Author Topic: Контрольорите  (Read 262230 times)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Контрольорите
« Reply #1140 on: 18.12.2018, 21:02:27 »
Това показва, че картата ти е валидна, но не е маркирана на валидатор в трамвая/тролея. Това уж щеше да е задължително в електротранспорта и да налагат едно левче или 1.60 минимална глоба, когато не е направено, но в крайна сметка отпадна.
По рейс и по жена не се тича!

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1141 on: 14.05.2020, 23:03:15 »
Колега от университета е нещо като професионален гратисчия - старае се да избегне по всякакви начини плащането на пътуванията си в градския транспорт и се гордее с това. :help:

Той ми разказа за среща с контрольори по време на извънредното положение. Това се е случило в деня на разрушаване на ИПК "Родина". Контрольори се качили в автобус по Цариградско шосе между Плиска и Орлов мост. Били две жени и един мъж и се оказало, че значителна част от не многото пътници били без превозен документ и си купили билети от контрольорите.

Нашият човек също си купил билет, но контрольорите не следели дали пътниците всъщност дупчат тези билети :blink:. И моят колега се направил на интересен и не си дупчил билета. И се чувства още по-тарикатски, защото дори в този случай е минал безплатно, защото въпросният билет си стоял непокътнат и до ден днешен.  :help:

Чудя се защо тези хора са продължили да работят в екипи? След като така или иначе тяхната работа е сведена до кондуктори, защо не са се разделили и по този начин да покрият повече превозни средства?

Това че продават билети и дори връщат ресто :eek: е огромен риск за здравето им, а на всичкото отгоре и работят в екипи, което увеличава драстично възможността да си предадат зараза един на друг. Недомислена история...  :/
vasko - оригиналът! :)

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1142 on: 27.08.2020, 01:16:32 »
Значи на преходите между станция Орлов мост и станцията на софийския университет имаше цяла армия служители, които пазеха да не би някой случайно да не премине гратис от безплатния диаметър 3 на диаметър 1. Докато при прехода на НДК нямаше такова нещо. Там можеше безплатно да минеш.

Това, което ми направи много лошо впечатление бяха няколко екипа контрольори, които цял ден стояха в метрото по диаметър 1 и диаметър 2, за да дебнат такива, които са дошли гратис от диаметър 3.

Можеше да обявят цялото метро да е безплатно за ден в чест на новата придобивка.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #1143 on: 27.08.2020, 09:05:10 »
На мен пък ми изглежда съвсем правилно да е така. А в метрото по принцип си обикалят контрольори.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1144 on: 09.09.2020, 01:59:23 »
А в метрото по принцип си обикалят контрольори.
Така е, но никога не са били толкова много контрольори по диаметър 1 и 2, концентрирани в даден момент.

Аз бях проверен два пъти за едно пътуване след работа. Колега, който пътува в диаметрална посока също е бил проверен два пъти за едно пътуване. Значи само в този момент в метрото е имало минимум 4 екипа контрольори.

Горе-долу в същата част на деня жена ми е била проверена 3 пъти при две пътувания с метрото.

Ясно е, че нарочно се бяха вкарали максимално много контрольори в метрото, за да дебнат заблудени души, които се се прехвърли безплатно от диаметър 3... Много долна постъпка!

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1145 on: 09.09.2020, 08:12:38 »
В СО/ЦГМ ги е много страх да не се минат и затуй затриха картите за 2 линии и въвдоха персонализираните такива!

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email

Offline rado84

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #1147 on: 23.12.2021, 13:25:17 »
Агресия:
https://www.monitor.bg/bg/a/view/agresi-ja-jena-uhapa-kontroliorka-v-gradskija-transport-268461
Такива са си - нагли боклуци. Като видят слаб човек или пък чужденец и налитат като лешояди, а като ги набият, стават геновеви. Малко ги бият, обаче! Ама ако си знаеш правата и им ги цитираш дословно, са по-ниски от тревата.
Разбирам, че трябва да има контрол за нередовни пътници, само че това не е контрол, а своеволие. В Солун като се качи чужденец в рейса (аз бях този чужденец преди няколко години), му обясняват надълго и нашироко какво и как. А у нас лешоядите наобикалят чужденеца с изнудване да си плати глобата. За тях незнанието не е оправдание и си искат парàта. И после се чудят защо никой не обича контрольори и защо ги бият при всеки удобен случай.

