Метро > Обща информация

За поведението на българите в метрото

(1/3) > >>

celebrity:
Не знам дали темата е за този раздел, но е свързана с метрото и то по-точно начинът по който се държат пътниците в него. Возил съм се и на лондонското метро и на нашето и ми е направило впечатление, че в Лондон хората или си четат нещо или си гледат на някъде в пространството без да зяпат околните, а тук повечето хора зяпат тези срещу тях и тези, които седят прави. И погледите обикновено са като на хора, които за първи път виждат толкова хора накуп. Според вас на какво се дължи тази разлика?

difian:
До манталитет е. В Испания, приятелят ми, който живее отдавна вече там ми каза, че не е прието да се зяпат хората. Ти не носиш ли цаки да зяпаш мацките? Тааа, ако не ти харесва, Терминал 1 и 2 са на твое разположение. В нашия форум също си имаме правила, както и общовалидни норми за поведение, така че ще те помоля да се ограничаваш със заяжданици, или поне не от първото си мнение, защото можеш скоро да си заминеш! Визирам въпросите относно пола! ;)

Knoxville:
Ако има някоя хубава девойка, предпочитам да гледам нея, отколкото да чета вестник  :D

freepigeon:

--- Quote from: Knoxville on 12.04.2012, 23:05:41 ---Ако има някоя хубава девойка, предпочитам да гледам нея, отколкото да чета вестник  :D

--- End quote ---

А най-хубавото е да се правиш че четеш нещо а всъщност честичко да отправяш поглед към нищо неподозиращата "жертва"  а предпопчитания сезон , разбира се е лятото :laugh:  :rolleyes: :angel: 

А сега сериозно по темата...

Относно погледите ни в такива ситуации - по принцип във всяко общество има някакви наложени норми на поведение спрямо различните ситуации и места - в болница пазиш тихо,като влизаш у чужди хора се събуваш,не е прилично да пръцкаш на публично място и т.н. Тези норми са неписани но уседнали у всяко едно общество и са различни между различните групи - докато при нас е прието да се събуваме на гости то във Франция това не е така, пак във Франция не е неуважение да пърдиш на обществени места но имат и нещо което ние го нямаме - когато се разминаваш с някой на тясно място - врата на асансьор,тесна пътека и т.н си задължен да кажеш "Пардон" дори и да не се докоснете.

Пътуването в метрото е една чисто нова ситуация - близка до пътуването в автобус по това че често напълно непознати хора ти навлизат в личното пространство но същевременно и коренно различна защото не съществува възможност да отправиш погледа си през прозореца за да избегнеш визуалния контакт с което нарушаването на личното ти пространство е още по-грубо и неприятно. Затова и рекламите по света в метрото са най-скъпи - сигурността че ще ги забележи всеки един от пътниците е 100% . Нормално е щом отскоро  попадаме като общество в нея да нямаме все още изградени "неписани" правила и норми на поведение.  Един ден като имаме деца ние ще им предадем някакви норми на поведение но това е процес който отнема време - не пада от небето -все пак британците имат метро от 1901 (ако не се лъжа) ;)

difian:
1863 година, Васил Левски е още е бил жив....  :( Най-пресен ми е пак спомена от Испания, та там на пътуващите от предградията латиноамериканчета или местни дришльовци не им е казано, че не е тредно да надуват пачангата така, че да ги слуша целия влак...  :help:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version