Книгата най-после дойде. Какво да ви кажа - общо взето съм доволен, въпреки че за тази цена, че и за по-малко, имам доста по-добри неща и като обем, и като съдържание. Голямата дивотия беше с доставката от Чехия - близо 40 лева - от 10 години толкова скъпа доставка съм плащал само два пъти - един път от Испания, където ми изгърмяха 60 евро и просто спрях да купувам от там, нищо, че владея испански, и един път от Италия - 22 евро и си смених доставчика....За 40 лева може още една книга да се купи. Плюс това практически всички книжарници не извършват доставка извън Чехия и Словакия, за разлика от цяла Западна Европа,САЩ или Русия, откъдето не е никакъв проблем, а тези дни очаквам и друга доставка от Хонг Конг. Така че тук за в бъдеще колегите, които са на ти с Чехия, като Цанко и Дифиан, биха могли да помагат.
Сега за самата книга - формат голяма тетрадка, 224 страници плюс още 8 с цветни илюстрации, много хубава хартия, информацията е точна и коректна, обхванати са всички бивши социалистически държави - България, Румъния, Полша, Чехословакия, Унгария, ГДР, СССР, бивша Югославия, а също и кубинските Икаруси-Хирон, но няма за Китай, Виетнам и Северна Корея. Разглежда се периодът до 1990-та година, но е показана и историята на моделите от този период, чието производство е продължено и след това. Няма ги разработваните и пуснати след промените модели. За огромно съжаление, снимките, като изключим 8-те допълнителни цветни страници и кориците, са само черно-бели, въпреки че много от тях в оригинал са цветни. Резолюцията е достатъчно висока.
Главата за нас е достатъчно широкообхватна с точни технически данни и години на производство, но от по-новите модели са изпуснати Чавдар 130 и 330, а 140/141, 410, 420/430 и 530 ги има. Няма го и съвместният модел с Икарус. Снимките практически всичките си ги знаем, без 2-3, които, тия дни, като намеря време, ще ги сканирам и ще ги кача. Всъщност това, което не знаем, е съчленен Чавдар М80 по русенската линия 11, един Чавдар В13-20 на панаира в Лайпциг и съчленен тролей 502 в Пловдив. Единствената цветна снимка съм я пуснал в темата на Ники за неговия Чавдар. Като информация за нас няма абсолютно нищо ново, аз я взех по-скоро не заради Чавдар, а заради полските, румънските и най-вече бившо-югославските автобуси, за които абсолютно никъде другаде няма информация. Има също така специални глави за прототипите, невлезли в серийно производство, но само за Полша, Чехословакия и СССР, за нашите няма. Относно Шкода и Кароса има по-хубава книга от същия автор, която съм описал в началото на темата. Така че преценете си сами.....