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1148 on: 23.12.2021, 13:36:00 »
Реакцията на проверяващите обикновено реципрочна на поведението на проверяваните. Агресията поражда агресия.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #1149 on: 23.12.2021, 14:14:13 »
И то защото контролните органи реално без полиция нямат никакви правомощия, заплатите са ниски, няма никакво уважение към тези хора и така... наслагван проблем с години.
Защо в други европейски страни нямат тези проблеми, и редовността на пътниците е в значително по-голям процент? Защо там имат респект от контролните органи?

Коментара по-горе за биенето и насилието няма да го коментирам. Radocvet много хубаво го е написал и е валидно и за двете страни.

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1150 on: 23.12.2021, 14:37:16 »
Хората са изнервени,ниска култура,ниски заплати и още куп неща които не са оправдание,но все пак....

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
« Reply #1151 on: 23.12.2021, 15:21:01 »
Защо в други европейски страни нямат тези проблеми, и редовността на пътниците е в значително по-голям процент? Защо там имат респект от контролните органи?

Защото в много страни контрольорите са транспортна полиция с полицейски правомощия. Или поне по 1 в група, който да може  да изисква документи. Мога да дам лични наблюдения от проверки в Унгария и Холандия. Част от контрольорите са облечение с униформи, подобни на полицейски. Не видях да носят огнестрелно оръжие, но видях, че имаха белезници. При възникнал проблем те играят роля и на полиция и така нямаш голям изобор и си плащаш глобата.

В София такива проверки се извършват само при акции, които траят за 30-40 минуте на дадена спирка и се проверява всичко, което спре на нея. Но такива проверки са сравнително редки и обхващат една малка част от целия транспорт. При тях се събират 5-7 контрольора на хайка, включват се 3-4 полицая и представител на контрол по транспорта, който да проверява шофьорите за билети. Вероятно и повечето актова са съставени именно при такива акции.

Решението за София би било Общинска полиция да задели 30-40 полицая, които да придружават отделните групи контрольори. Напраимер както сега обикалят 3ма контрольора заедно, към тях се добавя и 1 полицай, който да има правомощията, които контрольорите нямат. В противен случая още дълго време ще виждаме подобни ситуации.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #1152 on: 23.12.2021, 15:24:33 »
Не мисля, че е сложно да се отдели група от Общинска полиция и да работи съвместно с контрольорите. А ако трябва, да се създаде структура към Общинска полиция която да изземе функциите на контрольорите. Така няма да се разхищава ресурс.
« Last Edit: 23.12.2021, 15:26:33 by Petko21 »

Offline rado84

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #1153 on: 23.12.2021, 15:31:50 »
И то защото контролните органи реално без полиция нямат никакви правомощия
Те и с полиция нямат правомощия. Полицаят се явява представител на администратор на лични данни и като такъв само и единствено той има право да се разпорежда с личната ти карта и за какво се използва. Съответно ако тръгне да я дава на контрольора, мога да съдя и куката (демек полицията като администратор на лични данни), и контрольора съответно за това, че предоставя личните ми данни на трета страна без моето съгласие, а контрольора за това, че се е сдобил с личните ми данни без моето съгласие. А куката има право да ти поиска лична карта само и единствено в случаите, когато има подаден сигнал за извършено престъпление, отговаряш на описанието на заподозрян или пък се води разследване и е нужно да те идентифицират. След като ти види данните на личната картаи и/или ги свери с диспечера, полицаят е длъжен да ти я върне, а не да я дава на трети лица. И понеже в случая на нередовен пътник в градския транспорт няма нито подаден сигнал за престъпление, нито си заподозрян за такова, нито пък се води разследване, куката няма абсолютно никакво основание или право да дава личната ти карта на контрольорите и един обикновен адвокат ще има т.нар. "field day" в съда срещу тия двамата.

