчеви панели.
« Last Edit: 20.05.2006, 19:33:23 by difian »

Offline bgpower

• Запален по ГТ
    • ICQ Messenger - 166789683
    • View Profile
    • http://
« Reply #15 on: 26.07.2006, 08:56:44 »
Чехи въвеждат електронното таксуване в градския транспорт в София?
news.bg

Чешката фирма"Микроелектроника" да бъде определена от СОС като победител в търга за електронно таксуване в градския транспорт.
Това предлага председателят на транспортната комисия в общинския съвет Станимир Зашев.

За монтиране на системата чехите са предложили най-ниска цена - 2.9 млн. евро, информира Дарик радио.

При одобрение от СОС чешката фирма ще въведе системата за 13 месеца като дава гаранция от 2 години.

Класираният на второ място консорциум между полската фирма "Емакс" и словашката "Ен тест" предлага монтиране на системата за 12 месеца и 5 години гаранция, но при по-висока цена - 3 507 000 евро.

Окончателното решение ще се вземе след съгласуване с  Европейската банка за възстановяване и развитие.

Средствата за новата система, която ще се въведе първо в електротранспорта най-вероятно догодина, ще се осигурят от специализирания общински приватизационен фонд и финансиране от холандското правителство.

На заседанието си в четвъртък СОС ще одобрява и програма за развитие на северните територии на София.

Тя предвижда изграждането на нов североизточен парк с екологичен и spa център, хидротермални плажове в Чепинци и Гниляне.

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #16 on: 26.07.2006, 09:09:27 »
Поне е известно, че чехите си знаят работата. Много съжелявам, че демонтираха електронните перфоратори от 2041-2056, без 2057. Може мастилото да е скъпо, но поне няма да има предаване на билети от човек на човек и спор за дупките

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #17 on: 26.07.2006, 12:33:11 »
Quote from: maniak
Поне е известно, че чехите си знаят работата. Много съжелявам, че демонтираха електронните перфоратори от 2041-2056, без 2057. Може мастилото да е скъпо, но поне няма да има предаване на билети от човек на човек и спор за дупките
Може би са ги демонтирали в очакване на по-добри времена...

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #18 on: 26.07.2006, 15:02:21 »
http://www.mikroelektronika.cz/clanek.php4...sk2=11&id_sk3=0
Тук ще намерите всичко за електронните перфоратори на Микроелектроника.... на чешки  На мен като опции най-много ми допада второто. Безконтактно, за чип-карти, с допълнителни екстри по желание на клиентите. Е те това ни требе на нас. Само дисплея да е ама много здрав и устойчив на злонамерени пътници

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #19 on: 26.07.2006, 15:40:42 »
Естетвено ако цъкнете на надписа "English" става на английски