Не мисля, че е сложно да се отдели група от Общинска полиция и да работи съвместно с контрольорите. А ако трябва, да се създаде структура към Общинска полиция която да изземе функциите на контрольорите. Така няма да се разхищава ресурс.
А това ще е незаконно. Работата на полицията е да лови престъпници (доколкото може, поне у нас) и да следи за обществения ред, а не да дундурка Центъра за адска дебилност и подчинените му. Освен ако не вкарат гратисчийството в накателния кодекс да дават по 5-6 години затвор за нередовен пътник. Тогава такава общинска група ще е законна.
« Last Edit: 23.12.2021, 15:34:48 by rado84 »

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #1154 on: 23.12.2021, 15:54:37 »
А административните нарушения къде са? И какво предлагаш, да няма контрол? Това е любителски форум за транспорт, а не форум за подкрепа на гратисчийството!
И спокойно чисто законодателно може да се регламенита всичко, и тогава точно общинска полиция да извършва контрол. Като не говорим за престъпление по НК, а за административно нарушение по ЗАНН!  ;)

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #1155 on: 23.12.2021, 16:53:13 »
Доколкото забелязвам радетелят на гратиса има типични черти на балкански ганьо, който има само права...
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline rado84

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #1156 on: 23.12.2021, 18:11:32 »
А административните нарушения къде са? И какво предлагаш, да няма контрол? Това е любителски форум за транспорт, а не форум за подкрепа на гратисчийството!
И спокойно чисто законодателно може да се регламенита всичко, и тогава точно общинска полиция да извършва контрол. Като не говорим за престъпление по НК, а за административно нарушение по ЗАНН!  ;)
Аа, значи викаш законите на държавата важат само, когато им изнася на определени индивиди? Мислех, че тук сме се събрали разумни хора, а не ония 240 маймуни от парламента.
Ако подкрепях гратисчийството, щях да си пътувам гратис, а не да си зареждам карта за време всеки месец. От години не съм виждал лешояди по транспорта, но я зареждам въпреки това. Не вреди човек да си знае правата, когато си има работа с такива, независимо дали подкрепяш гратисчийството или не.

Offline София 100

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1157 on: 26.01.2022, 10:09:55 »
  Интересна случка имах сутринта :devil:. Влизам в превозното средство, като преди това предварително съм си приготвил билет от кочанче с талони. Перфорирам билета в най-близкият перфоратор, а срещу мен седят две контрольорки, които няма как да не са забелязали това. Започват да проверяват пътниците именно от мен.
Следва въпрос: "Ама дупките на билета от този перфоратор ли са? Я да проверя."
Надупчи билета и от другата страна, само за да се увери че са напълно еднакви... Но продължава да седи и да се ослушва, все едно, че има някаква нередност... Показах и останалите билети от кочана, но пак никаква реакция. Явно обмисляше да ме глобява.
Отговарям: "Вие и вашата колежка не видяхте ли, че преди минута буквално пред Вас  надупчих билета си, а впрочем и останалите пътници също?!"
Отсрещната страна мълчи, но все пак след едноминутно чудене ми скъса билета!
 Когато някой се опитва да бъде нагъл с мен и да ме прави на глупак без причина, няма как да отмина това. После се чудим защо има агресивно отношение към контрольорите и то предимно към жените...
« Last Edit: 09.02.2022, 19:07:41 by RADOCVET »
Направеното днес е недостатъчно за утре.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1158 on: 26.01.2022, 11:35:18 »
Контрольорите са примитивни многоклетъчни хищни организми на ниско ниво на еволюционно развитие. Когато Бог давал акъл военните били на маневри, полицаите - в акция, надзирателите - по постовете, контрольорите - на хайка за гратисчии. :)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1159 on: 27.01.2022, 11:41:26 »
По-скоро заради цените на тока и кризата градския е пред фалит и се чудят от къде могат да съберат още някой лев. Ама те са си виновни че допускат гратисчии, както и че цената на билета нее мръднала толкова годни, въпреки 3-пъти по-високите заплати и новите ПС. Ако следваме логиката билетчето вече трябваше да струва поне 3.50, да има постоянен контрол и да не се допускат гратисчии и цървуланковци.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР